Στέφαν Ποτ: Η σέρβικη καρδιά και το «κρύο αίμα» του Κολοσσού (vid)

Στέφαν Ποτ: Η σέρβικη καρδιά και το «κρύο αίμα» του Κολοσσού (vid)

Στέφαν Ποτ: Η σέρβικη καρδιά και το «κρύο αίμα» του Κολοσσού (vid)

bet365

Ο Στέφαν Ποτ ήρθε για να «μπει στα παπούτσια» που... παράτησε ο Τάι Λόουσον. Ο Ηλίας Καντζούρης τον ήθελε εδώ και χρόνια και μια περίεργη συγκυρία έφερε τον Σέρβο στη Ρόδο. Ο «εκτελεστής» της ΑΕΚ στο Gazzetta.

Στις φλέβες του τρέχει σέρβικο αίμα. Κρύο αίμα. Τον καταλαβαίνεις στο παρκέ. Από την κορμοστασιά του. Από τον τρόπο που ο Στέφαν Ποτ, ο γκαρντ του Κολοσσού Ρόδου, μένει ψύχραιμος. Ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ένας απ' τους λίγους πλέι μεικερ με όλη τη σημασία των λέξεων.

Απέναντι στην ΑΕΚ, ανάμεσα στους 16 πόντους του (μαζί με 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 6 κερδισμένα φάουλ και 3 φάουλ σε 23:01 στο παρκέ), ο Ποτ μέτρησε ένα μεγάλο τρίποντο που έκανε το σκορ 83-80. Στην καλύτερη εμφάνισή του με τη φανέλα του Κολοσσού.

«Το μεγάλο τρίποντο ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Φυσικά και ήταν φανταστικό συναίσθημα. Αυτό ψάχνουμε ως παίκτες, τα μεγάλα σουτ Αν πιστεύεις σε κάτι, θα γίνει πραγματικότητα», ήταν η εξήγηση που έδωσε στο Gazzetta ο Σέρβος γκαρντ της ομάδας της Ρόδου.

Ποιος ξέρει, ίσως τότε να νόμιζε πως ήταν ακόμη στα ανοικτά γήπεδα της Σερβίας. Εκεί που έπαιζε ως πιτσιρικάς. Και του άρεσε να έχει την μπάλα στα χέρια του. Και να δίνει τον ρυθμό. Όπως κάνει τώρα με τη φανέλα του Κολοσσού.

«Πάντα θυμάμαι το χρόνο που έχω περάσει στα ανοικτά γήπεδα. Αυτό κάνουμε από μικροί στη Σερβία, παίζουμε μπάσκετ. Αυτό μαθαίνουμε, αυτό λατρεύουμε. Στη χώρα μου έχουμε καλούς παίκτες και όποιοι παίζουμε θέλουμε να έχουμε υψηλό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι η Σερβία έχει σε όλο τον κόσμο παίκτες», συμπλήρωσε ο Ποτ.

Στη Σερβία λόγω του πολέμου

Ο Ποτ γεννήθηκε στη Μπιγέλινα. Το έδαφος ανήκει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Οι γονείς του, λίγο μετά τη γέννησή του και ενώ ο πόλεμος της Βοσνίας είχε διαλύσει την περιοχή, πήραν την απόφαση και μετακινήθηκαν στη Σερβία, στο Βελιγράδι. Εκεί ο μικρός Στέφαν μεγάλωσε. Και έμαθε το μπάσκετ.

«Είμαι ικανοποιημένος από την εμφάνισή μου. Αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και πάνω σε αυτό δουλεύω και θα συνεχίσω να δουλεύω», τόνισε ο Ποτ στο Gazzetta.

Ο Ηλίας Καντζούρης ήθελε να τον αποκτήσει εδώ και χρόνια. Τον παρακολουθούσε στενά. Και τα κατάφερε, χωρίς να κάνει δεύτερη σκέψη. Χρειάστηκε να προκύψει η αναποδιά με τον ερχομό και το ξαφνικό φευγιό του Τάι Λόουσον για να πιάσει ο (ελεύθερος) Ποτ... λιμάνι στη Ρόδο. Με τον προπονητή του Κολοσσού να γνωρίζει τις ικανότητές του, αλλά φυσικά και το περιθώριο να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Ποτ και ο Σίσκο της Μπάγερν

Εδώ και αρκετά χρόνια ο 27χρονος πόιντ γκαρντ αποτελεί μέλος της «δεξαμενής» του σερβικού μπάσκετ. Ήταν ανάμεσα στα ονόματα της προεπιλογής για τα «παράθυρα» της FIBA. Όχι όμως και στην τελική επιλογή.

Ο Καντζούρης βλέπει στο πρόσωπό του έναν παίκτη που είναι ο ορισμός του πλέι μέικερ. Δεν υπάρχουν και πολλοί «άσοι» που πλησιάζουν τα δύο μέτρα στην Ευρώπη, πλέον. Χώρια που σύμφωνα με τον προπονητή του είναι ένας παίκτης που ξέρει όσο λίγοι να διαβάζει όσα συμβαίνουν στο παρκέ.

«Μίλησα με τον κόουτς, μου είπε το πλάνο του και όσα περιμένει από εμένα, εγώ θέλω να γίνω καλύτερος στο παιχνίδι μου», ήταν το σχόλιό του για την απόφαση να έρθει στο Κολοσσό.

Πριν από τρία χρόνια, ο Ποτ και ο Ζαν Μαρκ Σίσκο της Μπάγερν Μονάχου λογίζονταν ανάμεσα σε μία χούφτα γκαρντ με απίστευτη προοπτική.

Η εξέλιξή του δεν ήταν η επιθυμητή. Ειδικά η περσινή σεζόν με τη φανέλα της Ιγκοκέα, στη Βοσνία, αποτέλεσε πισωγύρισμα για τον Σέρβο.

Αλλά όπως και άλλοι παίκτες του Κολοσσού, με το πιο τρανό παράδειγμα τον Κερέμ Καντέρ (πέρσι 1ο σκόρερ στην κανονική περίοδο) η Ρόδος μπορεί να αποτελέσει το μπασκετικό άλμα (και) του Στέφαν Ποτ.

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα