Ολυμπιακός: Όταν βάζει τα τρίποντα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί!

Ολυμπιακός: Όταν βάζει τα τρίποντα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της 19ης αγωνιστικής και σχολιάζει το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Ολυμπιακός στο Περιστέρι, παρά τις απουσίες του και το πρόβλημα που πρόέκυψε με τον Γουόκαπ αλλά και όλα όσα συνέβησαν στα γήπεδα της Stoiximan Basket League.

H αλήθεια είναι ότι ότι με τα μισά του guard στην λίστα των τραυματιών (Γουίλιαμς-Γκος, Μήτρου-Λονγκ και Λαρεντζάκης) και τον Τόμας Γουόκαπ να γυρίζει τον αριστερό του αστράγαλο και να αποχωρεί στο 8ο λεπτό της αναμέτρησης στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», θα περίμενε κανείς ότι ο Ολυμπιακός (17-2), όχι απλά «θα τα βρει σκούρα» απέναντι σε έναν αξιόπιστο αντίπαλο όπως είναι το Περιστερι (12-7), αλλά ενδεχομένως και να κινδυνεύσει ακόμη και με μία ήττα, που πάντως δεν θα είχε βαθμολογικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσίασαν οι «ερυθρόλευκοι» πρωτίστως στην άμυνα και εν συνεχεία στην δημιουργία (21 ασίστ), που έκανε ευκολότερο το έργο της εκτέλεσης, έφτανε και περίσσευε για να διαγράψει τον απαγορευτικό αριθμό των 18 λαθών και να υποχρεώσει τους φιλόδοξους «κιτρινόμαυρους» στην πιο καθαρή εντός έδρας ήττα (67-85) της σεζόν!

Οι 5 ασίστ του 31χρονου διεθνούς «νατουραλιζέ» point guard (το διάστρεμμα που υπέστη δεν φαινόταν πολύ σοβαρό και δεν ξανάπαιξε για προληπτικούς λόγους αλλά και γιατί δεν χρειάστηκε) έδωσαν τον τόνο στην 1η περίοδο, ενώ η ενέργεια που έβγαλαν στην άμυνα ο Κάνααν (13π., 6κλ. & 5λ. με 3/7 τριπ.) μαζί με τον Λούντζη (12π., 3ρ., 4ασ. & 4λ. με 3/6 τριπ. σε 28’), ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την διαφορά ασφαλείας που έχτισαν οι Περαιώτες στο πρώτο μέρος.

Τα εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο, η κυριαρχία των Ράιτ και Πετρούσεφ μέσα στο «ζωγραφιστό» (ο Φαλ ήταν επιδραστικός χωρίς να πάρει πολλές προσπάθειες) και η αυτοπεποίθηση με την οποία σούταραν από την περιφέρεια (44% με 11/25 τριπ.), ήταν το κερασάκι στην τούρτα της 8ης διαδοχικής νίκης των πρωταθλητών επί της συλλόγου των δυτικών προαστίων.

Συμπερασματικά, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (Πίτερς 18π. & 9ρ. με 8/10 σουτ) έχει βρει ένα εξαιρετικό momentum και πολύ αποδοτική «χημεία» μετά τις προσθήκες που έκανε μεσούσης της περιόδου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μεγάλη συνέπεια σε άμυνα κι επίθεση. Όταν αυτό συνδυάζεται με μίνιμουμ 9-10 εύστοχα τρίποντα και με ποσοστό άνω του 40%, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγει εκτός ρυθμού.

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη (χρεώθηκε με 2 τεχνικές ποινές για διαμαρτυρία κι αποβλήθηκε στο 36ο λεπτό) δεν μπόρεσε να αντιπαρέλθει το physicality των φιλοξενουμένων και με 17 λάθη 37,9% εντός πεδιάς και με 12 ριμπάουντ λιγότερα (όταν ο Ολυμπιακός σούταρε με 54% στα σουτ), ήταν αδύνατο να κοιτάξει στα μάτια έναν αντίπαλο από το υψηλότερο «ράφι» της Euroleague.

Ειδικότερα σε μία βραδιά που οι τρεις βασικοί επιθετικοί της «πυλώνες» (Ράγκλαντ, Λοβ και Γουίλιαμς) είχαν μαζί 13 πόντους και 8 λάθη με 5/19 σουτ!

