Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός παράγοντας της αναλογίας ασίστ-λαθών στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (vid)

Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός παράγοντας της αναλογίας ασίστ-λαθών στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (vid)

Ολυμπιακός: Ο καθοριστικός παράγοντας της αναλογίας ασίστ-λαθών στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (vid)
Λίγο πριν το πέμπτο εφετινό συναπάντημα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, το Gazzetta εστιάζει στον κρίσιμο παράγοντα της δημιουργίας των Πειραιωτών στα ντέρμπι.

Οι δύο αιώνιοι προετοιμάζονται για την πέμπτη τους συνάντηση στη σεζόν 2021-22, η οποία αυτή τη φορά θα λάβει χώρα στο κλειστό του ΟΑΚΑ (11/4, 20:00, ΕΡΤ3 & LIVE στο Gazzetta) και διεξάγεται στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Basket League. To εν λόγω ντέρμπι θα κρίνει εν πολλοίς το ποια ομάδα θα τερματίσει πρώτη στην Regular Season, κάτι που με απλά λόγια μεταφράζεται ως το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs της εγχώριας Λίγκας.

Στις τέσσερις προηγούμενες μονομαχίες το προηγούμενο πεντάμηνο, ο Ολυμπιακός πήρε την μερίδα του λέοντος με 3 νίκες έναντι μιας ήττας, έχοντας σε όλες έναν κοινό παρανομαστή: την καλή και συστηματική δημιουργία από τους περιφερειακούς του - κι όχι μόνο.

Υπερδιπλάσιες ασίστ από λάθη

Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός είναι φέτος αρκετά καλός στο δημιουργικό σκέλος στα αιώνια ντέρμπι. Οι ασίστ είναι σαφώς περισσότερες από τα λάθη, στοιχείο που δείχνει πως στα μεγαλύτερα διαστήματα των 160 αγωνιστικών λεπτών, οι παίκτες του Μπαρτζώκα διαχειρίστηκαν ψύχραιμα και με μυαλό τις πάντοτε ιδιαίτερες και πιεστικές συνθήκες των ντέρμπι.

Οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι έχουν «ρολάρει» κι αυτό φαίνεται μετά από σχεδόν 8 μηνες δουλειάς στη σεζόν, μετρούν συνολικά 80 ασίστ (20 κατά μ.ο.) σε τέσσερα ματς (τρεις νίκες) με τους Πράσινους, σε όλες τις διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Euroleague) και τρία διαφορετικά γήπεδα (ΣΕΦ, ΟΑΚΑ, Δύο Αοράκια), ενώ υποπίπτουν σε μόλις 38 λάθη (9.5).

Στον τελικό του Κυπέλλου στην Κρήτη, όπου οι Πειραιώτες σκόραραν 81 πόντους, μοίρασαν 21 ασίστ έναντι 10 λαθών, ενώ στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ για την Euroleague, στο οποίο πανηγύρισαν με 84-65, οι τελικές πάσες ήταν 17 για 9 λάθη. Στην πρόσφατη νίκη τους με 101-73 στο ΣΕΦ έγραψαν αριθμό-ρεκόρ με 27 ασίστ έναντι μόλις 9 λαθών, ενώ στο πρώτο ματς της σεζόν για την Regular Season της Basket League, όπου ηττήθηκαν με 76-81 στην έδρα τους τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν - αναμενόμενα - την πιο μέτρια αναλογία τους στο συντελεστή με 15/10.

Η συνέπεια του Σλούκα κι ο πολύτιμος ΜακΚίσικ

Εάν εστιάσουμε στον καταμερισμό των 80 εφετινών ασίστ των παικτών του Ολυμπιακού στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, θα διαπιστώσουμε πως η πρωτιά ανήκει στον Κώστα Σλούκα (21ασ.), ο οποίος είναι ο ιθύνων νους της Ερυθρόλευκης πεντάδας σταθερά από πέρσι.

Ο διεθνής γκαρντ είναι ο κατά τεκμήριο πιο ικανός παίκτης των Πειραιωτών στην πάσα, αλλά κι αυτός που ερχόμενος από τον πάγκο θα αναλάβει τον κύριο όγκο της οργάνωσης.

Από 'κει και πέρα, ο Σακιέλ ΜακΚίσικ (15ασ.), ο οποίος συνηθίζει να κάνει μεγάλα παιχνίδια κόντρα στους Πράσινους, αν και δεν είναι κατ εξοχήν δημιουργός, βοηθά σημαντικά στο συγκεκριμένο τομέα, όπως φυσικά κι ο Μουστάφα Φαλ (10ασ.) από την ρακέτα.

Οι 80 ασίστ των παικτών του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό:

  • Σλούκας 21
  • ΜακΚίσικ 15
  • Φαλ 10
  • Παπανικολάου 9
  • Ουόκαπ 8
  • Ντόρσεϊ 5
  • Βεζένκοβ 5
  • Λαρεντζάκης 5
  • Μάρτιν 2

Για την ιστορία, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη είχαν αντίστοιχα 70 ασίστ (10 λιγότερες) για 43 λάθη (5 περισσότερα) σε τέσσερα εφετινά ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Δείτε τις 27 ασίστ του Ολυμπιακού στο τελευταίο - χρονικά - ντέρμπι:

Αναμένεται, λοιπόν, για ακόμη ένα βράδυ, ο παράγοντας της δημιουργίας να παίξει σημαντικό ρόλο σε ντέρμπι αιωνίων, αφού όσον αφορά τον Ολυμπιακό, είναι συχνά ενδεικτικός της σωστής επιθετικής λειτουργίας που κατ επέκταση ανεβάζει τη συγκομιδή των πόντων του.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα