Λιόλιος: «Η επιτυχία δεν απαιτεί έναν ή κάποιους, αλλά τους απαιτεί όλους»

Κάτια Πετροπούλου
Λιόλιος: «Η επιτυχία δεν απαιτεί έναν ή κάποιους, αλλά τους απαιτεί όλους»

bet365

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έκανε επίσημη την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της ΕΟΚ, αναφέρθηκε στο πλάνο που έχει και την υλοποίησή του και τόνισε πως θέλει ένα καλύτερο «αύριο» στο ελληνικό μπάσκετ, από όλες τις απόψεις.

Την υποψηφιότητα του για τις εκλογές τις ΕΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα ο Βαγγέλης Λιόλιος, μέσω διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου. Ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα τόνισε πως περίμενε μέχρι την ψήφιση του Αθλητικού Νομοσχεδίου για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του και ανέφερε πως την Δευτέρα (21/09) θα συναντηθεί με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Επίσης, αποκάλυψε την δημιουργία ενός νέου προγράμματος, του «Δώσε Βάση», που στόχο έχει την ενίσχυση όλων των σωματείων και την αξιοποίηση κλειστών και ανοιχτών γηπέδων. Τόνισε, ακόμα, πως δεν έχει αντιπάλους εκτός από «τη μιζέρια, την εσωστρέφεια και την μισαλλοδοξία» και στάθηκε στην διαμάχη FIBA - Euroleague, που ζημιώνει οικονομικά τις ομάδες.

Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν επιπλέον η Εθνική Ομάδα, η Basket League, ο παράνομος στοιχηματισμός και η διαιτησία που «θα ανήκει, αλλά δεν θα ελέγχεται από την ΕΟΚ».

Αναλυτικά:

Ο Βαγγέλης Λιόλιος μίλησε αρχικά για τις καταστάσεις που βιώνουμε με τον κορονοϊό και την αποστασιοποίηση, τόνισε πως τα «πράγματα αλλάζουν και μας ξεπερνούν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην εποχή μας, αλλά και να την ξεπερνάμε ακόμα» και πρόσθεσε: «Πριν από επτά μήνες ξεκίνησα την πλατφόρμα "δώσε πάσα", που οι φίλαθλοι ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους (απλοί φίλαθλοι, παράγοντες κι επώνυμοι). 13.254 άτομα επισκέφτηκαν την πλατφόρμα. 478 άτομα ήταν φίλαθλοι, παράγοντες και άνθρωποι του αθλητισμού κι έγραψαν σκέψεις/παρατηρήσεις/προτάσεις για τα δρώμενα στον αθλητικό χώρο.

Για το αθλητικό νομοσχέδιο έγραψαν 673 προτάσεις για όλα τα αθλήματα, και για το μπάσκετ 478 προτάσεις. Αυτό μου έδωσε αισιοδοξία και δύναμη ότι το κοινό θέλει να ακουστεί και να συμμετέχει. Ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, μίλησα πολλά σωματεία και με εκατοντάδες παράγοντες. Μίλησα ο ίδιος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί ήθελα να κουβεντιάσω μαζί τους και να διαμορφώσω την επόμενη ημέρα».

Έπειτα, συμπλήρωσε: «Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την επόμενη ημέρα και να προχωρήσουμε μπροστά, να φέρουμε επιτυχίες, να βγάλουμε στους δρόμους τον κόσμο και να έχουν υγιείς φιλάθλους, αυτό δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, αλλά όλων μας. Όταν ενώνονται πολλοί άνθρωποι, θα πρέπει να έχουν το ίδιο αξιακό σύστημα, την ίδια κατεύθυνση και το ίδιο πρόγραμμα. Πρέπει να βάλουμε πάνω από τους εαυτούς μας κάποιες αρχές. Τον Ιούνιο κατέθεσα επισήμως ένα πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί από την επόμενη ημέρα των εκλογών στην ΕΟΚ».

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο πλάνο του και στις προτάσεις που έκανε μέσω του «dwsepasa.gr», επισημαίνοντας «πως μέσα από αυτό το άθλημα μεγάλωσα και ασχολούμαι με αυτό, επειδή το αγαπώ. Αυτός είναι ο κινητήριος μοχλός. Τα προβλήματα μπορούν όλοι να τα αναφέρουν. Το δύσκολο είναι να κάνεις προτάσεις και πράξεις, για να αφήσεις παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».

«Θα φτιαχτούν τα κλειστά προπονητήρια και θα συντηρηθούν τα ανοιχτά γήπεδα»

Ακόμα, προχώρησε στην αποκάλυψη ενός νέου προγράμματος, του «dwsevasi»: «Για να μεγαλώσει η βάση του αθλήματος και να φανεί ότι είμαστε έμπρακτα δίπλα στα σωματεία, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα "βάση". Θα το φτιάξει η ΕΟΚ μέσω μελέτης που έχω κάνει. Προβλέπει να φτιαχτούν τα κλειστά προπονητήρια, σε συνεργασία με Δήμους/Περιφέρειες/Κράτος, με πόρους που ήδη υπάρχουν. Θα συντηρηθούν τα ανοιχτά. Με δωρεάν επιμόρφωση προπονητών/γυμναστών/ομοσπονδιακών προπονητών να κατευθύνουμε τα σωματεία, να δώσουμε την βάση και τη στέγη, ώστε να μεγαλώσει η βάση τους. Φτιάχνοντας αυτή τη βάση, την περιουσία της ομοσπονδίας, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το άθλημα. Όσον αφορά τα αθλούμενα παιδιά, πρέπει να αναπτυχθεί και το "3on3", που είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης του αθλήματος, για να βγούμε στις πλατείες και στα σχολεία. Θα μείνει παρακαταθήκη ένα προπονητήριο για κάθε σωματείο, για να πετύχει τους στόχους που έχει. Μεγαλώνοντας τον πλούτο της η ΕΟΚ, μεγαλώνει και η ίδια».

Και πρόσθεσε: «Όλο αυτό το διάστημα μίλησα με πολλούς ανθρώπους, επώνυμους, που μας έχουν υπηρετήσει, αλλά και με πολλούς παράγοντες, που αγαπούν το μπάσκετ. Όλοι αυτοί μου έδωσαν δύναμη, γιατί χωρίς αυτούς, δεν μπορείς να πας πουθενά. Δεν γίνεται να πάμε στην επόμενη μέρα διχασμένοι και κοντράροντας ο ένας τον άλλον.

Ο πολύς λόγος που γίνεται για το επαγγελματικό μπάσκετ, με τα πολλά προβλήματα που έχει, είναι η βάση του και η ΕΟΚ με αυτό πρέπει να ασχοληθεί. Ο ΕΣΑΚΕ, που είναι η Ένωση όλων των ΚΑΕ, θα έχει την πλήρη αυτονομία για να λύσει τα προβλήματα. Η συνεργασία ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ πρέπει να είναι ισότιμη και να είναι αγαστή, για να προχωρήσει το ελληνικό μπάσκετ και οι μπασκετμπολίστες, για να φτιάξουμε τις επιτυχίες, σε διεθνές επίπεδο».

«Καταθέτω επισήμως την υποψηφιότητά μου για την ΕΟΚ»

Με την αναφορά του στο Αθλητικό Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ο Βαγγέλης Λιόλιος επισημοποίησε και την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της ΕΟΚ, λέγοντας: «Ουσιαστικά, μόλις χθες, ξεκίνησε κι επίσημα η προεκλογική περίοδος των ομοσπονδιών, γι' αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα, σεβόμενος τους νόμους και τους θεσμούς τους Κράτους. Θέλω σήμερα να καταθέσω επισήμως την υποψηφιότητά μου στις εκλογές της ΕΟΚ, όποτε αυτές γίνουν. Την προσεχή Δευτέρα, θα επισκεφθώ την ΕΟΚ, για να ενημερώσω τον Γιώργο Βασιλακόπουλο για την υποψηφιότητά μου. Θα στείλω επιστολή στους προέδρους όλων των Ενώσεων, για να τους ενημερώσω για τις θέσεις μου, το πρόγραμμά μου και να τους δείξω τον αναβαθμισμένο ρόλο που πρέπει να έχουν οι Ενώσεις για το καλό του μπάσκετ. Να δουλέψουμε όλοι μαζί σε ευθεία γραμμή για την επόμενη ημέρα και να οδηγήσουμε το μπάσκετ σε επιτυχίες. Η επόμενη ημέρα έχει μεγάλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις. Η επιτυχία δεν απαιτεί έναν ή κάποιους, αλλά η επιτυχία τους απαιτεί όλους. Το μπάσκετ ενώνει, δεν χωρίζει, και δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διχασμένοι. Καλώ όλους όσους θέλουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, να συστρατευθούν μαζί μου και να προχωρήσουμε».

«Δεν υπάρχουν αντίπαλοι, μπροστά στις αρχές μου δεν βάζω τίποτα»

Σε ερώτηση για τι αν θα συνεργαζόταν με αντιπάλους, απάντησε: «Το βασικό ζητούμενο είναι η ενότητα. Δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Αντίπαλοι είναι η μιζέρια, η εσωστρέφεια και η μισαλλοδοξία. Δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις, αρκεί να το πιστεύεις. Για να προχωρήσουμε ως σύνολο, πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση. Να υπάρχει άδολη αγάπη. Όταν πηγαίνει άλλος προς μία κατεύθυνση, κι άλλος προς άλλη, δεν υπάρχει ταύτιση. Είναι θέμα προγράμματος και αξιών. Όταν καίγεται το σπίτι μας, πρέπει να πάρουμε πυροσβεστήρα και να το σβήσουμε. Πρέπει να κάνουμε ενέργειες, για να μεγαλώσει η βιωσιμότητα των ομάδων».

Για το πόσο διατεθειμένος είναι να έρθει σε ρήξεις, για να πετύχει αυτά που θέλει, δήλωσε: «Το να πάμε όλοι μαζί, δεν σημαίνει όλοι μαζί ελάτε. Υπάρχει μια προϊστορία του καθενός, που μας δείχνει τα μελλούμενα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα, που από μόνο του είναι ριζοσπαστικό. Μπροστά στις αρχές μου, δεν βάζω τίποτα. Όταν ξέρω ότι είναι μαζικό, σωστό και το ζητάνε, θα γίνει. Δεν θα υπάρξουν αυτές οι απόψεις, όσο δεν εξυπηρετούν το καλό του μπάσκετ. Όποιος πει και όποιος πιστεύει ότι ο κύριος Βασιλακόπουλςο δεν έχει κάνει τα μέγιστα στο μπάσκετ, είναι αχάριστος. Όποιος πει επίσης ότι πήγαινε καλά τα τελευταία 4-5 χρόνια, είναι τυφλός. Η έμφασή μας είναι στην υποστήριξη του κυττάρου του αθλητισμού, τα σωματεία. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά, και όχι αντικίνητρα. Ένα σωματείο το τιμωρούμε όταν βγάζει δελτίο σε έναν αθλητή. Αυτό δεν θα ξαναγίνει. Όποιος θέλει να κόψει το τσιγάρο, το κάνει σιγά σιγά».

«Αν FIBA και Euroleague ήταν ενωμένοι, δεν θα είχαμε 1% σπόνσορες»

