Οι δύο όχθες του Σάβου

Οι δύο όχθες του Σάβου

Οι δύο όχθες του Σάβου

bet365

Ο Βασίλης Τσίγκας επέστρεψε από το Βελιγράδι της νέας σβάστικας και της απόλυτης «ελευθερίας» κι από ένα F4 που ένιωθες ότι γινόταν επί ελληνικού εδάφους. Ευτυχώς, όχι το έδαφος του ΟΑΚΑ.

Βράδυ Σαββάτου στην Stark Arena, την ώρα που Εφές και Ρεάλ παλεύουν για τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Μπαρτσελόνα παρακολουθούν τον τελικό του Champions League γυναικών στο Τορίνο. Οι Τούρκοι και οι Μαδριλένοι έχουν τους δικούς τους νταλκάδες και οι Έλληνες; Εμείς, στο ίδιο έργο θεατές.

Η απονομή στην ομάδα του Αταμάν είχε τελειώσει, είχαμε κάνει τις δηλώσεις μας, στην κεντρική αρένα «γκρεμίζανε» το σκηνικό για να σηκωθεί ο Eddie (έχουν συναυλία οι Iron Maiden το βράδυ της Τρίτης) και στο ΟΑΚΑ ακόμα παίζανε ένα ματς που είχε ξεκινήσει την ίδια ώρα με τον τελικό της Euroleague. Και μερικοί από εμάς στα έγκατα της «Stark Arena» ευλογούσαμε την τύχη μας που χάσαμε τη νέα παράσταση του θίασου «Τελικός Κυπέλλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Μην νομίζετε, ότι δεν είχαμε κι εμείς τις ανησυχίες μας στο Βελιγράδι. Η απόβαση πάνω από δέκα χιλιάδων οπαδών του Ολυμπιακού μύριζε μπαρούτι. Εντέλει ευωδιάσαμε μπύρα και ψητό κρέας. Ο Σάβος και ο Δούναβης δεν έγιναν μάρτυρες «σκηνικών» και το πάρτι ολοκληρώθηκε με πίκρα για τους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους, αλλά και μια παρουσία που συζητήθηκε σε ολόκληρη την μπασκετική Ευρώπη.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε, ότι αν είχε προκριθεί η Μονακό αντί του Ολυμπιακού στο Final 4, τότε η Euroleague θα πήγαινε για μυθικό κάζο. Μάξιμουμ πεντακόσιοι Τούρκοι, δύο - τρία κατοστάρικα από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα κι άντε να υπήρχαν και χίλιοι Μονεγάσκοι; Στην αχανή «Stark Arena» δεν γεμίζουν ούτε ένα πέταλο όλοι αυτοί. Εισπρακτικά, η Euroleague σώθηκε από την παρουσία των «ερυθρόλευκων». Διοργανωτικά, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, σ’ αυτό δεν φταίει αποκλειστικά η διοργανώτρια αρχή.

Η νέα σβάστιγκα και η (ποια;) μάσκα

Αν ήμασταν στο 2019, το ό,τι ζήσαμε στο Βελιγράδι θα ήταν ένα ακόμη Final 4. Επειδή όμως είμαστε στο 2022 με δύο χρόνια πανδημίας κορονοϊού και συνεχιζόμενα lockdowns στις πλάτες μας, η ατμόσφαιρα στη Σερβία ήταν ένα φοβικό deja vu μιας κανονικότητας που ναι, την αναπολούμε και την λαχταρούμε, όμως αυτή τη στιγμή τρέμουμε να ακουμπήσουμε.

Με απλά λόγια: για το Βελιγράδι δεν υπάρχει κορονοϊός. Μπορεί να υπήρξε κάποτε, αλλά η σημερινή εικόνα δεν ξέρω αν είναι ανακουφιστική ή τρομακτική. Έξι μέρες στην πρωτεύουσα της Σερβίας και είναι ζήτημα, αν είδα μία γιαγιά με μάσκα. Από ΜΜΜ μέχρι καταστήματα, από εμπορικά κέντρα μέχρι κέντρα διασκέδασης, δεν φοράει ΚΑΝΕΝΑΣ μάσκα! Ούτε πελάτες ούτε εργαζόμενοι. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας.

Το αυτό και στην «Stark Arena». Στις οδηγίες που μας είχε στείλει η Euroleague πριν το Final 4, μας είχε επισημάνει πολλάκις, ότι πρέπει οι δημοσιογράφοι να φορούν μάσκες και ότι πρέπει να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον ενάμιση μέτρου από τις αποστολές. Γελάει ο κόσμος. Ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της Euroleague δεν φορούσαν μάσκες. Δεν υπήρξε η παραμικρή ενόχληση, έστω μία παράκληση, μια νουθέτηση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Βελιγράδι, μια κάποια ιδέα την είχαμε πάρει βέβαια και από τα όσα είχαν γίνει με τον Νόβακ Τζόκοβοτς πριν από μερικούς μήνες και το σίριαλ της συμμετοχής του στο Australian Open. Αν ο «Τζόκερ» αποτελεί δείγμα της νοοτροπίας των Σέρβων -που αποτελεί, αν κρίνουμε από την υποστήριξή του από την κυβέρνηση- τότε δεν θα έπρεπε να εκπλησσόμαστε από τα όσα (δεν) είδαμε.

Ακόμα και από τη νέα σβάστικα; Ακόμα και απ’ αυτήν…

Πέμπτη πρωί, λίγες ώρες πριν τον ημιτελικό με την Εφές και με τον Κωνσταντίνο Μελάγιες πήραμε ένα ταξί από το διαμέρισμα που μέναμε στο Νέο Βελιγράδι για να πάμε μια βόλτα στην άλλη όχθη του Σάβου, να αφουγκραστούμε κλίμα από τους χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού.

Αν το νέο Βελιγράδι είναι μια καθόλα ευρωπαϊκή πόλη, το… παλιό το ορθόδοξο είναι Βαλκάνια! Κι αυτό θα ήταν πολύ όμορφο, αν δεν έβλεπες σε τοίχους δεξιά και αριστερά το «Z».

Η κουβέντα είναι πολύ μεγάλη για να ανοιχθεί από ένα κείμενο. Από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, μέχρι την κοινή θρησκεία Σέρβων και Ρώσων (κι Ελλήνων), δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη η υποστήριξη των Σέρβων στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Είναι όμως τρομαχτικό να βλέπεις τον όγκο αυτής της υποστήριξης.

Η ίδια η ιστορία θα δείξει ποιος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της. Για τους Σέρβους, πάντως, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Όπως ξεκάθαρα έχουν επιλέξει να μην ασχολούνται με τον κορονοϊό, το ίδιο ξεκάθαρα έχουν επιλέξει να μοστράρουν το «Ζ» μέσα στην πόλη τους. Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό το γράμμα έχει μετατραπεί στην σβάστικα του 21ου αιώνα, για το Βελιγράδι είναι σημάδι υποστήριξης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Τσίγκας
Βασίλης Τσίγκας

O Βασίλης Τσίγκας σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στην Πάντειο και ξεκίνησε το δημοσιογραφικό του ταξίδι από τις πρώτες εποχές του ελληνικού internet, με τις νέες τεχνολογίες να συνοδεύουν πάντα το ρεπορτάζ. Μέλος του Gazzetta από το 2014, έχει ασχοληθεί με πολλά διαφορετικά πράγματα και η παραγωγή video είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτών. Λατρεύει το τένις και το NFL και του αρέσει να ανακαλύπτει τις όμορφες ιστορίες των σπορ.