Περιστέρι: Η αποθέωση της πίστης, των προσωπικοτήτων και του μπασκετάνθρωπου Σπανούλη

Περιστέρι: Η αποθέωση της πίστης, των προσωπικοτήτων και του μπασκετάνθρωπου Σπανούλη

Νίκος Καρφής
Ο Σπανούλης

bet365

Το Περιστέρι Bwin θριάμβευσε στη Γερμανία, προκρίθηκε στο Final Four του BCL και το Gazzetta γράφει για τα... συστατικά που έφεραν το ιστορικό βράδυ στη Βόννη.

Είναι μια ομάδα που δεν σταματά να πιστεύει, να μάχεται, να καταθέτει όλη της την ψυχή στο παρκέ. Και πως να μην το κάνει άλλωστε όταν έχει στην άκρη του πάγκου, τον σπουδαίο Βασίλη Σπανούλη.

Το Περιστέρι Bwin γιορτάζει εδώ και λίγες ώρες, αφού πέτυχε ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL. Ακόμα μια υπέρβαση για την παρέα του Ράγκλαντ, του Κασελάκη, του Μήτρου Λονγκ, του Λοβ και των υπόλοιπων παιδιών που από χθες είναι υπεύθυνοι για την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία της ομάδας. To Gazzetta γράφει για τα... κλειδιά της μυθικής πρόκρισης.

Η πίστη και η νοοτροπία του Σπανούλη πέρασαν στην ομάδα

γηη

Πρώτα από όλα το Περιστέρι έχει στον πάγκο έναν θρύλο του μπάσκετ. Έναν από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών στην Ελλάδα και την Ευρώπη σαν παίκτη που έχει εξαιρετικά πρώτα δείγματα σαν προπονητής. Ο Βασίλης Σπανούλης περνά τη δεύτερη σεζόν του στα δυτικά προάστια και φέτος είναι πιο έτοιμος, πιο ώριμος, ακόμα πιο διψασμένος για να κάνει κάτι σπουδαίο με το Περιστέρι. Και δείχνει η ομάδα του να μην έχει ταβάνι, αφού οι υπερβάσεις δεν σταματούν.

Όπως έχουμε πει και παλιότερα ο Kill Bill έχει δώσει στο Περιστέρι αυτή τη refuse to lose νοοτροπία. Ακόμα και αν οι πιθανότητες είναι λίγες, ακόμα και αν μπαίνει σε ματς σαν αουτσάιντερ, πιστεύει, μάχεται και διεκδικεί. Το έκανε πολλές φορές φέτος, όταν έδειχεν να είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ο Σπανούλης όμως πιστεύει και όσο πιστεύει ο Σπανούλης, πιστεύει και η ομάδα. Έχει κυκλώσει όλα τα ματς μέχρι τον τελικό. Βήμα-βήμα και τα έσβηνε όπως φάνηκε και από το video της ΚΑΕ μετά τον θρίαμβο μέσα στη Βόννη. Ένας μπασκετάνθρωπος που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του.

Το Περιστέρι στην φετινή του πορεία στο BCL δεν είχε ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Στην φάση των 16 έδειξε πως δεν... πεθαίνει με τίποτα και την νοοτροπία του προπονητή του. Στα κρίσιμα δεν λυγίζει με τίποτα η ομάδα, όπως συνέβαινε φυσικά και με τον leader Σπανούλη. Ενώ λοιπόν το Περιστέρι ξεκίνησε με 3 ήττες και ορισμένοι το ξέγραψαν, έβγαλε αντίδραση, βελτιώθηκε, έμαθε από τα λάθη του κι επέστρεψε. Επικράτησε της Καρσίγιακα εντός έδρας, ενώ έφυγε με τη νίκη με 76-61 και κόντρα στη Χάποελ Ιερουσαλήμ βάζοντας φωτιά στον όμιλο. Για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα κόντρα στην Τενερίφη μέσα στο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και ήρθε η σειρά με τη Βόννη που χρειάστηκαν ξανά αποθέματα, καρδιά και σκληρή δουλειά για να γυρίσει η σειρά κόντρα στους κατόχους του τροπαίου. Οι Γερμανοί πήραν το πρώτο ματς, αλλά το Περιστέρι έκανε την ανατροπή και με σπουδαίες εμφανίσεις στα 2 τελευταια ματς, έβγαλε τον κόσμο της ομάδας στους δρόμους και τους χάρισε μοναδικές στιγμές. Βέβαια δεν φτάνει μόνο η καρδιά, η νοοτροπία. Απαιτείται σκληρή δουλειά, την οποία κάνει το Περιστέρι στην εποχή Σπανούλη. Μια ομάδα με πλάνο που αν και άλλαξε σχεδόν όλους τους παίκτες φέτος, βρίσκεται στις 4 κορυφαίες ομάδες του BCL.

