Λούσια Χάρις: Ποια είναι η «Queen of basketball» που τιμήθηκε με Όσκαρ (vid)

Λούσια Χάρις: Ποια είναι η «Queen of basketball» που τιμήθηκε με Όσκαρ (vid)

Λούσια Χάρις: Ποια είναι η «Queen of basketball» που τιμήθηκε με Όσκαρ (vid)

bet365

H ζωή της Λούσια Χάρις έγινε ντοκιμαντέρ και έλαβε ένα Όσκαρ. Ποια είναι όμως η πρωτοπόρος του μπάσκετ Γυναικών;

Η Λούσια Χάρις γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Σε μία δύσκολη περίοδο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε μία ακόμη πιο δύσκολη περιοχή, αυτή του Μισσισιπή. Οι γονείς της συγκέντρωναν βαμβάκι σε εκείνες τις αχανείς φυτείες. Η ζωή της έγινε ντοκιμαντέρ. Αυτό την κατονόμασε «Βασίλισσα του μπάσκετ» (Queen of Basketball). Και τιμήθηκε με ένα Όσκαρ.

Το λιγότερο για μία γυναίκα μπροστά από την εποχή της. Η οποία «έφυγε» σε ηλικία 66 ετών μόλις τον Ιανουάριο του 2022.

Αποτέλεσε μέλος μιας τεράστιας φαμίλιας: ήταν η τέταρτη από τις πέντε κόρες της Έθελ και του Ουίλι και το δέκατο ανάμεσα στα έντεκα παιδιά της οικογένειας!

Η ύψους 1.90 και βάρους 84 κιλών Χάρις λογίζεται, όχι άδικα, ως η πρωτοπόρος του μπάσκετ Γυναικών. Αυτή που άνοιξε το δρόμο για τις υπόλοιπες, σε μία έτσι και αλλιώς περίεργη περίοδο.

Ήταν κάτοχος του ασημένιου Ολυμπιακού μεταλλίου, αφού συμμετείχε, με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ, στο πρώτο τουρνουά μπάσκετ Γυναικών στους Αγώνες του 1976, στο Μοντρεάλ. Και όχι μόνο. Το πρώτο καλάθι στην ιστορία του τουρνουά ήρθε από τα δικά της χέρια!

Στο κολέγιο ήταν ασταμάτητη. Κέρδισε τρία συνεχόμενο τρόπαια του προκατόχου του NCCA, AIAW με το Ντέλτα Στέιτ (με 25.9 πόντους και 14.4 ριμπάουντ).

Το όνομά της συνδέθηκε με μία (σχεδόν) μοναδική στιγμή. Αφού η Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα που επιλέχθηκε στο Draft του NBA και η επιλογή της παρέμεινε.

Βλέπετε, πριν από τη Χάρις, η (λευκή) Ντενίζ Λονγκ είχε επιλεγεί στο Νο13 από τον Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς στο Draft του 1969. Όμως, η επιλογή της θεωρήθηκε άκυρη από το ΝΒΑ.

Κάπως έτσι, οκτώ χρόνια αργότερα, η Λουσία Χάρις άκουσε το όνομά της στο Νο137 ως επιλογή των Νιου Όρλεανς Τζαζ. Τότε ήταν 22 ετών. Αρνήθηκε ακόμη και να κάνει προπονήσεις με την ομάδα των Τζαζ, έχοντας εξαιρετικό λόγο για να το κάνει.

Ήταν έγκυος στο πρώτο (από τα τέσσερα συνολικά) παιδί της. Το όνειρο του ΝΒΑ ξέφτισε, αφού προηγήθηκε η οικογένεια.

«Η πρώτη αληθινά κυρίαρχος»

Η θρυλική προπονητής του NCAA και συμπαίκτης της Χάρις στο Μοντρεάλ, η Πατ Σάμιτ έχει γράψει στο βιβλίο της «Sum it up», η Λούσια Χάρις ήταν η «πρώτη αληθινά κυρίαρχη παίκτρια στο μοντέρνο μπάσκετ Γυναικών, με ύψος 1.90 και βάρος 84 κιλά ήταν ένα θηρίο στο πίβοτ, μία δύναμη στη ρακέτα».

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα