Η ΕΡΤ δίνει την ευκαιρία στο μπάσκετ να αλλάξει!

Η ΕΡΤ δίνει την ευκαιρία στο μπάσκετ να αλλάξει!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την κωμικοτραγική περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από την Basket League κι εκλαμβάνει την πρόταση της Δημόσιας Τηλεόρασης ως το τελευταίο χαρτί του πρωταθλήματος προς την κατεύθυνση της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού. «Αναγκαίος» ο υποβιβασμός δύο ομάδων.
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Να σας πω την μαύρη μου αλήθεια, με όλα αυτά που έγιναν πέρυσι, πρόπερσι αλλά ακόμη και φέτος το καλοκαίρι, το έντονο ενδιαφέρον και η βούληση της ΕΡΤ να επενδύσει στα τηλεοπτικά δικαιώματα της Α1 Κατηγορίας κι έχοντας μάλιστα την διάθεση να δεσμευτεί για περισσότερο από έναν χρόνο (προσδοκώντας σε εμπορική υπεραξία στο 2ο έτος της συνεργασίας, Ολυμπιακού παρόντος), με εξέπληξε σφόδρα.

Όχι, όμως, γιατί η Πολιτεία θέλει «να βάλει πλάτη» (αγαπημένη έκφραση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ) και να στηρίξει το μπάσκετ, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Αυτό είναι είναι θεμιτό, σεβαστό και σε τελική ανάλυση το έχει κερδίσει το ίδιο το άθλημα. Με την τεράστια παράδοση που έχει δημιουργήσει τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, με την αθλητική παιδεία που έχει διδάξει στην νεολαία και με τις αναρίθμητες εθνικές και διασυλλογικές επιτυχίες που μας έχει χαρίσει.

Η ένστασή μου έχει να κάνει με την κρατικοδίαιτη νοοτροπία την οποία έχουν σχεδόν όλες οι ομάδες που απαιτούν οικονομική ενίσχυση και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα επιτρεπτά όρια (απειλώντας να τινάξουν το πρωτάθλημα στον «αέρα»), όταν στην ουσία δεν έχουν ούτε plan b! Και όταν οι περισσότερες, αλλά κυρίως η διοργανώτρια αρχή, δεν έχουν κινηθεί προς καμία άλλη κατεύθυνση για εξοικονόμηση πόρων. Κοινώς, ισχύει το είτε θα μας σώσει η Δημόσια Τηλεόραση, είτε δεν θα γίνει κανένα τζάμπολ!

Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε και οι οποίοι έγιναν ακόμη πιο ζοφεροί με την έξαρση της πανδημίας, θα περίμενε κανείς, συνολικά από τους φορείς του αθλήματος, μία τελείως διαφορετική και σαφώς πιο τεχνοκρατική προσέγγιση. Αντ' αυτού, ο ΕΣΑΚΕ (δηλαδή οι ομάδες), που πέρυσι διέκοψε οριστικά το πρωτάθλημα με στόχο να οργανώσει καλύτερα το επόμενο, έκανε όλα όσα δεν έπρεπε να κάνει, ενώ ταυτόχρονα διαλαλούσε ότι η εξυγίανση της λίγκας είναι η βασική του επιδίωξη.

Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο είναι; Από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουν περάσει 6,5 μήνες και την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, δεν υπάρχει ακόμη ούτε υπογεγγραμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο, ούτε κεντρικός χορηγός, ενώ ακόμη και η κλήρωση που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες (με ημερομηνία έναρξης την 10η Οκτωβρίου), κρίθηκε ως μη γενόμενη (ξαναέγινε σήμερα)! Πολύ απλά επειδή στο μεσοδιάστημα αποχώρησε μία ομάδα (Πανιώνιος).

Κάτι που ήταν γνωστό τοις πάσι πριν βγει το πρόγραμμα της νέας σεζόν, πολύ απλά γιατί οι «κυανέρυθροι» δεν είχαν μπει στον κόπο να πάρουν παίκτες και προπονητή και να ξεκινήσουν προετοιμασία. Να συζητήσουμε για τις άδειες συμμετοχής που δύο εβδομάδες πριν την πρεμιέρα έχουν εξασφαλιστεί μόνο από τους μισούς μονομάχους; Μπορώ να γράφω «σεντόνια» για το κωμικογραφικό πλαίσιο που διέπει την Basket League, που δυστυχώς αποτελεί τον «καθρέφτη» της κατάντιας του ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια... Αλλά λίγο-πολύ, όλα έχουν γραφτεί.

