Εμπρός στον τέτοιον, που χάραξε ο έτσι

Εμπρός στον τέτοιον, που χάραξε ο έτσι

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει τον αποκλεισμό του Τάιλερ Ντόρσεϊ από την Εθνική και ανιχνεύει τις λοιπές περιπτώσεις «νατουραλιζέ».

Ο εθελούσιος αποκλεισμός του Τάιλερ Ντόρσεϊ από τη 18άδα της Εθνικής που ξεκινάει προετοιμασία για το Μουντομπάσκετ έφερε στην επιφάνεια, για πολλοστή φορά, τον παράξενο αξιακό κώδικα του Έλληνα φιλάθλου.

Ο νεαρός γκαρντ αποτελεί πολύ εύκολο στόχο, όχι μόνο επειδή το σκούρο δέρμα προξενεί αλλεργία σε ορισμένους, αλλά και ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, διαζευγμένος με την ελληνική νοοτροπία και πραγματικότητα.

Ήταν συνεπώς ζήτημα μερικών λεπτών να πλημμυρίσουν τα social media με αφρισμένες κραυγές περί προδοσίας, «δεν παρακαλάμε κανέναν» και τα τοιαύτα, δοκιμασμένα και σε παλαιότερες ανάλογες υποθέσεις.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Το κοκτέιλ περιλαμβάνει και Βασιλακόπουλο, πάει να πει οπαδιλίκι, οπότε έπρεπε οπωσδήποτε να συνδυαστεί η απουσία του Ντόρσεϊ με φιλιππικούς ενάντια στην Ομοσπονδία και με «φύγε επιτέλους παλιόγερε».

Τέλος, χρειάστηκε να περισσέψει λίγος χώρος και για τη νεόκοπη φυλή των ΝΒΑ-ολάγνων, αυτήν που πιστεύει ότι οι παίκτες που αγωνίζονται στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού είναι το άλας της γης και απαγορεύεται να συγκρίνονται με το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας και της λοιπής Ευρώπης.

Αυτοί, που λέτε, οι αμερικανόπληκτοι του μπάσκετ, απαιτούν να δοθεί αριστίνδην θέση στον Ντόρσεϊ, επειδή ...δεν έχουμε καλύτερους. Επειδή έτσι.

Από την ασυνάρτητη κριτική προέκυψε απίστευτος αχταρμάς, από τη στιγμή μάλιστα που προστέθηκε στην εξίσωση μία –μάλλον ανυπόστατη- φήμη, ότι ο Ντόρσεϊ δήθεν ζήτησε εγγυημένη θέση στη 12άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αίσχος κύριε Ντόρσεϊ, αίσχος κύριε Σκουρτόπουλε, αίσχος κύριε Βασιλακόπουλε, αίσχος σε όλους. Είμαστε μπουρδέλο, σωστά; Αφού το λένε όλοι, έτσι θα είναι.

Μισό λεπτό, όμως. Κρατήστε τα άλογα, προτού αφηνιάσουν χωρίς λόγο.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό προπονητή, ο Ντόρσεϊ δεν ζήτησε εγγυήσεις για τη συμμετοχή του στο Μουντομπάσκετ. Ακόμα και αν τις ζητούσε, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει το αίτημά του δεκτό.

Και πολύ σωστά. Ουδείς δικαιούται εγγυημένο συμβόλαιο με τη δωδεκάδα, πόσο μάλλον ένας παίκτης με ισχνό αποτύπωμα καριέρας και υποτυπώδη προϋπηρεσία στην Εθνική Ανδρών.

Υπάρχουν και παίκτες φτασμένοι (π.χ. Μάντζαρης), που εμφανίζονται στην προετοιμασία ως πιστοί στρατιώτες, ρισκάροντας την ταλαιπωρία –αγωνιστική και ψυχολογική- ενός οδυνηρού αποκλεισμού της τελευταίας στιγμής.

Οσάκις κρίθηκε αβέβαιη η θέση ενός πρωτοκλασάτου παίκτη (π.χ. του Αντώνη Φώτση μετά το 2013) ή κάποιου βετεράνου με οικογένεια και παιδιά (π.χ. του Κωστή Βασιλειάδη φέτος), το όνομά του εξαιρέθηκε εξαρχής.

Ο Ντόρσεϊ μπορεί να αγωνίζεται στο ΝΒΑ, αλλά δύσκολα θα έβρισκε κάθισμα στο αεροπλάνο για τη Ναντζίνγκ. Η παρουσία του στο παράθυρο του Σεπτεμβρίου απογοήτευσε τους πάντες, μολονότι η ομάδα τον βοήθησε όσο γινόταν, ενώ και ο ίδιος προσπάθησε.

