Όταν κερδίζεις με 6 ασίστ, είναι λογικό να χάνεις χρόνια από την ζωή σου

Όταν κερδίζεις με 6 ασίστ, είναι λογικό να χάνεις χρόνια από την ζωή σου
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό του διημέρου στην Basket League, σχολιάζει «κακές» αμυντικές συνήθειες του Ολυμπιακού και το πολύ fun to watch τρόπο παιχνιδιού του Περιστερίου.

Η αναβολή του αγώνα Προμηθέα-Παναθηναϊκού (θα διεξαχθεί στις 2 Γενάρη) στέρησε από την 5η αγωνιστική το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι, οπότε μοιραία θα ασχοληθούμε με όλα όσα έγιναν μέσα στο παρκέ των πέντε γηπέδων στα οποίο παίχτηκε μπάσκετ το Σαββατοκύριακο.


Τηρουμένων των αναλογιών το πιο αμφίρροπο ματς έγινε στην Ρόδο, όπου για 2η φορά φέτος συνέβη κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στα μπασκετικά χρονικά. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το συγκεκριμένα στατιστικό στοιχείο καταγράφηκε και στους δύο αγώνες που οι νησιώτες έφυγαν νικητές απέναντι σε πιο αντιπάλους. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να θεωρείται σύμπτωση...


Το απίστευτο και όμως μπασκετικά αληθινό, λοιπόν, είναι ότι ο Κολοσσός (2-3) αφότου «λύγισε» τον Προμηθέα με 8 τελικές πάσες, έκαμψε (80-76) και την αντίσταση του ΠΑΟΚ (3-2), τελειώνοντας το ματς με 6 ασίστ! Αν αυτό δεν είναι κατόρθωμα και δεν πιστώνεται στον προπονητή του (αλλά και στην «καλοθομηχανή» που λέγεται Τι Τζέι Σταρκς) τότε τι είναι και που να αποδώσουμε τα εύσημα;


Μετά τους σχεδόν 90 πόντους που δέχθηκε στην πρεμιέρα της Νίκαιας (με παράταση), ο 47χρονος τεχνικός βλέπει τους παίκτες του να παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση στην άμυνα (μ.ο. 69,7π.), ενώ ο 24χρονος Αμερικανός guard (μ.ο. 19,2π., 2,0ρ. & 1,8ασ. με 51,6% διπ. & 43,7% τριπ.) αποτελεί μία αρκετά αποτελεσματική σύγχρονη έκδοση σκόρερ, που θυμίζει εκείνους που βλέπαμε στην δεκαετία του ’80, με το «μόνος μου κι όλοι σας!»


Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί η χιουμοριστική δήλωση του Ηλία Παπαθεοδώρου («ήλθαμε 47 ετών και θα φύγουμε 250»), ενδεικτική της πίεσης που έχει βιώσει και στους πέντε αγώνες της ομάδας του, οι οποίοι κρίθηκαν από το τελευταίο λεπτό μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα.


Με αυτά και με εκείνα, οι Ροδίτες (Σταρκς 29π., 3ρ. & 2κλ. με 2/5 τριπ., Μορέιρα 14π. & 9ρ. με 7/10 σουτ) κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις δύο ήττες-σοκ από Ιωνικό και Καρδίτσα και πάνε στην διακοπή έχοντας «αγοράσει» ηρεμία.


Η επάνοδος στις αγωνιστικές υποχρεώσεις θα τους βρει πιθανότατα με νέο playmaker (θα αντικατασταθεί ο Μπαρσέλο), καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η εξαιρετικά χαμηλή δημιουργία (βρίσκονται στην 12η θέση του πρωταθλήματος με μ.ο. 11,8 ασίστ).


Ο «δικέφαλος του Βορρά» φάνηκε επηρεασμένος αγωνιστικά από τις απουσίες των Ράιλι και Ντάρκο-Κέλι και παρά την καλή απόδοση των Χαντς (24π., 3ασ. & 2κλ.) και Φράνκε (18π., 7ρ. & 3ασ.), τα περίμενε όλα από το μακρινό σουτ (30,8% με 8/26 τριπ.).


Η ανισορροπία περιφέρειας και ρακέτας αναγκάζει τον Άρη Λυκογιάννη να αντικαταστήσει τον τραυματία Ντάρκο-Κέλι με παίκτη που θα γεμίζει αμυντικά κι επιθετικά το «ζωγραφιστό», αφού πλην του Ρένφρο (μ.ο. 9,0ρ. & 6,4ρ.), κανείς από τους υπόλοιπους ψηλούς της ομάδας, δεν έχει ουσιαστική συνεισφορά.


Η επίθεση βγάζει φωτιές, με την άμυνα τι γίνεται;


Όταν μία ομάδα παίζει εκτός έδρας σε απόσταση σχεδόν 40 ωρών από το προηγούμενο και άκρως απαιτητικό παιχνίδι στην Euroleague, σίγουρα υπάρχουν πολλά ελαφρυντικά για τις όποιες «ανορθογραφίες» αφού το ζητούμενο είναι ξεκάθαρα το αποτέλεσμα.


Στην περίπτωση της αναμέτρησης στο κλειστό του Πλάτωνα, λοιπόν, ο Ολυμπιακός (5-0) έκανε το χρέος του κι έφερε εις πέρας την αποστολή του, κερδίζοντας με 107-81 τον Ιωνικό (1-4), φτάνοντας στην 2η εφετινή «κατοστάρα» και παραμένοντας πρώτος και αήττητος στην κορυφή της βαθμολογίας.


Για μία ακόμη φορά, όμως, αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα (Βεζένκοβ 24π., 8ρ. με 8/8 σουτ και 6/6 βολ. σε 23’) αρέσκονται να βρίσκουν ρυθμό και να «καθαρίζουν» τα παιχνίδια από την επίθεση (89,3% στις βολές και 58,3% στα σουτ), ξοδεύοντας την ελάχιστη δυνατή ενέργεια στην άμυνα.


Δεν εξηγούνται αλλιώς οι 43 πόντοι που δέχτηκαν στο 1ο μέρος και οι συνολικά 81, που αποτελούν το υψηλότερο εφετινό τους παθητικό στο πρωτάθλημα αλλά και η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία οι γηπεδούχοι ευστοχούσαν από μακριά (43,7% στα τρίποντα με 14/32).


Το υψηλό παθητικό για τις δυνατότητες του Ολυμπιακού και την χαμηλή ποιότητα του Ιωνικού, έρχεται να προστεθεί στα 5 σερί ευρωπαϊκά παιχνίδια που οι νταμπλούχοι δέχονται σταθερά πάνω από 80 πόντους (μ.ο. 84,6π.) και είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας άσχημων αγωνιστικών συνηθειών.


Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα 14 λάθη, δείχνουν ότι οι Πειραιώτες οφείλουν να ανεβάσουν άμεσα ρυθμούς στο αμυντικό κομμάτι για να μην πάει στράφι το εντυπωσιακό τους ξεκίνημα στην Euroleague.


Στην Basket League, δύσκολα θα απειληθούν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε και θα υποδεχθούν τον Παναθηναϊκό (3-1) στο Φάληρο. Άλλωστε, η ποιότητα και το βάθος του εφετινού τους ρόστερ, από την οποία προέκυψε το 76,6% στα δίποντα (23/30), μοιραία έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.


Οι Νικαιώτες, αν και για πρώτη φορά ηττήθηκαν τόσο εμφατικά στον τομέα των ριμπάουντ (2οι με μ.ο. 32,8), άφησαν σε γενικές γραμμές καλές εντυπώσεις με τον Μαυροκεφαλίδη (20π., 4ρ., 3ασ. & 3κλ.) και τον Χόουκινς (17π. & 5ρ. με 3/5 τριπ.) να κάνουν την διαφορά και να δείχνουν ότι θα «πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους» στην μάχη της σωτηρίας.


