Τσαρτσαρής στο gazzetta.gr: «Είπα αμέσως “ναι” στο Λιόλιο, ήρθε η ώρα για αλλαγή»

Κάτια Πετροπούλου
Τσαρτσαρής στο gazzetta.gr: «Είπα αμέσως “ναι” στο Λιόλιο, ήρθε η ώρα για αλλαγή»

bet365

Ένα ακόμα παιδί που καταξιώθηκε σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, ο Κώστας Τσαρτσαρής, συμπορεύεται με τον Βαγγέλη Λιόλιο στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ και μιλάει στο gazzetta.gr για την απόφασή του.

Εδώ και λίγες ημέρες, ο Βαγγέλης Λιόλιος ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ, παρουσιάζοντας λεπτομερώς το πλάνο του. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως ο Δήμος Ντικούδης θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, αναφέροντας πως πιστεύει σε «νέες ιδέες, μεγαλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος, συνεργασία φορέων, διαφάνεια κ αγωνιστικές επιτυχίες».

Η... παρέα τους μεγάλωσε, αφού σε αυτή προστέθηκε ο Κώστας Τσαρτσαρής. Ο πρώην φόργουορντ, που έχει «γευτεί» πολλές επιτυχίες στην 16χρονη πορεία του στα παρκέ, τόσο σε συλλογικό επίπεδο με τον Παναθηναϊκό, όσο και σε εθνικό με την «γαλανόλευκη», θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον Βαγέλλη Λιόλιο, για το καλό του (μελλοντικού) μπάσκετ.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής δεν είχε κρύψει ποτέ ότι του άρεσε η ιδέα να αναμειχθεί με τα της ΕΟΚ. Στο πρόσωπο του Πατρινού παιδιάτρου κι επιχειρηματία βρήκε τον κατάλληλο συμπαίκτη, ο οποίος του «έδωσε πάσα», για να κάνει το πρώτο βήμα για ένα κοινό στόχο: την αλλαγή. Όπως αποκάλυψε κι ο 40χρονος πρώην παίκτης στο gazzetta.gr, δεν σκέφτηκε καν, για να πει το «ναι» στην πρόταση που του έγινε.

«Με τον κύριο Λιόλιο γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Τον είχα επισκεφθεί και στην Πάτρα, για να δω το έργο που έχει αναπτύξει εκεί με τις Ακαδημίες. Πάντα υπήρχε μεταξύ μας αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός. Κάποια στιγμή με κάλεσε στο γραφείο του, για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Μου παρουσίασε το όραμά του. Ήξερα ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, που γνωρίζει το άθλημα πολύ καλά, μα πάνω από όλα είναι ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας», λέει και δηλώνει για τα χωρίς υπεκφυγές λεγόμενα του Βαγγέλη Λιόλιου: «Είδα ένα πρόγραμμα, ένα οργανόγραμμα σοβαρό, χωρίς περιστροφές, με ξεκάθαρες τοποθετήσεις, με ενδεχόμενη συμμετοχή μου σε όλο αυτό. Ήταν πολύ τιμητικό για μένα. Δεν έκανα δεύτερη σκέψη. Του είπα "οκ, θέλω πολύ να είμαι στο πλευρό σου"».

Ο Κώστας Τσαρτσαρής γνωρίζει καλά τα πεπραγμένα του παρελθόντος, θέλει να δουλέψει πολύ το παρόν και να δημιουργήσει ένα ιδανικό μέλλον, βάζοντας το δικό του λιθαράκι, με όποιο τρόπο μπορεί. «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η υπάρχουσα διοίκηση έχει προσφέρει πάρα πολλά στο άθλημα και σε όλους μας ξεχωριστά», αναφέρει και συνεχίζει «Πρέπει, όμως, να αποδεχτούμε όλοι ότι ήρθε ώρα για αλλαγή στην ελληνική ομοσπονδία. Χρειάζεται καινούριο όραμα, φρέσκια εικόνα, νέες ιδέες, νέοι άνθρωποι και να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Να φτάσουμε τις υπόλοιπες χώρες, που έχουν αναπτύξει καινούρια και πολύ ωραία προγράμματα και βλέπουμε ότι πάνε ένα βήμα μπροστά σε όλους τους τομείς».

Όσο για αυτό που τον «κέρδισε» από όσα άκουσε από τον πρόεδρο του Αθλητικού Σωματείου Προμηθέας και τον έκανε να πει το «ναι»; «Αυτό που μού έκανε εντύπωση στην παρουσίαση του κύριου Λιόλιου ήταν η πολύ σωστά δομημένη ιεραρχία που θέλει να παρουσιάσει σε όλο αυτό το κομμάτι, οι νέες ιδέες και φυσικά, αυτό που ενδιαφέρει κι εμένα πάρα πολύ - που ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι - η ιδιαίτερη έμφαση στις Ακαδημίες. Η παραγωγική διαδικασία. Πως θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέους αθλητές, για να στελεχώσουν τις μεγάλες ομάδες και κατ' επέκταση τις Εθνικές Ομάδες στο μέλλον», εξηγεί ο πρώην βοηθός του Αργύρη Πεδουλάκη στο «τριφύλλι» (2016), που στο παρελθόν έχει βρεθεί στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, ενώ είχε και την δικιά του, ονόματι «In The Paint» κι έχει δώσει το «παρών» σε διάφορες Ακαδημίες ανά την Ελλάδα.