Για την κόντρα FIBA - Euroleague και αν αυτό τον φέρει σε αντιπαράθεση με την FIBA, ανέφερε: «Όταν μίλησα για την ανεξαρτησία του ΕΣΑΚΕ, είπα ότι θα είναι ισότιμος με την ΕΟΚ και θα υπάρχει αγαστή συνεργασία. Θα πρέπει να προάγει το άθλημα. Η ΕΟΚ δεν θα μπαίνει από πάνω να καπελώνει τον ΕΣΑΚΕ. Αυτό το θέμα ταλανίζει το χώρο. Σε αυτούς τους διχασμούς, δεν μπορώ να μετέχω. Έχω άριστες σχέσεις και με τους δύο. Σε αυτό το κλίμα χάνουν και οι δύο. Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει νικητής. Θα έχουμε δύο ηττημένους. Οι σπόνσορες που αυτή τη στιγμή κινούν τον αθλητισμό, για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και οι σπόνσορες για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δίνουν χρήματα. Η Αναλογία; 1 προς 100. Το έχετε αντιληφθεί αυτό; Αν έκαναν υποχωρήσεις και οι δύο και ήταν ενωμένοι, θα είχαμε 1% σπόνσορες; Όχι. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν και οι δύο, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε κερδισμένοι. Γίνονται δυσάρεστα πράγματα με τους παίκτες και τις εθνικές ομάδες. Σε αυτό θα προσπαθήσω να είμαι ένα κομμάτι πως θα βαδίσει προς τα εκεί. Ξέρω πως δεν έχω τη δύναμη, αλλά έχω την άποψή μου».

«Να βγάλουμε καλούς ανθρώπους στην κοινωνία, όχι μόνο παίκτες»

Για το που θα βρεθούν τα χρήματα για τη στήριξη των σωματείων, εξήγησε: «Όλα τα σωματεία αυτή την ερώτηση μου έκαναν. Για να πάρεις χρήματα, πρέπει να δημιουργήσεις πλούτο. Το ένα έχει να κάνει με την επιμόρφωση, έρχονται κονδύλια. Πώς θα μεγαλώσουμε την βάση, έστω κι αν έχουμε την τεχνογνωσία; Το πρόγραμμα αυτό έχει βάση και θα γίνει. Τα σωματεία θα έχουν δικό τους χώρο, για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ακαδημίες τους σε μια κατεύθυνση που η ΕΟΚ θα ορίσει ότι θα προάγει το άθλημα. Ο κάθε προπονητής έχει το δικό του σκεπτικό κι επιδιώκει μόνο τη νίκη. Πρέπει να φύγουμε από αυτή τη λογική. Θα πρέπει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο να παίζουν μπάσκετ, να υπάρχει ένα πρωτόκολλο. Όταν δώσει κίνητρα, εχέγγυα και την άνεση να αναπτύξει την βάση του και να διπλασιάσει τα παιδιά και το δει σε μια κατεύθυνση. Δεν θα βγάλουμε πολλούς παίκτες, αλλά θα βγάλουμε σωστούς ανθρώπους. Πρέπει να μάθουν την λέξη σεβασμός. Να σέβονται τον προπονητή, τους συμπαίκτες τους αντιπάλους. Δεν είμαι σίγουρος και δεν μπορώ να υπογράψω πόσο καλούς επαγγελματίες θα βγάλουμε, γιατί πρέπει να έχεις και ταλέντο, αλλά θα το επιδιώξουμε. Πρεσβεύω όμως το να βγάλω καλούς ανθρώπους στην κοινωνία».

«Να έχει το "σπίτι" της η Εθνική Ομάδα»

Για το αν έχει σκέψη για τις Εθνικές Ομάδες, να έχουν ένα «σπίτι», που θα είναι το επίκεντρο του ελληνικού, είπε: «Ο Προμηθέας μπορεί και μόνος του, επειδή είχε την άνεση να φτιάξει προπονητήριο. Δεν έχουν την ίδια άνεση όμως όλες οι ομάδες. Γι' αυτό η Ομοσπονδία θα τα φτιάξει, μαζί με ανοιχτά γήπεδα, για τα σωματεία που έχουν πλάνο και όραμα. Ο στόχος είναι όντως να γίνει το σπίτι του μπάσκετ. Να είναι το μουσείο του ελληνικού μπάσκετ που θα είναι προσβάσιμο σε όλα τα σχολεία, τα παιδιά, τους φιλάθλους. Παράλληλα με μία πρόταση προς την Πολιτεία, ελπίζω να έχω την ευκαιρία, για να φτιάξω προπονητικές εγκαταστάσεις για τις εθνικές ομάδες, για να εξυπηρετούνται όλες».

