Χίμκι: Από το… πρόστιμο στις καθαρίστριες στα πρώτα της playoffs!

Αντωνία Σπανού
Χίμκι: Από το… πρόστιμο στις καθαρίστριες στα πρώτα της playoffs!
H Χίμκι είχε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα μέσα στην σεζόν και η Euroleague Greece καταγράφει πως από το… πρόστιμο στις καθαρίστριες, έφτασε στα πρώτα playoffs της ιστορίας της.

«Είχα μια μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο και τον χορηγό μας. Μου είπαν ενώ έχουμε την καλύτερη ομάδα στην ιστορία του κλαμπ, γιατί χάνουμε έτσι; Έχουμε έναν από τους καλύτερους προπονητές και πρωταθλητή Euroleague, τον Γιώργο (Μπαρτζώκα). Έχουμε τον Αλεξέι (Σβεντ), τον πιο αποτελεσματικό παίκτη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή (στην συνέχεια αναφέρθηκε στον κάθε παίκτη ξεχωριστά).

Μπορεί να μου πει κάποιος γιατί είμαστε τόσο σκατά; Σκέφτηκα ότι όλα λειτουργούν άψογα, από τους μισθούς μέχρι τα ξενοδοχεία στα οποία μένει η ομάδα, τα οποία είναι από τα καλύτερα. Είναι όλα τέλεια. Θέλω να καταλάβω τι συμβαίνει; Ο χορηγός με ρωτάει γιατί να ξοδεύω δεκάδες εκατομμύρια, αν μπορώ να κόψω 10 φορές το μπάτζετ και να είμαστε στην ίδια θέση; Χάσαμε από παίκτες που ο μέγιστος μισθός του φτάνει τις 5 χιλιάδες τον μήνα.

Μπορώ να πω διάφορες δικαιολογίες, αλλά πιστεύω ότι είμαστε νικητές όλοι εδώ γι΄ αυτό και σας έχω συγκεντρώσει προκειμένου να κερδίσουμε. Ποτέ δεν λύγισα κάτω από την πίεση. Αν κάποιος δεν θέλει, είναι κουρασμένος και δεν μπορεί να έρθει στο γραφείο μου να μου το πει. Να μου πει ότι δεν του αρέσει η ομάδα, η χώρα ή οτιδήποτε άλλο και θα το καταλάβω.

Από εκεί και πέρα η ομάδα αποφάσισε για όλους τους παίκτες, τους προπονητές, τη διοίκηση, το προσωπικό, τους λογιστές, τους οδηγούς, τις κυρίες του καθαρισμού να τιμωρηθούν με πρόστιμο 50% του μηνιαίου μισθούς τους. Ελπίζω πως αυτή η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα».

Κάπως έτσι είχε ανακοινωθεί από τον τζένεραλ μάνατζερ της Χίμκι, Πάβελ Αστάκοβ, το πρόστιμο κατά 50% του μισθού τους σε άπαντες στην Χίμκι. Αιτία του απίστευτου στα χρονικά ξεσπάσματος ήταν η κακή πορεία της ρωσικής ομάδας και συγκεκριμένα έγινε μετά την ήττα από την Καλέβ της Εσθονίας για το πρωτάθλημα της VTB.

Το πρόστιμο μαζί με μια συγγνώμη πάρθηκε πίσω, αλλά πολλά είναι εκείνα που έγιναν φέτος για να βρεθεί η Χίμκι στα πρώτα playoffs της ιστορίας της, έστω και κόντρα στην καλύτερη ομάδα της κανονικής διάρκειας, της ΤΣΣΚΑ.

Η Euroleague Greece θυμάται την διαδρομή της Χίμκι μέχρι να συναντηθεί με την μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της.

ΣΤΑ... ΜΑΓΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Η ρωσική ομάδα έφτασε την περσινή σεζόν μέχρι τους τελικούς της VTB και αυτό το γεγονός της έδωσε το πολυπόθητο εισιτήριο για την Euroleague. Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να βάλει στο τιμόνι της τον Γιώργο Μπαρτζώκα με τον Έλληνα προπονητή να αναλαμβάνει μια ακόμα τεράστια πρόκληση στην προπονητική του καριέρα. Μαζί με ένα μπατζέτ που δεν στερείτε χρημάτων και ηγέτη της ομάδας τον Αλεξέι Σβεντ η διοίκηση των Ρώσων αποφάσισε να κοιτάξει ψηλότερα.

