Και στο τέλος, νικάει ο Ολυμπιακός

Και στο τέλος, νικάει ο Ολυμπιακός
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, αν και ισχνή σε σκορ, συνοδεύεται από διαρκές πιστοποιητικό ανωτερότητας.

Εάν οι επόμενοι 3-5 ευρωπαϊκοί αγώνες που περιμένουν τον Ολυμπιακό (το «πολύ βαρύ πρόγραμμα» για το οποίο μίλησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας) κυλήσουν κατ’ ευχήν, οι Πειραιώτες μπορεί να είναι ακόμα και πρωταθλητές Ευρώπης σε σαράντα μέρες από σήμερα.

Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, ήδη 5ο φετινό μεταξύ των «αιωνίων», υπενθύμισε τα στοιχεία που τους μετέτρεψαν από καλούτσικη ομάδα που παλεύει για την οχτάδα της Ευρώπης σε πολεμική μηχανή που σκορπίζει τρόμο, εδώ και ένα εξάμηνο.

Την ειδοποιό διαφορά την κάνει όχι η συσσώρευση ταλέντου, αλλά το μέταλλο το οποίο βοηθάει τον Ολυμπιακό να καθαρίζει τους αγώνες στους οποίους υστερεί έναντι του καλύτερου εαυτού του, ακόμα και μέσα σε έδρες ηφαίστεια. Το μέταλλο, η ενέργεια, το βάθος, το καθαρό μυαλό, η προσήλωση στην άμυνα.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό, που τα πέντε φετινά ντέρμπι τα είδε όλα ως ισάριθμους τελικούς Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός ακολούθησε το πλάνο του δίχως να ξεμυαλιστεί στα πολύ δύσκολα ή στα πολύ εύκολα και έκανε τον αντίπαλο να σκάσει από τη μάταιη υπερπροσπάθεια.

Όπως συνέβη τόσες και τόσες φορές στη φετινή σεζόν, οι παίκτες του Μπαρτζώκα τελείωσαν το ματς και έδιναν την εντύπωση ότι είχαν δυνάμεις για άλλο ένα ημίχρονο καπάκι μετά το 62-68, ακόμα και αυτοί που προέρχονταν από απνευστί εικοσάλεπτο συμμετοχής όπως ο Σάσα Βεζένκοφ.

Οι «πράσινοι», αντίθετα, ένιωσαν το ρεζερβουάρ να αδειάζει περίπου την ώρα που έστριβαν στο τελευταίο βιράζ και στο τέλος δεν είχαν δύναμη ούτε για να τρέξουν ή να πηδήξουν. Οι συγκυρίες, με τους τραυματισμούς των Νέντοβιτς, Σαντ Ρόος, ασφαλώς δεν βοήθησαν τον Δημήτρη Πρίφτη, αφεντικό μίας ομάδας που δεν έχει την πολυτέλεια να υφίσταται την παραμικρή αιμορραγία.

Είχε και ο Μπαρτζώκας κομβικούς παίκτες απροπόνητους (Σλούκας, Φαλ), μόνο που αυτός μπορούσε να τους κρατήσει αρκετή ώρα στον πάγκο και να τους δίνει ανάσες. Ο ψηλός, μάλιστα, είδε την τέταρτη περίοδο ντυμένος με τη φόρμα του, ρεζέρβα αίφνης του Μάρτιν.

Ο Παπαπέτρου έπαιξε 9 λεπτά παραπάνω από τον Σλούκα, ο Παπαγιάννης 11 παραπάνω από τον Φαλ. Και όταν ο μυώδης Ουόκαπ επέστρεψε ξεκούραστος στο τελευταίο εξάλεπτο για να αναλάβει τη φρούρηση του αποκαμωμένου Νέντοβιτς («κυνήγα τον παντού ακόμα και όταν δεν έχει τη μπάλα», ήταν η εντολή), η πλάστιγγα έγειρε οριστικά και αμετάκλητα.

Εξαιρώντας το ανούσιο κάρφωμα του Παπαγιάννη στην εκπνοή, ο Ολυμπιακός τελείωσε τον αγώνα με σερί 7-0 και οι γηπεδούχοι σπατάλησαν τις τελευταίες 7 κατοχές. Ο Ουάιτ αστόχησε ανενόχλητος δύο φορές από το τρίποντο, ο Νέντοβιτς έχασε τρεις μπάλες, ο Μέικον μπουρδουκλώθηκε σε έναν αιφνιδιασμό, ο Παπαπέτρου βρήκε σίδερο από μακριά. Τα δε ριμπάουντ, πήγαν όλα σε κόκκινα χέρια.

Όταν ο Βεζένκοφ πέτυχε το κρισιμότερο καλάθι με φόλοου στον αιφνιδιασμό (60-66), το προσωπικό του κοντέρ έφτασε στο 13+15, χώρια τα 2 κλεψίματα και οι 2 ασίστ.

