Το «σπίτι του» είναι η ΕΟΚ ή το μπάσκετ σαν άθλημα;

Το «σπίτι του» είναι η ΕΟΚ ή το μπάσκετ σαν άθλημα;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό της «κολοβής» 2ης αγωνιστικής στην Basket League, θεωρεί ότι ο Ντίνος Καλαμπάκος αξίζει ευκαιρίας σε ομάδα υψηλότερου επιπέδου και αναρωτιέται πως αντιμετωπίζει η ΕΟΚ τον διαφαινόμενο «αφανισμό» του ερασιτεχνικού μπάσκετ.

Σήμερα θα αρχίσουμε ανάποδα γιατί το εικοσιτετράωρο που διανύουμε, είναι το τελευταίο (για το Νοέμβριο σίγουρα, αλλά δεν αποκλείεται και για το υπόλοιπο 2020) στο οποίο θα διεξαχθούν προπονήσεις και θα διεξαχθούν αγώνες στις λεγόμενες ερασιτεχνικές κατηγορίες (από Α2 Κατηγορία και κάτω, καθώς και στην Α1 γυναικών), στην περιφέρεια Αττικής αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα.

Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για τουλάχιστον έναν μήνα (πολύ αμφιβάλλω ότι το "αθλητικό lockdown" θα διαρκέσει μόλις 30 μέρες) η αθλητική δραστηριότητα της χώρας μπαίνει σε «χειμερία νάρκη» (με εξαίρεση την Basket League και την Superleague) και ουσιαστικά όλα τα «μη επαγγελματικά» πρωταθλήματα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στις δυο - πληθυσμιακά - μεγαλύτερες περιφέρειες της επικράτειας, τινάζονται στον «αέρα», πριν καλά-καλά κλείσουν έναν μήνα ζωής στην εφετινή σεζόν!

Και το λέω αυτό γιατί οι αθλητές δεν είναι σαν τις μηχανές που τις βγάζεις από την πρίζα για ένα άλφα χρονικό διάστημα και όταν ξαναπατάς το κουμπί, συνεχίζουν από 'κει που σταμάτησαν! Αν τους βγάλεις από το ρυθμό τους (πόσω μάλλον για έναν μήνα), δεν χάνουν απλά την φόρμα τους, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τον ίδιο χρόνο για να επανέλθουν ομαλά (και χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών από το απότομο ξεκίνημα) στην προηγούμενη κατάσταση.

Κοινώς, στο καλύτερο σενάριο, που τα κλειστά γυμναστήρια θα ανοίξουν και οι προπονήσεις θα επιτραπούν στις αρχές του Δεκέμβρη (προσωπικά μου φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη), τα πρωταθλήματα θα ξαναρχίσουν - αν δεν υπάρξει νέο κλείσιμο - το 2021! Χωρίς κανείς να γνωρίζει αν υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθούν και, μετά την κομμένη στην μέση περυσινή σεζόν, τουλάχιστον να «σωθεί» η εφετινή!

Και μέσα σε όλα αυτά, δεν εξετάζω την ανυπολόγιστη ζημιά που μέσα σε λίγους μήνες θα ξαναϋποστούν τα εκατοντάδες τοπικά σωματεία και οι πολυάριθμες ακαδημίες, που στηρίζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (εν προκειμένω το μπάσκετ) και που ουσιαστικά, αποτελούν την ασφαλέστερη διέξοδο των παιδιών μας από τις κακοτοπιές της εποχής αλλά και την «κλεισούρα» και την «μαυρίλα» των ημερών που ζούμε.

Θα μου πείτε ότι «εδώ ο κόσμος πεθαίνει» κι εμείς κοιτάμε πως θα παίξουν τα παιδιά μας και πως θα περιφρουρήσουμε την λειτουργία του αθλητικού κινήματος... Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η Ελλάδα έκανε τρομερή δουλειά με την λήψη αυστηρών μέτρων για την μη εξάπλωση της πανδημίας, πριν από τις περισσότερες παγκόσμιες υπερδυνάμεις κι αποτέλεσε παράδειγμα για όλον τον πλανήτη όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης που ζούμε.

Έχοντας ανοιχτή την λειτουργία του λιανεμπορίου, αλλά κυρίως των σχολείων (ο συγχρωτισμός στις τάξεις και τα προαύλια αποδείχτηκε μη καταστροφικός για την μετάδοση του κορονοϊού), θεωρώ ότι τα γυμναστήρια δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να κλείσουν, ούτε να διακοπούν οι προπονήσεις και η δυνατότητα της άθλησης.

Να καταλάβω, ότι για ένα διάστημα, ίσως θα έπρεπε να σταματήσουν οι αγώνες για να περιοριστεί η μετακίνηση και η επαφή μεταξύ των ομάδων, που είναι λογικό να αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης. Αλλά το να γίνει ολοκληρωτική παύση του αθλητισμού, το θεωρώ εντελώς λανθασμένο μέτρο, έστω κι αν δεν καταλογίζω καμία αρνητική πρόθεση.

Ίσα-ίσα που όσα μέτρα λαμβάνονται, έχουν ως σκοπό τον περιορισμό της έξαρσης του ιού με φόντο πάντα τις αντοχές του συστήματος υγείας της χώρας μας! Δεν το βλέπω, όμως, μόνο από την οικονομική ή την ψυχαγωγική του διάσταση. Με ενδιαφέρει περισσότερο η κοινωνική του επίδραση και το "γκελ" που θα έχει στη νεολαία και τα παιδιά μας.

Εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, λοιπόν, η οποία, στους άμεσα ενδιαφερόμενους, ήταν ατύπως γνωστή από την περασμένη Πέμπτη (29/10) και απλά επισημοποιήθηκε το Σάββατο (31/10) με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η ανυπαρξία του πλέον αρμόδιου φορέα του αθλήματος στην χώρα μας, μοιάζει πραγματικά αδιανόητη!

Την ώρα που τα σωματεία έψαχναν τους υπευθύνους της ΕΟΚ για να πάρουν οδηγίες σχετικά με τα ταξίδια που είχαν προγραμματίσει στην επαρχία (δεν ήξεραν αν θα ταξιδέψουν ή όχι), την ώρα που εκατοντάδες επώνυμοι αθλητές και παράγοντες εξέφραζαν δημοσίως την αντίθεσή τους με το μέτρο της διακοπής κάθε αθλητικής δραστηριότητας, ο 81χρονος «ισόβιος» πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης απολάμβανε την θαλπωρή του γραφείου του και του σπιτιού του!

Και το μόνο που τον ενδιέφερε (και τον ενδιαφέρει) είναι το πως θα διατηρήσει την ισχύ του στην επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ (βάσει νόμου δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές). Ο λόγος φυσικά για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, που την τελευταία εβδομάδα έχει προχωρήσει ήδη σε δύο δημόσιες τοποθετήσεις κατά της Πολιτείας και υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, κατηγορώντάς τον για αντισυνταγματικές και νομοθετικές παρεμβάσεις!

«Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει», λέει η λαϊκή παροιμία! Στην προκειμένη περίπτωση το σπίτι του «ισχυρού άνδρα» του ελληνικού μπάσκετ, φαίνεται ότι είναι το γραφείο του προέδρου της ΕΟΚ και όχι το ίδιο το άθλημα! Εκτός κι αν εσείς διαβάσατε κάποια ανακοίνωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για την «ζημιά» που την βρήκε... Και φυσικά δεν αναφέρομαι σ' αυτή που βγήκε για να επιβεβαιώσει αυτό που όλος ο κόσμος του μπάσκετ γνωρίζει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Καλαμπάκος για το ψηλότερο ράφι!

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όμως, παίχτηκε και λίγο μπάσκετ. Και λέω λίγο γιατί αναβλήθηκαν οι τρεις από τους έξι αγώνες της 2ης αγωνιστικής στην Α1 Κατηγορία. Απ' αυτούς που έγιναν κανονικά, ξεχώρισε η πρώτη και ιστορική εκτός έδρας νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη (2-0) στην Basket League. Οι αναλύσεις των ειδικών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (με πρώτο τον υπογράφοντα), έφερναν τους νεοφώτιστους ως πρώτο και ακλόνητο φαβορί για την τελευταία θέση της βαθμολογίας που οδηγεί στην Α2.

Για μία ακόμη φορά, όμως, λογαριάζαμε (κακώς γιατί είχε ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά του με αρκετές ομάδες σε μικρότερες κατηγορίες και με τον Κόροιβο στην Α1) χωρίς το «γνήσιο τέκνο» της μεγάλης μπασκετοπαρέας του Παγκρατίου στην δεκαετία του '80 και του '90, ο οποίος αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι το budget (170.000 Ευρώ), δεν κάνει τις ομάδες.

Ο λόγος για τον Ντίνο Καλαμπάκο, ο οποίος προετοίμασε άριστα την ομάδα του Μεσολογγίου για το ματς με τον Κολοσσό (0-2) και μετέτρεψε το ματς της Ρόδου σε «υγιεινό περίπατο»! Οι φιλοξενούμενοι κρατήθηκαν κοντά στο σκορ μέχρι τα μέσα της 2ης περιόδου, χάρη στην εξαιρετική απόδοση του Γιάννη Αγραβάνη (13π., 6ρ. & 3κλ. με 3/6 τριπ.) και στο τελευταίο 5λεπτο του 1ου μέρους, έκαναν την αντεπίθεσή τους, εδραιώνοντας μία διψήφια διαφορά πόντων (26-37).

