Παναθηναϊκός: Δύο χρόνια ήταν πολλά, τώρα επιστροφή στην κανονικότητα

Παναθηναϊκός: Δύο χρόνια ήταν πολλά, τώρα επιστροφή στην κανονικότητα

Παναθηναϊκός: Δύο χρόνια ήταν πολλά, τώρα επιστροφή στην κανονικότητα

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να στηρίξει ενεργά την ομάδα από τη νέα σεζόν και στέκεται στις παραμέτρους της... επιστροφής.

Αμέσως μετά το τέλος των τελικών και το 3-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στάθηκα σε δύο πράγματα: Το πρώτο ότι ο Παναθηναϊκός «επιβάλλεται να σηκωθεί» μετά και τη δεύτερη σερί χρονιά που βρέθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και το δεύτερο ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει ΜΟΝΟ εάν ενεργοποιηθεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ή εάν προχωρήσει σε πώληση της ΚΑΕ.

Η πώληση των μετοχών είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη και χρονοβόρα. Εδώ πέρασαν δύο χρόνια και δεν έγινε καμία ουσιαστική κίνηση από υποψήφιους αγοραστές. Οπότε έμενε το πρώτο (και ίσως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων εφικτό) σενάριο να πάρει «σάρκα και οστά». Η τρίτη και απευκταία περίπτωση αφορούσε το «έσοδα-έξοδα» η οποία θα έστελνε με... μαθηματικά ακρίβεια την ομάδα και πάλι στα... βράχια.

Πριν καλά-καλά περάσουν 48 ώρες ήρθε η ανάρτηση του μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΚΑΕ για να... ανάψει φωτιές στις τάξεις του Παναθηναϊκού: «Θα επαναφέρουμε την κανονικότητα, τα καλύτερα έρχονται» ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων, προαναγγέλοντας κατά κάποιον τρόπο την πρόθεσή του να ασχοληθεί και να βοηθήσει τον σύλλογο να ορθοποδήσει.

Μπορεί να μην υπάρχει επίσημη «ενεργοποίηση» με όλη τη σημασία της λέξεως αλλά όπου υπάρχει «καπνός» υπάρχει και «φωτιά». Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος «βγήκε» μπροστά και ανέφερε στην εν λόγω ανάρτηση τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να βοηθήσει (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) το «τριφύλλι», αυτό -αν μη τι άλλο- σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις τάξεις της ομάδας. Μέχρι που θα φτάσει και τι θα μπορέσει να κάνει; Δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Όμως αχνοφαίνεται -πια- η ελπίδα για κάτι (πολύ) καλύτερο στην «επόμενη ημέρα» της ομάδας. Στην τελική, μόλις... τώρα γύρισε ανάποδα η κλεψύδρα.

Προτεραιότητα στο ρόστερ και στο ΟΑΚΑ

Το σίγουρο είναι ένα: Ο Παναθηναϊκός θα μπει σε μια κανονικότητα που τόσο πολύ του έλειψε τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν θα μετράει ένα-ένα τα ευρώ για να συμπληρώσει κάποιο συμβόλαιο ή θα «κόβει από εδώ» και θα «κόβει από εκεί» προκειμένου να ισοσκελίσει τα έσοδα-έξοδα. Αν μη τι άλλο αυτό ήταν πολύ ψυχοφθόρο με αποτέλεσμα να περιορίζονται επιλογές και τα «στοιχήματα» να είναι περισσότερο από τις «σίγουρες λύσεις» στις τάξεις της ομάδας. Από εδώ και στο εξής αυτό... αλλάζει.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είχε ανάγκη αυτήν την εξέλιξη. Δεν του άρεσε να βλέπει την αγαπημένη του ομάδα να «σκουπίζεται», και μάλιστα στο... ρελαντί, από τον «αιώνιο» αντίπαλο. Δεν του άρεσε που έχασε το Κύπελλο στον τελικό της Κρήτης. Δεν του άρεσε να είναι στην 3η θέση από το τέλος της EuroLeague. Δεν του άρεσε να βλέπει αμφίβολου αξίας Αμερικανούς να συμπληρώνουν το ρόστερ. Πήγαινε στο γήπεδο να στηρίξει και έφευγε με ένα μεγάλο «πάλι τα ίδια».

Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, στην «πράσινη» ατζέντα της «επόμενης ημέρας» υπάρχουν δύο προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά το αγωνιστικό κομμάτι και η στελέχωση ενός ποιοτικού και ανταγωνιστικού ρόστερ ώστε να μπορεί να διεκδικήσει προκρίσεις στην EuroLeague. Και όχι να βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Η δεύτερη αφορά το ΟΑΚΑ και το «extreme makeover» που θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι της ομάδας τις επόμενες εβδομάδες.

Ας πάρω τα πράγματα με τη σειρά: Τι εννοούμε όταν λέμε «ανταγωνιστικό ρόστερ»; Σίγουρα ΟΧΙ μοντέλο όπως τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα ισχύει πια το «έσοδα-έξοδα». Σε καμία περίπτωση. Δεν θα υπάρχουν παίκτες... ζαριές. Τουλάχιστον όχι στο 80% όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα οι «πράσινοι» θα πάνε σε (όσο το δυνατόν πιο) «σίγουρες λύσεις», σε παίκτες αναγνωρισμένης αξίας και σε παίκτες που γνωρίζουν όλοι τις δυνατότητές τους.

Το «πάνω ράφι» και ο ρόλος του Πεδουλάκη

Και εδώ να γίνει μια επισήμανση: Προηγείται φυσικά το θέμα του προπονητή. Κατά τα φαινόμενα ο Γιώργος Βόβορας δεν θα είναι ο τεχνικός των «πρασίνων» τη νέα σεζόν ωστόσο υπάρχει (μεγάλη) περίπτωση να παραμείνει στο τεχνικό τιμ από τη θέση του ασίσταντ. Εκείνος που θα αποφασίσει και θα έχει και τον τελευταίαο λόγο για όλες τις κινήσεις που θα αφορούν το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας θα είναι ο Αργύρης Πεδουλάκης. Κατόπιν συνεννόησης με τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού, τον οποίο εκείνος θα επιλέξει.

Όσο για τους παίκτες και το πώς θα εμπλακεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος; Είναι βέβαιο ότι ο ισχυρός άνδρας της «πράσινης» ΚΑΕ δεν θέλει να βοηθήσει την ομάδα μόνο ως φυσική παρουσία. Θέλει να την βοηθήσει και ουσιαστικά. Με τρόπους που γνωρίζει καλά. Φέρνοντας παίκτες από το «πάνω ράφι» προκειμένου να «γουστάρουν» όλοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Και πρώτος απ' όλους ο ίδιος. Δεν γνωρίζω εάν και εφόσον έχει ουσία το κάλεσμά του στον Μάριο Χεζόνια να επιστρέψει στο «τριφύλλι», αλλά δείχνει τις προθέσεις του ενόψει της συνέχειας.

Φαντάζεστε, όμως, ε; Να επιστρέψει ο Μάριο Χεζόνια; Και να «σκάσει» και άλλη «βόμβα»; Τολμώ να προβλέψω ότι τα εισιτήρια διαρκείας θα εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού και ο Παναθηναϊκός θα επιστρέψει στην... αληθινή του και σε αυτή που του αρμόζει, πραγματικότητα.
Άλλωστε είναι και το... ΟΑΚΑ στη μέση. Φανταστείτε (σε πρώτη φάση και μέχρι να ολοκληρωθεί το business plan) το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με «πράσινες» πινελιές. Ένα περιβάλλον όπου όλοι οι φίλοι της ομάδας θα θέλουν να περάσουν δύο ή και τρία μερικές φορές «τριώρια» μέσα στην εβδομάδα. Και μάλιστα στηρίζοντας μια ομάδα που θα... γουστάρουν να βλέπουν.

Τα θεμέλια για το «πράσινο» restart μπήκαν. Αναμονή, λοιπόν, για την (πολύ καλύτερη) «επόμενη ημέρα»...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...