ΝΒΑ: Ο ακούραστος 500άρης Μάικαλ Μπρίτζες και οι κορυφαίοι Ιronmen της ιστορίας (vids)

ΝΒΑ: Ο ακούραστος 500άρης Μάικαλ Μπρίτζες και οι κορυφαίοι Ιronmen της ιστορίας (vids)

Νίκος Καρφής
ΝΒΑ: Ο ακούραστος 500άρης Μάικαλ Μπρίτζες και οι κορυφαίοι Ιronmen της ιστορίας (vids)

bet365

To Gazzetta στέκεται στoν Μάικαλ Μπρίτζες που αγωνίζεται τόσα χρόνια δίχως να ξεκουραστεί ούτε σε ματς, αλλά και στους κορυφαίοι Ironmen της ιστορίας.

Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να χαρακτηριστούν «Ιron Μen» στην ιστορία του. Μερικοί από αυτούς, έπαιξαν έναν τεράστιο αριθμό παιχνιδιών κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν τη δυνατότητα να αγωνίζονται για πάνω από 40 λεπτά ανά παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία αυτών των τύπων γινόταν αισθητή στα αμέτρητα ματς που έχουν πατήσει παρκέ. Η σκληράδα, η αντοχή τους και η ικανότητα τους να… αγνοούν την κούραση τους βάζει δίκαια στη λίστα των «iron men» του ΝΒΑ.

Φυσικά πριν πάμε στους all time Ironmen, θα πρέπει να σταθούμε στον Ironman της σημερινής εποχής. Και αναφερόμαστε στον ακούραστο Μάικαλ Μπρίτζες που σε αντίθεση με αρκετούς συναδέλφους του τα τελευταία χρόνια, δεν ξέρει τι σημαίνει... ξεκούραση και load management. Στις 23 Μάρτη συμπλήρωσε 500 σερί ματς στην καριέρα του χωρίς να χάσει κανένα και συνεχίζει απτόητος.

MIKAL BRIDGES-SUNS, NETS

Ο Μάικαλ Μπρίτζες είναι ο άνθρωπος που δεν έχει χάσει ματς από το ξεκίνημα της καριέρας του και συνεχιζει απτόητος δίχως σταματημό. Φέτος έχει αγωνιστεί και στα 73 ματς των Νετς. Στην πρώτη του σεζόν του ΝΒΑ έπαιξε 82 ματς και στη συνέχεια 73 και 72 ματς στις... κουτσουρεμένες σεζόν της λίγκας.

Την αγωνιστική περίοδο 2021-22 αγωνίστηκε σε 82 ματς, ενώ την επόμενη έφτασε στα 83 ματς! Πως γίνεται αυτό; Έγινε ανταλλαγή στη μέση στη σεζόν πηγαίνοντας στους Νετς από τους Σανς και έτσι είχε 56 ματς με το Φοίνιξ και 27 με το Μπρούκλιν. Σίγουρα ο κορυφαίος ironman της σημερινής αποχής. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ μετρά 14.3 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ ανά ματς.

TERRY TYLER-PISTONS,KINGS, MAVERICKS

Ο Τάιλερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους Πίστονς, αφού κατάφερε να αγωνιστεί σε 574 σερί ματς από το 1978 ως το 1985. Την σεζόν 1978-79 μπήκε στην καλύτερη πεντάδα των rookies, αφού μέτρησε 12.9 πόντους και 7.9 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Δεν κατάφερε να γίνει all star, όμως τα 10.2 ποντάκια ανά αγώνα και τα 5.4 ριμπάουντ που κατέβαζε, βοηθούσαν αρκετά την ομάδα του Ντιτρόιτ. Δεν έχασε ματς στις 7 πρώτες του σεζόν στα «πιστόνια». Στην 11ετή καριέρα του στο ΝΒΑ έλειψε μόνο από 31 παιχνίδια. Πραγματικό σπουδαίο κατόρθωμα.

KARL MALONE–JAZZ, LAKERS

Ο Καρλ Μαλόουν ήταν ένας από τους πιο ακούραστους παίκτες που έχει δει ποτέ η λίγκα. Πολύ δυνατό κορμί που άντεχε το ξύλο που δεχόταν στο ζωγραφιστό, κάτι που μαρτυρούν και οι 13.188 βολές που επιχείρησε, όντας πρώτος σε αυτήν την κατηγορία σε 7 σεζόν.

Ο «Mailman» τελείωσε την καριέρα του με 25.1 πόντους ανά αγώνα και 10.1 ριμπάουντ, συνδυάζοντας τα με 2 βραβεία του ΜVP. Σπάνια έχανε ματς στα 19 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ. Συνολικά έπαιξε 54.852 λεπτά και σε 1.472 ματς. Τις πρώτες 18 σεζόν απουσίασε σε μόλις 10 αγώνες. To έλεγε η ψυχή του. Θρύλος για το άθλημα και ένας από τους 10 σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

KAREEM ABDUL-JABBAR-MILLWAUKEE BUCKS, LOS ANGELES LAKERS

Ο θρυλικός Τζαμπάρ πήγε τη ραβέρσα σε άλλο επίπεδο, κάνοντας το κομμάτι του για 20 σεζόν. Έπαιξε σε 19 all star games, ενώ έκλεισε την καριέρα του με 24.6 πόντους και 11.2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Δεν ήξερε τι σημαίνει η κούραση, αφού αγωνίστηκε σε 1.560 ματς και πάτησε παρκέ για 57.466 λεπτά, μια επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη λίγκα.

Ένας από τους TOP 10 παίκτες όλων των εποχών, ο οποίος μπόρεσε να παίξει τουλάχιστον 75 παιχνίδια για 17 σεζόν εξαιτίας της ανθεκτικότητας και της σκληράδας του. Τεράστιος παίκτης και ακόμα μεγαλύτερος αγωνιστής που δύσκολα έμενε εκτός παρκέ για να ξεκουραστεί. Σέντερ που θα μνημονεύεται όσα χρόνια και αν περάσουν.

ELVIN HAYES-SAN DIEGO/HOUSTON ROCKETS, BULLETS

Ο Έλβιν Χέις αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων power forward όλων των εποχών. Σκόραρε 28.4 πόντους ανά ματς στην πρώτη του σεζόν και μάζευε 18.1 ριμπάουντ με τους Μπούλετς. Σημείο αναφοράς στη ρακέτα και πρωταθλητής του ΝΒΑ το 1978. Συμμετείχε 12 φορές σε all star game και μπόρεσε να παίξει σε τουλάχιστον 80 παιχνίδια στις 17 σεζόν της καριέρας του.

Συνολικά αγωνίστηκε σε 1.303 παιχνίδια και έμεινε στο παρκέ για 50.000 λεπτά. Μεγάλη επίδοση που γιγαντώνει ακόμα περισσότερο τον μύθο του. Ο Χέις είχε κατά μέσο όρο 41 λεπτά συμμετοχής στις πρώτες 7 σεζόν του και βρέθηκε 2 φορές στην πρώτη θέση της λίστας σε λεπτά ανά αγώνα στο ΝΒΑ.

JOHN STOCKTON-JAZZ

Δίδαξε πως πρέπει να παίζεται το pick n roll μαζί με τον Καρλ Μαλόουν στα 90s. Πάντα οι δύο τους βρισκόταν στο παρκέ και έκαναν θαύματα. Στην καριέρα του είχε 10.5 ασίστ ανά ματς, ενώ ήταν στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας για 9 σεζόν. Βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών στις ασίστ με 15.806, αλλά και στα κλεψίματα με 3.265. Ο Στόκτον έπαιξε σε 82 παιχνίδια στις 16 εκ των 19 σεζόν του στο ΝΒΑ.

Πάτησε παρκέ σε 609 σερί ματς και συνολικά αγωνίστηκε σε 1.504 ματς (47.764 λεπτά). Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα του, την αντοχή του και την μεγάλη του καρδιά που φαινόταν συχνά στις δύσκολες καταστάσεις για τη Γιούτα.

