Δημήτρης Μωραίτης: Από το «εκτός αποστολής», βασικός point guard που δεν κάνει λάθη! (pics & vids)

Δημήτρης Μωραίτης: Από το «εκτός αποστολής», βασικός point guard που δεν κάνει λάθη! (pics & vids)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Δημήτρης Μωραίτης: Από το «εκτός αποστολής», βασικός point guard που δεν κάνει λάθη! (pics & vids)

bet365

Από το σκοτάδι, δειλά δειλά στο φως. Στη λάμψη. Ο Δημήτρης Μωραΐτης άλλαξε. Εδώ και δύο μήνες... φωνάζει πως αξίζει να φοράει τον δικέφαλο. Το gazzetta.gr αναλύει το φαινόμενο «Μωραΐτης», τον γκαρντ που άρπαξε την ευκαιρία και δεν κάνει λάθη!

Δημήτρης Μωραΐτης, κεφάλαιο πρώτο. «Εγώ και το μπάσκετ». Έχουν γραφτεί μόλις οι πρώτες σελίδες του. Οι υπόλοιπες έχουν την επισήμανση «προσεχώς».

Ο γκαρντ της ΑΕΚ διαθέτει το δικό του μελάνι. Και κάθε κατόρθωμά του καταγράφεται στο βιβλίο της (μπασκετικής) ζωής του.

Είναι αλήθεια, είναι σύντομη. Αλλά ο Μωραΐτης που έχει εμφανιστεί στο παρκέ τους δύο τελευταίους μήνες, δεν είναι ίδιος με τον Μωραΐτη που ξέραμε.

Έχει ρόλο, έχει πείσμα και το κυριότερο, έχει βρει χώρο σε αυτήν την ΑΕΚ, στην απαιτητική ΑΕΚ.

Η περσινή σεζόν τον βρήκε μακριά από το ΟΑΚΑ. Δανεικός στη Ρόδο. Λίγα πράγματα, μα ο χρόνος που πήρε ήταν πολύτιμος.

Η επιστροφή του για την προετοιμασία της «Βασίλισσας» τον βρήκε με την ίδια ερώτηση «και τώρα τι κάνουμε;».

Στην αρχή, το τεχνικό επιτελείο αντίκριζε έναν πιτσιρικά που δεν είχε τη διάθεση να κάνει το κάτι παραπάνω. Να ξεπεράσει τα όρια του. Μία από τα ίδια δηλαδή. Με τον Μωραΐτη να μην έχει... κολλήσει με κανένα προπονητή της ΑΕΚ από την ημέρα που αποκτήθηκε.

Αυτό που βλέπει κάθε προπονητής στην προπόνηση είναι αρκετό.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο Μωραΐτης (που έχει συμβόλαιο μέχρι τη σεζόν 2021-2022) των τελευταίων δύο μηνών έχει και με το παραπάνω διάθεση να επιμείνει.

Ίσως ήταν σημαδιακό. Κάρμα. Το ντεμπούτο του στην Basket League έγινε τον Νοέμβριο του 2015. Απέναντι στην Κηφισιά του Ηλία Παπαθεοδώρου. Του προπονητή που τον καθιέρωσε έξι χρόνια αργότερα!

Και για να αναφέρουμε τα γεγονότα όπως πρέπει, το τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ δεν μπορούσε να είναι σίγουρο για την εικόνα του παίκτη τους. Ήταν πεπεισμένοι ότι θα κατάφερνε, αλλά όχι ότι θα τα κατάφερνε τόσο καλά!

Συν Αθηνά και... τύχη!

Η αλήθεια είναι πως ο 22χρονος γκαρντ ήταν και τυχερός. Παράγοντας απαραίτητος. Οι τραυματισμοί που ταλαιπώρησαν την ΑΕΚ τον έφεραν στο προσκήνιο. Στην αρχή της σεζόν ήταν εκτός 12άδας. Μέχρι που κρίθηκε απαραίτητος. Και αυτός ήταν έτοιμος.

Πήρε χρόνο, ολοένα αυξανόμενο και ανταποκρίθηκε. Το τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ βλέπει στο πρόσωπό του τον γκαρντ που θα πιέζει την μπάλα, τον γκαρντ που έχει κάθετο μπάσιμο προς το καλάθι. Έναν από τους λίγους με αυτό το προσόν στο ρόστερ της ΑΕΚ.

Και έναν παίκτη που μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό, όποτε μπαίνει στο παρκέ. Και κάτι άλλο σημαντικό: έναν εξαιρετικό αμυντικό που μπορεί να μαρκάρει τα αντίπαλα γκαρντ. Έναν παίκτη που έχει την ικανότητα να αλλάζει το παιχνίδι!

Το.. φώναζε δύο μήνες!

Τίποτα δεν ήταν εύκολο για τον Μωραΐτη. Έπρεπε από την αφάνεια να πείσει τον Παπαθεοδώρου πως αξίζει μία ευκαιρία. Το... φώναζε για δύο μήνες πως έπρεπε να την πάρει. Έτσι και αλλιώς, το τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ φρόντισε να τον προετοιμάσει σε αυτό. Και έκανε καλή δουλειά.

Ακόμη και ο πιο αισιόδοξος υποστηρικτής του Μωραΐτη δεν θα μπορούσε να είναι σίγουρος 100% για τη... βαθιά βουτιά που θα επιχειρούσε ο μικρός, ως ο βασικός ή ένας απο τους δύο πόιντ γκαρντ της ΑΕΚ.

Η εικόνα του παρκέ, πλέον, συμφωνεί με αυτή των προπονήσεων. Ο Μωραΐτης πλέον χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, παίζει σε μία ομάδα απαιτήσεων και ανταγωνίζεται ονόματα μεγαθήρια. Και ο Μωραΐτης καταφέρνει να «κουβαλάει» όχι μόνο το βάρος του, αλλά και την ομάδα.

Έχοντας ένα φοβερό προσόν: σε 10 εμφανίσεις στην Basket League, ο Μωραΐτης έχει μηδέν λάθη σε έξι αγώνες! Στατιστικό δυσεύρετο για έναν play maker, ο οποίος έχει την μπάλα στις περισσότερες κατοχές και στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου.

Ακόμη και στα δύο ματς – φωτιά του BCL που αγωνίστηκε (κόντρα σε Χολόν για 20' και απέναντι στην Τσμόκι για 21') μέτρησε 1 λάθος συνολικά!

Σουτέρ ή σκόρερ;

Ο Μωραΐτης αποκτήθηκε στην ηλικία των 16 ετών, ως μέρος του παιδομαζώματος που έκανε η ΑΕΚ έξι χρόνια πριν. Είχε την ταμπέλα του σκόρερ - και είναι σκόρερ - όχι όμως και του σουτέρ. Το τελευταίο είναι θέμα ψυχολογίας. Και αυτό θέλει να δουλέψει.

Στα πρώτα 8 ματς είχε το απίστευτο 1/23 σουτ τριών πόντων! Στην αναμέτρηση με τη Λάρισα, ωστόσο, μέτρησε 3/6 τρίποντα.

Όσοι τον ξέρουν, λένε πως δεν είναι... δολοφόνος στο σουτ, αλλά δεν είναι και ο χειρότερος του κόσμου. Ίσως το επόμενο στοίχημα για έναν «διψασμένο» 22χρονο γκαρντ να είναι να αλλάξει και αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι του.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα