Μπερτομέου για την «κίνηση των 7»: «Οι ομάδες κάνουν κουμάντο!»

Μπερτομέου για την «κίνηση των 7»: «Οι ομάδες κάνουν κουμάντο!»
Στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους πριν τον τελικό, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, δήλωσε αισιόδοξος για την επιστροφή των φιλάθλων στη νέα σεζόν, χαρακτήρισε «μυστικό» την έδρα του επόμενου Final 4 και απέκλεισε το σενάριο της κλειστής λίγκας.

Η συνέντευξη Τύπου διήρκεσε κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα και ο Τζόρντι Μπερτομέου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, χωρίς πάντως να βγάλει είδηση.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτησή του στην ερώτηση σχετικά με το αν η ταχύτατη κατάρρευση της Superleague στο ευρωπαϊκό, τον έκανε να ανησυχήσει, καθώς και το σχόλιό του για την κίνηση των επτά ομάδων (Μακάμπι, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ζάλγκιρις, Αρμάνι, Εφές και ΤΣΣΚΑ), που ζήτησαν να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων.

Αναλυτικά όλα είπε ο Καταλανός δικηγόρος:

Για την επιστροφή των φιλάθλων: «Του χρόνου είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρίσκονται στις κερκίδες όχι στο σύνολο της χωρητικότητας των γηπέδων, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό από την αρχή της σεζόν, το οποίο ελπίζουμε ότι θα αυξάνεται καθώς προχωράμε προς τα μέσα της κανονικής περιόδου και ειδικότερα μετά τα Χριστούγεννα!»

Για τις φήμες περί ακύρωσης του Eurocup: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη! Το αντίθετο, θέλουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες της διοργάνωσης στο περιβάλλον και τις εμπορικές συνέργειες της Euroleague.»

Για το προώθηση του πλάνου που αφορά στην κλειστή λίγκα: «Αυτό ήταν το όραμα και η φιλοδοξία μας εδώ και 21 χρόνια, από το 2000 οπότε και ιδρύθηκε η Euroleague και διαφόρους λόγους, που έχουν να κάνουν με το που πηγαίνει η αθλητική βιομηχανία στην Ευρώπη, έως τώρα δεν έχει καταστεί πραγματοποιήσιμο. Και δεν βλέπω να συμβαίνει μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι η συνθήκη της πανδημίας προκάλεσε την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης σε πολλούς τομείς και ειδικότερα στο επιχειρηματικό κομμάτι, κάτι που ήταν αναγκαίο. Επομένως, προχωράμε με το μοντέλο των 18 ομάδων, που μπορεί να γίνουν μέχρι και 20 και βλέπουμε.»

Για την έδρα του επόμενου Final 4: «Ούτε εγώ δεν την ξέρω! Είναι ένα μεγάλο μυστικό! Στο πάνελ που κάθομαι που καθόμαστε (σ.σ.: ήταν άλλοι τέσσερις αξιωματούχοι της διοργάνωσης), μόνο ένας ή μία την γνωρίζει και θα την μάθουμε όλοι μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.»

Για το αν η ακύρωση της ευρωπαϊκής Superleague στο ποδόσφαιρο τον ανησύχησε: «Μα αυτή η κόντρα που δημιουργήθηκε στο ποδόσφαιρο, μεταξύ των ομάδων και της FIFA, στο μπάσκετ συμβαίνει εδώ και δύο δεκαετίες, μεταξύ των ομάδων, δηλαδή της Euroleague και της FIBA! Απλά στο ποδόσφαιρο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, ειδικότερα όσον αφορά τα έσοδα τα οποία μοιράζει το Champions League στις ομάδες, που παραμένουν δυσθεώρητα σε σχέση με τα αντίστοιχα του μπάσκετ, αλλά και την μεγαλύτερη ισχύ των εγχώριων πρωταθλημάτων. Αν ήμουν στο ποδόσφαιρο δεν ξέρω αν θα ακολουθούσα την ίδια συνταγή με το μπάσκετ. Το εντυπωσιακό με αυτού του τύπου τις απόπειρες στο ποδόσφαιρο, είναι ότι εμφανίζονται κάθε 5-7 χρόνια και απορρίπτονται χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, μόνο με την δικαιολογία ότι δεν ταιριάζουν με τις παραδοσιακές αξίες του αθλητισμού. Σοβαρά τώρα; Μιλάμε για αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, την ώρα που τα πάντα στην βιομηχανία του θεάματος αλλάζουν με αδιανόητες ταχύτητες. Αργά ή γρήγορα η συζήτηση αυτή θα επανέλθει στο τραπέζι.

Για το ενδεχόμενο να γίνονται αγώνες της Euroleague τα Σαββατοκύριακα: «Είναι πολύ λεπτό θέμα αυτό, παρ’ ότι θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο από την πλειοψηφία των φιλάθλων. Το τωρινό καλεντάρι με τις πολλές διπλές αγωνιστικές ανά εβδομάδα, νομίζω ότι διευκολύνει αρκετά τις εγχώριες λίγκες και δεν βλέπω να αλλάζει μέσα στις επόμενες χρονιές.

Για το αν η «κίνηση των 7» τον εξέπληξε και τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι: «Καθόλου, γιατί μιλούσα ξεχωριστά – όλο το προηγούμενο διάστημα – με την κάθε ομάδα και ήξερα ποιες ήταν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί τους σε πολλούς τομείς, εξαιτίας της πανδημίας. Την βρήκα απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη! Είμαστε σε καθεστώς πλήρους συνεργασίας προκειμένου να βρούμε λύσεις όσον αφορά στην στρατηγική που θέλουμε να ακολουθήσουμε γύρω από το κομμάτι της εμπορικής εκμετάλλευσης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όποιων ομάδων θέλουν να συναντιούνται ιδιωτικά και να παίρνουν αποφάσεις, πολύ απλά γιατί αυτές είναι οι ιδιοκτήτριες της Euroleague.»

Για την wild card που απομένει και τις φήμες που υπάρχουν ότι θα πάει στην Ζενίτ: «Είμαστε σε διαρκή επαφή με την VTB League και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις.»

Για τις φήμες περί σκέψεων μετακίνησης του Final από την Κολωνία: «Δεν ευσταθούν ούτε στο ελάχιστο! Η Κολωνία είχε ζητήσει το Final 4 για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια, το πήρε πέρυσι αλλά για τους λόγους που όλοι γνωρίζει η διοργάνωση διεκόπη και το event ακυρώθηκε. Δεν υπήρχε περίπτωση να το αφαιρέσουμε από μία πόλη που είχε δείξει τόσο μεγάλη πίστη και επιθυμία να το αναλάβει.»

Για το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων στα playoffs: «Είναι μία σκέψη που συζητάμε με τις ομάδες και τους προπονητές εδώ και καιρό, αλλά για να συμβεί αυτό και να συμμετέχουν τουλάχιστον οι μισές, θα πρέπει να αυξηθεί και το αγωνιστικό πρόγραμμα κατά μερικές εβδομάδες.»

 

Τελευταία Νέα