Παναθηναϊκός: Σεμινάριο «Τι να μην κάνετε τα τελευταία 71 δευτερόλεπτα»!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Σεμινάριο «Τι να μην κάνετε τα τελευταία 71 δευτερόλεπτα»!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το παιχνίδι του ΟΑΚΑ όπου ο Παναθηναϊκός παρέδωσε μαθήματα για το «τι δεν πρέπει να κάνετε προκειμένου να κερδίσετε ένα ματς με +7 πόντους στο τελευταίο λεπτό».

Έχασε τίποτα ο Παναθηναϊκός όσον αφορά τη βαθμολογική του κατάταξη και την πιθανότητα να απωλέσει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο ύστερα από την ήττα από τον Προμηθέα; Όχι.

Μήπως θα έπρεπε να παίξει, τελικά, ρόλο μπας και ταρακουνηθούν όλοι εντός των «πράσινων» τειχών και σταματήσουν τα πισωγυρίσματα; Γιατί κακά τα ψέματα η ήττα από τους Πατρινούς ήταν πραγματικό πισωγύρισμα για τους «πράσινους» όσον αφορά τα όσα παρουσίασαν στο παρκέ του ΟΑΚΑ στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Δεν λέω. Καθένας μπορεί να χάσει από οποιονδήποτε. Θα παίξεις καλύτερα; Θα το πιστέψεις περισσότερο; Θα κερδίσεις. Και ο Προμηθέας Πάτρας όχι μόνο το πίστεψε αλλά έβγαλε έντονα το «refuse to lose» στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ακόμη κι όταν ο Παναθηναϊκός έδειχνε να «καθαρίζει» το ματς.

Θέλετε η εξαιρετική εμφάνιση του Ιωάννη Παπαπέτρου; Θέλετε το γεγονός ότι είχε πάρει ολοκληρωτικά το momentum του ματς έχοντας επιστρέψει δυναμικά στο ματς με +9 πόντους (70-61) στα 05:48 για το τέλος; Ακόμα και όταν βρέθηκε στο +7 στο 01:11 πριν από την τελευταία κόρνα, κανείς δεν πίστεψε ότι θα άλλαζε η εικόνα του αγώνα.

Έλα όμως που όλα γίνονται στο μπάσκετ... Ακόμη κι αν πρόκειται για το αουτσάιντερ. Εντάξει. Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές ανατροπές από τα φαβορί. Όμως πόσες, άραγε, να έχουμε δει από τα μεγάλα αουτσάιντερ; Γιατί κακά τα ψέματα. Όσο καλή ομάδα κι αν είναι ο Προμηθέας, παραμένει ένα επίπεδο κάτω από τον Παναθηναϊκό. Και... τι μ' αυτό; Στα τελευταία 71 δευτερόλεπτα του αγώνα κατάφερε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση δείχνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να τα παρατάει ποτέ, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Παναθηναϊκός έδωσε ένα ωραιότατο παράδειγμα προς... αποφυγή: «Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε προκειμένου να κρατήσετε διαφορά 7 πόντων σ' ένα λεπτό».

Κανόνας νούμερο 1: Προσπαθείτε έστω να σουτάρετε.

Κανόνας νούμερο 2: Προσπαθείτε να... περάσετε το κέντρο.

Κανόνας νούμερο 3: Προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε 8 δευτερόλεπτα.

Από την άλλη ο Προμηθέας και ο Μάκης Γιατράς, χωρίς πανικό αλλά με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό «μυρίστηκαν» τον πανικό των γηπεδούχων και... χτύπησαν την κατάλληλη στιγμή και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Την ώρα που στον Παναθηναϊκό άρχισαν να νομίζουν ότι το ματς... τελείωσε «σβήνοντας» τις μηχανές ενόψει και του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ , στην αντίπερα όχθη των πάγκων έμπαινε σε εφαρμογή το σχέδιο της απόδρασης.

Ο Λούντζης με τρίποντο μείωσε σε 78-74 και στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Σέλβιν Μακ προσπάθησε να πασάρει στον Μήτογλου, αλλά δεν το κατάφερε ποτέ. Όπερ και σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός ούτε που κατάφερε να σουτάρει. Στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Έβανς μείωσε στο καλάθι (78-76) με 28'' για το τέλος και έχοντας «αδειάσει» τον Μποχωρίδη με εξαιρετική reverse ντρίπλα.

Οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν μπόρεσαν να εκδηλώσουν επίθεση, αλλά ίσα-ίσα που πέρασαν το κέντρο καθώς ο Λούντζης έκλεψε τη μπάλα από τη λάθος πάσα του Παπαπέτρου και στο τέλος της φάσης ο Τζέριαν Γκραντ έφερε το ματς στα ίσια (78-78). Και πάλι. Λες ότι υπάρχει μια ακόαμ επίθεση. Μια ακόμα ευκαιρία στα χέρια των παικτών του Παναθηναϊκού. Αμ, δε! Ο Εβανς πήρε το... πορτοφόλι του Μποχωρίδη πριν καν πλησιάσει στο κέντρο και με ένα ακόμα λέι απ έδωσε προβάδισμα με 80-78 στον Προμηθέα με σερί 9-0.

Και πάλι λες, 8 δευτερόλεπτα μένουν, κάτι θα προσπαθήσει να κάνει ο Παναθηναϊκός. Ούτε καν. Ο Μποχωρίδης μπερδεύτηκε με τον Νέντοβιτς και φυσικά το σουτ της απελπισίας που επιχείρησε δεν μπορούσε να βρει στόχο.

