FIBA: «Δεν θα αλλάξουμε όλο το πρόγραμμα για 2 αγωνιστικές της Euroleague»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

FIBA: «Δεν θα αλλάξουμε όλο το πρόγραμμα για 2 αγωνιστικές της Euroleague»

FIBA: «Δεν θα αλλάξουμε όλο το πρόγραμμα για 2 αγωνιστικές της Euroleague»

H παγκόσμια ομοσπονδία απάντησε αρνητικά στην πρόταση που απέστειλε η Euroleague για την διευθέτηση της κρίσης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, για την οποία κατηγορεί ανοιχτά την πλευρά της Βαρκελώνης.

Η Euroleague έστειλε πρόταση για την διευθεύτηση της κρίσης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως η FIBA δεν έκανε το αίτημα για προκριματικούς αγώνες το καλοκαίρι (από μέσα Ιουνίου έως και τέλος Ιουλίου) και υπενθύμισε ο προγραμματισμός της έχει ανακοινωθεί εδώ 2,5 χρόνια (από τις αρχές του 2015).

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν κάνει πίσω στην απόφαση της για την διεξαγωγή προκριματικών αγώνων μέσα στην αγωνιστική περίοδο και ασκεί πίεση με τον τρόπο της στην Euroleague. Από την πλευρά του ο Τζόρντι Μπερτομέου είχε τονίσει πως οι εθνικές ομάδες πρέπει να έχουν τους καλύτερους παίκτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA:

«Η FIBA καταλαβαίνει την πρόταση της Euroleague σαν κίνηση αποπροσανατολισμού σε μία περίοδο που η απόφασή της να δημιουργήσει διαμάχη για το καλεντάρι εξετάζεται από την Commission. 

Η πρόταση έρχεται δύο μήνες πριν την έναρξη των αγώνων και περιορίζει τον χρόνο για τις εθνικές ομάδες σε 6 εβδομάδες ετησίως. Επίσης δείχνει πρόθεση μετακίνησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Σεπτέμβριο του 2019 στον Αύγουστο και δεν γίνεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη. 'Αρα την κρίνουμε μη αποδεκτή.

Η περίοδος διαβουλεύσεων για το καλεντάρι της περιόδου 2017-2021 ολοκληρώθηκε το 2014, πριν το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA. Οι 213 εθνικές ομοσπονδίες που απαρτίζουν τη FIBA υιοθέτησαν ένα καλεντάρι. Το 2015 η FIBA έκανε γνωστές τις ακριβείς ημερομηνίες των διοργανώσεων της σε όλες τις λίγκες, προκειμένου να προσαρμοστούν αναλόγως.

Το φθινόπωρο του 2016, μετά τη δική της  αύξηση του καλενταριού, η Euroleague επιβεβαίωσε τόσο προφορικά όσο και γραπτά στην Comission και τη FIBA ότι οι κανονισμοί δεν εμποδίζουν με κανέναν τρόπο την αποδέσμευση των παικτών για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων. 

Την άνοιξη του 2017 οι εγχώριες λίγκες μέσω του ευρωπαϊκού τους οργάνου (ULEB) επίσης ανακοίνωσαν πως θα προσαρμόσουν τα καλεντάρια τους, όπως και ήδη έκαναν. Για λόγους άγνωστους στη FIBA, η Euroleague άλλαξε τη στάση της και πρότεινε στους συλλόγους της τον Ιούλιο του 2017 ένα πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει τα παράθυρα για τις εθνικές ομάδες. 

Η Euroleague δεν επισημαίνει πως μπορεί με την αλλαγή δύο αγωνιστικών ημερών στο πρόγραμμά της να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε. Αυτό δεν είναι δύσκολο. Η Euroleague αποφάσισε πέρυσι να ορίσει πέντε διπλές αγωνιστικές μέσα στη σεζόν και θα μπορούσε φέτος να αρχίσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα, κι απλώς να προσθέσει μία ακόμη διπλή αγωνιστική. Διαφορετικα υπήρχε η δυνατότητα να ορίσει αντί για πέντε, επτά διπλές αγωνιστικές. 

Μετά από το Eurobasket, είναι ώρα στραφούμε σε μια εξαιρετική σεζόν σε διασυλλογικό επίπεδο, που θα λαμβάνει υπόψη όμως την αυξημένη αξία των αγώνων των εθνικών ομάδων και θα δίνει ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο κάθε τρεις μήνες. Δεν είναι ώρα για παραπάνω αντιπαράθεση και η Euroleague κρατά το κλειδί για να ελευθερώσει τους παίκτες και τους συλλόγους από αυτή την άδικη κατάσταση. 

Η FIBA δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συνεχίσει τον δημόσιο διάλογο που πλήττει την εικόνα του αθλήματος μας. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην προετοιμασία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που αρχίζουν στις 23 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 80 ομάδων σε πέντε ηπείρους».