Ο μπασκετικός Άρης του 2018!

Ο μπασκετικός Άρης του 2018!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο μπασκετικός Άρης του 2018!

bet365

Το 2018 ήταν μια έντονη χρονιά για τον Άρη. Γιατί περιλάμβανε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σε αγωνιστικό επίπεδο μια μάχη διαρκείας για την επιβίωση η οποία όμως θα συνεχιστεί και το 2019…

Γενικώς, ο μπασκετικός Άρης δεν έχει πολλά πράγματα να κρατήσει από το 2018. Ξεκίνησε εξάλλου με τους χειρότερους οιωνούς, την επιβολή τιμωρίας απαγόρευσης μεταγραφών από τη FIBA, τον περασμένο Γενάρη, και διαμόρφωσε καθεστώς έντονων περιορισμένων. Το gazzetta.gr σημειώνει τα πέντε γεγονότα που ξεχώρισαν για τον Άρη το 2018 με… ημερολογιακή σειρά.

Νο5: Το τέλος της εποχής Λάσκαρη

Τον Μάιο του 2015, ο Νίκος Λάσκαρης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΚΑΕ Άρης σε κλίμα ενθουσιασμού και σιγουριάς για την επόμενη μέρα της ιστορικής ομάδας. Στις αρχές Μαρτίου 2018 και μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων αλλά και τη γενική κατακραυγή, αναγκάστηκε να παραδώσει το πλειοψηφικό πακέτο στον Δημήτρη Γουλιέλμο, έχοντας καταφέρει να γκρεμίσει το όραμα που έδωσε ο ίδιος. Ο Νίκος Λάσκαρης παρέλαβε μια προβληματική εταιρία η οποία βρέθηκε στην άκρη του γκρεμού και την παρέδωσε στην ίδια κατάσταση. Με χρέη τα οποία (σύμφωνα με επίσημη δήλωση του προέδρου του ΑΣ Άρης, Γιάννη Ψηφίδη) υπερέβαιναν τα 4.000.000 ευρώ και με την ΚΑΕ να έχει τιμωρηθεί από τη FIBA με αποκλεισμό μεταγραφών λόγω χρεών απέναντι σε παίκτες της αγωνιστικής περιόδου 2016-17. Η συγκεκριμένη τιμωρία παραμένει στην πλάτη του συλλόγου καθώς, δεν έχει διευθετηθεί ένα χρέος περί των 600.000 ευρώ.

Η αποχώρηση του Νίκου Λάσκαρη και η εμπλοκή του Δημήτρη Γουλιέλμου σηματοδότησαν το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας άλλης. Η καταστροφική δράση του Λάσκαρη ήταν απόρροια των δικαστικών περιπετειών του οι οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα, της δέσμευσης των λογαριασμών του και στη συνέχεια, της αδυναμίας του για τη χρηματοδότηση της εταιρίας. Αυτά συνδυάστηκαν με την μη εξασφάλιση εσόδων από τον εμπορικό τομέα και με τη δημιουργία οικονομικών προϋπολογισμών απέναντι στους οποίους ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί, με συνέπεια να παραμένει και σήμερα ο Άρης δέσμιος των δικών του «αμαρτιών».

Νο4: Έκλεισε το κεφάλαιο «Γιαννάκης»

Η σπουδαία επιστροφή του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν συνδυάστηκε από το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι ο «Δράκος» γύρισε σε λάθος timing στον Άρη, ανέλαβε μια άκρως προβληματική κατάσταση και πίστεψε στις δεσμεύσεις του Νίκου Λάσκαρη με συνέπεια να προδοθεί και αυτός. Η καθημερινότητα μετατράπηκε σε… μαρτύριο της σταγόνας και ουσιαστικά στιγμάτισε τους πάντες. Για να φθάσουμε στην 21η Μαρτίου μετά την ήττα στο παραδοσιακό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Nick Galis Hall. Αυτή η ήττα αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» για τον «Δράκο» καθώς με απόφαση της διοίκησης λύθηκε η συνεργασία μαζί του, με τρόπο που δεν ήθελε καμία από τις δύο πλευρές. Με την ομάδα σε άθλια κατάσταση και το φάσμα του υποβιβασμού να γίνεται ορατό, εκτιμήθηκε ότι θα έπρεπε να υποβληθεί η ομάδα σε «ηλεκτροσόκ» κι έτσι αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας με τον Γιαννάκη.

Αυτή συνδυάστηκε με μια άλλη επιστροφή. Ο Βαγγέλης Αγγέλου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία λίγες ημέρες αργότερα, στην επιστροφή του στην ομάδα έπειτα από τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο Χαλκιδαίος προπονητής είχε βρεθεί στην τεχνική ηγεσία των «κίτρινων» από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τον Δεκέμβριο του 2013. Τότε αποχώρησε οικειοθελώς για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αναντολού Εφές. Εκτιμήθηκε ότι ήταν ο κατάλληλος για να διασώσει την ομάδα από τον κίνδυνο κι έτσι προσλήφθηκε.