Ο Παναθηναϊκός «αυτοκτόνησε» και ΔΙΚΑΙΩΣ έχασε από τον Προμηθέα. Όταν είσαι στο +7 στα 71'' και στο τέλος χάνεις το ματς από δικά σου λάθη, δεν μπορείς να πεις τίποτα απολύτως! Απλά κοιτάς τα αστεία λάθη που έκανες και κοιτάς να μην τα ξανακάνεις ή εν πάσει περιπτώση βλέπεις τα όσα έκαναν οι αντίπαλοι ώστε να φτάσουν στο σημείο να κλέψουν τη νίκη μέσα από τα χέρια σου.

Μπορεί βαθμολογικά να μην είχε καμία απολύτως σημασία αυτή η ήττα για τον Παναθηναϊκό ωστόσο έκανε ένα τεράστιο πισωγύρισμα μετά το δεύτερο ημίχρονο στη Μαδρίτη και το καλύτερο φετινό του παιχνίδι κόντρα στη Βαλένθια. Ίσως οι παίκτες και το προπονητικό τιμ να είχαν μείνει ακόμα σ' αυτό το ματς και να μην είχαν προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα για το ντέρμπι (γιατί... ντέρμπι είναι) με τον Προμηθέα Πάτρας.

Να σημειώσω κάτι εδώ, χωρίς αυτό να δικαιολογεί κάτι όσον αφορά τα... απίστευτα και όμως αληθινά που έκαναν οι «πράσινοι» στο τελευταίο 01:11 για το το ματς. Δεν είχαν περάσει 48 ώρες όπως θα έπρεπε από το τελευταίο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Και όσο να 'ναι η κούραση υπήρχε, Σωματική και ψυχολογική. Και ειδικά από τη στιγμή που είχε προηγηθεί «διαβολοβδομάδα» με ταξίδι στην Ισπανία. Απλά το παραθέτω ως γεγονός και όχι ως κάτι το περισσότερο.

Βέβαια δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η φοβερή εμφάνιση του Παπαπέτρου, ο οποίος πέτυχε 26 πόντους, τους 24 εκ των οποίων στο δεύτερο ημίχρονο! Αν μη τι άλλο έδειξε έτοιμος, έχοντας αφήσει πίσω τον τραυματισμό του. Όπως επίσης και το εμφατικό double-double του Μήτογλου με 16 πόντους και 15 ριμπάουντ. Όμως τι να το κάνεις από τη στιγμή που έπαιζε ο Παναθηναϊκός χωρίς πλέι μέικερ; Και φάνηκε στα τελευταία λεπτά και ύστερα από την πίεση που άσκησε ο Προμηθεάς. Τις περισσότερες φορές και σ' όλο το γήπεδο.

Για τον Μποχωρίδη, το έγραψα και την Παρασκευή μετά τη Βαλένθια. Καμουφλάρισε τη φυσική του θέση και του «βγήκε» το ματς. Δεν θα γίνεται πάντα. Ειδικά απέναντι σε ομάδες που πιέζουν πολύ. Ο Σέλβιν Μακ από την άλλη, με απογοητεύει. Τον πίστευα. Δεν το κρύβω. Όμως μετά την ανανέωση του συμβολαίου του έχει παρουσιαστεί ένας... άλλος παίκτης, ο οποίος παρουσιάζεται παντελώς αδιάφορος. Αυτόν και αν έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια. Στο τέλος θα φτάσει στο σημείο να παίζει ο Νέντοβιτς πλέι μέικερ. Να έπαιζε καλά και ο Φόστερ, να πω «μπορεί και να γίνει». Όμως και ο Αμερικανός έχει φτάσει στο σημείο να μπερδεύεται μόνος του...

Και όχι τίποτε άλλο αλλά ακολουθεί και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Καλώς ή κακώς, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, ο Παναθηναϊκός «παίζει» το γόητρό του στο Φάληρο. Όμως και πάλι. Δεν είναι το φαβορί. Δεν πρόκειται να ξεκινήσει από τη θέση του οδηγού. Παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι τα ντέρμπι των «αιωνίων» είναι «άλλα ματς» και δεν παίζει κανένας απολύτως ρόλος οτιδήποτε και αν έχει προηγηθεί.

ΥΓ: Ο Κάτας είπε ότι η ήττα δεν θα επηρεάσει τον Παναθηναϊκό ενόψει Ολυμπιακού. Κοντός ψαλμός... Θα δείξει.

ΥΓ2: Όχι χίλια, αλλά 10.000 μπράβο στον Προμηθέα για την εικόνα του και το πνεύμα του «αρνούμαι να χάσω». Γιατί να μην ονειρεύεται και το κάτι παραπάνω φέτος;;

ΥΓ3: Πλέι μέικερ... χθες!

ΥΓ4: Κάτι για τον Μποχωρίδη και τον Λάσο επειδή στο προηγούμενο blog είχα κάνει σχετική αναφορά στο θέμα. Από τη στιγμή που είχαν μεταφερθεί λανθασμένα τα όσα είχε πει ο Ισπανός τεχνικός, αυτομάτως αναιρείται το σχόλιο. Μπράβο και στους δύο που το ξεκαθάρισαν και ειδικά στον Λάσο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον Μποχωρίδη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...