Το πλάνο που παρουσίασε ο Βαγγέλης Λιόλιος πραγματεύεται διάφορα σημαντικά θέματα, που απασχολούν και ταλανίζουν το ελληνικό μπάσκετ εδώ και χρόνια: από τη λειτουργία των σωματείων, τα χαμένα ταλέντα, την διαιτησία, τους μάνατζερ. Ο «χρυσός» πρωταθλητής το 2005 με την Εθνική Ελλάδας και «ασημένιος» το 2006, δηλώνει σχετικά «Η ομοσπονδία θα πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με όλους αυτούς τους τομείς, αρχής γενομένης, όπως προείπα, από την παραγωγική διαδικασία. Η λεγόμενη βάση, όπως έχει πει ο κύριος Λιόλιος. Έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το κομμάτι, διότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ξεκίνησε κάτι πρωτοποριακό στην Ελλάδα, κάνοντας αυτή την πρότυπη Ακαδημία στην Πάτρα. Πήρε παιδιά από όλη την Ελλάδα, τους προσέφερε στέγη, μόρφωση και κατάλληλη προπόνηση, ενώ τους έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στο κομμάτι του μπάσκετ. Ήταν αναμενόμενο να προσπαθήσει να δώσει πολλά πράγματα σε αυτό το κομμάτι. Επειδή κι εγώ ασχολούμαι με αυτό, θα μου άρεσε πάρα πολύ να δούμε κάτι καινούριο σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα πάσχει τελευταία από νέα ταλέντα, που θα κάνουν το "μπαμ" και θα στελεχώσουν τις Εθνικές Ομάδες, για να πρωταγωνιστήσει η ομάδα πάλι σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ ότι ήταν ένα από τα βασικότερα κομμάτια, τα οποία παρουσίασε. Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέπουμε όλα τα υπόλοιπα, τα οποία κι αυτά με μικρό ή μεγάλο αντίκτυπο, θα δώσουν το κάτι παραπάνω σε αυτό που θέλουμε να δούμε από την ομοσπονδία μας».

Σε προ μηνών συνέντευξή του, ο Τσαρτσαρής είχε σημειώσει πως «το ελληνικό μπάσκετ “διψάει” για κάτι διαφορετικό». Ποιο είναι το «διαφορετικό» που θα φέρει ο ίδιος; Κρατάει τον άσσο κρυμμένο στο μανίκι και σεμνά και ταπεινά λέει «Να τελειώσει πρώτα το κομμάτι των εκλογών. Έχουμε συζητήσει διάφορα με τον κύριο Λιόλιο. Το σημαντικό είναι ότι αμφότεροι έχουμε διάθεση συνεργασίας κι έχουμε καταλήξει σε αυτό. Το κομμάτι που θα αναλάβω, θα το αναφέρουμε όταν έρθει η ώρα».

Έχοντας φάει με το... κουτάλι τα παρκέ και μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις/εμπειρίες του στις επόμενες γενιές, ο 10 φορές πρωταθλητής Ελλάδος, 8 Κυπελλούχος και 3 πρωταθλητής Ευρώπης νιώθει ότι ήρθε η ώρα να προσφέρει κι από έναν άλλο ρόλο. Έχει βάλει προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό του να τα καταφέρει και να αφήσει την παρακαταθήκη του. Άλλωστε «εμείς οι αθλητές, που έχουμε ζήσει τον πρωταθλητισμό, με τα καλά και τα κακά του, είμαστε φύσει εγωιστές και τελειομανείς, που με ό,τι καταπιανόμαστε, θέλουμε να το φέρουμε εις πέρας. Ακόμα κι αν μας λένε ότι δεν κάνουμε για κάτι, θέλουμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε αυτό το προτέρημα ή μειονέκτημα, όπως θέλει το βλέπει ο καθένας. Εμείς το βλέπουμε πλεονέκτημα. Έτσι και για μένα, αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής μου που ενδέχεται να ανοίξει, πραγματικά είναι κάτι που με ιντριγκάρει, κάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δοθώ 100% σε αυτό, για να το φέρω εις πέρας».

Μετά τις θητείες τους σε Παναθηναϊκό και «επίσημη αγαπημένη», οι Τσαρτσαρής και Ντικούδης θα είναι «συμπαίκτες» σε κάτι τελείως καινούριο. Η όρεξη και η διάθεσή τους ισοδυναμεί με αυτή που έχει ένας rookie. Αρκετός κόσμος περίμενε χρόνια να δει τα παιδιά που αγάπησε (ειδικά του '05) με το εθνόσημο στο στήθος, που «σήκωσαν» την Ελλάδα ψηλά, να ασχολούνται με τα κοινά και οι δυο τους κάνουν την αρχή. «Δεν σου κρύβω ότι κι εγώ είχα τις ίδιες ανησυχίες από μόνος μου», αναφέρει ο Τσαρτσαρής. «Εδώ και χρόνια είχα στο μυαλό μου να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι. Παρόλα αυτά, δεν υπήρχε κάποιος άνθρωπος, ο οποίος θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον, για να συμπορευτούμε. Από μόνος μου δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Όλο αυτό χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και ανθρώπους, οι οποίοι να έχουν και διοικητική ικανότητα. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος που μπορώ να διοικήσω εξ' ολοκλήρου έναν οργανισμό, σαν την ομοσπονδία, οπότε έπρεπε να βρεθεί ένας άνθρωπος, που θα αναλάβει τα ηνία. Έτσι, εγώ, ο Ντικούδης και άλλα παιδιά θα συμπορευθούμε με τον κύριο Λιόλιο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

«Άλλα παιδιά;». Ο Κώστας Τσαρτσαρής γελάει από την άλλη άκρη του τηλεφώνου, σημάδι που «προδίδει» ότι έπεται δυναμική συνέχεια. Κι είναι από τις φορές που η σιωπή τα λέει όλα.

 

Τελευταία Νέα