Παναθηναϊκός: Θα είναι κρίμα και άδικο...

Παναθηναϊκός: Θα είναι κρίμα και άδικο...

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Θα είναι κρίμα και άδικο...

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τις δυσκολίες που συνάντησε ο Παναθηναϊκός απέναντι στον ΠΑΟΚ, το «must win» παιχνίδι με την Βιλερμπάν και βλέποντας την οικογενειακή και άκρως εορταστική ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ, ψάχνει να βρει έναν καλό λόγο για να μπει «λουκέτο» στη νέα προσπάθεια που κάνουν οι «πράσινοι» και εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Πριν περάσω στα αγωνιστικά του Παναθηναϊκού θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο.

Πραγματικά πρέπει να γυρίσω τον χρόνο πολύ πίσω για να θυμηθώ ανάλογη ατμόσφαιρα σε ματς πρωταθλήματος. Στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν περίπου 7.500 φίλοι των «πρασίνων» για ματς της Basket League και όχι απέναντι στον Ολυμπιακό. Μιλάμε για απίθανο αριθμό. Να μου πείτε ο ΠΑΟΚ είναι αμελητέα ποσότητα ως οργανισμός και ως όνομα; Φυσικά και όχι.

Όμως καλώς ή κακώς δεν είναι ίδια η ανταπόκριση του κόσμου για ένα ματς πρωταθλήματος μπάσκετ με ένα αντίστοιχο παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο ομάδων. Αν ρίξουμε μια ματιά σε παλιότερα ματς Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ για την Basket League, ακόμα και όταν οι «πράσινοι» ήταν σε καλή κατάσταση και όχι όπως είχε περιέλθει την τελευταία -να φύγει και να μην ξανάρθει- τριετία, με το ζόρι να βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ 5.000 φίλαθλοι. Ακόμα και στα χρυσά χρόνια με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο.

Αν δεν κάνω μεγάλο λάθος και αν δεν με απατάει η μνήμη μου, ανάλογη προσέλευση είχαμε τη σεζόν 2014-15, όταν οι «πράσινοι» είχαν καθιερώσει την «ημέρα φιλάθλου» με γενική είσοδο 1 ευρώ! Τότε είχε πάει 12.000 κόσμος σ' ένα ματς με τον Πανιώνιο, καλή ώρα σε ανάλογη εποχή, παραμονές των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων. Μόνο που τώρα δεν υπήρχε «ημέρα φιλάθλου» και ούτε γενική είσοδος ενός ευρώ.

Το επιστέγασμα της νέας προσπάθειας

Απλούστατα είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας που κάνει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR προκειμένου να ξαναφέρει τον κόσμο στο γήπεδο. Ακόμα και σε παιχνίδια χαμηλότερης εμπορικότητας και ενδιαφέροντος. Πάρτε παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν έξω από το ΟΑΚΑ με το εορταστικό λούνα παρκ που έχει στηθεί για μικρούς και μεγάλους. Οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνει όλος ο κόσμος ακόμα και μέσα στο γήπεδο και δη γύρω γύρω από τις εξέδρες. Και φυσικά όλα όσα έχουν να γίνουν ακόμα στο ΟΑΚΑ.

Και ξέρετε: Η έντονη αυτή παρουσία του κόσμου, τα χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα, η προσμονή για μια selfie και για ένα αυτόγραφο με τον αγαπημένο τους παίκτη, το high-five με τον Mr. Green και η αρμονική συνύπαρξη με τους οργανωμένους, λειτούργησε και ως ένα μήνυμα την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Εντός της ημέρας αναμένεται και η απόφαση της Κυβέρνησης για τα μέτρα πρόληψης με αφορμή τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στα επεισόδια του Ρέντη. Ένα από αυτά που έχει δει το φως της δημοσιότητας και εικάζεται ότι είναι και το επικρατέστερο, είναι το (προσωρινό;) λουκέτο στα γήπεδα και η διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Προσωπική άποψη: Θεωρώ ότι δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Άντε και έκλεισαν τα γήπεδα. Δεν θα ανοίξουν ξανά; Δεν θα μπουν και πάλι οι φίλαθλοι στα γήπεδα; Το να τραβήξουμε απλά και μόνο το αυτί δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ειδικά εάν υπάρξει «τσουβάλιασμα» και πάρει η μπάλα και ομάδες που έχουν μπει σε μια τελείως διαφορετική ρότα όπως είναι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός τη φετινή σεζόν. Βέβαια δεν ξεχνιούνται τα περσινά καμώματα των φίλων του Παναθηναϊκού οι οποίοι τα είχαν κάνει... λαμπόγυαλο στον τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος, έτσι; Το πάθημα ωστόσο έγινε μάθημα.

