Ζαλγκίρις Κάουνας - Παναθηναϊκός 64-58 (vid & pics)

Ζαλγκίρις Κάουνας - Παναθηναϊκός 64-58 (vid & pics)
Μια από τα... ίδια για τον Παναθηναϊκό μακριά από το ΟΑΚΑ, αφού «αυτοκτόνησε» για 2η φορά μέσα σε 7 ημέρες μακριά από το ΟΑΚΑ, χάνοντας αυτή φορά (64-58) από τη Ζαλγκίρις Κάουνας, παρ' ότι είχε προηγηθεί ακόμη και με 14 πόντους!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Το πιθανότερο είναι να μην τεθεί... θέμα πρόκρισης στα προημιτελικά! Αν και υπολείπονται πέντε ματς ακόμα μέχρι το τέλος της regular season στην EuroLeague η νέα εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από τη Ζαλγκίρις Κάουνας (64-58) τον κάνει να νιώθει... άβολα, ακόμα και όσον αφορά την πιθανότητα των... play offs.

Παρατραβηγμένο μεν, υπαρκτό δε! Το δεδομένο είναι ότι για ένα ακόμα παιχνίδι ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων μακριά από το ΟΑΚΑ αφού δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ένα ματς που έμοιαζε να είναι... δικό του στο πρώτο μισό του αγώνα. Εχοντας σταθερά διαφορά πάνω από τους 10 πόντους μέχρι το 25' (36-35), η συνέχεια έμελλε να είναι τελείως διαφορετική και η Ζαλγκίρις να φτάσει σε μια νίκη η οποία θα την κρατήσει «ζωντανή» στις εναπομείνασες αγωνιστικές όσον αφορά την υπόθεση της πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ύστερα από το κακό τρίτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός πήρε την... κάτω βόλτα, αφού δεν είχε κανένα αντίδοτο στην άμυνα των Λιθουανών, οι οποίοι -σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο- βελτίωσαν τα ποσοστά τους στα τρίποντα (6/12 στο β' και 3/11 στο α'), ενώ εκμεταλλεύτηκαν και τις αμυντικές αδυναμίες που «έβγαλε» η ελληνική ομάδα.

Ουσιασικά ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το κακό τρίτο δεκάλεπτο στην επίθεση όπου γκρέμιζε ό,τι έχτισε στο πρώτο ημίχρονο! Για εννέα λεπτά και 45 δευτερόλεπτα οι παίκτες του Πασκουάλ δεν είχαν ευστοχήσει σε σουτ εντός παιδιάς, με αποτέλεσμα να μετράνε 0/9 σουτ και 7/9 βολές! Μόνο ο Μπουρούσης κατάφερε να βρει... στόχο στα 15'' πριν από το τέλος της περιόδου με αποτέλεσμα να κλείσουν οι «πράσινοι» τη περίοδο με 1/10 σουτ! Λογικό και επόμενο η Ζαλγκίρις να αντιδράσει και να «ροκανίσει» τη διαφορά στους πέντε πόντους (34-39) στο 29'. Το διάστημα που οι Λιθουανοί στάθηκαν καλύτερα στην επίθεση, μεταφέροντας την... δική τους αφλογιστία στην ελληνική ομάδα.

Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού ήταν εξαιρετικό! Χάρη στην πολύ καλή άμυνα μπόρεσε να περιορίσει τους παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, οι οποίοι έβλεπαν τα καλάθια της Zalgirio Arena πιο μικρά και από... κουμπότρυπες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στους 9 πόντους (9-17) με μόλις 4/12 σουτ εντός παιδιάς και τρία ριμπάουντ λιγότερα (5 έναντι 8) σε σχέση με την ελληνική ομάδα. Ουσιαστικά, οι «πράσινοι» έκαναν το απλό.

Έκλεισαν τελείως τον δρόμο για το καλάθι, οι περιστροφές λειτούργησαν άψογα και ανάγκασαν τους γηπεδούχους σε πολλά επιπόλαια, βιαστικά και χωρίς καλές προϋποθέσεις σουτ. Όχι ότι ο Παναθηναϊκός εντυπωσίασε με την απόδοσή του στο πρώτο μισό του αγώνα. Όμως έκανε τα... απλά πράγματα σωστά και μπόρεσε να «χτίσει» μια διαφορά στο σκορ (11-25 στο 15') .

Ο Πασκουάλ άλλαζε συνέχεια τα σχήματα, με τον Νίκο Παππά να αποτελεί τη σίγουρη λύση στην επίθεση (8 πόντοι με 3/4 δίποντα, 2/2 βολές) και να καλύπτει την αφλογιστία του Ρίβερς, ο οποίος είχε μείνει στους δύο πόντους με 1/4 σουτ.

Άλλωστε και το δεύτερο δεκάλεπτο δεν είχε... μεγάλες διαφορές, αφού η Ζαλγκίρις συνέχισε να είναι άστοχη και να κλείνει το πρώτο ημίχρονο έχοντας στο σύνολο 8/27 εντός παιδιάς (5/16 δίποντα, 3/11 τρίποντα), δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 29,6%.

Την ιδια ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε 1/10 τρίποντα (!) αλλά και 13/19 δίποντα, με τον Πασκουάλ να δίνει πολλές φορές τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» και τους Μπουρούση, Νίκολς (που ήταν εξαιρετικός στην μετά-Τζεντίλε εποχή), Γκέιμπριελ και Σίνγκλετον να κάνουν πολύ καλή δουλειά.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ζαλγκίρις πίστεψε στη νίκη τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έλεγχε το ματς. Εκμεταλλεύτηκε τα «κενά» των «πρασίνων» στην επίθεση και μπόρεσε να... κάνει τη δουλειά στο τρίτο δεκάλεπτο, γυρίζοντας τούμπα το ματς.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Λίο Βέστερμαν ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της Ζαλγκίρις έχοντας 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ ο Γιανκούνας (11π., 8ριμπ.) τον συμπλήρωσε ιδανικά με καθοριστικούς πόντους τη στιγμή που η Ζαλγκίρις γύριζε το ματς.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Οι Νικ Καλάθης (2π., 1/6 σουτ, 3λ.) και Μάικ Τζέιμς (0/3 σουτ και 2 λάθη) ήταν εκείνοι που δεν βοήθησαν καθόλου τον Παναθηναϊκό, με απότέλεσμα ο Πασκουάλ να χρησιμοποιήσει αρκετή ώρα τον Παππά στον άσο.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίποντο του Λίο Βέστερμαν με το οποίο έδωσε στην Ζαλγίρις προβάδισμα δύο πόντων στο 37' (53-51) και συνάμα την ψυχολογία για να φτάσει στην τελική επικράτηση.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Αρτούρας Μιλάκνις ήταν ο... αθόρυβος παίκτης της Ζαλγκίρις και εκείνος που έκανε την δουλειά με 3/6 τρίποντα τις στιγμές που η ομάδα του κολλούσε στο σκοράρισμα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Μότουμ μπροστά από τον Μπουρούση.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 15 λεπτά και τα 3/18 τρίποντα στο σύνολο, ενώ η Ζαλγκίρις το πρώτο ημίχρονο!

Τα δεκάλεπτα: 9-17, 19-31, 34-41, 64-58