Νο3: Το μαρτύριο τελείωσε στο Nick Galis Hall

Με δύο νίκες σε εννιά αγώνες από τον Ιανουάριο του 2018 έως και τα μέσα Μαρτίου του ίδιου χρόνου, ο Άρης ένιωσε τον κίνδυνο του υποβιβασμού καθώς γνώρισε εντός έδρας ήττες από Κολοσσό Ρόδου, Κόροιβο Αμαλιάδας και ΠΑΟΚ, οι οποίες έκαναν ακόμη δυσκολότερη τη θέση του. Οι τελευταίες επτά αγωνιστικές του περσινού Πρωταθλήματος απέκτησαν ιστορικό χαρακτήρα καθώς οι «κίτρινοι» μπήκαν στο γκρουπ των ομάδων που θα πάλευαν για την παραμονή. Αυτή ουσιαστικά εξασφαλίστηκε στους δύο εντός έδρας αγώνες απέναντι σε Πανιώνιο και Ρέθυμνο. Στο παρκέ, ο Άρης προσπάθησε να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του κι εκτός παρκέ να ελέγξει τους κινδύνους από τις αιτήσεις κατάπτωσης της εγγυητικής, τα ασφαλιστικά μέτρα και γενικώς να βάλει σε μια σειρά μια… ουρά πιστωτών που κινήθηκαν νομικά εναντίον της ΚΑΕ.

Νο2: Ομάδα ειδικών συνθηκών

Η απαγόρευση μεταγραφών σε συνδυασμό με την άρνηση της αγοράς σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με μια χρεωμένη εταιρία, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ομάδας ειδικών συνθηκών. Κυρίως όμως, δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα οι προσπάθειες που έγιναν με σκοπό τον διακανονισμό των οφειλών απέναντι σε παίκτες που δικαιώθηκαν στο BAT. Μέχρι και σήμερα, παραμένουν ανοιχτές οι οφειλές απέναντι στους Ντέβιν Μαρμπλ, Βίκτορ Σανικίντζε, Τάντια Ντραγκίτσεβιτς και Ουίλ Κάμινγκς οι οποίοι έχουν δικαιωθεί για το συνολικό ποσό των 600.000 ευρώ. Οι προτάσεις της ΚΑΕ για γενναίο «κούρεμα» του χρέους με την ταυτόχρονη πληρωμή αυτού σε βάθος διετίας ή τριετίας, απορρίφθηκαν ασυζητητί. Κι έτσι ο Άρης αναγκάστηκε να δημιουργήσει ομάδα αποκτώντας παίκτες των οποίων τα letter of clearance ήταν στην ΕΟΚ πριν την επιβολή του ban (σ. σ. Ιανουάριος 2018).

Η παραμονή του Λευτέρη Μποχωρίδη έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας τουλάχιστον ενάμιση μήνα στοιχειοθέτησε το σήριαλ του καλοκαιριού ενώ η απόκτηση Αμερικανών που διακρίθηκαν στην περσινή χρονιά, όπως οι Λάκι Τζόουνς, Γκάρι ΜακΓκι έδωσαν την εντύπωση ότι η αγωνιστική περίοδος 2018-19 θα κυλήσει διαφορετικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, στην πράξη όλα αποδείχθηκαν διαφορετικά.

Νο1: Το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ και το αβέβαιο μέλλον

Ο Άρης προχώρησε σε αρκετές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς ούτως ώστε να πείσει τους Αμερικανούς να το εμπιστευτούν. Η δήλωση της συμμετοχής στην προκριματική φάση του BCL αλλά και στο FIBA Europe Cup σε περίπτωση αποκλεισμού από την πρώτη διοργάνωση, ουσιαστικά ικανοποίησε έναν από τους όρους των Αμερικανών για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό θεσμό. Παράλληλα όμως, ο Άρης κοίταξε περισσότερο το… εξοδολόγιο της ευρωπαϊκής συμμετοχής και λιγότερο τις συζητήσεις με τους παίκτες που έχουν στα χέρια τους αποφάσεις της FIBA.

Το κλίμα ασφάλειας που επικράτησε το καλοκαίρι άλλαξε πριν καλά-καλά σταματήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Τον αποκλεισμό στο BCL στον δεύτερο προκριματικό γύρο από τη Νίζνι Νόβγκοροντ διαδέχθηκε ο αντίστοιχος στο Κύπελλο Ελλάδας από τον Προμηθέα Πατρών. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα στο FIBA Europe Cup όπου η αγωνιστική αξιοπιστία της ομάδας πληγώθηκε ακόμη περισσότερο έπειτα από τον αποκλεισμό της στον όμιλο παρότι αντιμετώπισε ομάδες χαμηλού βεληνεκούς όπως οι Κατάγια (Φινλανδία) Λέφσκι Ακαντέμικ (Βουλγαρία), Ντνίπρο (Ουκρανία).

Στην betshop Basketleague, έγινε αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου. Ο Άρης ξεκίνησε τους αγώνες του στο NickGalis Hall μετρώντας πέντε διαδοχικές ήττες, πράγμα το οποίο συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας στην επαγγελματική κατηγορία. Συνέπεια των αρνητικών αποτελεσμάτων ήταν η λύση της συνεργασίας με τον Βαγγέλη Αγγέλου στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσληψη του Γιάννη Καστρίτη στην τεχνική ηγεσία έπειτα από 24 ώρες. Η ουσία για τον Άρη είναι ότι διαγράφει πορεία αντίστοιχη της περσινής με το βλέμμα να βρίσκεται στα χαμηλά πατώματα της βαθμολογίας και όχι στα υψηλά, στοιχείο το οποίο προδιαθέτει ότι και το 2019 προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα