Το σουρεάλ σκηνικό, οι θαυμάσιες εικόνες αλλά και η... αγωνιστική πραγματικότητα

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Το σουρεάλ σκηνικό, οι θαυμάσιες εικόνες αλλά και η... αγωνιστική πραγματικότητα
Ο Γιώργος Κούβαρης ταξίδεψε μαζί με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον Προμηθέα στη Ρόδο και μεταφέρει κλίμα και εικόνες ένα 24ωρο πριν από το τζάμπολ του Super Cup στο κλειστό της Καλλιθέας.

Διορθώστε με εάν κάνω λάθος, αλλά δεν θυμάμαι στο παρελθόν να έχουν βρεθεί στο ίδιο αεροπλάνο οι αποστολές των «αιώνιων» αντιπάλων με προορισμό μία διοργάνωση όπου και οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν το ίδιο τρόπαιο!

Εάν κάνω λάθος ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, αλλά πραγματικά δεν μου έρχεται στο μυαλό κάτι ανάλογο. Σίγουρα ωστόσο το σκηνικό ήταν άκρως... σουρεάλ ενώ οι εικόνες μεταξύ των παικτών αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν. Ναι. Μέσα στο παρκέ μπορεί να... φάνε τα μουστάκια τους. Μπορεί οι παίκτες να κάνουν trash talking την ώρα του αγώνα. Μπορεί να επιθυμούν διακαώς την κατάκτηση του Super Cup. Όμως μέχρι να δώσουν οι διαιτητές το τζάμπολ όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της αγωνιστικής και μόνο αντιπαλότητας.

Εικόνες που γίνονται είδηση ενώ δεν θα έπρεπε

Έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ ή ακόμα και μέσα σε αυτές μέχρι την έναρξη του ματς, οι παίκτες είναι φιλαράκια. Αστειεύονται μεταξύ τους. Αγκαλιάζονται. Πειράζονται. Και αυτό είναι το ωραίο του πράγματος. Τώρα θα μου πείτε «περίμενες μια κοινή πτήση των ομάδων για να το καταλάβεις;» Φυσικά και όχι. Όμως είναι διαφορετικό (απλά και μόνο) να ξέρεις ότι συμβαίνει και τελείως διαφορετικό να το βλέπεις.

Σουρεάλ μεν το σκηνικό, αλλά ταυτόχρονα και τόσο όμορφες εικόνες. Ο ΕΣΑΚΕ φρόντισε να υλοποιήσει μια εξαιρετική ιδέα και να υπάρχει κοινή πτήση τσάρτερ για όλες τις ομάδες. Στην τελική, αυτό (πρέπει να) κάνει ο αθλητισμός ή ακόμα και ο πρωταθλητισμός. Να ενώνει. Και σε καμία περίπτωση να χωρίζει και να διχάζει.

Οι παλιόφιλοι Γκριγκόνις, Μπολομπόι και Γουόκαπ είχαν στήσει το δικό τους «πηγαδάκι», οι Γκουντάιτις και Μπλακ γνωρίζονταν από την κοινή τους θητεία στην Ζενίτ, Παπαγιάννης, Παπανικολάου και Γκίκας είχαν την Εθνική να τους ενώνει, όπως και τους αδερφούς Καλαϊτζάκη με τον Λούντζη. Ακόμα και οι Βεζένκοβ και Μποχωρίδης είχαν «στήσει» το δικό τους «παρεάκι» στο περιθώριο του ταξιδιού.

Αν μη τι άλλο οι παίκτες των ομάδων έστειλαν το καλύτερο και πιο ηχηρό μήνυμα ενόψει της δύσκολης και μεγάλης σεζόν που «ανοίγει» με την διεξαγωγή του Super Cup. Και δυστυχώς στην Ελλάδα το απλό και το αυτονόητο έχει φτάσει στο σημείο να γίνει είδηση. Όμως που θα πάει. Μια, δυο, τρεις... Μήπως και καταφέρουμε στο τέλος να γίνει ο κανόνας για όλους και όχι η εξαίρεση.

Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα διεξαχθούν και φέτος μίνιμουμ οκτώ ντέρμπι «αιωνίων» τα οποία μπορεί να γίνουν και 11 στο σύνολο! Στο... pre game του Super Cup «σερβιρίστηκε» το καλύτερο «ορεκτικό». Μένει να δούμε εάν και το «κυρίως» πιάτο θα είναι εξίσου αξιοζήλευτο και εντυπωσιακό.

Φαβορί ο Ολυμπιακός, για την υπέρβαση ο Παναθηναϊκός

Καλώς ή κακώς τα πάντα θα κριθούν μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Και εκεί ακριβώς θα εστιάσουν οι παίκτες μετά το χαλάρωμα που είχαν στο ταξίδι με προορισμό τη Ρόδο. Όσο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες αυτή τη στιγμή στο «σμραραγδένιο νησί» άλλο τόσο θα ανέβει το θερμόμετρο στο κλειστό της Καλλιθέας το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου. Αρχικά με την διεξαγωγή των δύο ημιτελικών μεταξύ του Παναθηναϊκού και του γηπεδούχου Κολοσσού (1/10, 17:00) και στη συνέχεια με αυτό του Ολυμπιακού κόντρα στον Προμηθέα Πάτρας (1/10, 21:00).

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι θεωρώ ότι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτό δεν είναι άλλο από τον Ολυμπιακό. Αυτή τη στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται ένα βήμα ίσως και δύο βήματα πιο μπροστά από τον Παναθηναϊκό για έναν και μοναδικό λόγο. Διαθέτουν στιβαρό κορμό από την περσινή (και πετυχημένη τους) σεζόν, κάτι που μειώνει τον χρόνο ετοιμότητας, συνοχής και ομοιογένειας.

Ναι μεν υπήρχαν οι απουσίες λόγω των εθνικών ομάδων, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν παίκτες που γνωρίζονταν πολύ καλά ο ένας με τον άλλον (όπως για παράδειγμα ο Σλούκας, ο Φαλ, ο Παπανικολάου, ο Λαρεντζάκης, ο Βεζένκοβ, ο Λούντζης) ουσιαστικά ήταν σαν να μην... έλειψαν ποτέ. Από εκεί και πέρα έγιναν ελάχιστες προσθαφαιρέσεις και ουσιαστικά ο Ολυμπιακός είναι μια συνέχεια (λογικά και σε καλύτερη version) της περσινής ομάδας. Και γι' αυτόν τον λόγο είναι το φαβορί.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα και πολλές ανηφόρες να ανέβει εωσότου καταφέρει να βρει «χημεία» και αυτοματισμούς. Εννέα νέοι παίκτες, νέος προπονητής, νέα φιλοσοφία, νέες αντιλήψεις, νέο στυλ μπάσκετ... Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί καμιά κομβική απουσία. Αυτή του Νέιτ Γουόλτερς ο οποίος στα δύο δυνατά φιλικά με Εφές και Αρμάνι έδειξε ότι μπορεί να πάρει την μπαγκέτα του πλέι μέικερ αλλά ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός αγώνων.

Εκ των πραγμάτων τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον Παναθηναϊκό στο Super Cup καθώς καλείται να κάνει υπέρβαση για να κοντράρει τόσο άμεσα τον «αιώνιο» αντίπαλό του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει. Μπορεί. Πώς δεν μπορεί. Διαθέτει φέτος (σε αντίθεση με πέρυσι) το υλικό για να το κάνει. Απλά υστερεί ακόμα σε στοιχεία ομαδικής λειτουργίας. Στην παρούσα περίοδο, ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί. Τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα ισχύει.

Βέβαια στο Super Cup υπάρχει ο (όπως φαίνεται φέτος δυνατός) Προμηθέας και ο γηπεδούχος Κολοσσός Ρόδου. Αμφότερες οι ομάδες έχουν δημιουργήσει πολύ καλά σύνολα παικτών και είναι από τις ομάδες που θα αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος τη νέα αγωνιστική σεζόν. Αν μη τι άλλο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε εάν και εφόσον μπορούν να βάλουν δύσκολα στους «αιώνιους» στους δύο ημιτελικούς...

@Photo credits: Βαγγέλης Στόλης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...