Το ρόστερ «χτίστηκε» και τα πράγματα στην Euroleague ξεκίνησαν ανέλπιστα καλά. Οι τρεις σερί νίκες έδωσαν σε όλους μια γεύση από τις δυνατότητες της Χίμκι.

Μέχρι την 6η αγωνιστική μετρούσε μόνο μια ήττα και αυτή από τον Ολυμπιακό, αλλά μετά τα πράγματα άλλαξαν. Ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες ήττες και μάλιστα σε εκείνη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε έφερε και μια τεράστια απώλεια.

Ο Τόμας Ρόμπινσον τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε να χάσει περίπου 4 μήνες από τις υποχρεώσεις της ομάδας του, ενώ όταν επέστρεψε έμεινε εκτός αποστολής από τον προπονητή του για πειθαρχικούς λόγους, δείχνοντας ότι ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε.

Κάπου εκεί ξεκίνησε η αγωνιστική αστάθεια της ρωσικής ομάδας. Μοιρασμένες νίκες και ήττες, χωρίς να μπορεί να πει κανείς με συνέπεια για το τι είναι ικανή να κάνει η Χίμκι.

Πάντως στα κρίσιμα η ομάδα του Μπαρτζώκα αντέδρασε καλά και με τρεις σερί νίκες από την 21η μέχρι και την 23η αγωνιστική την έφερε στην 8άδα και και μάλιστα με βλέπψεις.

Το φίνις πάντως δεν ήταν καλό. Τρεις ήττες έγραψαν στο τέλος της κανονικής περιόδου και έριξαν την Χίμκι στα… δόντια της ΤΣΣΚΑ.

Ο ρωσικός εμφύλιος είναι γεγονός και σίγουρα το έργο του Σβεντ και της παρέας του δεν θα είναι εύκολο.

Πάντως ο Γιώργος Μπαρτζώκας στάθηκε για ακόμα μια φορά αντάξιος των προσδοκιών, καθώς κατάφερε να πάει δεύτερη ρωσική ομάδα, μετά την Κουμπάν, στα playoffs για πρώτη φορά στην ιστορία της.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ... ΘΑΥΜΑ

Πλέον, μετά από μια σεζόν όπου η Χίμκι πέρασε τα... πάντα, θα αντιμετωπίσει στην μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, την ΤΣΣΚΑ για τρεις νίκες που θα πάνε την νικήτρια ομάδα στο Final 4.

Το έργο της 8ης ομάδας της κανονικής διάρκειας της Euroleague δεν θα είναι καθόλου εύκολο, αλλά οι ομάδες του Γιώργου Μπαρτζώκα έχουν αποδείξει ότι τουλάχιστον παλεύουν στις ευκαιρίες που τους δίνονται.

Σκοπός της Χίμκι είναι να καταφέρει να επιβάλλει τον γρήγορο ρυθμό που της ταιριάζει και μην αφήσει την ΤΣΣΚΑ να δημιουργήσει σε σετ παιχνίδι, όπου μπορεί να «σκοτώσει» τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Η ΤΣΣΚΑ είναι το απόλυτο φαβορί του ζευγαριού, αλλά όταν ξεκινάει μια σειρά στα playoffs έχει αποδειχθεί ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει σίγουρες προβλέψεις. Ίσως ένα break, μια αναπάντεχη νίκη της Χίμκι να κατάφερνε να έδινε νέο ενδιαφέρον στο ζευγάρι και στον ρωσικό εμφύλιο.

Μένει να δούμε αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα καταφέρει να κάνει το θαύμα του θυμίζοντας κάτι από σεζόν 2015/16, όπου βρέθηκε στο Final 4 με την Λοκομοτίβ Κουμπάν και έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλά.