Όλοι ζούμε στον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα

Όλοι ζούμε στον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα

Όλοι ζούμε στον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η ΠΑΕ Άρης επί του ζητήματος που προέκυψε με τη FIFA, στέκεται κυρίως στους έχοντες απώλεια μνήμης ενόψει του κρίσιμου δ. σ. στον ΕΣΑΚΕ.

Η Bundesliga επέστρεψε με Live Streaming* και προσφορές* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης έδειξε πολύ ξεκάθαρα την απόφασή της να μην μπει στην τακτική της αντιπαράθεσης. Αυτή την επικοινωνιακή πολιτική αποφάσισε κι έτσι δεν μπαίνει σε διαδικασία σχολιασμού της ξεδιάντροπης προσπάθειας εξομοίωσης καταστάσεων έπειτα από την τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και δεν αναζήτησε ευθύνες σε θεσμούς ή πρόσωπα έπειτα από τη διαρροή εγγράφων. Μπορεί κάποια στιγμή να τοποθετηθεί, εκτιμά όμως ότι στην παρούσα στιγμή δεν έχει λόγο να το πράξει γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάθε απόθεμα ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σκοπό τη δικαίωση της ομάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Θα μπορούσε επίσης να είχε σταματήσει το… μαρτύριο της σταγόνας το οποίο γίνεται με ξεκάθαρο στόχο την πρόκληση ρωγμών στα θεμέλια της σχέσεων μεταξύ ομάδας και κόσμου. Για την ακρίβεια, έχει τη δυνατότητα να το τελειώσει σε πέντε λεπτά, μέσω δικής της τοποθέτησης. Επίσης δεν θέλει να το κάνει γιατί εκτίμησε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό (ουσιαστικό) όφελος και αυτή η απόφασή της αντλείται από τη γενικότερη πολιτική της. Σωστή ή λάθος (;), αυτό αποφάσισε. Προσωπικά έχω επιφυλάξεις. Αυτό που ενδιαφέρει τον Άρη είναι να τελειώσει η όλη ιστορία. Ο τρόπος δεν έχει φανεί. Τον απασχολεί να εξασφαλίσει ότι στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αποφύγει την πληρωμή των Σιστόν, Ούμπιντες και Πορτίγια (σ. σ. πράγμα εξαιρετικά δύσκολο διότι πρόκειται για αμετάκλητες αποφάσεις), να σταματήσει εκεί η λυπητερή. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να παρουσιαστεί η ανάγκη διαπραγμάτευσης. Κι αυτό το σενάριο συζητήθηκε εσωτερικά του συλλόγου.

Αυτό φάνηκε και από την αλλαγή πολιτικής της ΠΑΕ. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις περιπτώσεις των Σιστόν, Ούμπιντες και Πορτίγια, οι «κίτρινοι» θα καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας υπέρ του Τζον Ίμπε. Το σκεπτικό της απόφασης δεν έκανε σοφότερους τους ανθρώπους του Άρη. Λίγο πολύ ήξεραν την επιχειρηματολογία του προέδρου της επιτροπής, τους ενδιέφερε η διατύπωση.

Πάμε στο μπάσκετ ενόψει της μάχης που προμηνύεται να γίνει στον ΕΣΑΚΕ. Σε καθημερινή βάση γίνεται λόγος για προσπάθειας διάσωσης του Άρη και του ΠΑΟΚ από τη διοργανώτρια αρχή αλλά και την ομοσπονδία. Αυτά τα γράμματα είναι παλιά. Στο διάστημα που ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, είναι αλήθεια ότι ο Άρης αναζήτησε τρόπους αγωνιστικής επιβίωσης μέσω αναδιάρθρωσης του Πρωταθλήματος. Ξέρετε πόσα στηρίγματα βρήκε; Κανένα. Έτσι, από τα τέλη του Γενάρη ήξερε ότι δεν επρόκειτο να γίνει αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος γιατί κλωτσούσαν 7-8 ομάδες οι οποίες τον έχουν σημαδέψει. Κι επειδή κατάλαβε ότι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσής του ήταν εντός των τεσσάρων γραμμών ασχολήθηκε αποκλειστικά με αυτό το πλαίσιο. Μετά προέκυψε ο κορονοϊός και η διακοπή του Πρωταθλήματος. Αυτή βρήκε τους «κίτρινους» σε καλή κατάσταση σε αντίθεση με τους ΠΑΟΚ, Πανιώνιο, Ιωνικό και ειδικά τους δύο τελευταίους.

Την ίδια ώρα οι «εταίροι» στον ΕΣΑΚΕ έκαναν τα στραβά μάτια για ΚΑΕ οι οποίες δεν τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους σε εταιρικά ζητήματα όπως αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου και για ομάδες οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο Πρωτάθλημα ως προς το κομμάτι της χωρητικότητας του γηπέδου. Επίσης, δεν διερεύνησαν ποτέ αν ολοκληρώθηκαν εγγράφως οι… συνεταιρισμοί; Είναι οι ίδιες που πέρυσι επιδόθηκαν σε μια σειρά «ομορφιών» για να μην υποβιβαστούν συγκεκριμένες ομάδες.