Επιστροφή στις νίκες με αμυντική σφραγίδα

Στο Λαύριο (0-5), η αμυντική βελτίωση της ΑΕΚ (4-1) που κράτησε για 3η φορά φέτος τον αντίπαλό της κάτω από 70 πόντους, επέτρεψε στην «Ένωση» να επιστρέψει στις νίκες (84-67), με τον Ηλία Καντζούρη να θέλει πιθανότατα να «ξεχάσει» την 2η και την 3η περίοδο.


Ήταν τα διαστήματα στα οποία εντοπίστηκαν οι στιγμές αφέλειας, που έδωσαν στους γηπεδούχους την ευκαιρία να υπερκαλύψουν μία διαφορά 13 πόντων, να περάσουν μπροστά στο σκορ (52-51 στο 27’10”) και να ξαναμπουν στο παιχνίδι.


Το εύκολο καλάθι (27ασ.)που προσέφερε η εξαιρετική δημιουργία του Ξανθόπουλου (11 ασίστ σε 19’32”) και το παθητικό των μόλις 7 πόντων σε διάστημα 8 λεπτών (από το 29’ έως το 37’ έτρεξε ένα σερί 7-26), έγραψαν τον θριαμβευτικό επίλογο και οδήγησαν τους «κιτρινόμαυρους» (Μακ Γκριφ 17π., 5ρ. με 8/11 σουτ) στην πιο ευρεία εφετινή τους νίκη.


Οι Λαυριώτες (Κόουλ 18π. & 3ασ.) ολοκλήρωσαν χωρίς νίκη το δύσκολο πρόγραμμα των πρώτων πέντε αγωνιστικών (ισάριθμες ήττες με μ.ο. 18,4 πόντους) και θα δουλέψουν στην διακοπή με φόντο το restart στην σεζόν, με αντίπαλο τον Απόλλωνα στην Πάτρα.


Το συγκεκριμένο ματς είναι το πρώτο μίας σειράς από πολύ σημαντικές αναμετρήσεις, από τις οποίες θα φανεί κατά πόσο η ομάδα του Χρήστου Σερέλη μπορεί να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο, με την μεγάλη αστοχία από μακριά (26,6% με 32/120 τριπ.) να αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» μίας ομάδας, που παραδοσιακά σούταρε καλά πίσω από τα 6,75 αλλά και την εξήγηση για την 3η χαμηλότερη παραγωγικότητα στο πρωτάθλημα (μ.ο. 69,6π.).


Ταχύτητα, δημιουργία και Αγραβάνης δίνουν άλλη διάσταση


Στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», το Περιστέρι (3-2) αντέδρασε εξαιρετικά στην πρώτη βαριά ήττα της σεζόν (με 95-70 στο Βίλνιους από την Ρίτας) και η πρώτη «κατοστάρα» της σεζόν, δείχνει ότι οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη αρχίζουν να αφομοιώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο προπονητής τους θέλει να παίζουν.


Το 65,9% στα δίποντα, οι 29 ασίστ, οι 54 πόντοι μέσα στην ρακέτα και οι 27 πόντοι στον αιφνιδιασμό καταδεικνύουν το εύρος των εύκολων πόντων που σκόραραν οι γηπεδούχοι για να φτάσουν στο τελικό 102-77. Στην ταχύτητα, την δημιουργία και την ορθότητα στις επιλογές, που αποτελούν τα χαρακτηριστικά των «κυανοκίτρινων», ήρθε να προστεθεί και η πληθωρική σταθερά που προσδίδει η απόκτηση του Δημήτρη Αγραβάνη (13π., 3ρ. & 3ασ. σε 18’).