Με Μαδριλένικο «αέρα»!

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το σπουδαίο «διπλό» επί της Ρεάλ προσέλκυσε 5,5 χιλιάδες φίλους στις κερκίδες και αν εξαιρέσουμε τα πρώτα 18 λεπτά που ο Κολοσσός (7-12) προέβαλε σθεναρή αντίσταση (45-42 στο 18'24”), ο Παναθηναϊκός (18-1) τους αποζημίωσε με όμορφο και πλουραλιστικό μπάσκετ, με επιστροφή στις εντός έδρας νίκες (96-73), με τον λογαριασμό να φτάνει τα... 900 στην επαγγελματική κατηγορία και με τον Εργκίν Αταμάν να ανοίγει ολοένα και περισσότερο το rotation.

Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν τα 22 λεπτά που έπαιξε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, που μετά την αξιοσημείωτη συνεισφορά που είχε απέναντι στην Ρεάλ, έδειξε ότι πατάει ολοένα και καλύτερα στο παρκέ και αυτό μεταφράστηκε και στα νούμερά του (11π., 1ρ. & 1κλ. με 2/3 τριπ.).

Στα υπόλοιπα «πράσινα» takeaways συγκαταλέται η θετική απόδοση του Μπαλτσερόφσκι (8π., 5ρ. & 3ασ. με 4/4 σουτ σε 12') και η εμφανής αυτοπεποίθηση στις κινήσεις του Κώστα Σλούκα (11π. & 6ασ. με 4/5 σουτ και μηδέν λάθη σε 17'), ο οποίος «ευθύνεται» για το 23% των 26 συνολικά ασίστ που μοίρασε η ομάδα του!

Αν είχε δοθεί και λίγος περισσότερος χρόνος ο Μωραϊτης (4π. με 2/2 διπ. σε 6') – όχι γιατί το λέει ο υπογράφων, αλλά γιατί το παλικάρι έχει αρπάξει από τα μαλλιά την συντριπτική πλειοψηφία των ευκαιριών που πήρε – θα ήταν ίσως το τέλειο απόγευμα, συνδυάζον!

Οι Ροδίτες ίσως να μην μπορούσαν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο με τραυματίες τον πιο επιδραστικό τους παίκτη (Μπράϊκοβιτς μ.ο. 14,6π., 6,4ρ. & 1,2κοψ. με 68,2% διπ.) και τον Ουτόμι (μ.ο. 8,6π. & 3,9ρ. με 40% τριπ.) αλλά και τον πρώτο σκόρερ τους σε off night (Γκάουντλοκ 3π., 4ασ. & 2λ. με 1/5 σουτ σε 19'), οπότε θα ήταν παράλογο αν ο Κούρο Σεγκούρα είχε παράπονα από την προσπάθεια των παικτών του (Πόλεϊ 21π. & 6ρ. με 4/7 τριπ., Σίτου 19π. & 5ρ. με 7/12 σουτ).

Η επιβράβευση της διαφοράς ποιότητας στην επίθεση!

Η αναμέτρηση των δύο «δικεφάλων» στο κλειστό της Πυλαίας, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μία μάχη ανάμεσα σε δύο προπονητές που παρέλαβαν ομάδες με σοβαρές ελλείψεις και χτυπητά προβλήματα και οι οποίοι τηρουμένων των αναλογιών, προσπαθούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα με πάσης φύσεως προπονητικές αλχημείες.

Η νίκη (85-94) πήγε στην ΑΕΚ (8-11), που πήρε μόλις το δεύτερο ροζ φύλλο αγώνα μέσα στο 2024 και στον πολύ πιο έμπειρο, Ηλία Ζούρο, ο οποίος αξιοποίησε προπονητικά την διακοπή κι εξαργύρωσε την μεγάλη διαφορά ποιότητας της ομάδας του στην επίθεση, απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ (8-11), που από την αρχή της σεζόν «κάνει μπαμ» ότι του λείπει το μακρινό σουτ.