Μετά την απόκτηση του ΟΑΚΑ οι «πράσινοι» έχουν περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο και θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν αυτό που έχουν αρχίσει να φτιάχνουν. Γιατί πιστέψτε με. Είναι ακόμα στην αρχή.

Και έρχομαι και ρωτάω εγώ τώρα: Αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, οι οικογένειες, οι υγιείς φίλαθλοι (που υπάρχουν φυσικά σε όλες τις ομάδες) τι φταίνε για να πληρώσουν τη νύφη και τα σπασμένα άλλων; Ελπίζω στη ζυγαριά να έχουν μπει όλα στη σωστή τους βάση και οι αποφάσεις να είναι δίκαιες για όλες τις πλευρές.

Απαράδεκτος αμυντικά

Πάμε τώρα και στα αγωνιστικά: Επιεικώς απαράδεκτος ο Παναθηναϊκός στην άμυνα. Δεν ξέρω αν έφταιγε η σωματική κούραση σε συνδυασμό με την ψυχολογική απογοήτευση του 0/2 της «διαβολοβδομάδας» αλλά απέναντι στον ΠΑΟΚ ο βαθμός που πήραν οι «πράσινοι» ήταν κάτω από τη βάση.

Καμία επικοινωνία στην ομαδική άμυνα και κακές αντιδράσεις και στην ατομική άμυνα. Συν οι απαράδεκτες επιστροφές όπου ο «δικέφαλος» χτύπησε πολύ τον Παναθηναϊκό στο transition παιχνίδι παίρνοντας 19 πόντους στον αιφνιδιασμό και άλλους 15 από τα λάθη των «πρασίνων». Ουσιαστικά δεν ήταν πάρα πολλά τα 11 που έκανε ο Παναθηναϊκός αλλά οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα 2/3 προκειμένου να σκοράρουν. Κάτι, βέβαια, που έκανε και το «τριφύλλι» παίρνοντας 25 πόντους από τα 15 λάθη του ΠΑΟΚ.

Σε γενικές γραμμές ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε «σκληράδα» στην άμυνα, δεν ήταν επιθετικός πάνω στην μπάλα με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να τη γυρίσει σωστά και να βρίσκει καλές και «καθαρές» επιλογές στην επίθεσή του. Οι 85 πόντοι που σημείωσε είναι άκρως ενδεικτικοί για το πόσο soft παρουσιάστηκαν οι γηπεδούχοι.

Από την άλλη ωστόσο έγινε αυτό που λέμε από τη πρώτη στιγμή. Όταν είναι καλά ο Σλούκας δημιουργικά, αυτομάτως ανεβαίνουν ένα σκαλί και οι συμπαίκτες του. Ο αρχηγός των «πρασίνων» μοίρασε εννέα ασίστ, από τις οποίες αν εξαιρέσω μια-δυο, οι υπόλοιπες ήταν «πάρε βάλε». Είτε στο «ζωγραφιστό» και δη σε Μπαλτσερόφσκι και Μήτογλου, είτε στην περιφέρεια και ελεύθερα τρίποντα σε Ναν και Μαντζούκα.