Το εντυπωσιακό με τους ατύπως πρωταθλητές της περυσινής Α2 Κατηγορίας, είναι ότι παρουσιάστηκαν πολύ διαβασμένοι στην άμυνα και ουσιαστικά εκμηδένισαν τους τρεις Αμερικανούς των γηπεδούχων (1/9 τριπ.), κυριάρχησαν πλήρως στα ριμπάουντ (34-20) και «αναπλήρωσαν» τα 15 λάθη με 5/5 τρίποντα, στο διάστημα που οι Ροδίτες (Καντέρ 15π. & 4ρ.) πλησίασαν σε 45-54 (στο 31'06"). Μέσα στο επόμενο πεντάλεπτο η διαφορά εκτοξεύθηκε στο -17 (54-71) και κάπου εκεί διασφαλίστηκε το αήττητο των φιλοξενουμένων, που έγιναν η 4η νεοφώτιστη ομάδα που αρχίζει το πρωτάθλημα με 2/2!

Ο Κολοσσός «έχυσε την καρδάρα με το γάλα που γέμισε» με τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε στο Περιστέρι, με τον Ηλία Κατζούρη να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την εικόνα της ομάδας του. Είναι προφανές ότι οι παίκτες του παρουσιάστηκαν εφησυχασμένοι κι αυτό το μεγάλο λάθος οδήγησε σε μία οδυνηρή ήττα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά (66-77).

«Ξύπνησε» στο τέλος και δεν «πλήρωσε» το μακρύ ταξίδι!

Η ποιότητα του εφετινού Περιστερίου (2-0) είναι δεδομένη (φάνηκε με τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο Super Cup και στο Βίλνιους στο θρίαμβο επί της Ρίτας για το BCL), αν και ακόμη δεν έχει γίνει αισθητή στην Basket League. Κι αν την περασμένη εβδομάδα γλίτωσε την παράταση από δύο άστοχα τρίποντα, στο κλειστό "Σοφία Μπεφόν" δεν χρειάστηκε να φτάσει στα τελευταία λεπτά για να κάνει το 2/2.

Χάρη στην καλή βραδιά των Αμερικανών του, η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου ήταν μπροστά στο σκορ σε όλη την διάρκεια του ματς (μέχρι και +15) και όταν ο Ιωνικός ισοφάρισε (53-53 στο 31'), ο Στίβεν Γκρέϊ (18π., 4ρ. & 3ασ.), «έβγαλε και πάλι τα κάστανα από την φωτιά»!

Χωρίς να είναι εξωπραγματικός, όπως πριν από λίγες μέρες στην μακρινή πρωτεύουσα της Λιθουανίας (39π. με 10/13), ο MVP του Οκτωβρίου στο Basketball Champions League, πέτυχε τους 10 από τους 18 πόντους στο τελευταίο 8λεπτό και ουσιαστικά «καθάρισε» (80-75) το ματς για τους «πρίγκηπες» της δυτική όχθης, περνώντας στην 4η θέση της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία της ομάδας του.

Ο Ιωνικός (0-2) πάλεψε για δεύτερή συνεχή αγωνιστική απέναντι σε ανώτερο αντίπαλο, αλλά φάνηκε ότι του λείπει η διάρκεια και πέραν του Τολιόπουλου (20π. & 2ασ.), δύο-τρεις ακόμη σταθερές επιθετικές λύσεις. Στα θετικά για την ομάδα του Στέργιου Κουφού, που αποβλήθηκε για διαμαρτυρία, η καλή παρουσία του 20χρονου "rookie", Νίκου Χουγκάζ (9π. & 8ρ. σε 22'), που πήρε χρόνο συμμετοχής και άφησε υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια.

Εύκολο καλάθι και πολλές λύσεις για την «βασίλισσα»!

Η ΑΕΚ (2-0) τέλος, είχε το ευκολότερο έργο και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική της συνέπεια στην άμυνα (2ο σερί ματς με παθητικό κάτω από τους 70 πόντους) και στην αξιομνημόνευτη ικανότητά της στην δημιουργία.

Η «Ένωση» (Μορέϊρα 20π., 6ρ. & 3κοψ.) πιέστηκε μόλις για ένα διάστημα ανάμεσα στην 3η και την 4η περίοδο, όταν η Λάρισα (0-2), πλησίασε στο -4 (58-54 στο 27') και βρέθηκε σε απόσταση οκτώ πόντων (68-60 στο 34'), όμως, η τεράστια ευχέρεια των παικτών της στο εύκολο καλάθι (25ασίστ/8 λάθη) και η κυριαρχία στα ριμπάουντ και ο επιθετικός πλουραλισμός (5 "διψήφιοι", μετέτρεψαν πολύ γρήγορα τα «δύσκολα» σε πολύ «εύκολα» (87-68).

Αυτή ήταν η 15η διαδοχική νίκη στο πρωτάθλημα για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, η οποία συμπλήρωσε έναν χρόνο αήττητη σε Κύπελλο και Α1 Κατηγορία! Από την ομάδα του Λίνου Γαβριήλ (Γκούντγουιν 14π. & 8ρ.), υστέρησαν τα δύο «βαριά χαρτιά της» (Ρας και Σμιθ είχαν μαζί 15π. με 6/19 σουτ) και θετικές εντυπώσεις άφησε ο 22χρονος Κώστας Παπαδάκης (8π., 2ρ & 3ασ. με 2/5 τριπ.), που έχει δοθεί δανεικός από τον Παναθηναϊκό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!