Φέτος, το πρόσκομμα ήταν διαφορετικής υφής. Ο Ντόρσεϊ παραμένει εδώ και ένα μήνα άνεργος και πιστεύει –βάσιμα ίσως- ότι έχει καλύτερες πιθανότητες να βρει δουλειά στο ΝΒΑ εάν περάσει το επόμενο δίμηνο στην Αμερική, παρά αν «εξαφανιστεί» στην Ελλάδα με συζητήσιμο αποτέλεσμα.

Μέσα του μπορεί να επιθυμούσε όντως εγγυήσεις για το ταξίδι στην Κίνα, αλλά δεν έχει το ανάστημα για να ζητήσει τέτοιο χατίρι. Προτίμησε να αυτοεξαιρεθεί και, από τη σκοπιά του, έπραξε σωστά.

Εκτός των άλλων, φοβήθηκε και κάποιον σοβαρό τραυματισμό που θα τον άφηνε τελείως ξεκρέμαστο. Βάδισε, δηλαδή, στον ίδιο δρόμο που χάραξε –κατ’ επανάληψη- ο Κουφός, όσες φορές βρέθηκε εκείνος σε επαγγελματικές Συμπληγάδες.

Πώς το έλεγε, το παλαιό σλόγκαν των Εξαρχείων; Εμπρός στον τέτοιον, που χάραξε ο έτσι...

Συμπτωματικά, ο παίκτης που προορίζεται για τη θέση του Ντόρσεϊ, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, είναι, και αυτός, ελεύθερος. Αλλά όχι για πολύ. Και τέλος πάντων, ο Λαρεντζάκης δεν ψάχνει συμβόλαιο στο ΝΒΑ.

Αν έγινε ζημιά με την απόσυρση του Ντόρσεϊ, αυτή αφορά τον εκ προοιμίου αποκλεισμό των άλλων «νατουραλιζέ»: του Μπράμου, του Όγκαστ και του Μήτρου-Λονγκ. Απ’ ό,τι μαθαίνω, ωστόσο, η συγκεκριμένη παράγραφος αποτελεί νεκρό γράμμα.

Ο Μάικ Μπράμος επικαλέστηκε διαρκές προσωπικό και οικογενειακό κώλυμα όταν κλήθηκε για το πρώτο «παράθυρο» (τον Νοέμβριο του 2017), οπότε δεν υπολογίζεται πια.

Ο Ζακ Όγκαστ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ελλάδας, αφού αποφεύγει να υπογράψει το έγγραφο επιλογής «μπασκετικής υπηκοότητας».

Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ εμφανίζεται πιο πρόθυμος και μάλιστα αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην Εθνική Καναδά, αλλά οι διαδικασίες απόκτησης ελληνικού διαβατηρίου καθυστερούν και δεν βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Ίσως να τον καμαρώσουμε ντυμένο στα γαλάζια το 2020.

Όσο για τον Κουφό, πιστεύεται πια ότι ο παίκτης δεν ενδιαφέρεται για το εθνόσημο, άσχετα με τα ωραία λόγια που κατά καιρούς ξεστομίζει. Απομένει να δούμε, κατά πόσον θα αλλάξει τα δεδομένα η μεταπήδησή του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δηλαδή στην Ευρώπη.

Εφ' όσον η Εθνική κληθεί να διεκδικήσει το εισιτήριο για το Τόκυο σε Προολυμπιακό τουρνουά, τον Ιούνιο του 2020, η στελέχωσή της θα γίνει με προσευχές. Ιδίως αν οι Μπακς φτάσουν σε τίποτε τελικούς στο ΝΒΑ!

Από το Μουντομπάσκετ, θυμίζω, μόνο οι πρώτες δύο ευρωπαϊκές ομάδες κερδίζουν αυτοδικαίως την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολύ δύσκολο στοίχημα, όταν υπάρχουν Σέρβοι, Ισπανοί, Γάλλοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Άλλο πρόβλημα δεν φαίνεται στον ορίζοντα, για την «επίσημη αγαπημένη». Ο Σκουρτόπουλος περιμένει να δει τη 17άδα πλήρη στις 30 Ιουλίου, δηλαδή έξι μέρες νωρίτερα από την εναρκτήρια ημερομηνία που έχει ορίσει για τους δικούς του παίκτες (και βασικά για τον Γιάννη) το ΝΒΑ.

Ουσιαστικά, η αυλαία ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη, τεσσερισήμισυ εβδομάδες πριν το πρώτο τζάμπολ του Μουντομπάσκετ. Κυριαρχεί κλίμα αισιοδοξίας και συσπείρωσης, αλλά τα ίδια λέγαμε και πρόπερσι.

Ας αποφύγουμε παρατράγουδα όπως αυτά –τα θλιβερά- του 2017 και τα υπόλοιπα θα τα βρει η υπηρεσία. Τα περισσότερα, τουλάχιστον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.