Τζαλίν Σμιθ: Η ψυχή ενός νατουραλιζέ (vids)

Τζαλίν Σμιθ: Η ψυχή ενός νατουραλιζέ (vids)

Τζαλίν Σμιθ: Η ψυχή ενός νατουραλιζέ (vids)

bet365

Ο όρος «νατουραλιζέ» ακούγεται όλο και περισσότερο στο EuroBasket 2022. Το Gazzetta μίλησε με τον νατουραλιζέ παίκτη της Κροατίας, Τζαλίν Σμιθ και αυτός εξήγησε πως είναι να παίζεις για μία Εθνική που δεν είναι η χώρα σου.

Αποστολή στο Μιλάνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Τι είναι τελικά ένας νατουραλιζέ; Ένας μισθοφόρος; Ή ένας παίκτης που αναζητεί μία και μοναδική ευκαιρία να αγωνιστεί σε μία Εθνική ομάδα σε ένα EuroBasket ή ένα Παγκόσμιο Κύπελλο;

Θαρρείς πως είναι ένας διαφορετικός δρόμος. Ελάχιστα παράτυπος, αλλά με μπόλικα ερωτηματικά. Πώς είναι δυνατόν ένας Αμερικανός να φοράει τα χρώματα της Γεωργίας, της Ισπανίας ή της Κροατίας;

Το μπάσκετ έχει αλλάξει. Άρδην. Και οι νατουραλιζέ αποτελούν μέρος της ζωής του.

Ο πρώτος του είδους των νατουραλιζέ

Ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια πριν. Όταν η Ρωσία αποφάσιζε ότι ένας Αμερικανός, πασίγνωστος στα μέρη μας, έπρεπε να γίνει... Ρώσος.

Ο Τζέι Αρ Χόλντεν είναι ο «νατουραλιζέ μηδέν». Ο πρώτος. Και ένας από τους πιο επιτυχημένους.

Αρκετές ομάδες σκέφτηκαν να δοκιμάσουν τον... απαγορευμένο καρπό. Αλλά δεν το έκαναν. Άλλες τον κατασπάραξαν λαίμαργα.

Μέσα από τον παράδοξο τρόπο των κανόνων της FIBA, ακόμη και η Ελλάδα έχει... χρεωθεί έναν νατουραλιζέ παίκτη, τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Και ας είναι η μητέρα του Ελληνίδα.

Σημασία έχει το διαβατήριο. Και σε ποια ηλικία το λαμβάνεις.

Στο Μιλάνο, νατουραλιζέ παίκτη έχει και η Κροατία. Ο Τζαλίν Σμιθ είναι ο τρίτος που λαμβάνει την τιμή να φορέσει την κόκκινη καρό φανέλα, μετά τους Ντοντάε Ντρέιπερ και Μάρκους Λαφαγιέτ.

Το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτη στη Γερμανία, παίζοντας με την Λούντβιχσμπουργκ του άνοιξε το δρόμο για την Άλμπα Βερολίνου. Και την Εθνική Κροατίας.

Το Gazzetta συνάντησε τον Σμιθ στο Μιλάνο. Και το θέμα συζήτησης ήταν πώς είναι η ζωή ενός νατουραλιζέ στο EuroBasket 2022.

«Η συμπεριφορά τους ειναι εξαιρετική. Μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι ένας απ' αυτούς. Είναι μία απίθανη εμπειρία, αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου», είπε στο Gazzetta ο Σμιθ, ο οποίος στο ματς απέναντι στην Ελλάδα σημείωσε 23 πόντους και μοίρασε 4 ασίστ.

«Δεν υπήρχε κανένας δισταγμός. Τώρα που το ζω, μπορώ να πω ότι αξίζει, σίγουρα. Είχα την ευκαιρία να παίξω απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, κόντρα στη Σλοβενία, πριν το EuroBasket 2022.

Είναι μία τεράστια ευκαιρία και είμαι ευγνώμων που μου ζήτησαν να παίξω για την Εθνική Κροατίας», ήταν η απάντηση του στο ερώτημα αν είχε δεύτερες σκέψεις όταν η ομοσπονδία των Κροατών έθεσε το μεγάλο ερώτημα.

Ο Σμιθ είναι ο τρίτος νατουραλιζέ στην ιστορία της Κροατίας. «Μου το είπαν, έγινε τόσο γρήγορα και είμαι ικανοποιημένος που οι διαδικασίες έτρεξαν γρήγορα και μπόρεσα να γίνω νατουραλιζέ».

«Αν έπαιζαν όλοι μαζί θα ήταν All Star ομάδα»

«Είχαν μία ενωμένη ομάδα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90. Και ξέρω ότι η Κροατία έχει παίξει απέναντι στην Dream Team, το 1992. Μου είπαν κάποια πράγματα οι άνθρωποι της ομάδας. Κοιτώντας τον χάρτη, τις χώρες που δημιουργούσαν την παλιά Γιουγκοσλαβία, θα ήταν μία ομάδα All Star, αν αποφάσιζαν να ενωθούν και να αγωνιστούν ξανά μαζί. Θα ήταν τρελό», είπε ο Σμιθ αναφερόμενος στην ιστορία της ομάδας.

Και συνεχίσει αναφερόμενος ακόμη και στον θρυλικό Ντράζεν Πέτροβιτς: «Είναι τεράστια τιμή να βρίσκομια εδώ με την Κροατία. Είχα πάει στο γήπεδο της Τσιμπόνα, όπου έχει παίξει ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Ξέρω λίγη από την ιστορία. Παντού στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν τρέλα με το μπάσκετ. Και οι ομάδες τους έχουν κερδίσει αρκετούς τίτλους».

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα