Ο λόγος που ο Γιάννης και οι Μπακς «τρομοκρατούν» το ΝΒΑ

Ο λόγος που ο Γιάννης και οι Μπακς «τρομοκρατούν» το ΝΒΑ

Ο λόγος που ο Γιάννης και οι Μπακς «τρομοκρατούν» το ΝΒΑ

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας «εισπράττει» ολοένα και περισσότερο ότι ο Αντετοκούνμπο εξελίσσεται σε «εφιάλτη» των ομάδων που έχουν στοχεύσει στον εφετινό τίτλο και παραθέτει τα επιχειρήματά του.

Μετά από 8 χρόνια στο πιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, συνεχή και συνεπή βελτίωση από σεζόν σε σεζόν, 2 βραβεία πολυτιμότερου παίκτη στην κανονική περίοδο, το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ και επιτέλους το τρόπαιο και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή (μαζί με τους 50 πόντους στο Game 6 και το MVP των τελικών), το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί στον μαγικό κόσμο του αθλήματος, ξέρετε ποιο είναι;


Ότι ο Γιάννης δεν χόρτασε! Για την ακρίβεια έφαγε μόλις το... πρωινό του! Κι επειδή του άρεσε πολύ και μέσα του δεν υπάρχει (ακόμη τουλάχιστον) η αίσθηση του κορεσμού, βρήκε τον τρόπο για να απολαμβάνει συνεχώς την ευχαρίστηση του και ταυτόχρονα να διατηρεί το κίνητρό του.


Οι αποτυχίες στους τελικούς της Ανατολής το 2019 κόντρα στους μετέπειτα πρωταθλητές Ράπτορς και στον 1ο γύρο των playoffs του 2020, στην φούσκα του Ορλάντο με αντίπαλο τους Χιτ, σε συνδυασμό με την εμπειρία της πρώτης 8ετίας, ήταν το καλύτερο "πανεπιστήμιο" για το πως μπορεί ένας πολύ ξεχωριστός superstar να φτάσει στο peak του την κατάλληλη στιγμή.


Γιατί σύμφωνοι, σπουδαία τα ρεκόρ, οι πρωτιές στην regular season και οι ατομικές διακρίσεις, αλλά συνήθως δεν χρησιμεύουν σε τίποτε όταν έρθει η ώρα της κρίσης, στην post season, οπότε και ουσιαστικά αρχίζουν να μετρούν όλα τα ματς.

j
Αυτό που έκαναν πέρυσι οι Μπακς, υπό την καθοδήγηση του "Greek Freak" και την διαχείριση του Μάικ Μπουντενχόλτζερ, είναι αυτό που πραγματικά έχει σοκάρει τον κόσμο του αμερικανικού μπάσκετ, ο οποίος βλέπει σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ από το περυσινό έργο να επανενώνονται και δεν λέει να συνέλθει από το σοκ!


Γιατί φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι ο 27χρονος Έλληνας διεθνής forward είναι πλέον το απόλυτο πρόσωπο του ΝΒΑ! Είναι ο τύπος που έσπασε το μονοπώλιο των superteams ή που κατέρριψε την σχετική φιλοσοφία, φέρνοντας ένα πρωτάθλημα στην Κοζάνη ή την Λιβαδειά των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς κανέναν πραγματικό superstar δίπλα του.


Και το έκανε με τον δικό του μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας μία ομάδα-οικογένεια και «σπρώχνοντας» τον οργανισμό του Μιλγουόκι να τον περιβάλλει από καλούς παίκτες (Μίντλετον, Χόλιντει, Λόπεζ, Πόρτις, Κόνατον), που δίπλα του και μέσα σε αυτό το κλίμα, έκαναν το απόλυτο step-up! Κάπως έτσι, τα «ελάφια» που πριν από λιγότερο από δέκα χρόνια, δεν λαμβάνονταν από κανέναν σοβαρά στον «άλλο πλανήτη» του αθλήματος, πλέον έχουν γίνει συνώνυμο του Giannis και ο Αντετοκούνμπο δεν τα έχει απλά ξαναβάλει στον χάρτη του μπάσκετ, αλλά έχει μετατρέψει τον οργανισμό σε παγκόσμιο brand!


