497 ώρες στον... αέρα! (pics)

Γιάννης Σταυρουλάκης
497 ώρες στον... αέρα! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει το πρόγραμμα και όλα τα αεροπορικά ταξίδια των ομάδων της Euroleague, αν περάσει η εναλλακτική πρόταση της FIBA.

H απόφαση της FIBA να καθιερώσει προκριματικούς αγώνες για τις εθνικές ομάδες, ενώ η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους φιλάθλους να παρακολουθήσουν την Εθνική ομάδα της χώρας τους σε έξι «παράθυρα» (Νοέμβριος '17, Φεβρουάριος '18, Ιούνιος '18, Σεπτέμβριος '18, Νοέμβριος '18, Φεβρουάριος '19) είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συγχρόνως, αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Αφενός διότι σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Άρβιντας Σαμπόνις και ο Έτορε Μεσίνα τάχθηκαν ενάντια στο νέο καλεντάρι (οι Εθνικές ομάδες θα έχουν πλέον την ευκαιρία να παίζουν επίσημα παιχνίδια στις χώρες τους και μπροστά στο κοινό τους) όπως έκαναν νωρίτερα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αφετέρου, επειδή οι πρόεδροι των έξι εκ των πιο ισχυρών ομοσπονδιών του ευρωπαϊκού μπάσκετ συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στην Euroleague!

Ξεκαθάρισαν, δε, ότι θα καλέσουν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 και τους παίκτες των ομάδων της Euroleague, οι οποίοι με τη σειρά τους πηγαίνουν ήδη με ελάχιστη ξεκούραση στις διεθνείς διοργανώσεις και φυσικά καλούνται να βάλουν στην εξίσωση το… εθνικό καθήκον και το συμφέρον των συλλόγων τους. Η τελευταία πράξη σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αφορά την εναλλακτική πρόταση της FIBA, που παρουσίασε «μια συμβιβαστική λύση» όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με αυτήν, η Euroleague καλείται να μεταφέρει όλα τα παιχνίδι της την Τρίτη (από Πέμπτη - Παρασκευή) και η FIBA θα μεταφέρει τους πρώτους αγώνες των προκριματικών την Παρασκευή (είχε αγώνες και την Πέμπτη) ώστε οι αγώνες να διεξαχθούν κανονικά.

Από την πλευρά της, η Euroleague Basketball εξήγησε πως σέβεται και αναγνωρίζει την πρόταση της FIBA, όμως επισήμανε ότι το πρόβλημα με τις απουσίες των κορυφαίων παικτών στα «παράθυρα», παραμένει, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιβάρυνση των αθλητών. Οι stars της Euroleague, λοιπόν, αναπόφευκτα θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα και το gazzetta.gr παρουσιάζει πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα, εφόσον υλοποιηθεί η τελευταία πρόταση της FIBA σε ό,τι αφορά τους εν δυνάμει Ευρωπαίους διεθνείς των ομάδων με συμβόλαιο τύπου Α', που καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων και των συλλόγων τους.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια αναγκαστική - «θνησιγενή» λύση, που μοιάζει η ιδανικότερη αυτή τη στιγμή για να μην τιναχθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ στον «αέρα». Υπό την έννοια ότι απέχουμε λιγότερο από 2 μήνες από τα πρώτα «παράθυρα», έχουν καταρτιστεί προγράμματα, έχουν γίνει τηλεοπτικές κι εμπορικές συμφωνίες και δεν είναι δυνατόν ούτε η Euroleague να ακυρώσει τις δύο αγωνιστικές, ούτε φυσικά η FIBA να ακυρώσει τους προκριματικούς. Ωστόσο επειδή η συγκεκριμένη λύση επιβαρύνει τους αθλητές, θα πρέπει οι δύο πλευρές να κάτσουν σύντομα στο τραπέζι και να βρουν μία λύση που θα καλύπτουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επόμενη σεζόν.

Οι διεθνείς με τις μεγαλύτερες αποστάσεις ανά ομάδα

Οι παίκτες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ομάδες θα είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Λούκας Λεκαβίτσιους. Εφόσον ενισχύσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του, ο Λιθουανός γκαρντ θα υποχρεωθεί να κάνει πτήσεις 17 ωρών έπειτα από το ματς των νταμπλούχων με τη Ρεάλ για τα ματς με το Κόσοβο και την Πολωνία πριν επιστρέψει στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά τον Μιλουτίνοφ, ο Σέρβος που κλήθηκε από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς το καλοκαίρι όμως δεν έπαιξε στο Eurobasket, θα χρειαστεί να καλύψει αποστάσεις 18 ωρών μετά από το ματς με την Αρμάνι στο Μιλάνο για να ενισχύσει την εθνική του κόντρα στην Αυστρία και τη Γεωργία πριν από το εκτός έδρας ματς των Πειραιωτών με τη Βαλένθια.

1. Ολυμπιακός: Νίκολα Μιλουτίνοφ (Σερβία) - 18 ώρες
2. Παναθηναϊκός: Λούκας Λεκαβίτσιους (Λιθουανία) - 17 ώρες
3. Μακάμπι: Άρτσιομ Παρακχούσκι (Λευκορωσία) - 22 ώρες
4. Ζαλγκίρις: Αρτούρας Μιλάκνις, Μαρτίνας Σάιους, Εντγκάρας Ουλανόβας (Λιθουανία) - 16 ώρες
5. Αρμάνι Μιλάνο: Μάντας Καλνιέτις (Λιθουανία) - 15 ώρες
6. Αναντολού Εφές: Βλάντιμιρ Στίματς (Σερβία) - 14 ώρες
7. Μπαρτσελόνα: Σάσα Βεζένκοφ (Βουλγαρία) - 18 ώρες
8. Μπασκόνια: Τορνίκε Σενγκέλια (Γεωργία) - 20 ώρες
9. Ρεάλ Μαδρίτης: Γιόνας Ματσιούλις (Λιθουανία), Όγκνιεν Κούζμιτς (Σερβία) - 17 ώρες
10. ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Σέρχιο Ροντρίγκεθ (Ισπανία) - 16 ώρες
11. Φενέρμπαχτσε: Μάρκο Γκούντουριτς, Νίκολα Κάλινιτς (Σερβία) - 18 ώρες

Στον αντίποδα, οι Γάλλοι Κιμ Τιλί (Ολυμπιακός), Αξέλ Τουπάν (Ζαλγκίρις), Ροντρίκ Μπομπουά (Μπασκόνια), Φαμπιάν Κοζέρ (Ρεάλ), Νάντο Ντε Κολό, Λέο Βέστερμαν (ΤΣΣΚΑ) μαζί με τους Ιταλούς της Αρμάνι Μιλάνο είναι από τους παίκτες με τη μικρότερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.

Τι θα γίνει με την Εθνική

Στα της Εθνικής ομάδας, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την εβδομάδα τη Μεγάλη Βρετανία (εκτός) και το Ισραήλ (εντός). Οι παίκτες του Ολυμπιακού καλούνται να καλύψουν αποστάσεις 12 ωρών από το εκτός έδρας ματς με την Αρμάνι ως αυτό με τη Βαλένθια στην Ισπανία. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού από την άλλη έχουν ταξίδια 8 ωρών ανάμεσα στα ματς με τη Ρεάλ και τη Μάλαγα.

Αναλυτικά...

 

Τελευταία Νέα