Στο ντεμπούτο, ο 27χρονος διεθνής power-forward, που αποτελεί πολυτέλεια για μία ομάδα του BCL, έδειξε σαν να βρίσκεται από το καλοκαίρι στην ομάδα και μαζί με τον Μάρκους Ντένμον (29π., 3ρ. & 3κλ. με 7/10 τριπ.) και τον Σακούρ Τζούστον (21π., 9ρ., 5ασ. & 2κλ. με 9/13 σουτ), αποτέλεσαν τους τρεις βασικούς άξονες της κορυφαίας επιθετικής βραδιάς στην εφετινή σεζόν.


Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό διάστημα στην 3η περίοδο, που από το -26 πλησίασε στους 13 πόντους, η Καρδίτσα (1-3) δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να παρουσιαστεί ανταγωνιστική, ήταν πολύ άστοχη στις βολές (55,5%) και υπέπεσε σε 19 λάθη (1η με μ.ο. 17,0).


Το ανησυχητικό για την ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου (Πρίτζετ 25π., 4ρ., 2ασ., 2κλ. με 5/6 τριπ.), ήταν ότι δεν μπόρεσε να βγάλει ενέργεια στην άμυνα, δεχόμενη 34 πόντους περισσότερους από το μέσο παθητικό της στις πρώτες τρεις αγωνιστικές (χωρίς να υπολογίζεται η παράταση στην Πάτρα).


Τολιόπουλος και αθλητικότητα «καμουφλάρισαν» την off night!


Στην Θεσσαλονίκη, η αθλητικότητα των ψηλών του άφησε για μία ακόμη φορά το αποτύπωμα στην άμυνα (1ος στα κλεψίματα με μ.ο. 9,8 και 2ος στα κοψίματα με μ.ο. 4) και την κυριαρχία στα ριμπάουντ (1ος με μ.ο. 33,4) και κατ’ αυτόν τρόπο, ο Άρης (3-2) «έκρυψε» το κενό που άφησε στην δημιουργία η απουσία του Χάγκινς (μ.ο. 9,7ασ.) και έκαμψε (70-57) την αντίσταση του μαχητικού έως ένα σημείο Απόλλωνα (1-4).


Ο Γιάννης Καστρίτης είδε τους παίκτες του να διατηρούν το 100% της επιτυχίας τους (3/3) στα ματς που κρατούν τον αντίπαλό τους κάτω από τους 70 πόντους, «εισπράττοντας» μεγάλη ενέργεια στα μετόπισθεν από τους Γκούντγουιν, Σανόγκο και Χόρχλερ, που κατά βάση «ευθύνονται» για το 29,6% με το οποίο σούταραν οι ξένοι των φιλοξενουμένων που πατούσαν στο «ζωγραφιστό» (όλοι πλην του Γκρίφιν δηλαδή).


Κεφαλαιώδης για την επικράτηση σε μία μέτρια βραδιά (20λ. και 43,3% εντός πεδιάς), ήταν η εξαιρετική εμφάνιση του Βασίλη Τολιόπουλου (23π., 6ρ., 5ασ., 3κλ. με 4/10 τριπ.), του οποίου το ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα κατεγράφη και στο ίδιο γήπεδο και με την φανέλα του Άρη, την σεζόν 2018-2019 (24π. στην ήττα από το Ρέθυμνο).


Η ομάδα του Νίκου Βετούλα κρατάει τον πολύ μαχητικό της χαρακτήρα στην άμυνα, που αποτελεί την σημαντικότερη σταθερά στο παιχνίδι της. Σε βραδιές σαν και την σαββατιάτικη (05/11) στο “Nick Galis Hall”, όπου υπέπεσε 21 λάθη, σούταρε με 39,3% εντός πεδιάς και είχε σε κακή επιθετική απόδοση τον καλύτερό της παίκτη (Έϊ Τζέι Ντέιβις 9π., 7ρ.,, 3ασ., 3κλ. & 4λ. με 4/13 σουτ σε 40’), δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από μία τιμητική ήττα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!