DOLPH SCHAYES-NATIONALS, 76ERS

Εξαιρετικός σκόρερ από μακρινή απόσταση, ενώ είχε την ικανότητα να πετύχει καλάθι με drive. Tελειωσε την καριέρα του παίζοντας σε 12 all star game και μέτρησε 18.1 πόντους ανά αγώνα. Ήξερε πως να κερδίζει βολές, αφού πήγαινε συχνά στη γραμμή της φιλανθρωπίας και έδειχνε πως το… έχει (84.9% στις βολές). Έπαιξε σε 706 συνεχόμενα παιχνίδια, ενώ συνολικά έγραψε 996 εμφανίσεις. Οι παλιοί σίγουρα θα τον θυμούνται.

ROBERT PARISH-WARRIORS, CELTICS, HORNETS, BULLS

Ο Πάρις γνωστός και ως «The Chief» ήταν βασικότατο μέλος στα 3 πρωταθλήματα των Σέλτικς του Λάρι Μπερντ και του ΜακΧέιλ. Αυτή η ομάδα δημιούργησε μια δυναστεία στο άθλημα. Σε ηλικία 43 ετών ο Πάρις έγινε ο τρίτος γηραιότερος παίκτης που αγωνίζεται σε ματς playoffs με το Σικάγο. Άντεξε για 21 σεζόν στο ΝΒΑ, ενώ σε 20 από αυτές έπαιξε τουλάχιστον σε 72 ματς.

Στην καριέρα του μέτρησε 1.611 λεπτά, δείχνοντας πως δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του «iron man». Λίγοι παίκτες έχουν σταθεί στο ΝΒΑ για 21 σεζόν.

JOHNNY KERR–NATIONALS, 76ERS, BULLETS

Βρέθηκε 3 φορές σε all star game, ενώ πήρε πρωτάθλημα το 1955. Στο ΝΒΑ αγωνίστηκε για 11 σεζόν και είχε τα κουράγια να συμμετέχει σε 844 σερί ματς. Μπορεί να μην είχε μεγάλη καριέρα, όμως στα χρόνια που εξασκούσε το άθλημα, σπάνια τον έβλεπες μακριά από τα παρκέ.

RANDY SMITH-ΒRAVES, CAVS, CLIPPERS, KNICKS, HAWKS

Ξεχώριζε για την αθλητικότητα του, την ταχύτητα και το μπασκετικό του I.Q το οποίο του επέτρεπε να δημιουργεί χώρο για τους συμπαίκτες του παντού πάνω στο παρκέ. Κατά μέσο όρο σκόραρε 16.7 πόντους και 4.6 ασίστ. Τρέλανε κόσμο με την… ανθεκτικότητα του, αφού έπαιξε 906 σερί παιχνίδια. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ (13 χρόνια) μέτρησε 976 παιχνίδια και ήταν πολύ σκληρός τύπος που άντεχε αρκετά.

A.C. GREEN-LAKERS, SUNS, MAVERICKS, HEAT

Ήταν μέλος της δυναστείας των Λέικερς που πήρε 2 σερί τίτλους το 1987 και το 1988. Μια ομάδα με Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ-Αμντούλ Τζαμπάρ και Τζέιμς Ουόρθι. Ο Γκριν φημιζόταν για την ικανότητα του στα ριμπάουντ, όμως για αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν η αντοχή και η ανθεκτικότητα του. Το ρεκόρ του Γκριν δεν έχει σπάσει ακόμα και δύσκολα θα γίνει αυτό με τις συνθήκες της σύγχρονης εποχής στο ΝΒΑ, όπου πολλοί παίκτες επιλέγουν την ξεκούραση.

Κρατηθείτε λοιπόν. Ο Γκριν κατάφερε να αγωνιστεί σε σερί 1.192 ματς. Έχασε μόλις 3 παιχνίδια στην καριέρα του και συνολικά συμμετείχε σε 1.278 αγώνες. Το παρατσούκλι «Iron Man» δεν γινόταν να μην του ανήκει. Τέτοιοι παίκτες-σκυλιά βγαίνουν μια φορά κάθε 100 χρόνια.

 

NBA Τελευταία Νέα