Μίτσιτς vs Πάνγκος: Η σύγκρουση δύο «τέκνων» του Γιασικεβίτσιους

Μίτσιτς vs Πάνγκος: Η σύγκρουση δύο «τέκνων» του Γιασικεβίτσιους
Μετά από έναν χρόνο συγκατοίκησης στην (μπασκετική) τρέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας, Βασίλιε Μίτσιτς και Κέβιν Πάνγκος θα βρεθούν αντιμέτωποι στον πρώτο αγώνα της σειράς Αναντολού Εφές-Μπαρτσελόνα και η Euroleague Greece καταγράφει τον φετινό αντίθετο αγωνιστικό βίο τους.

Η περσινή συνύπαρξή τους σε μια από τις… πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού μπάσκετ ανέδειξε ένα εξαιρετικό δίδυμο ποιντ γκαρντ. Ως ένα βαθμό, ο ένας κάλυπτε τις αδυναμίες του άλλου και οι δύο μαζί άνθισαν σαν τριαντάφυλλα στα χέρια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Γιατί ο νυν προπονητής της Ζαλγκίρις είδε στοιχεία τα οποία προφανώς δεν διέκριναν οι άλλοι. «Άρπαξε» τον Πάνγκος έπειτα από έναν χρόνο σε «μικρομεσαία» ομάδα της Ισπανίας (σ. σ. Γκραν Κανάρια) και από ρολίστα τον μετέτρεψε σε πρωταγωνιστή. Παράλληλα, έβαλε τέλος στην περιήγηση του Βασίλιε Μίτσιτς και τον μεταμόρφωσε σε παίκτη Euroleague. Πέρα από την καταξίωση, τα οφέλη ήταν πολλά και για τους δύο. Ο Πάνγκος υπέγραψε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα και ο Μίτσιτς έκανε κάτι αντίστοιχο στην Αναντολού Εφές.

Μόνο που οι συστατικές επιστολές και ο πρότερος αγωνιστικός βίος δεν διασφαλίζουν το μέλλον. Γιατί η πρώτη χρονιά τους σε ομάδες μεγαλύτερων απαιτήσεων δεν εξελίσσεται το ίδιο όμορφα και για τους δύο. Ο Μίτσιτς πήγε στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να διαδραματίσει αγωνιστικό ρόλο αντίστοιχο αυτού που είχε στη Ζαλγκίρις, σύντομα όμως προσπέρασε τον Σέιν Λάρκιν και εξελίχθηκε σε ακόμη πιο βασικό γρανάζι της Εφές. Ο Πάνγκος έκανε την ακριβώς αντίθετη διαδρομή. Μέχρι στιγμής δεν έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των φίλων της Μπαρτσελόνα, δε θυμίζει τον «ευλύγιστο» παίκτης που θαυμάσαμε στην Μπαρτσελόνα, ενώ και οι αριθμοί του είναι υποδεέστεροι των αντίστοιχων περσινή και οι οποίοι τον οδήγησαν στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της περσινής Euroleague.

Τα πεσμένα νούμερα

Προφανώς θα ήταν υπερβολικό να περίμενε κανείς από τον Πάνγκος να διατηρούσε τα νούμερα που είχε πέρυσι στη Ζαλγκίρις Κάουνας. Γιατί οι ευθύνες του είναι διαφορετικές στην Μπαρτσελόνα. Από την άλλη πλευρά, ίσως δεν είναι τυχαία η πτώση όλων των μέσων όρων του. Και δεν αναφερόμαστε τόσο στην επιθετική παραγωγικότητά του η οποία είναι προϊόν αντίστοιχων πρωτοβουλιών, αλλά σε στοιχεία όπως η ευστοχία στο μακρινό σουτ όπου από το εντυπωσιακό 47.5% κατρακύλησε στο απογοητευτικό 29.8% ή ακόμη στη δημιουργία καθώς μοιράζει 2.5 ασίστ λιγότερες συγκριτικά με την περσινή σεζόν. Η πτώση των αριθμών μοιραία καθρεπτίζεται και στο σύστημα αξιολόγησης όπου από τους 14.2 βαθμούς που είχε στο ranking, φέτος περιορίζεται στο 6.2.

Ο Βασίλιε Μίτσιτς κινείται προς την αντίθεση κατεύθυνση και δικαίως κατατάσσεται στους πιο βελτιωμένους παίκτες της φετινής Euroleague. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ήταν ο ένας εκ των έξι MVP μήνα καθώς αναδείχθηκε πολυτιμότερους παίκτης τον περασμένο Νοέμβριο. Η άνοδος του Σέρβου είναι εντυπωσιακή καθώς με εξαίρεση τον τομέα των λαθών όπου κάνει περισσότερα από πέρυσι, σε όλες τις άλλες στατιστικές κατηγορίες παρουσιάζει αξιοσημείωτη βελτίωση.

Αυτοί είναι οι φετινοί αριθμοί των δύο παικτών και σε παρένθεση οι αντίστοιχοι περσινοί.

ΚατηγορίαΠον.2π.%3π.%Ασ.Κλεψ.Λαθ.Χρ.Συμμ.Ranking
Βασίλιε Μίτσιτς12 (7.7)58.6% (46.1%)37% (35.5%)5.5 (4.3)1 (0.8)2.9 (2.3)27:30 (22)13.7 (8.6)
Κέβιν Πάνγκος7.2 (12.7)45.8% (48.9%)29.8% (47.5%)3.4 (5.9)0.4 (0.7)1.6 (2.6)20 (27)6.4 (14.2)

Οι δύο φετινές μονομαχίες τους

Αναντολού Εφές και Μπαρτσελόνα συνθέτουν ίσως το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των Playoffs της Euroleague αν και οι δύο αγώνες της κανονικής διάρκειας τελείωσαν με μεγάλες διαφορές. Με 26 πόντους, 10/26 σουτ, 11 ασίστ και εννιά λάθη (συνολικά) ο Βασίλιε Μίτσιτς είχε εντονότερη παρουσία συγκριτικά με τον Κέβιν Πάνγκος ο οποίος είχε στους δύο αγώνες 14 πόντους με 5/17 προσπάθειες, 9 ασίστ.