Η Εθνική «στέρηση», το κεφάλαιο Ζαγκλής και ο προπονητής στο προολυμπιακό!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η Εθνική «στέρηση», το κεφάλαιο Ζαγκλής και ο προπονητής στο προολυμπιακό!

bet365

Λίγες εβδομάδες πριν το «παράθυρο» του Φεβρουαρίου και δύο μήνες πριν από τις εκλογές της ΕΟΚ, ο Αντώνης Καλκαβούρας «φωτίζει» το παρασκήνιο γύρω από τον ομοσπονδιακό τεχνικό του καλοκαιριού κι εναποθέτει τις τελευταίες ελπίδες αναζωογόνησης των Εθνικών ομάδων, στην «ήρεμη δύναμη» που αποπνέει ο Έλληνας γενικός γραμματέας της FIBA.

Απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας για την επόμενη και τελευταία υποχρέωση των Εθνικών ομάδων, στο πλαίσιο των προκριματικών για το 41o Eurobasket και ευτυχώς για το ελληνικό μπάσκετ, η «επίσημη αγαπημένη» έχει ήδη πάρει την πρόκριση για την τελική φάση, που θα διεξαχθεί σε τέσσερις χώρες (από ένας όμιλος σε Τσεχία, Γεωργία, Ιταλία και Γερμανία), τον Σεπτέμβριο του 2022 (1-18)!

Λέω «ευτυχώς», γιατί η απουσία των πρωτοκλασάτων διεθνών, που είτε επειδή αγωνίζονται σε ομάδες της Euroleague, είτε επειδή παίζουν στο ΝΒΑ, δεν μπορούν να ενισχύσουν τις Εθνικές τους ομάδες, έχει σε μεγάλο βαθμό αλλοιώσει την αγωνιστική ταυτότητα των παραδοσιακών δυνάμεων του αθλήματος. Με αποτέλεσμα όλο και κάποιος «ηχηρός» αποκλεισμός να προκύπτει από την διαδικασία της προκριματικής φάσης.

Θυμηθείτε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017, Σλοβενία αλλά και την Κροατία που έχασαν το τρένο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας και την Τουρκία με την Λετονία, οι οποίες – θεωρητικά – κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του επόμενου Πανευρωπαϊκού.

Το ότι η Ελλάδα ήταν τυχερή ή ικανή κι απέφυγε τα μπλεξίματα, όμως, δεν σημαίνει ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα έχει πάψει να υφίσταται. Και όχι απλά υφίσταται, αλλά κάθε χρόνο (από την σεζόν 2017-2018) γίνεται εντονότερο και πληγώνει ολοένα και περισσότερο την εικόνα του αθλήματος διεθνώς. Το πιο σοβαρό απ' όλα, όμως, είναι ότι συνάμα «απομακρύνει» με γεωμετρική πρόοδο σημαντική μερίδα φιλάθλων, οι οποίοι «χάνονται» ανάμεσα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των μεγάλων συλλόγων και τις ταυτόχρονες αναμετρήσεις των ελλιπών αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων.

Το ότι ο θεσμός των Εθνικών ομάδων πρέπει περιφρουρηθεί ως κόρη οφθαλμού, μοιάζει στα μάτια μου κάτι περισσότερο από θέσφατο κι αυτό, από ανιδιοτελή αγάπη για το μπάσκετ και πέρα από στρατόπεδα και συμφέροντα. Δεν υπάρχει παιδί που δεν έβαλε ως στόχο να γίνει μπασκετμπολίστας, χωρίς να ονειρευτεί τον εαυτό του με το εθνόσημο στο στήθος.

Δεν υπάρχει πιο τρανό παράδειγμα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που ζει και αναπνέει για μία μεγάλη επιτυχία με την «γαλανόλευκη» και δηλώνει αποφασισμένος να παίζει έως τα 40 του στην Εθνική μέχρι να φορέσει το πολυπόθητο μετάλλιο στο λαιμό του.

Ο ελληνικός «αέρας» που πνέει στην Ελβετία!

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να επαναφέρει το μπάσκετ σε ένα καθεστώς ανακωχής (στην καλύτερη περίπτωση), όπου η FIBA και η Euroleague θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και με σεβασμό προς το ίδιο το άθλημα και τους «πελάτες» τους, θα σχεδιάσουν από κοινού το καλεντάρι των επόμενων χρόνων, αυτός είναι ο Αντρέας Ζαγκλής.

Ο λόγος για τον Έλληνα γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του (στο πλαίσιο διεθνούς forum με δημοσιογράφους), απέδειξε ότι αποτελεί την σύγχρονη, ήρεμη και αποφασιστική δύναμη που έλλειπε για πολλά χρόνια από την FIBA. Το στέλεχος που συνδυάζει την τεχνογνωσία, την κατάρτιση αλλά κυρίως το κύρος για να πείσει τους συλλόγους για την χρησιμότητα των «παραθύρων».

«Από τη δική μας πλευρά, θα υπάρχει πάντα η αποφασιστικότητα, η ευελιξία και μία μοντέρνα προσέγγιση των πραγμάτων, ώστε να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα. Φυσικά, θέλουμε να δούμε ακόμα περισσότερους παίκτες να έρχονται στις Εθνικές ομάδες. Είναι θετικό να βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερες ομάδες αντιλαμβάνονται ότι τα Παράθυρα δεν είναι εκεί για να παρενοχλήσουν το έργο τους, αλλά για να προσφέρουν μεγαλύτερη προβολή στο μπάσκετ. Δεν θα διαπραγματευτούμε δημόσια, ούτε θα δημιουργήσουμε μία δημόσια πολεμική κατάσταση. Δεν το χρειάζεται αυτό το άθλημά μας. Η FIBA είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια να ενώσει την οικογένεια του μπάσκετ, με καθαρή ματιά και μοντέρνα προσέγγιση στα πράγματα!», είχε υπερθεματίσει πρόσφατα ο 40χρονος δικηγόρος από τα Μελίσσια, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό για τις 11 ομάδες της ECA, να καταλάβουν ότι αυτό δεν είναι ένα project που θέλει να τις πλήξει, αλλά να ανοίξει νέες αγορές και να μεγαλώσει το άθλημα!

Τι ισχύει για το θέμα του προπονητή της Εθνικής ομάδας

Οι δύο τελευταίες και διαδικαστικές υποχρεώσεις της «επίσημης αγαπημένης» στην φούσκα της Ρίγα, με Βοσνία Ερζεγοβίνη (20/02) και με Λετονία (22/02), θα σημάνουν αυτόματα και την αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο στόχο του προολυμπιακού τουρνουά, που θα δώσει την ευκαιρία στην Εθνική να διεκδικήσει την πρώτη της ολυμπιακή συμμετοχή μετά το Πεκίνο (2008).

Με την οσονούπω απερχόμενη διοίκηση της ΕΟΚ να ασχολείται (εδώ και καιρό) αποκλειστικά και μόνο με το πως θα διατηρήσει έναν ρόλο στα δρώμενα της επόμενης μέρας του ελληνικού μπάσκετ, η λειτουργία της Εθνικής ομάδας και ο σχεδιασμός της προετοιμασίας για την επιχείρηση “Βικτόρια”, έχουν αφεθεί στο έλεος της ευσυνειδησίας που διακρίνει τον ομοσπονδιακό προπονητή , Θανάση Σκουρτόπουλο και τον team manager, Κώστα Κώτση.

Το παραπάνω δίδυμο ασχολείται με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην αγωνιστική εικόνα (τις κλήσεις, το ταξίδι και την διαμονή στην χώρα της Βαλτικής) που θα παρουσιάσουμε στο «παράθυρο» του Φεβρουαρίου, χωρίς φυσικά να υπάρχει η παραμικρή υψηλή εποπτεία ή έστω η όποια αναφορά στους διοικούντες την ομοσπονδία. Όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον.

Παράλληλα με τις βασικές τους αρμοδιότητες, ο 55χρονος τεχνικός και το δεξί του χέρι συντονίζουν την συνεργασία του επιτελείου του Ρικ Πιτίνο (Παπαθεοδώρου, Μανωλόπουλος και Παππάς), ο οποίος επικοινωνεί συχνά-πυκνά με τους «επίδοξους» συνεργάτες του (ενίοτε και μέσω zoom), ενημερώνεται για την πρόοδο των Ελλήνων διεθνών και καταστρώνει τα σχέδια του. Κι όλα αυτά για μία δουλειά, χωρίς απολαβές και συμβόλαιο και χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα την εξασκήσει.

Τα πάντα, άλλωστε, θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην ομοσπονδία, οι οποίες – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα διεξαχθούν τις τελευταίες μέρες του Μάρτη. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει ότι οι παρατάξεις του Παναγιώτη Φασούλα και του Βαγγέλη Λιόλιου, είναι αυτές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις για την πλειοψηφία στο νέο Δ.Σ., ενώ εκείνη του γιατρού Άγγελου Παπανικολάου (αναμένεται να πάρει το χρίσμα από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο), η οποία δεν έχει ανακοινωθεί αλλά δείχνει να οριστικοποιείται, θα έχει μάλλον το ρόλο του αουτσάιντερ.

Στην περίπτωση που η «αράχνη» αναλάβει καθήκοντα προέδρου, τότε ο 68χρονος προπονητής «θρύλος» του κολεγιακού μπάσκετ θα έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να κοουτσάρει την «γαλανόλευκη» στο προολυμπιακό τουρνουά. Ο «Πάνυ», άλλωστε, είχε εκφραστεί θετικά, στο πρόσφατο παρελθόν, για τον Νεοϋορκέζο τεχνικό, στη λογική ότι ένα τουρνουά 5-15 ημερών απαιτεί έναν προπονητή που να θέλγει περισσότερο με την προσωπικότητά του και λιγότερο με την τακτική του αντίληψη και φιλοσοφία. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να ισχύσει ακόμη και στο ενδεχόμενο που η κάλπη αναδείξει νικητή τον 40χρονο γιατρό από το Μεσολόγγι.

Αντίθετα αν νέος πρόεδρος της ΕΟΚ αναδειχθεί ο Πατρινός διοικητικός ηγέτης του Προμηθέα, οι πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι θα γίνει σοβαρή προσπάθεια για την καθοδήγηση της Εθνικής από τον Δημήτρη Ιτούδη, του οποίου ο ατζέντης έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί (έστω και διερευνητικά) για το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!