ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 73-69

Γιώργος Κούβαρης
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 73-69

bet365

Η ΑΕΚ θριάμβευσε στον ημιτελικό του κυπέλλου και πήρε μια ιστορική πρόκριση για τον μεγάλο τελικό (73-69) αφήνοντας εκτός τον Παναθηναϊκό ύστερα από 13 σερί χρόνια.

Το ήθελε, το πίστεψε, τα κατάφερε!

Μπορεί στα χαρτιά να ήταν φαβορί ο πολυνίκης Παναθηναϊκός των 18 κυπέλλων ωστόσο η ΑΕΚ είχε αποθέματα καρδιάς και πίστης, τα οποία και κατέθεσε στο παρκέ του ΟΑΚΑ για να πάρει την μεγάλη πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου (73-69)!

Πριν από 17 χρόνια η ΑΕΚ χρειάστηκε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό προκειμένου να πανηγυρίσει το 3ο και τελευταία τρόπαιο της ιστορίας της. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που πήρε μέρος στον μεγάλο τελικό! Τώρα η νίκη της απέναντι στους «πράσινους» σήμανε και την επιστροφή της στην διεκδίκηση του κυπέλλου ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια!

Αντίθετα για τον πολυνίκη του θεσμού Παναθηναϊκό είναι η πρώτη φορά ύστερα από τον τελικό του 2005 και 13 συνεχόμενες τελικούς που δεν θα βρεθεί στο παιχνίδι που θα κρίνει τον κυπελλούχο του 2018!

Ο Μάνι Χάρις ήταν εκείνος που πήρε την ΑΕΚ από το χέρι μέχρι την τελική επικράτηση, ενώ οι Γκριν και Ελόνου εκείνοι που έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα, τόσο για την παρουσία τους στο παρκέ, όσο (και πολύ περισσότερο) για την προσφορά τους στα τελευταία δευτερόλεπτα σημειώνοντας καθοριστικούς πόντους.

Στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι όταν ο Νικ Καλάθης δεν βρίσκεται στη μέρα του έχει τεράστιο πρόβλημα και πολύ περισσότερο στην επίθεση. Ειδικά από τη στιγμή που έχει απέναντι του κλειστές και σφικτές άμυνες όπως ήταν αυτή της ΑΕΚ, με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο να είναι άριστα διαβασμένος και να κερδίζει κατά κράτος την μάχη των πάγκων από τον Τσάβι Πασκουάλ.

Βέβαια το παιχνίδι δεν πρόκειται να διεκδικήσει δάφνες θεάματος αφού η εκατέρωθεν αστοχία και η νευρικότητα ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Παρόλα αυτά το τελευταίο λεπτό ήταν δραματικό με την ΑΕΚ να κάνει σωστά όλες τις λεπτομέρειες και να κρατάει το μομέντουμ του αγώνα μέχρι το τέλος. Βέβαια η αγωνιστική άνοδος του Νικ Καλάθη στην τρίτη περίοδο σε συνδυασμό με την άμυνα του Ντένμον πάνω στον Γκριν έδωσε στον Παναθηναϊκό ένα ισχνό προβάδισμα με 43-38 στο 27' ωστόσο η ΑΕΚ αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να παραδοθεί στον Παναθηναϊκό. Με γνώμονα την καλή της άμυνα, την οποία και κράτησε σε υψηλά επίπεδα ως συνέχεια του δευτέρου δεκαλέπτου μπόρεσε να βάλει... πολύ δύσκολα στους νταμπλούχους. Οι μάχες ήταν... σώμα με σώμα και καμία από τις δύο ομάδες δεν μπορούσε να πάρει διαφορά που να τη βοηθούσε να νιώσει πιο άνετα.

O Ματ Λοτζέσκι ήταν εκείνος που είχε βάλει τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» στην άμυνα της ΑΕΚ στο πρώτο δεκάλεπτο με 8 πόντους και 4/5 σουτ, έστω και αν δεν χρειάστηκε να πάρει προσπάθεια με... τζαμπ σουτ, παρά μόνο με διεισδύσεις. Η ΑΕΚ είχε πρόβλημα στο πρώτο πεντάλεπτο με μόλις ένα εύστοχο σουτ εντός παιδιάς (2-7) αλλά με την είσοδο του Ελόνου μπόρεσε να ανοίξει διαδρόμους στο καλάθι του Παναθηναϊκού και ταυτόχρονα να «σφίξει» την άμυνά της. Μετά το 12-16 των «πρασίνων» το σκηνικό στο κλειστό του ΟΑΚΑ άλλαξε άρδην. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ τα είχαν βρει σκούρα από την άμυνα των γηπεδούχων, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίρνουν το momentum του αγώνα, παρά το γεγονός ήταν άστοχοι.

H αστοχία μεταφέρθηκε στο πλευρό των «πρασίνων» στο δεύτερο δεκάλεπτο αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ευστόχησαν σε μόλις δύο σουτ εντός παιδιάς από τους (μόλις) 10 συνολικά πόντους. Ο Μάνι Χάρις αποτελούσε τη σταθερή αξία της ΑΕΚ στην επίθεση με 10 πόντους στο πρώτο ημίχρονο (32-28) την ώρα που και οι δύο ομάδες είχαν 20/59 σουτ (11/38 η ΑΕΚ και 9/21 ο Παναθηναϊκός). Ο Καλάθης μπορεί να είχε 5 ασίστ αλλά μέτρησε 0/5 σουτ, την ώρα που ο Ίαν Βουγιούκας ήταν κυρίαρχος στις ρακέτες έχοντας μαζέψει 10 ριμπάουντ!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Λόγω της εξαιρετικής της άμυνας, η ΑΕΚ κατάφερε να ανατρέψει όλα τα συστήματα του Παναθηναϊκού και να τον αναγκάσει σε 21/60 σουτ εντός παιδιας και μόλις 6/23 τρίποντα, δείγμα της ισχυρής πίεσης που άσχησαν οι παίκτες της Ένωσης. Επιπλέον φάνηκε ότι ήταν πολύ πιο ψυχωμένη και αποφασισμένη για ένα νοκ άουτ παιχνίδι, που ίσως κρίνει έναν τίτλο!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Μάνι Χάρις ήταν η σταθερή αξία της ΑΕΚ με 20 πόντους έχοντας επίσης 6/14 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 5/7 βολές, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Εξαιρετική και η απόδοση του Μάικ Γκριν με 17 πόντους και δύο βολες που έκαναν την διαφορά στο ματς.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Ελόνου ήταν εκείνος που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, τόσο γιατί κέρδισε κατά κράτος τη μάχη της ρακέτας, όσο και για το επιθετικό ριμπάόυντ στα 57'' με το οποίο έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων (66-62) στην ΑΕΚ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το επιθετικό ριμπάουντ του Ελόνου στα 57'' το οποίο μετέτρεψε σε καλάθι και έδωσε διαφορά τεσσάρων πόντων στην ΑΕΚ (66-62)

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η στιγμή που ο Κέι Σι Ριβερς πάτησε γραμμή στα 7'' πριν από το τέλος του αγώνα με το σκορ στο 71-69 και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του προκειμένου να φέρει το ματς στα ίσια και να δώσει άλλο ενδιαφέρον στα τελευταία δευτερόλεπτα.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τις 11 χαμένες βολές (21/32) και το κακό ποσοστό στα εντός παιδιάς (35%) ενώ η ΑΕΚ το 24% στα τρίποντα (4/17)

Τα δεκαλεπτα: 17-18, 32-28, 42-44, 73-69

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα