Διαιτησία: Τα δύο μεγάλα λάθη και το καβαλημένο... καλάμι!

Διαιτησία: Τα δύο μεγάλα λάθη και το καβαλημένο... καλάμι!
Η ελληνική διαιτησία δέχεται απανωτά χτυπήματα. Δύο μεγάλα λάθη, σε δύο σημαντικά ματς, που έφεραν μεγαλύτερη γκρίνια και μία μεγάλη ατάκα!

Το ένα (σοβαρό) λάθος, μετά το άλλο. Η ελληνική διαιτησία... στενάζει στα παρκέ. Οι αποφάσεις (ή μη) των διαιτητών φέρνουν εκνευρισμό. Και γκρίνια. Από τις ομάδες, τους φιλάθλους, τους παίκτες.

Από την 13η μέχρι τη 16η Μαΐου έγιναν δύο τρανταχτά λάθη. Το πρώτο στο φινάλε του πρώτου τελικού της Α1 Γυναικών, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Και το άλλο, στον 3ο προημιτελικό της Basket League, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Μάλιστα, η σειρά των γυναικών έχει μπει στον... πάγο. Με την τύχη του πρώτου αγώνα να κρίνεται σε δεύτερο βαθμό.

Σημασία έχει όμως η ανακοίνωση που δικαιολόγησε την απόφαση. Όχι το ποιος δικαιώθηκε και ποιος αδικήθηκε.

Στην ΚΕΔ ανέφεραν ότι η φάση έπαιξε σε επανάληψη πάνω από 60 φορές. Και κάθε λήψη, άλλαζε και το φινάλε.

Από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας διέρρευσε μία ατάκα. Η οποία βάζει σε διαφορετικό πρίσμα τις δύο υποθέσεις. Μιλούσε για διαιτητές που φαίνεται να νομίζουν ότι είναι υπεράνω όλων και έχουν... καβαλήσει το «καλάμι».

Και μάλλον έτσι πρέπει να είναι. Ειδικά στο ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο!

Οι διαιτητές θα μπορούσαν να πάνε στο instant replay, μόνο εφόσον έχουν υποδείξει κάτι στη φάση και θα έπρεπε να το εξετάσουν. Θα έπρεπε δηλαδή να έχουν σταματήσει το παιχνίδι. Δεν το έκαναν. Ωστόσο, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις επιφυλάξεις τους, με τον διαιτητή Κορομηλά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΠΑΟΚ, να είναι απόλυτος ότι το κόψιμο του Μέικον ήταν κανονικότατο και σωστά δεν μέτρησε το lay up του Λοβ.

Ακόμα και οι παίκτης της ΑΕΚ, οι... ωφελημένοι της υπόθεσης, απορούσαν με την απόφαση. Στο παρκέ, σε όσους ήταν κοντά στη φάση, φάνηκε ξεκάθαρα τι έγινε. Μόνο οι διαιτητές δεν το είδανε. Αν και λίγο αργότερα, ο διαιτητής ζητούσε συγνώμη για το λάθος του.

Δεν φταίει, όμως, για όλα η διαιτησία. Φταίει και η προχειρότητα των τελικών στην Α1 Γυναικών. Όπως τόνιζαν από την ΚΕΔ, δεν θα έπρεπε να επιλεγεί ως γήπεδο το βοηθητικό του ΣΕΦ από τη στιγμή που δεν διαθέτει το σύστημα που φωτίζει το ταμπλό στο τέλος του χρόνου.

Αν υπήρχε αυτό, κανείς δεν θα μπορούσε να πει τίποτα.

Το ακατάλληλο γήπεδο

Ένα άλλο κεφάλαιο που έθιξαν από την ΚΕΔ ήταν η «τηλεοπτική» κάλυψη. Ναι, διέθετε παραπάνω από μία κάμερα για να φτάσει η εικόνα στο youtube και από εκεί στα σπίτια όσων ήθελαν να παρακολουθήσουν τον τελικό. Μόνο που αποδείχτηκε ότι χωρίς τηλεοπτικό ριπλέι και πολλές γωνίες λήψεις, δουλειά δεν γίνεται.

Πιθανότατα να μην προκύψει ποτέ μία τέτοια σύμπτωση (όπως στο ματς των Γυναικών), αλλά η ιστορία κατέγραψε ότι μία φορά συνέβη και κανείς δεν ήταν έτοιμος.

Πάμε, πάλι, πίσω στη διαιτησία.

Η απόφαση που έπρεπε να πάρει η ΚΕΔ, στην περίπτωση των Γυναικών, οφείλεται στην αδυναμία των διαιτητών να αποφασίσουν τη στιγμή της φάσης. Και αυτό ήταν που... ενόχλησε περισσότερο, η μεταβίβαση της ευθύνης, αφού η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί και κατακυρωθεί πριν την εξέταση (με λάθος τρόπο) του βίντεο.

Και το σκεπτικό, ουσιαστικά, ρίχνει την απόλυτη ευθύνη στους τρεις διαιτητές: Τσαρούχα, Ανδρικόπουλο και Καλδίρη!

Το αναφέρει ξεκάθαρα, ότι αυτοί έπρεπε να πάρουν την απόφαση και μόνο ο Καλδίρης έδειξε το «μετράει». Και κανείς άλλος δεν θέλησε είτε να το επικυρώσει, είτε να το ακυρώσει.

Οπότε και το σκεπτικό της ΚΕΔ αποφασίζει βλέποντας τι έχουν δείξει (και όχι τι δεν έχουν δείξει) οι διαιτητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χατζόπουλος: «Το αν ο ΠΑΟΚ παίξει στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από τα έσοδα» (vid)

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Η φοβερή ραχιαία του Κατσίβελη που... άδειασε δυο παίκτες! (vid)

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Κοουτσάρει με νάρθηκα ο Αγγέλου (pics)

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Το λάθος των διαιτητών στο καλάθι του Λοβ που δεν μέτρησε! (vid)

Λυκογιάννης: «Δεν θα κάνει ένσταση ο ΠΑΟΚ»

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα