Ξένοι διαιτητές και στο σκάκι

Ξένοι διαιτητές και στο σκάκι

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τους αγώνες του ΠΑΟΚ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Για όσα έγιναν στα χθεσινά ματς και όσα ακολούθησαν και συζητούνται ιδιαίτερα…

Ήταν από τις πιο εκνευριστικές βραδιές… Είναι πάντα εκνευριστικό όταν σε κλέβουν και όταν σε κοροϊδεύουν. Όταν τέλος πάντων δεν παίρνεις αυτό που αξίζεις.

Στο μπάσκετ ο ΠΑΟΚ θα την κέρδιζε την ΑΕΚ! Όλοι έβλεπαν πως το ματς… γύριζε. Ήταν ξεκάθαρο το «μομέντουμ» και να μην το ξεχνάμε κρίνοντας γεγονότα, αλλά και προθέσεις. Η διάφορα έπεφτε συνέχεια, το ένα κλέψιμο διαδέχονταν το άλλο, οι γηπεδούχοι τα είχαν χάσει και το ματσάκι πήγαινε στο… αουτσάϊντερ που όμως θα… χαλούσε τον ημιτελικό ΠΑΟ-ΑΕΚ. Αυτό δεν «έπρεπε» να γίνει. Γενικά στο μπάσκετ οι «εγκέφαλοι» τα έχουν διαλύσει όλα, στη λογική του ότι… «πρέπει να κερδίζει αυτός που βάζει τα χρήματα και πρέπει να αποκλειστούν κάθε είδους… εκπλήξεις». Έτσι πήγαν να κάνουν και στο ποδόσφαιρο μερικοί Αμερικανοί, αλλά και Ευρωπαίοι και τώρα δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν... Στο μπάσκετ δυστυχώς αυτή η λογική δεν βρήκε αντίσταση σε όλη την Ευρώπη.

Η απόφαση του Κορομηλά και των Θεσσαλονικέων Πουρσανίδη-Τζιοπάνου δεν ήταν απλά… λανθασμένη. Δεν ήταν κακή. Δεν ήταν απαράδεκτη. Μπασκετικά, ήταν απόφαση επάνω σε έναν timing που έδειχνε… ΠΑΟΚ. «Έτρεμαν» όλοι οι κιτρινόμαυροι από αυτό που έρχονταν. Τελικά δεν ήταν οι μόνοι που έτρεμαν…

Το λάθος δεν ήταν αποδεκτό, για τρεις λόγους.

- Πρώτον, γιατί η φάση ήταν εύκολη. Απλή και καθαρή για τον έμπειρο Κορομηλά, του οποίου η συγνώμη θα έχει αξία μόνο αν δεν ξανασφυρίξει για πολύ καιρό. Για να το νιώσει…

- Κατά δεύτερον, οι διαιτητές σε ένα τόσο σημαντικό τρίτο ματς και σε μία τόσο οριακή στιγμή, ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΣΥΝΗΔΕΙΤΑ να μην σταμάτησαν το ματς για να δουν την πολύ κρίσιμη φάση. Ο κανονισμός αυτό αναφέρει. Έπρεπε να σταματήσουν το παιχνίδι. Αυτό δεν έγινε… κατά λάθος. Γι’ αυτό είναι ασυγχώρητη η ενέργειά τους.

- Τρίτον και πολύ σημαντικό. Το ματς γύριζε από το -20 που οι αποφάσεις των διαιτητών διαμόρφωσαν στο πρώτο μέρος. Οι 18-8 βολές (καμία για τον ΠΑΟΚ στο κρίσιμο δεύτερο δεκάλεπτο που άλλαξε η εικόνα) οι τεχνικές ποινές και τα εκνευριστικά μονόπατα υπέρ της ΑΕΚ σφυρίγματα, διαμόρφωσαν μία κατάσταση, ο ΠΑΟΚ τους… ξάφνιασε, επέστρεψε και εκεί «έπρεπε» να τελειώσει το ματσάκι. Όπως έπρεπε να τελειώσει και το άλλο στη κανονική διάρκεια με τον Καρακατσούνη και το πεντακάθαρο φάουλ του Ζήση στον Λοβ. Τότε η ΑΕΚ «χάρηκε» που θα ξαναέπαιζε! Τώρα; Πώς και πάλι η σφαγή με μία τέτοια φάση που καθορίζει αποτέλεσμα, είναι υπέρ της «πλούσιας» ΑΕΚ, η οποία όμως με πενταπλάσιο μπάτζετ δυσκολεύεται να περάσει τον ΠΑΟΚ σε σειρά τριών αγώνων;

Όλα συνδυάζονται μεταξύ τους και ΤΙΠΟΤΑ δεν έγινε τυχαία, αλλά δυστυχώς και χωρίς προσωπικά να καταλαβαίνω τον λόγο, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΔΕΝ κατέθεσε ένσταση. Επ’ αυτού δεν δόθηκε κατανοητή εξήγηση. Ο ΠΑΟΚ δεν γίνεται να αποδέχεται τέτοια ήττα από αυτούς. Οι παίκτες τα έδωσαν όλα για να κερδίσουν. Αυτό είδαμε.

Έστω και έτσι, ΜΠΡΑΒΟ στην ΚΑΕ και στην ομάδα για τα θαύματα που πέτυχαν φέτος. Θαύματα σε όλα τα επίπεδα!

* Στο ποδόσφαιρο ο Αστέρας κέρδισε και μπράβο του. Για χθες και για όλη τη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ έχασε γιατί ήταν κακός (και πάλι δεν άνοιξε κλειστή άμυνα με 3-4-3) και επιπροσθέτως γιατί όλοι στην ομάδα είχαν να αντιμετωπίσουν τον εκνευρισμό που μετά τον Φωτιά στο Καραϊσκάκη, προκάλεσε και ο Τζοβάρας. Δεν τα κατάφεραν! Φάνηκε επί 90 λεπτά εντός γραμμών, αλλά και μετά…

Ο διαιτητής μπήκε και με τα 0-13 φάουλ στα 46 πρώτα λεπτά, έστειλε ένα μήνυμα! Κάτι ήθελε να δείξει ο Τζοβάρας! Πολλές φορές οι παίκτες του ΠΑΟΚ πήγαν να… ξεφύγουν! Ευτυχώς συγκρατήθηκαν!

Εκείνος που προσπάθησε να συγκρατηθεί, αλλά ξέφυγε λίγο, ήταν ο Γκαρσία. Όλοι γνωρίζουν την άποψή μου για τον Ουρουγουανό. Χθες και με αφορμή τη διαιτησία στα δύο τελευταία ματς και λόγω των ηττών που γνώρισε ο ΠΑΟΚ, τρελάθηκε. Έκανε λάθος με τις γενικότητες που ανέφερε και με το ζιζάνιο της εσωστρέφειας που έσπειρε σε τέτοιο χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ότι όσα νιώθει και πιστεύει για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος πρέπει να συζητηθούν. Ζει ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλά ο τρόπος και το timing που επέλεξε να το εκφράσει, ήταν κάκιστο. Μέχρι εδώ όμως… Τέλος με αυτό το θέμα.

Άλλα προέχουν για τον ΠΑΟΚ τώρα. Πέρα από τους άρρωστους-ανίκητους που ζουν από τις συνομοσιολογίες και ψάχνουν εδώ και 30 χρόνια αυτούς τους… κάποιους που… «ρίχνουν τα κάστρα από μέσα», όλοι οι άλλοι οφείλουν να αφοσιωθούν στον στόχο. Τέλος, κάθε κουβέντα που αποπροσανατολίζει.

Από τις 23 Μαίου και μετά θα «μιλήσει» με πράξεις ο Σαββίδης και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Θα παρθούν αποφάσεις, θα ξεπεραστούν εκκρεμότητες, θα λυθούν προβλήματα και με βάση τα σχέδιά του, αλλά κυρίως το όραμα πενταετίας που έχει, θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ θα δυναμώσει στο μέγιστο βαθμό για να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Όλοι ξέρουμε ότι μπορεί. Και ο Σαββίδης και ο ΠΑΟΚ.

Μέχρι τότε όμως προέχει το κύπελλο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.