Τζόρνταν: Όταν ευστόχησε στο πρώτο «The Shot» και έκανε... viral τον ανήμπορο Ίλο (vids)

To «The Shot» του Μάικλ Τζόρνταν

bet365

Ο Μάικλ Τζόρνταν δεν χρειαζόταν πολύ δευτερόλεπτα και ιδιαίτερο χώρο για να «εκτελέσει». Πριν από 34 χρόνια το ΝΒΑ «έζησε» το ιστορικό «The Shot» του «Air» μπροστά από τον Γκρεγκ Ίλο, το οποίο είχε χαρίσει στους Σικάγο Μπουλς πρόκριση για τα ημιτελικά της Ανατολής.

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Μαΐου 1989. Στο «Coliseum at Richfield» του Κλίβελαντ διεξάγονταν το 5ο και τελευταίο ματς της α' φάσης των play-offs, όπου ο νικητής θα έπαιρνε και το εισιτήριο για τα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας!

Η κρισιμότητα του αγώνα αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην εξέλιξη του αγώνα. Και μάλιστα σε μια σεζόν όπου οι Καβαλίερς ήταν τα... απόλυτα αφεντικά έχοντας κάνει ένα 6-0 κόντρα στους Μπουλς στα παιχνίδια της regular season, ενώ είχαν «αποδράσει» από το «Chicago Stadium» το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι με 108-105 (Νανς 27, Πράις 24 - Τζόρνταν 50, Πίπεν 15). Ουσιαστικά τα πάντα έμοιαζαν να είναι αρνητικά για τον Μάικλ Τζόρνταν και την παρέα του εκείνο το βράδυ.

Πολλώ δε μάλλον όταν είδε τον Γκρεγκ Ίλο να δίνει προβάδισμα με 100-99 στους Καβαλίερς στην προτελευταία φάση του αγώνα και με τρία δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος του ματς. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή «μίλησε» ο προπονητής των Καβς, Λένι Γουίλκενς, ο οποίος έπιασε στον ύπνο την άμυνα των Μπουλς με το play που είχε ετοιμάσει. Ο Ίλο στην επαναφορά, η μπάλα στα χέρια του Νανς και αμέσως στον Ίλο, ο οποίος έφερνε το Κλίβελαντ πολύ κοντά στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας.

Όμως υπολόγιζαν όλοι χωρίς τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο Ρον Χάρπερ που αγωνιζόταν τότε στους Καβαλίερς (σ.σ. αν και κατέκτησε στη συνέχεια τίτλους με το Σικάγο), ήταν εκείνος που ζήτησε να επωμιστεί το μαρκάρισμα του «Air» αλλά ο Γουίλκενς εμπιστεύτηκε την ψυχολογία του Ίλο από το τελευταίο σουτ. Λάθος!

Ο Τζόρνταν κατάφερε να βγει αλώβητος από την πίεση του Λάρι Νανς για να πάρει τη μπάλα από την επαναφορά του (πάλαι ποτέ παίκτη του Άρη) Μπραντ Σέλερς και στη συνέχεια να μην πτοηθεί καθόλου από τον ξανθομάλλη γκαρντ. Mε φοβερό σπάσιμο μέσης στον αέρα έστειλε τη μπάλα στο καλάθι των Καβαλίερς και διαμόρφωσε το τελικό 101-100 των Μπουλς χαρίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση.

O πανηγυρισμός του «Air» έμεινε στην ιστορία με τις γροθιές στον αέρα. Ήταν το πρώτο «The Shot» του καλύτερου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών πριν περάσει στην ιστορία το σουτ... τίτλου στο «Delta Center» της Γιούτα εννέα χρόνια αργότερα!

Το φύλλο αγώνα από εκείνο το παιχνίδι

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ (Λένι Ουίλκενς): Ίλο 19 (1), Νανς 18, Ντόχερτι 9, Χάρπερ 14, Σάντερς 13, Βάλενταϊν 8, Χοτ Ροντ Ουίλιαμς 5, Ρόλινς 2, Κις.

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ (Νταγκ Κόλινς): Τζόρνταν 44 (1), Πίπεν 13 (2/6τρ., 10ριμπ.), Χότζες 10 (2), Κάρτραϊτ 16, Γκραντ 12, Σέλερς 2, Κόρζιν 2, Βίνσεντ 2, Ντέιβις.

 

NBA Τελευταία Νέα