Μιας και ανέφερα τον Ναν. Είναι ξεκάθαρο ότι του αρέσει να δημιουργεί πολλές φορές για τον εαυτό του και να σκοράρει ύστερα από ντρίπλα με αποτέλεσμα να μην μπαίνουν και τόσο στην εξίσωση οι συμπαίκτες του. Όμως παρατηρήσατε κάτι; Στα παιχνίδια με Παρτίζαν, Εφές, Ρεάλ και τώρα με τον ΠΑΟΚ, ο Αμερικανός έκανε το... κάτι παραπάνω σε ατομικό επίπεδο όταν έδειχνε να «κολλάει» όλη η ομάδα. Δεν θα πάρει παρατραβηγμένες προσπάθειες όταν δεν είναι ανάγκη να το κάνει. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι «βλέπει» και την πάσα έχοντας σε αυτές τις τέσσερις αναμετρήσεις 3 ασίστ κατά μέσο όρο.

Μου άρεσε πολύ ο Μπαλτσερόφσκι καθώς πήρε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε από τη στιγμή που ο Λεσόρ έμοιαζε να ήταν σε... άλλο γήπεδο, ενώ ο Καλαϊτζάκης έδειξε πόσο σημαντικό είναι -τόσο για εκείνον, όσο και για την ομάδα- να παίζει καλά και να προσπαθεί παραπάνω στα ματς του πρωταθλήματος. Όσο για τον Μήτογλου; Ναι μεν έπαιξε πολύ, αλλά ίσως ο Αταμάν να ήξερε τι έκανε. Γνώριζε ότι στους 2-3 τελευταίους αγώνες δεν ήταν όπως στο ξεκίνημα της σεζόν και με αυτόν τον τρόπο να ήθελε να του «μπουστάρει» λίγο την αυτοπεποίθηση. Ακολουθεί το ματς στη Βιλερμπάν. Οπότε θα δούμε...

Ο Χουάντσο λύνει τα χέρια του Αταμάν

Και τώρα Βιλερμπάν. Πιο «must win» παιχνίδι... πεθαίνεις. Αν δεν μπορέσει να πάρει ο Παναθηναϊκός αυτό το ματς, τότε να το κλείσει καλύτερα το μαγαζί. Ναι είναι νωρίς, ναι έχει πολλά παιχνίδια ακόμα, αλλά αν δεν μπορεί να πάρει ούτε αυτά τα παιχνίδια στις έδρες απ' όπου θα περάσουν όλες σχεδόν οι ομάδες (τουλάχιστον με τους ίδιους στόχους) της Euroleague, τότε ποια θα πάρει;

Ξαναλέω: Ακόμα έχει «μηδέν» εκτός έδρας νίκες. Το ματς με την Άλμπα δεν το προσμετρώ από τη στιγμή που επίσης θα περάσει όλη η... Euroleague από το Βερολίνο. Ούτε αυτό με τη Βιλερμπάν θα το προσμετρήσω. Απλά ΠΡΕΠΕΙ να το πάρει για να μην βάλει αρνητικό πρόσημο στα εκτός έδρας παιχνίδια. Και δη απέναντι σε μια ομάδα που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση με πέντε σερί ήττες στην Euroleague και από την πρόσφατη ήττα στο πρωτάθλημα από την Παρί.

Τα ευχάριστα νέα είναι από τον Χουάντσο. Λογικά θα τον δούμε στη Λιόν. Το θέμα είναι να δούμε και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ώστε να αρχίσει να ανεβάζει στροφές. Και θεωρώ ότι το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να πάρει και αυτός τα πάνω του ώστε να μοιραστεί αρμονικά ο χρόνος στο «τέσσερα» και να υπάρξει και μια επιπλέον λύση στο «τρία» με το μέγεθος του Ερνανγκόμεθ.

Δεν θυμάστε ότι πριν από τον τραυματισμό του ανέβαινε συχνά-πυκνά ως «σμολ φόργουορντ» και γέμιζαν με Μήτογλου, Λεσόρ περισσότερο την άμυνά τους; Αυτό δεν ήταν από τα σχήματα-κλειδιά στο ΣΕΦ για το «διπλό» επί του Ολυμπιακού; Μετά τη Βιλερμπάν ακολουθεί νέα «διαβολοβδομάδα» σε Μονακό και Μιλάνο. Το ανέφερα και την προηγούμενη φορά. Οι «πράσινοι» θέλουν πάση θυσία το 2/3 σε αυτά τα τρία ματς. Οπωσδήποτε!

@Photo credits: INTIME, Βαγγέλης Στόλης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...