Εμφανίζεται επίσης ότι οι ΚΑΕ θα αντιμετωπίσουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα λόγω αδυναμίας διάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων διότι δεν υφίσταται ενδιαφερόμενος πάροχος, με τη σημείωση ότι αποτελεί το σημαντικότερο έσοδο για τις ΚΑΕ. Αυτό δεν ισχύει για όλους και σίγουρα δεν ισχύει για τον Άρη. Για να μην ξεχνιόμαστε, στην περσινή σύσκεψη για τη μοιρασιά των χρημάτων από τη διάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων αρνήθηκε να κυριαρχήσει το στοιχείο της εμπορικότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το βασικό έσοδο της ΚΑΕ Άρης λοιπόν είναι από τις κάρτες διαρκείας και τα μεμονωμένα εισιτήρια γι' αυτό θα ματώσει αν αποφασιστεί η διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Το τηλεοπτικό έσοδο αντιστοιχούσε περίπου στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού, πέραν του ότι δεν εισπράχθηκε ποτέ από την ΚΑΕ.

Πάμε στα κριτήρια συμμετοχής στο επόμενο Πρωτάθλημα. Υπάρχει πρόθεση αυστηριοποίησης και προσωπικά είμαι υπέρ αυτών. Καλό όμως θα είναι να μην φάσκουν και αντιφάσκουν οι ομάδες. Δεν γίνεται δηλαδή σε μια εποχή ισχυρής οικονομικής κρίσης και αδυναμίας «πώλησης» του προϊόντος να αποφασιστεί η αύξηση του ποσού της εγγυητικής επιταγής κατά 300%. Δεν ξέρω αν ο Άρης μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτό το κριτήριο, υποψιάζομαι όμως ότι πολλοί θα απογοητευτούν εφόσον θα το πετύχει. Το προϊόν δεν θα μεγαλώσει όμως με την απόφαση αύξησης του ποσού της εγγυητικής, αλλά αναλόγως της εμπορικότητας της κάθε συμμετέχουσας ομάδας. Γι’ αυτόν τον λόγο προσωπικά θα ήθελα να δω ως κριτήρια.

-Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα θα έχουν ομάδες οι οποίες στην τελευταία τριετία έχουν μέσο όρο εισιτηρίων τουλάχιστον τα 1000.

-Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα θα έχουν οι ομάδες των οποίων τα γήπεδα θα έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 2.000 θέσεων.

Έχει ενοχλήσει επίσης ακόμη και η πρόθεση συμμετοχής του Άρη στο Eurocup. Ενημερωτικά, ο Άρης θα στείλει φάκελο και στο BCL. Δεν ξέρω αν ενοχλούνται ομάδες οι οποίες δεν λαμβάνουν προσκλήσεις από διεθνείς διοργανώτριες αρχές, προφανώς όμως υστερούν στο κομμάτι της αυτογνωσίας. Εφόσον ο Άρης αποφασίσει να παίξει στην Ευρώπη και ανεξαρτήτως του ρίσκο που εμπεριέχει αυτή η απόφαση, κανείς δεν μπορεί να του κουνήσει το δάχτυλο. Και για να διαλύσουμε κάθε απορία. Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Βίκτορ Σανικίντζε ο οποίος διατηρεί ρόλο στην ΚΑΕ Άρης ήρθε σε επαφή με στέλεχος γνωστής εταιρίας αθλητικής ένδυσης όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Βασική προϋπόθεση είναι να αγωνιστεί η ομάδα σε διεθνή διοργάνωση γιατί (τους επικεφαλής της εταιρίας) δεν τους ενδιαφέρει η προβολή στο ελληνικό Πρωτάθλημα, το θεωρούν πεταμένα λεφτά. Στην περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας, η ΚΑΕ όχι μόνο θα «βγάλει» τα έξοδα συμμετοχής αλλά θα έχει και οικονομικό όφελος. Συνεπώς, το τι θα κάνει ο Άρης θα πρέπει να απασχολεί τον Άρη και όχι αυτούς που δεν παίρνουν πρόσκληση συμμετοχής. Σε τελική ανάλυση, όλοι ζούμε στον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα.

Καταλήγοντας, για όσα όλα συμβαίνουν φταίει πρωτίστως ο ίδιος ο Άρης διότι στην κατάσταση που βρίσκεται δίνει το δικαίωμα σε πολλούς να επιχειρηματολογούν εναντίον του και να μην επιδεικνύουν τον πρέποντα σεβασμό. Αν ο ίδιος Άρης θέλει να το αλλάξει, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει τον εαυτό του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.