Παρά την απουσία του Λάνγκστον Χολ, που είναι ο πιο κλασσικός playmaker στο ρόστερ, αν η «Ένωση» (Κουζμίνσκας 18π., 6ρ., 2ασ. & 2κοψ. με 7/12 σουτ) έκανε κάτι με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, αυτό ήταν το «διάβασμα» της αντίπαλης άμυνας. Χάρη σε οδηγήθηκε σε σωστές αποφάσεις (68,9% στα δίποντα), οι οποίες απέφεραν αρκετά εύκολα καλάθια (23 ασίστ) και το κυριότερο 54 πόντους μέσα στην ρακέτα!

Σημαντική προσφορά σε αυτό το κομμάτι είχε ο Ζώης Καράμπελας (10π. & 10ασ.), ο οποίος άλλαξε τον ρυθμό στην 3η περίοδο και «κουβάλησε» δημιουργικά την ομάδα του στο χρονικό σημείο που έκανε την ολική επαναφορά από το -6 στο +18, ενώ η ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Όστιν Χόλινς (15π., 2ασ. & 2κλ. με 4/4 σουτ σε 20’), που έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα!

Με αυτά και με εκείνα, η «βασίλισσα» «ντούμπλαρε» τις νίκες απέναντι στους Θεσσαλονικείς κι έκανε ένα βήμα μπροστά στην μάχη της 6άδας, την ίδια ώρα που ο πρωτοεμφανιζόμενος ως head coach, Στάθης Νερατζάκης (και assistant επί σειρά ετών), είδε την ομάδα του να εκμεταλλεύεται τις χτυπητές αμυντικές αδυναμίες των φιλοξενούμενων και να ισοφαρίζει την μεγαλύτερη παραγωγικότητά της από τις 12 Δεκέμβρη και μετά!

Ωστόσο, οι γηπεδούχοι (Τάουνς 17π., 3ρ., 4ασ. & 2κλ.) προδόθηκαν από την δική τους ανασταλτική ασυνέπεια αλλά και την απελπιστική τους αστοχία πίσω από τα 6,75 (18,2% με 4/22 τριπ.)! Αν ο ΠΑΟΚ έχει την 2η χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα (μ.ο. 78,1π.), αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο πολύ φτωχό του ποσοστό στα τρίποντα (τελευταίος με 27,7%)!

Το καλύτερο αμυντικό παιχνίδι του Προμηθέα και το φυσιολογικό «ξεφούσκωμα» του Άρη!

Στο «Δημήτριος Τόφαλος», η εικόνα των δύο ομάδων έδειξε ότι αμφότερες επηρεάστηκαν αρνητικά από την διακοπή και παρουσιάστηκαν αρκετά κάτω από τα standards απόδοσης που μας είχαν συνηθίσει.

6

Ο Προμηθέας (11-8) που κάνει τα λιγότερα λάθη στο πρωτάθλημα (πριν το ματς είχε μ.ο. 10,9) υπέπεσε σε 17 (η 2η χειρότερη επίδοσή του μετά τα 25 απέναντι στον Παναθηναϊκό) και σούταρε με 38,9% εντός πεδιάς στα καλάθια του, με τους τρεις κατ’ εξοχήν σκόρερ του (Χέιλ, Κάουαν τζούνιορ και Ρέινολντς) να τελειώνουν το παιχνίδι με 7/27 σουτ!

Παρ’ αυτά, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου (Χέιλ 16π., 4ρ., 3ασ. & 4κλ.) «καθάρισε» το ματς (70-57) στο τελευταίο πεντάλεπτο κι έκανε το 2/2 επί του Άρη (11-8), βασιζόμενη στην μεγαλύτερη ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ και στην καλύτερη αμυντική εμφάνιση της σεζόν (12 κλεψίματα)! Οι 40 πόντοι που πήρε από τον πάγκο και οι 25 από τα επιθετικά ριμπάουντ (18), έκαναν την διαφορά και την βοήθησαν να παραμείνει ζωντανή στην μάχη της 4ης θέσης!

H 2η συνεχόμενη νίκη των Πατρινών παίρνει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι 57 που δέχτηκαν αποτελεί το χαμηλότερο παθητικό της σεζόν, ενώ είναι μία ομάδα που φέτος βρίσκει ρυθμό κατά κύριο λόγο από την επίθεση (4η με μ.ο. 84,3π.) και πριν το τζάμπολ μετρούσαν 6 ήττες στα 8 παιχνίδια της Basket League που σκόραραν κάτω από 80 πόντους!