«Δεν κάνει κανείς ριζοσπαστική κίνηση για τον παράνομο στοιχηματισμό»

Για τις παθογένειες του ελληνικού μπάσκετ και την παντελή έλλειψη διάθεσης ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ να μπει στην ουσία του ζητήματος, σχολίασε: «Πολλά πράγματα λερώνονται στοίχημα. Φαντάζομαι εννοείται τον παράνομο στοιχηματισμό. Οι εταιρείες αυτές είναι οι βασικοί σπόνσορες του αθλητισμού. Πρέπει να δούμε το πλαίσιο που θα μπει αυτό, αλλά αυτό είναι θέμα της Πολιτείας. Για τον παράνομο στοιχηματισμό δεν βλέπω κανέναν να κάνει καμία ριζοσπαστική κίνηση. Η κατεύθυνση όλων μας είναι αυτά να εξαλειφθούν πλήρως. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι συνεργασίας ΕΟΚ - ΕΣΑΚΕ - Πολιτείας. Να κάτσουν στο τραπέζι, να δουν κατάματα την αλήθεια και να πάρουν κάθετες αποφάσεις. Ο φίλαθλος, τού περνάει υποσυνείδητα, ότι κάθε αποτέλεσμα είναι φτιαγμένο. Αυτό πρέπει να κοπεί δια ροπάλου».

Για το πως θα μπορούσε να είναι άμεσο υλοποιήσιμο το πρόγραμμά του και να δει άμεσα αποτελέσματα, πρόσθεσε: «Επειδή έχω μιλήσει πολύ με ανθρώπους άλλων χωρών, μου λένε το ίδιο, έχουμε ένα απίστευτο μπασκετικό DNA και βλέπω άλλες χώρες να περνάνε από πάνω μας στις μικρές ηλικίες. Οποιαδήποτε κίνηση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα επόμενα 1-2 χρόνια. Δεν μπορείς να κάνεις τώρα άμεσα κάτι. Εγώ μπορώ να οργανώσω για να αποφασιστεί από τους ειδικούς. Κάθε χρόνος που περνά είναι χαμένος χρόνος. Τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα των μικρών ομάδων είναι της προ οκταετίας εγκατάλειψης. Εγώ το έχω ζήσει στο πετσί μου αυτό. Το αθλητικό κέντρο που έχουμε φτιάξει το έχουν επισκεφθεί όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν έρθει, η FIBA... Από την Ελλάδα δεν έχει έρθει κανείς. Δεν είναι προσωπικό θέμα, αλλά κατεύθυνσης. Τους ρωτάω όλους είμαστε εντάξει; Είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου και δεν κοιτάμε την βάση».

Για τον μεγαλύτερο προβληματισμό που τού εξέφρασαν τα σωματεία, σημείωσε: «Τις Ενώσεις δεν τις έχω επισκεφθεί. Θα τις επισκεφθώ. Με ομάδες και παράγοντες έχω μιλήσει. Τώρα πια που ξεκινάει η προεκλογική περίοδος θα αρχίσω. Πρώτα θα μιλήσω με τον κύριο Βασιλακόπουλο και θεσμικά το κάνω αυτό σεβόμενος τη θέση που έχει. Μετά θα μιλήσω κι επισήμως με τις Ενώσεις με ανθρώπους που έχουν ίδιο όραμα και το παρελθόν τους έχει δείξει ότι έχουν ίδιες αξίες».

«Απέχω από την Basket League, να μπει αρχιδιαιτητής που θα κρίνεται από την ΕΟΚ»

Για την Basket League, τόνισε: «Από τον Ιούνιο και μετά απέχω συνειδητά από την Basket League όχι γιατί απορρίπτω κάτι, αλλά θέλω να ασχοληθώ με κάτι άλλο, με την ΕΟΚ. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα λύσει τα προβλήματά της. Δεν είμαι χαρούμενος με κάποια από αυτά που συμβαίνουν. Υπάρχει ένα αβέβαιο περιβάλλον. Το άσχημο είναι ότι δεν έκανε κάποια βήματα πιο ριζοσπαστικά. Ελπίζω να έχουν όλες οι ομάδες την σύμφωνη γνώμη να κάνουν αυτά που λένε, πράξη».

Για την διαιτησία, υποστήριξε: «Είναι ένα φλέγον θέμα. Με όσα σωματεία μιλάω, μου το αναφέρουν. Σε κάθε αγώνα υπάρχουν δύο ομάδες και οι διαιτητές. Πολλοί, όταν χάνουν κιόλας, βλέπουν κάποια πράγματα περιέργως, πολλές φορές δικαίως θα έλεγα. Απασχολεί τους πάντες αυτό, ακόμα και τις κορασίδες και τα μικρά παιδιά. Έχουν πιο μεγάλο πόνο από τις μεγάλες ομάδες. Η διαιτησία θεσμικά ανήκει στην ΕΟΚ, αλλά δεν μπορεί να ελέγχεται από την ΕΟΚ. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας αρχιδιαιτητής έμμισθος, ο οποίος θα κρίνεται από την ΕΟΚ. Θα πρέπει να υπάρχει μια τριάδα διαιτητών που θα ορίζει τους διαιτητές των αγώνων και οι παρατηρητές που ελέγχουν αυτούς τους διατητές. Πάνω από όλα ο αρχιδιαιτητής θα επιβλέπει όλα αυτά. Δεν υπάρχει πουθενά 50-50 διαιτησία. Στο ΝΒΑ δεν δίνουν τόση σημασία σε αυτό. Μόνο στη Ευρώπη. Αλλά έχουν βρει αυτό το μοντέλο οι ευρωπαϊκές χώρες και προσπαθούν και το λύνουν. Δεν ξέρω αν είναι άριστο, αλλά είναι καλύτερο. Από εκεί και πέρα καμία επικοινωνία με την ΕΟΚ, ούτε καν στο ίδιο κτίριο δεν θα είναι».

Για το αν η αγάπη, ο ρομαντισμός και ο σεβασμός, στα οποία αναφέρεται συχνά είναι στοιχεία ικανά για να πετύχει κάποιος, τόνισε: «Ικανά δεν είναι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση όμως. Πρέπει να δείξεις αν αυτά που λες, μπορείς να τα κάνεις, πρέπει να δείξεις αν έχεις διοικητικές ικανότητες. Να βάλεις στόχους και να τους επιτυγχάνεις. Αλλά πρέπει το κίνητρο πάνω από όλα να είναι η αγάπη. Αν έχεις δεύτερες σκέψεις, δεν κάνεις γι' αυτό. Κίνητρο είναι η αγάπη και από εκεί και πέρα πρέπει να έχεις ικανότητες».

«Κάναμε τις εθνικές κατηγορίες, τοπικές»

Για το αν πήρε δέσμευση και από ποιους να τον βοηθήσουν οικονομικά στο εγχείρημά του, δήλωσε: «Με το κύτταρο θέλω να συναντιέμαι. Με τις Ενώσεις κι όταν θέλω να συναντηθώ με Δήμους, τις περιφέρειες, θα το κάνω. Μου αρέσει που μένετε στο πρόγραμμα "Βάση". Θα παρουσιάσω όλα τα στοιχεία τις επόμενες ημέρες και δεν θα μπορούσα να δεσμευθώ σε κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει».

Για τις εθνικές κατηγορίες και την Α2, επεσήμανε: «Καταφέραμε να κάνουμε τις εθνικές κατηγορίες τοπικές και να οδηγήσουμε τις ομάδες στον οικονομικό μαρασμό τους. Εννοείται ότι είναι πολλές οι ομάδες στις εθνικές κατηγορίες. Και γι' αυτό θα ενισχύουμε τις ομάδες. Στην Α2 είναι μη βιώσιμο οι ομάδες να είναι 18 και να κάνουν τόσα ταξίδια. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης. Να προετοιμάζεις τις ομάδες και να γίνουν οικονομικά ΑΕ όταν ανέβουν, και οι Β - Γ κατηγορίας αθλητές να προετοιμάζουν τους μικρούς αθλητές».

«Φερόμαστε στην Εθνική μας σαν να είναι διάσημη; Επιτρέπεται οι μάνατζερ να μιλούν με ανήλικους;»

Για τη λειτουργία της Εθνικής Ομάδας, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε καθοδική πορεία, σχολίασε: «Υπάρχουν πράγματα που λειτουργούν περίεργα. Το περιβάλλον, η εικόνα, η παρουσίαση της Εθνικής Ομάδας. Είναι από τις διάσημες στον κόσμο. Της φερόμαστε όμως έτσι; Πρέπει να έχουμε τα καλύτερα. Όχι να βάλω τους φίλους μου, αλλά τους καλύτερους. Πώς θα είναι σε δέκα χρόνια; Εμένα αυτό με προβληματίζει. Πρέπει να φτιάξουμε την βάση για την επόμενη Εθνική Ομάδα. Θα το πω υπερβολικά, το αύριο με έχει τρομοκρατήσει στο τι έρχεται. Ξέρω όλα τα παιδιά γεν. 2004-05-06, ξέρω το κάθε ένα παιδί πιστέψτε με. Ξέρω την προοπτική που έχουμε, πως δουλεύουμε, που είναι η μεθαυριανή Εθνική ομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ καλή Εθνική Ομάδα, πρώτη μπορεί να είμαστε και πρέπει να είμαστε. Μήν μείνουμε μόνο στο σήμερα, αλλά και στο αύριο. Να ξαναζήσουμε στιγμές, όπως το '87 και στο Βελιγράδι ή όπως όταν νικήσαμε τις ΗΠΑ. Αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια, αλλά και με αξίες. Προετοιμάζω το μέλλον για τα επόμενα παιδιά. Ποιος είναι ο ρόλος των μάνατζερ στις μικρές ηλικίες; Επιτρέπεται να μιλάνε με παιδιά ανήλικα; Πώς το επιτρέπουμε να γίνεται αυτό; Έχετε καταλάβει ότι σε ένα παιδί 15-16-17 χρονών του φεύγει το μυαλό; Ρωτήστε τους πρεσβευτές που έχουμε δίπλα μας. Και τότε θα καταλάβετε πως έχουμε πρώτη ύλη, αλλά ο τρόπος που δουλεύουμε δεν είναι σωστός».

Για το αν χωρά ανακατονομή κεφαλαίου σε μικρότερες ενώσεις, υποστήριξε: «Ο ρόλος των Ενώσεων είναι υποβαθμισμένος. Για να αναβαθμιστεί, πρέπει να έχει δύο άξονες. Πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η κεντρική μας ιδέα. Αυτές περνούν μεγαλύτερο ζόρι. Η βοήθεια που παίρνουν οι Ενώσεις από την ΕΟΚ είναι αστεία και μετά ζητούν βοήθεια από τις ομάδες. Αυτό δημιουργεί αντικίνητρο. Αυτή η ατυχής συγκυρία βοηθά τα οικονομικά της ΕΟΚ Ναι, θα γίνει (ανακατανομή)».

Στον επίλογό του, ο Βαγγέλης Λιόλιος ανέφερε: «Να μεταφέρετε στους πάντες, μέσα από τα μέσα που υπηρετείτε και το λειτούργημά σας, ότι το μπάσκετ ενώνει. Απαιτείται συστράτευση. Από αύριο περιμένω όποιον μπορεί να είναι μαζί μου, γιατί μόνο έτσι θα κερδίσουμε τον αντίπαλό μας, τη μιζέρια, την εσωστρέφεια και την μισαλλοδοξία».

 

Τελευταία Νέα