Γιατί όχι με Βόβορα μέχρι το τέλος;

Γιατί όχι με Βόβορα μέχρι το τέλος;

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Γιατί όχι με Βόβορα μέχρι το τέλος;

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την αντίδραση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μετά την δύσκολη εβδομάδα που πέρασε και στέκεται περισσότερο στο θέμα του προπονητή εξηγώντας ότι ο Γιώργος Βόβορας θα μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα φέτος σε περίπτωση που δεν βρεθεί η «σίγουρη λύση» για τον πάγκο.

Μετά την καταιγίδα της περασμένης εβδομάδας και τις... κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν, φαίνεται να επικρατεί νηνεμία στις τάξεις του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και να επανέρχεται η κανονικότητα...

Μέσα σε επτά ημέρες οι «πράσινοι» έμειναν εκτός από τον έναν στόχο της σεζόν, γνώρισαν την ήττα σε ένα ματς της EuroLeague το οποίο ήταν κάτι παραπάνω από «must win», ενώ απομακρύνθηκε και ο προπονητής. Τα πάνω-κάτω πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ενάμιση μήνας από την έναρξη της σεζόν.

Το ζητούμενο απέναντι στον Ιωνικό δεν ήταν η νίκη. Αυτή, λόγω της τεράστιας διαφοράς δυναμικότητας, ήταν δεδομένη. Το ζητούμενο ήταν η αντίδραση που θα έβγαζαν οι παίκτες, η όρεξη που θα έδειχναν, το πόσο συγκεντρωμένοι θα ήταν (έστω και σε ένα ματς που έμοιαζε περισσότερο με προπόνηση και λιγότερο με επίσημη υποχρέωση) όπως επίσης και τι «τι διαφορετικό» θα παρουσίαζαν οι «πράσινοι» μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Όσον αφορά την τακτική, το διάστημα που μεσολάβησε από την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν πολύ μικρό και σίγουρα δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αλλαγές. Για την ακρίβεια ούτε 24 ώρες δεν είχαν περάσει και ουσιαστικά ο Βόβορας είχε κάνει όλη και όλη μία προπόνηση. Το σίγουρο είναι ότι οι παίκτες έβγαλαν ενέργεια, έδειξαν διάθεση και ήταν αρκετά συγκεντρωμένοι στην άμυνα, κάτι που έχει λείψει τη φετινή σεζόν. Ακόμη και από τα ματς της ΕΚΟ Basket League. Και όχι μόνο από αυτά της EuroLeague.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός είχε δεχθεί 52 πόντους σε 30 λεπτά, ενώ απέναντι στην Άλμπα είχε δεχθεί 58 σε ένα ολόκληρο ημίχρονο! Σίγουρα, άλλο Άλμπα και άλλο Ιωνικός. Έτσι; Παρόλα αυτά, οι παίκτες των «πρασίνων» είχαν διάθεση να παίξουν άμυνα και να μην δώσουν ούτε εύκολο σουτ, ούτε εύκολο καλάθι μέσα από τη ρακέτα. Την ίδια ώρα ο Βόβορας τι έκανε; Άνοιξε το rotation και ουσιαστικά έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όσους παίκτες παρακολούθησαν το μεγαλύτερο μέρος του ματς με την Αλμπα από τον πάγκο.

Και όχι τίποτε άλλο, αλλά ήταν και οι καλύτεροι του παρκέ! Πρώτος και καλύτερος ο Ταϊρίς Ράις, ο οποίος έδειξε για μία ακόμα φορά ότι χρειάζεται ρυθμό για να μπορέσει να αποδώσει (σ.σ. και αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα) ενώ ιδιαίτερα μαχητικός και ορεξάτος ήταν ο Μήτογλου έχοντας double-double. Δείτε τώρα την εξαιρετική διαχείριση του Βόβορα.

Τόμας: 45:11 με την Άλμπα, 15:20 με τον Ιωνικό. Παπαπέτρου: 48:53 με την Άλμπα, 13:34 με τον Ιωνικό. Καλάθης: 42:35 με την Άλμπα, 13:12 με τον Ιωνικό. Ουάιλι: 40:38 με την Άλμπα, 13:07 με τον Ιωνικό. Μόνο ο Παππάς είχε 37:30 με την Άλμπα και 22:36 με τον Ιωνικό.

Στον Παππά θα σταθώ λίγο περισσότερο για έναν και μοναδικό λόγο. Το να μπορεί να παίξει κάποιος 59:56 λεπτά σε 48 ώρες, ερχόμενος από χιαστό και θλάση, μόνο ενθαρρυντικό είναι για τον Παναθηναϊκό. Δείχνει ότι είναι έτοιμος. Και ο έτοιμος και καλός Παππάς είναι απαραίτητος για την ομάδα και το rotation στα γκαρντ.

Άλλωστε η συντήρηση ήταν απαραίτητη σε αυτό το ματς. Μην ξεχνάτε ότι ακολουθεί «διαβολοβδομάδα» στην EuroLeague με δύο ματς σε Κάουνας και Μόναχο. Μετά την εντός έδρας ήττα από την Άλμπα δεν πρέπει να υπάρχει άλλο σενάριο εκτός από το 2/2. Ξέρω. Πολυ δύσκολο. Μπορεί και αδύνατον. Όμως με αυτά που βλέπουμε στην φετινή Euroleague, ΟΛΑ τα σενάρια είναι πιθανά. Ακόμα και γι' αυτόν τον Παναθηναϊκό, που ακόμα ψάχνει τους ρόλους και τα πατήματά του.

Και έρχομαι στον Γιώργο Βόβορα. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το «διαζύγιο» με τον Αργύρη Πεδουλάκη, η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου ήταν η εξής: «Γιατί όχι με τον Βόβορα μέχρι το τέλος; Δεν αξίζει και αυτός μια ευκαιρία;» Και αυτό μόνο στην περίπτωση που δεν αναλάβει κάποιος προπονητής, ο οποίος πραγματικά θα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να έχει το υπόβαθρο για να εκτοξεύσει την ομάδα. Όπως το έκανε πέρυσι ο Ρικ Πιτίνο. Μπορεί να επιστρέψει ο Πιτίνο; Αν μπορεί, εντάξει. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Όμως αν δεν μπορεί; Σε ποιες λύσεις μπορεί να πάει ο Παναθηναϊκός στην παρούσα φάση με τις οποίες θα αυξήσει τις πιθανότητες για την... ίδια εκτόξευση όπως πριν από έναν χρόνο;

Σίγουρα μπορεί να έρθει κάποιος και να κάνει ό,τι έκανε και ο Πιτίνο, έτσι; Δεν το αποκλείω. Όποιος και αν είναι, όπως και αν ονομάζεται. Παρόλα αυτά γιατί να μην δοθεί η ευκαιρία στον Βόβορα; Έναν προπονητής που έχει θητεία δίπλα σε προπονητές όπως ο Πασκουάλ, ο Πιτίνο, ο Πεδουλάκης. Και έχοντας φυσικά και τις δικές του ιδέες. Δεν λέω ότι είναι «safe επιλογή» αλλά από τη στιγμή που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις, γνωρίζει τα αποδυτήρια, γνωρίζει την EuroLeague, γιατί να μην δοκιμάσει;

Σίγουρα όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός κάνει το 0/2 στην «διαβολοβδομάδα» θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο. Παρόλα αυτά, κανείς δεν θα μπορέσει να του πει τίποτα. Όμως αν ο Παναθηναϊκός κάνει το 1/2 με καλές εμφανίσεις ή πολύ περισσότερο το 2/2 παρουσιάζοντας ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, τι θα ήταν προτιμότερο; Να ρισκάρει ο Παναθηναϊκός μια άλλη επιλογή αν αυτή δεν ονομάζεται Ρικ Πιτίνο ή να εμπιστευτεί τον Βόβορα;

ΥΓ: Η εβδομάδα που προηγήθηκε επηρέασε και τον κόσμο. Με 1€ το εισιτήριο και μόλις 2.500 φιλαθλοι του Παναθηναϊκού στις εξέδρες; Λίγοι μεν, δικαιολογημένοι δε...

ΥΓ2: Η 5η «κατοστάρα» του Παναθηναϊκού σε επτά ματς της ΕΚΟ Basket League και 104,1 πόντοι κατά μέσο όρο. Ε, δεν το λες και μικρό πράγμα. Έστω και στο εγχώριο πρωτάθλημα.

ΥΓ3: Ο Φριντέτ φαίνεται πανέτοιμος για την «διαβολοβδομάδα» και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα ταξιδέψει με την αποστολή στο Κάουνας την ερχόμενη Δευτέρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...