Ε, λοιπόν, το πιο τρομακτικό για μία κοινωνία που έχει μάθει στο lifestyle του πλούτου, των υλικών αγαθών, του ύφους, του star system και το show off, είναι ότι ο ηγέτης των Μπακς παραμένει πιστός στις αξίες του. Εξακολουθεί να ντύνεται με φόρμες και κολεγιακά και να φοράει snickers, δεν κάνει την παραμικρή επίδειξη της ζωής του, διατηρεί τις απλές του συνήθειες, δεν αποχωρίζεται καθόλου την οικογένειά του και με λίγα λόγια δεν έχει καμία σχέση με τον τυπικό Αμερικανό superstar.


Το πιο δυσκολοχώνευτο απ' όλα, όμως, είναι ο Αντετοκούνμπο συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και να βελτιώνεται, γιατί από μικρός έμαθε ότι αυτή είναι η «άμυνά» του στην πείνα. Μεγαλώνοντας και θριαμβεύοντας, όμως, συνεχίζει να «πεινάει» αλλά έχει μάθει και ότι τρώγοντας, ανοίγει περισσότερο η όρεξή σου. Αν μάλιστα, μάθεις να τρως σωστά και όχι λαίμαργα, δεν παχαίνεις και το ευχαριστιέσαι περισσότερο.


Κάπως έτσι, νομίζω, ότι έχουν τα πράγματα με τον Γιάννη και την διαρκώς αυξανόμενη επίδρασή του στο παιχνίδι του μπάσκετ και κατ' επέκταση στο ΝΒΑ. Και οι Μπακς ακολουθούν στον δρόμο που ο ίδιος τους οδηγεί.

o
Ήμουν παρών στο "Fiserv Forum" στον θρίαμβο τους (127-104) στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τους Νετς και παρακολούθησα από από το League pass και το άνετο πέρασμά τους (121-109) τα ξημερώματα από το "Barclays Center", που είναι κάτι σαν «δεύτερο σπίτι» του Έλληνα superstar.


Μετά από απουσία ενός αγώνα (λόγω ελαφριάς ασθένειας που δεν έχει σχέση με τον covid-19), o "Greek Freak" επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος» και ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, επεφύλαξε μία από τις πιο μεστές εμφανίσεις του (31π., 7ρ. & 9ασ. με 11/17 σουτ σε μόλις 27').


Σκόραρε για 7η συνεχή φορά τουλάχιστον 30 πόντους απέναντι στον ίδιο αντίπαλο (συμβαίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΒΑ μετά τον Σακίλ) και χωρίς τους Χόλιντεϊ, Λόπεζ, Κόνατον, Χιλ και ΝτιΒιτσέντζο (αλλά και στο πρώτο ματς χωρίς τον χρήσιμο αποχωρήσαντα Κάζενς), οδήγησε την ομάδα σε «περίπατο» απέναντι στο κατά γενική ομολογία φαβορί για την πρώτη θέση στην Ανατολή. Αλλά και κόντρα σε έναν αντίπαλο, που δια στόματος Χάρντεν, περίμενε πως και πως το συγκεκριμένο ματς.


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκεί που προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις τι είδες πάλι, έρχεται η σύνδεση του ESPN με το γήπεδο για το flash interview και βλέπεις τον Γιάννη να δίνει συμβουλές στον "νεοσύλλεκτο" Λουκ Κορνέτ (για την αντίδρασή του σε κάποιες φάσεις των τελευταίων λεπτών) και εν συνεχεία να φοράει την μάσκα του και να τίθεται στην διάθεσή της ρεπόρτερ.


Για να πει ότι δεν το πήρε προσωπικά, αλλά ότι κάθε ματς απέναντι στον κορυφαίο παίκτη του κόσμου (Κέβιν Ντουράντ) είναι μία πρόκληση. Ο τύπος πλέον κάνει σε όλους πλάκα και δεν μπορεί κανείς να του πει να σταματήσει. Πολύ απλά γιατί δεν προσβάλλει κανέναν.


Συγνώμη, αλλά βλέποντας όλα αυτά και γνωρίζοντας τον Αντετοκούνμπο και την κουλτούρα των Μπακς, δεν θέλω να είμαι στην θέση των ομάδων που θα βρεθούν στον δρόμο τους στα playoffs. Ειδικότερα αν είναι όλοι υγιείς. Μέχρι τότε, θα τα λέμε και θα βλέπουμε σταθερά και δυναμικά βήματα προς τον στόχο του repeat.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!