Και για τα περίεργα αποτελέσματα και για τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και για τα πωλητήρια των ΑΦΜ και για την αποχώρηση των σοβαρών επενδυτών (Γιαννακόπουλος, Ζομπανάκης, Μπούμπουρας, Ψαρράκης).

Η ουσία του σημειώματος, όμως, δεν βρίσκεται στην ανάδειξη του προβλήματος, αλλά στον τρόπο αντιμετώπισής του. Σ' αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η πρόταση της ΕΡΤ να στεγάσει τηλεοπτικά και τις 12 (πλέον) ομάδες της λίγκας, δεν μπορεί παρά να αποσκοπεί σε μία γενναία προσπάθεια να μπουν όροι και κανόνες, που επιτέλους θα εφαρμόζονται (όχι μόνο θα ψηφίζονται), να αλλάξουν τα πρόσωπα και να χτιστεί το οικοδόμημα του Συνδέσμου από την αρχή.

Η είσοδος της τηλεοπτικής εικόνας σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας πρέπει να ταρακουνήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να παρουσιάσουν ένα όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό κι ανταγωνιστικό θέαμα. Σε ένα πρωτάθλημα που στήθηκε αρχικά με 16 ομάδες και τελικά θα αρχίσει με 12, δεν γίνεται να υποβιβαστεί μόλις μία, πολύ απλά γιατί από τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες, τα playout που έχει στο μυαλό του ο ΕΣΑΚΕ, δεν έχουν κανένα λόγο διεξαγωγής!

Η αλλαγή της προκήρυξης για να πέσουν τουλάχιστον δύο ομάδες και να γίνει πιο ανταγωνιστικό το προϊόν, νομίζω ότι αποτελεί ένα αυτονόητο βήμα και μάλιστα το πρώτο από τα πολλά που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της αναγκαίας ανάκτησης της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος. Έστω και στο παρά πέντε.

Στο παρά δέκα άλλωστε, αποχώρησε ο Πανιώνιος, στο παρά τρία διαχώρισε την θέση του ο Άρης (από την κατανομή του τηλεοπτικού χρήματος), στο παρά δύο θα εγκριθούν οι άδειες συμμετοχής και στο παρά ένα θα είναι όλα έτοιμα για το πρώτο τζάμπολ. Που ήδη μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα... Νομίζετε ότι θα μας περιμένει για πολύ ακόμη η Δημόσια Τηλεόραση;

Υγ.1: Το ότι ο Άρης είναι ένας σύλλογος με τεράστια προσφορά στο ελληνικό μπάσκετ και το ότι έχει μία σταθερή και υπολογίσιμη βάση φιλάθλων, που τον καθιστούν την 4η πιο εμπορική ομάδα στην Ελλάδα, δεν το αμφισβητεί κανείς. Η ΕΡΤ πρώτη έχει βάλει όρο στο συμβόλαιο που συζητιέται και της επιτρέπει να μειώσει το συνολικό τίμημα του 2ου χρόνου, αν ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» του ελληνικού μπάσκετ πέσει στην Α2 Κατηγορία.

Υγ.2: Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν αναιρούν την κακοδιαχείριση των διοικήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που έχουν φέρει την ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης στο χείλος του γκρεμού από τα χρέη. Επομένως, η στάση που κρατούν οι «κιτρινόμαυροι» στο θέμα της μοιρασιάς των τηλεοπτικών εσόδων, κρίνεται αν μη τι άλλο εγωιστική και καταδεικνύει παντελή έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα το ελληνικό μπάσκετ.

Υγ.3: Το οτι καμία ομάδα «δεν κατάλαβε» τι ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι (να μην ανέβει ο Ολυμπιακός) με την απόφαση να μην αντικατασταθούν οι ομάδες που θα αποφασίσει η ΕΟΚ να ανεβάσει από την Α2, θα πρέπει να μας απασχολήσει για τους ανθρώπους που χαρακτηρίζουν πλήγμα την απουσία των «ερυθρολεύκων» από την Α1 Κατηγορία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!