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός έφτασε τις 4 συνεχόμενες νίκες επί του Παναθηναϊκού και παρέμεινε αλώβητος στις 2 φετινές επισκέψεις του στο ΟΑΚΑ. «Το θέλαμε οπωσδήποτε αυτό το παιχνίδι», ομολόγησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Το -τουλάχιστον ένα- διπλό που έψαχνε ο Ολυμπιακός για να φέρει στα μέτρα του την υπόθεση τίτλος βγαίνει πιο εύκολα τον Απρίλιο, παρά τον Ιούνιο.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν να έχουν το μυαλό τους απαλλαγμένο από έγνοιες, εν όψει της -πολύ πιο απαιτητικής- επίσκεψης του Μάικ Τζέιμς στο Φάληρο. Οι στόχοι ένας ένας επιτυγχάνονται: κατάκτηση του Κυπέλλου, πρόκριση στα πλέι-οφ της Euroleague, πλεονέκτημα έδρας στην Ευρώπη, πλεονέκτημα έδρας στην Ελλάδα, η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Στο εξής, όλα τα κρίσιμα παιχνίδια ο Ολυμπιακός θα τα παίξει σε κόκκινο φόντο και σε φιλόξενο περιβάλλον. Πόσες φορές θα καθίσει η μπίλια στο χρώμα του; Τον Παναθηναϊκό, πάντως, θα αργήσει να τον ξανασυναντήσει.

Ο Ολυμπιακός ήταν χλιαρός στο πρώτο 20λεπτο του αγώνα, αλλά δεν ξέφυγε από το πλάνο του. Η άμυνά του στήθηκε έτσι ώστε να δώσει στον Παναθηναϊκό το περιφερειακό σουτ, οχυρώνοντας τα νώτα της ώστε να κλείσει η κάνουλα της τροφοδοσίας του Γιώργου Παπαγιάννη.

Στα 38 λεπτά της συμμετοχής του Έλληνα σέντερ, οι «πράσινοι» κατόρθωσαν να στήσουν μόνο ένα πικ-εν-ρολ, αφού ο Φαλ αμυνόταν πιο χαμηλά από ότι σε προηγούμενα ντέρμπι και οι Βεζένκοφ, Παπανικολάου γέμιζαν τη ρακέτα με χέρια.

Ο Ολυμπιακός ανέβασε τη δείκτη της έντασης όταν αποσύρθηκε στον πάγκο ο αρνητικός Ντόρσεϊ, αφήνοντας τη θέση του στον αθλητικό και συγκεντρωμένο Σακίλ ΜακΚίσικ. Το γήπεδο έμοιαζε πλέον μικρότερο και ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε 21 κατοχές για να βάλει 16 πόντους στην γ’ περίοδο.

Ο Νέντοβιτς έβρισκε ελεύθερα σουτ όσο είχε δυνάμεις (ιδίως στο πρώτο διάστημα του αγώνα), αλλά το τραυματισμένο πόδι του δεν του επέτρεπε να ξεγλιστρήσει από την άμυνα. Ο Μέικον εξαφανίστηκε μετά την ανάπαυλα, όπως και τα «τεσσάρια» Ουάιτ και Έβανς.

Ο ίδιος Παναθηναϊκός που έβγαλε το πρώτο μέρος με 1 μόνο λάθος τελείωσε τον αγώνα με διψήφιο αριθμό (10). Και με ψωριάρικο απολογισμό 62 πόντων, μέσα στην έδρα του και μπροστά στο κοινό του.

Στην άλλη άκρη του γηπέδου, ο ΜακΚίσικ ανέλαβε το γνώριμο ρόλο του πολιορκητικού κριού και έδωσε στον Ολυμπιακό τις απαραίτητες ανάσες με μπούκες και τρέξιμο, χωρίς να χρειαστεί ιδιαίτερη βοήθεια. Εάν δεν έχω λάθος στις σημειώσεις μου, οι 16 από τους 18 πόντους του Αμερικανού σημειώθηκαν χωρίς ασίστ.

Ο Ολυμπιακός ανανέωσε 9 επιθέσεις στο δεύτερο μέρος με πρωταγωνιστή τον Βεζένκοφ, έκλεψε και μπάλες με τον Ουόκαπ και μετουσίωσε πολλές από αυτές τις νίκες σε πολύτιμα καλάθια του ιδρώτα και του ανταρτοπόλεμου: στο 40-37, στο 45-41, στο 60-64.

Το τελευταίο στοιχείο που έλειπε από τον Ολυμπιακό για να γίνει αφεντικό του ντέρμπι ήταν η νοικοκυροσύνη που έφερε μαζί του από τον πάγκο ο Κώστας Σλούκας. Το 45-45 έγινε 48-52 με δικές του πάσες, ενώ τα τρικ που είχε ετοιμάσει ο Πρίφτης για να του κλείσει τον ορίζοντα σκόνταψαν πάνω στα γρήγορα φάουλ των Ουάιτ και Έβανς.

Μαθημένος πλέον να αντιμετωπίζει ψηλά κορμιά σε κάθε βήμα του, ο Σλούκας βρίσκει τους συμπαίκτες του με τηλεπάθεια, ενώ ψάχνει με υπομονή και το δικό του σουτ. Πόσοι πρόσεξαν ωστόσο ότι ο ηγέτης του Ολυμπιακού δεν πέτυχε ούτε ένα καλάθι εντός παιδιάς στο δεύτερο μισό του ντέρμπι;

Οι βολές του στο τέλος σφράγισαν τη νίκη, ενώ το ασυγχώρητο φάουλ που του έκανε ο Έβανς στη σέντρα 3:16 πριν τη λήξη με το σκορ στο 60-62 έδωσε στον Ολυμπιακό παράσταση νίκης. Ήταν πια φανερό, ότι οι «πράσινοι» είχαν θολώσει από την κόπωση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.