Αντιστρόφως ανάλογα, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη, που στηρίζεται στην τεράστια έμφαση που δίνει στο αμυντικό κομμάτι και έως τώρα ήταν αήττητη στους 8 αγώνες που είχε δεχθεί κάτω από 75 πόντους στις εγχώριες διοργανώσεις, ηττήθηκε για πρώτη φορά υπό τις συνθήκες που τον βολεύουν για να κερδίζει.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι γηπεδούχοι στο μαρκάρισμα του φορμαρισμένου Βασίλη Τολιόπουλου (13π., 5ασ. & 5λ. με 2/5 τριπ.) αλλά και του Μπλούμπεργκς (3π., 2ρ., 1ασ. & 3λ. με 1/3 τριπ. σε 24’), που ήταν ο έτερος πυλώνας ο οποίος θα μπορούσε να σηκώσει επιθετικά τον «αυτοκράτορα».

Με μεγάλο έλλειμμα ενέργειας από την υπερπροσπάθεια του τελευταίων 40 ημερών και χωρίς να έχει καλυφθεί το μεγάλο κενό του τραυματία πρώτου σκόρερ της ομάδας, Ρομπέρτο Γκάλινατ (μ.ο. 15,3π.), οι «κιτρινόμαυροι» ήταν θέμα χρόνου να «κατεβάσουν ταχύτητα», ειδικότερα από την στιγμή που στο μυαλό τους βρίσκεται το αυριανό (05/03, 19.00) νοκ-άουτ παιχνίδι στην Ρίγα της Λετονίας, με αντίπαλο την γηπεδούχο Προμετέϊ για την πρόκριση στους «8» του Eurocup.

«Διπλή» νίκη για το Λαύριο, δύο σεζόν χωρίς εκτός έδρας νίκη η Καρδίτσα!

Στο νοτιότερο προάστιο της Αττικής, η ομάδα της Λαυρεωτικής «μπάλωσε» με μαεστρικό τρόπο τις «πληγές» της μέσα στην ρακέτα (Γόντικας και Καββαδάς), παίρνοντας μεγάλη βοήθεια από τους Χόρχλερ (12π., 7ρ. & 3κλ. με 2/2 τριπ.) και Γκρόμοβς (8π. & 8ρ. με 4/6 σουτ) και με όπλα την στοχευμένη αμυντική τακτική στο post up παιχνίδι με τον Γιάνκοβιτς και τους πόντους στο «ζωγραφιστό» (32π.), από λάθη των αντιπάλων (16π.) και στο ανοιχτό γήπεδο (11π.), όχι απλά «λύγισε» (76-57) την αντίσταση της Καρδίτσας (6-13), αλλά πέτυχε το «απόλυτο» υπερκαλύπτοντας και το -16 του πρώτου αγώνα.

3

Σημαντική συνεισφορά για την ομάδα του Κώστα Μέξα (Θόρντον 13π., 3ρ. & 3ασ. με 3/7 τριπ.), που ίσως έχει και το χαμηλότερο budget στην Α1 Κατηγορία, είχε ο Ξαβιέ Καστανέδα (12π. & 4ρ. με 2/5 τριπ.), ο οποίος επανεμφανίστηκε μετά από 1,5 μήνα.

Οι 57 πόντοι αποτελούν το χαμηλότερο παθητικό του Λαυρίου (7-12) στο πρωτάθλημα, μετά από σχεδόν 5χρόνια (στις 23/03/2019 είχε νικήσει τον Πανιώνιο με 83-55), ενώ το πλέον αξιοσημείωτο των 7 νικών που έχει ήδη στο ενεργητικό του, είναι ότι μόλις δύο εξ’ αυτών έχουν επιτευχθεί, απέναντι σε ομάδες που βρίσκονται σε χαμηλότερη βαθμολογική θέση (Μαρούσι και Καρδίτσα).

Στην αντίπερα όχθη, η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου (Γουάιτ 15π., 10ρ. & 3ασ. με 5/7 σουτ) εγκλωβίστηκε από την βιασύνη και τις ανορθολογικές επιλογές της στην επίθεση, οι οποίες συνδυάστηκαν με μνημειώδη αστοχία (33,3% εντός πεδιάς) σε τρίποντα (13,8% με 4/29) και βολές (47,3% με 9/19)!

Μετά από 2,5 μήνες με επί το πλείστον εντός έδρας αγώνες και νικηφόρο ρεκόρ (6-3) στο «Γιάννης Μπουρούσης», οι Θεσσαλοί δεν απέτυχαν να σπάσουν το ρόδι μακριά από το σπίτι τους και πλέον στα δύο χρόνια συμμετοχής τους στην Basket League, μετρούν 21 ήττες σε ισάριθμες «εξόδους» από την πόλη τους (πάνε για 0/22, από την στιγμή που η τελευταία εφετινή τους εκτός έδρας υποχρέωση είναι στο ΣΕΦ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό)!

Βετούλας: «Σεφτέ» στο Μαρούσι και «καταδίκη» του Απόλλωνα!

Στο κλειστό του Αγίου Θωμά, τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε η πρώτη και άκρως πειστική νίκη (99-73) ενός μπασκετανθρώπου που ανδρώθηκε στα σπλάχνα της ιστορικής ομάδας της Πάτρας, να σφραγίσει ουσιαστικά και τον υποβιβασμό της!

2

Ο λόγος για τον Νίκο Βετούλα, που άρχισε την καριέρα του σαν παίκτης (1994-1999) και σαν προπονητής (2010-2015 και 2020-2023) στον Απόλλωνα (από τον πάγκο του οποίου παραιτήθηκε μετά την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος) και στο εντός έδρας ντεμπούτο με τους «κιτρινόμαυρους», οδήγησε τη νέα του ομάδα σε νίκη-σωτηρία και αντίστοιχα «βύθισε» την παλιά!

Το παιχνίδι κρίθηκε στο διάστημα ανάμεσα στο 15ο και το 25ο λεπτό, οπότε οι γηπεδούχοι (Νικολαϊδης 19π., 4ρ. & 2ασ. με 3/5 τριπ.) έτρεξαν ένα σερί 33-12, αφήνοντας οριστικά πίσω τους Πατρινούς, που πλέον βρίσκονται τρεις νίκες πίσω από Μαρούσι (6-13) και την Καρδίτσα (6-13) και από την στιγμή που υστερούν και στην ισοβαθμία, μπορούν ένα ελπίζουν μόνο σε ένα θαύμα!

Το 2/2 απέναντι στην ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου στηρίχθηκε στην δυναμική τους αντίδραση όταν ο Απόλλων (3-16) προσπέρασε με 31-37 στο 16ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος τα 10 λάθη των νεοφώτιστων στο πρώτο μέρος και η οποία είχε βασικούς εκφραστές τον Αϊζέια Μπρίσκοου (8π., 4ας. & 4λ. με 4/5 διπ. σε 16’), ο οποίος σκόραρε όλους τους πόντους του στην 2η περίοδο και τους Κόζι (18π., 4ρ., 3ασ. & 2κλ.) και Νικολαϊδη στο ξεκίνημα της 3ης, ενώ ο Ραντούλιτσα (17π., 12ρ. & 3κλ. με 7/11 σουτ) ήταν το σημείο αναφοράς μέσα στην ρακέτα (MVP της αγωνιστικής), πραγματοποιώντας την πιο μεστή εφετινή του εμφάνιση.

Σε γενικές γραμμές, το Μαρούσι παρουσίασε την διάθεση να πιέσει και να παίξει επιθετική άμυνα (με αρκετά deflection), κάτι που επιβραβεύτηκε από τα 12 κλεψίματα και το χαμηλότερο εφετινό παθητικό μέσα στο γήπεδό του (και δεύτερο συνολικά).

Για τους φιλοξενούμενους (Κόουλμαν 22π. & 5ρ. με 7/20 σουτ) τα 19 λάθη και το 20% στα τρίποντα σε αγώνα «επιβίωσης» ήταν «απαγορευτικά», ενώ η έλλειψη βοήθειας από τους Έλληνες παίκτες της ομάδας (5π. με 2/13 σουτ), ήταν μία ακόμη αρνητική παράμετρος στην εξίσωση.

Στην Πάτρα είναι ήδη συνειδητοποιημένοι ότι η σεζόν δεν μπορεί να σωθεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μέσα σε 20 μέρες πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες στο κλειστό της Περιβόλας (βάσει της νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας), ενώ η ομάδα δύσκολα θα παίζει του χρόνου στην Α1 Κατηγορία.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!