Ο ηγέτης και προπονητής εντός παρκέ

d

Το Περιστέρι δεν έχει μόνο προπονητή στον πάγκο, έχει και στο παρκέ. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον τρομερό Ράγκλαντ. Τον άνθρωπο που έχει τα double double για πρωινό. Ο Ράγκλαντ ήταν συγκλονιστικός τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο ματς με 21 πόντους και 9 ασίστ, αλλά και 21 πόντους και ασίστ αντίστοιχα. Έβαλε πολλά μεγάλα καλάθια, πήρε ευθύνες, έπαιξε τέλεια το pick n roll με τους ψηλούς του. Αλλά εκεί που θα πρέπει να σταθούμε είναι στα ηγετικά του χαρακτηριστικά που είναι πολύ σημαντικότερα από μια ασίστ ή ένα ωραίο play.

Ο Ράγκλαντ είναι ο προπονητής εντός παρκέ που θα ήθελε να έχει ο Σπανούλης στην ομάδα. Ο ηγέτης, ο floor general. Τόσο στο ματς του Περιστερίου όσο και στο Game 3 έκανε πολλές φορές... φροντιστήρια στους συμπαίκτες του στο παρκέ. Στο Game 2 θέλησε να ξυπνήσει τον Ρένφρο, με τους δύο να έχουν ένα έντονο τετ α τετ. Στο τρίτο ματς έδωσε συμβουλές στον Τόμπσον και κατεύθυνε συνεχώς την ομάδα του. Ο Σπανούλης σίγουρα θα ήταν περήφανος για τον βασικό poiint guard του και την επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας.

Ο αρχηγός που μιλάει όταν πρέπει

fg

Δεν είναι το πρώτο, το δεύτερο, ούτε το τρίτο βιολί της ομάδας. Αλλά ο Λεωνίδας Κασελάκης είναι ο αρχηγός που θα ήθελε να έχει ο Σπανούλης στην πρώτη του δουλειά σαν προπονητής. Πάντα εκεί, πάντα στα δύσκολα να βγει μπροστά. Έχει μερικές στιγμές μέσα στο ματς που καταλαβαίνεις πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του. Μπορεί στο Game 3 να έμεινε χαμηλά στους 5 πόντους. Αλλά δεν έχασε σουτ και είχε 1/1 δίποντο και 1/1 τρίποντο.

Αλλά το χρονικό σημείο που τα έβαλε, ήταν πολύ σημαντικά, κόβοντας τη φόρα των Γερμανών. Το 30-40 έγινε 40-44 στο 18' και η Βόννη έδειχνε να επιστρέφει δυναμικά πριν το ημίχρονο. Αλλά ήρθε ο Κασελάκης να σκοράρει για τρεις στη λήξη της επίθεσης, διαλύοντας το momentum των Γερμανών που είχαν αρχίσει να βρίσκουν τα πατήματα τους. Το ίδιο έγινε και στα μέσα της τρίτης περιόδου, όταν η Βόννη πλησίασε και πάλι απειλητικά. Τότε ο Κασελάκης με ωραίο midrange στον αιφνιδιασμό έκοψε πάλι τη φόρα των Γερμανών.

Ο Τόμπσον και το step up των Μήτρου-Λονγκ και Λοβ

Αξίζει να σταθούμε και σε ένα πρόσωπο που δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν με το Περιστέρι Bwin, αλλά στη συνέχεια άρχισε να γίνεται κομβικός και να απογειωθεί στις τελευταίες αναμετρήσεις. Ο Τόμπσον αμφισβητήθηκε έντονα τον πρώτο καιρό, αλλα από τη στιγμή που προσαρμόστηκε, κάνει θραύση. Ο βράχος του Περιστερίου στη ρακέτα που είχε 14 πόντους και 11 ριμπάουντ με 6/7 δίποντα στο Game 3. Κομβικός.

Όπως ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά των Μήτρου Λονγκ και Λοβ. Οι δυο τους ήταν εντυπωσιακοί και στο δεύτερο ματς και την μεγάλη νίκη του συνόλου του Σπανούλη. Και το ίδιο έγινε και στο Game 3. Ο Μήτρου Λονγκ τελείωσε το ματς με 15 πόντους και 6/9 σουτ και ο Λοβ με 16 και 4 ασίστ. Έτσι έπαιξαν και για τον Κένι Γουίλιαμς που μπορεί να πάτησε παρκέ, αλλά φαινόταν πως ήταν επηρεασμένος από τον τραυματισμό του.

Η έννοια της ομάδας. Πάντα πρέπει να παίζεις και για τον συμπαίκτη σου. Πάντα πρέπει να είναι όλοι μαζί σε μια μεγάλη μάχη. Και αυτό συμβαίνει στο Περιστέρι. Βλέπεις πως βγαίνει μπροστά ο ενας για τον άλλον, πως προσπαθούν να δώσουν δύναμη στους συμπαίκτες τους. Η πίστη στον στόχο και η άρνηση να αποδεχθούν μια ενδεχόμενη ήττα ακόμα και αν το προγνωστικά είναι εναντίον της. Μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Και το Περιστέρι πήρε την μεγαλύτερη μάχη της σεζόν μέχρι την επόμενη στο Βελιγράδι.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα