Αποπομπή ΑΕΚ: Η εισήγηση της ΕΟΚ και το... μπαλάκι στον Κοντονή (pics)

Άρης Λαούδης
Αποπομπή ΑΕΚ: Η εισήγηση της ΕΟΚ και το... μπαλάκι στον Κοντονή (pics)

bet365

Η ΕΟΚ παρέλαβε έγγραφο από τη FIBA για την ΑΕΚ και μαζί με την... έμμεση εισήγησή της το έστειλε στον Σταύρο Κοντονή προκειμένου αυτός να αποφασίσει σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση πρέπει να αγωνίζεται η «Ενωση» την επόμενη σεζόν!

Η FIBA έστειλε προειδοποιητική επιστoλή σχετικά με την απόφαση της ΑΕΚ να πάρει μέρος στο Eurocup, με την ΕΟΚ να ενημερώνει πως τη μεταβίβασε στον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος πλέον καλείται να πάρει τις αποφάσεις!

Στην ουσία το σχετικό έγγραφο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αναφέρει πως η ΕΟΚ και συνολικά το ελληνικό μπάσκετ θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις, διαφορετικά θα υπάρξει αυτόματος αποκλεισμός όλων των εθνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μάλιστα δίνεται περιθώριο 48 ωρών (20/4 αναφέρει το χαρτί) προκειμένου η ελληνική πλευρά να κάνει αυτό που απαιτεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Η ΕΟΚ με το σχετικό έγγραφο και αναφέροντας τον σχετικό νόμο ζητάει από τον κ. Κοντονή να αποφασίσει σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα αγωνιστεί η ΑΕΚ.

Δεν ζητάει δηλαδή από την πολιτεία να αποκλείσει την «Ενωση» από τις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά να αποφασίσει το πού πρέπει να αγωνίζεται.

Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται η σχετική εισήγηση της Ομοσπονδίας, η οποία στην ουσία συνοψίζεται στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ομοσπονδία και η οποία αναφέρει: «Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις με δεδομένες τις θέσεις της ΕΟΚ και τις σχέσεις της με τους θεσμούς του Παγκόσμιου Αθλητικού Κινήματος και τη ΔΟΕ».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η ΕΟΚ υποχρεωτικά ταυτίζεται με την Παγκόσμια Ομοσπονδία και εισηγείται «Champions League» στον κ. Κοντονή, την διοργάνωση δηλαδή που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της FIBA.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έλαβε από την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος FIBA την επιστολή που παραθέτουμε.

Τα δεδομένα που αναφέρονται στην επιστολή, όπως φυσικά και οι πιθανές επιπτώσεις, μεταβιβάστηκαν στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή, ο οποίος βάσει του αρ. 26 παρ. 6 του ν. 2725/1999 έχει την αρμοδιότητα μέσω των θεσμοθετημένων υπηρεσιών και κατόπιν των εισηγήσεων των αρμόδιων για το άθλημα Εθνικών ομοσπονδιών, να χορηγεί άδειες συμμετοχής ελληνικών συλλόγων σε διεθνείς διοργανώσεις. Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις με δεδομένες τις θέσεις της ΕΟΚ και τις σχέσεις της με τους θεσμούς του Παγκόσμιου Αθλητικού Κινήματος και τη ΔΟΕ.

Αναλυτικά τι αναφέρει ο νόμος (2725/1999) που επικαλείται η ΕΟΚ:

«6. Προκειμένου να συμμετάσχει αθλητική ομοσπονδία σε διεθνείς αγώνες ή αθλητικές συναντήσεις στο εξωτερικό που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ετήσιο αγωνιστικό πρόγραμμά της, υποβάλλεται, κάθε φορά, προ είκοσι τουλάχιστον ημερών, αίτηση προς έγκριση μετάβασης με το εξής περιεχόμενο:

α) τόπο, χρόνο και σκοπό μετάβασης,

β) πλήρη στοιχεία και ιδιότητα των μελών που πρόκειται να μεταβούν και

γ) αναλυτικό προϋπολογισμό της σχετικής δαπάνης. Σε επείγουσες περιπτώσεις η 20ήμερος προθεσμία μπορεί να μην τηρείται. Οι διατάξεις του παραπάνω εδαφίου, πλην της περίπτωσης γ ́, εφαρμόζονται αναλόγως και επί αθλητικών σωματείων, ενώσεων, συνδέσμων, Τ.Α.Α. ή Α.Α. Ε. Ύστερα από αίτηση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, μπορεί να χορηγείται έγκριση για τη μετάκληση στη χώρα αλλοδαπών αθλητικών αποστολών ή μεμονωμένων αθλητών για τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους διεθνείς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές συναντήσεις.

Η έγκριση μετάβασης ή μετάκλησης χορηγείται προκειμένου περί αθλητικών σωματείων από την εποπτεύουσα αρχή του άρθρου 13 παράγραφος 1, με εξαίρεση τα αθλητικά σωματεία που μετέχουν σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών ομαδικών αθλημάτων, στα οποία η έγκριση χορηγείται από τη Γ.Γ.Α. Από τη Γ.Γ.Α. επίσης χορηγείται η ανωτέρω έγκριση στις αθλητικές ομοσπονδίες, ενώσεις, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε."

*** Η παρ.6 προστέθηκε με την παρ.2 άρθρ.74 Ν.3057/2002,φεκ α 239/10.10.2002.

 

Τελευταία Νέα