Μήνυμα κατά της οπαδικής βίας στη συνέντευξη Τύπου του 3on3 στη μνήμη του Άλκη Καμπανού

Newsroom
Μήνυμα κατά της οπαδικής βίας στη συνέντευξη Τύπου του 3on3 στη μνήμη του Άλκη Καμπανού

bet365

Ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας δόθηκε στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη εν όψει του τουρνουά 3Χ3 (13-15/5, πλατεία Αριστοτέλους) που διοργανώνεται στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΕΟΚ.

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του πατέρα του αδικοχαμένου Άλκη, Αριστείδη Καμπανού στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θόδωρος Τσαϊρίδης και ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος Γιώργος Τζατζάκης.

Η επίσημη παρουσίαση της δράσης έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στην οποία παρέστησαν οι Θόδωρος Τσαϊρίδης, (πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης), Γιώργος Τζατζάκης (πρόεδρος Αθλητικής Ενωσης Αστυνομικών Ελλάδας), Σταύρος Καλαφάτης (υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας -Θράκης), Νίκος Ζεϊμπέκης (αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νεολαίας, Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ταμίας ΕΟΚ), Μαρία Σαμολαδά (πρέσβειρα του καινοτόμου προγράμματος Live Without Bullying) και ο πατέρας του αδικοχαμένου Αλκη, Αριστείδης Καμπανός.

Στις 13/5, στα γήπεδα που θα στηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, θα παίξουν μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις 14/5 θα γίνει η έναρξη του τουρνουά, στο οποίο θα συμμετέχουν 32 ομάδες, 30 ανδρών και 2 γυναικών, μέλη της οποίας θα είναι αστυνομικοί και πολίτες, αλλά και του πρωταθλήματος της ΕΟΚ. Το βράδυ της Κυριακής (15/5) θα διεξαχθούν οι τελικοί των δύο διοργανώσεων.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν μετάλλια, τα οποία στη μία τους όψη θα απεικονίζουν το πρόσωπο του Άλκη Καμπανού και στη άλλη θα έχουν σύμβολα των διοργανωτών της δράσης.

«Η ιδέα μας αγκαλιάστηκε από την αρχή. Σκοπός είναι, από την καρδιά της Θεσσαλονίκης, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα κατά της βίας. Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να σκοτώνει. Δε θα πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα ο χαμός του Αλκη και οι τραγικές συνέπειες του οπαδισμού. Η εκδήλωσή μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε , ώστε το χαμογελαστό και φωτεινό πρόσωπο του Αλκη να βρίσκεται για ένα σαββατοκύριακο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σαν αντίβαρο στις σκοτεινές πτυχές του οπαδισμού που εδώ και χρόνια έχει κυριεύσει την πόλη μας. Θέλουμε να έρθουν όλοι το σαββατοκύριακο στους αγώνες και να φοράει ο καθένας τη φανέλα της ομάδας που υποστηρίζει. Πρέπει ο καθένας μας να βάλει το λιθαράκι του, ώστε να μη χάνονται ζωές για συλλογικές προτιμήσεις», ανέφερε, συντονίζοντας την παρουσίαση της δράσης, ο Θόδωρος Τσαϊρίδης.

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση μίλησε ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός, ο οποίος δήλωσε: «Είναι τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το πάνελ. Ο Άλκης έπεσε θύμα του οπαδισμού στο χώρο του αθλητισμού. Έπεσε θύμα μιας τυφλής βίας, χωρίς ακόμη να μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι να κρύβουν μέσα τους τόσο πολύ μίσος για έναν συνάνθρωπό τους, επειδή αυτός έχει μια διαφορετική αθλητική άποψη. Είναι αναμφίβολο πως η οπαδική και ενδοοικογενειακή βία είναι μορφές βίας που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό την ελληνική κοινωνία, έχει πάρει μορφή μάστιγας.

Η ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί αλλού. Νομίζω, όμως, πως φταίμε όλοι εμείς οι πολίτες γι’ αυτήν. Η ηθική πυξίδα μας έχει χαλάσει, έχουμε πάρει λάθος δρόμο. Εχουμε μπερδέψει στην Ελλάδα την έννοια της μόρφωσης και της παιδείας. Βγάζουμε ανθρώπους 100% μορφωμένους, αλλά στην παιδεία τους παίρνουμε βαθμό κάτω από τη βάση. Οι γονείς στηρίζονται στο σχολείο για να μορφώσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά τους, αλλά οι ίδιοι δε συμμετέχουν σε αυτό. Το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, η οικογένεια, για μένα ψυχορραγεί. Η παιδεία που μάθαμε από τους αρχαίους προγόνους μας τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, το Αριστοτέλη και από πιο σύγχρονους σοφούς, τον Καφάβη, τον Ελύτη, έχει σταματήσει».

Και συνέχισε: «Εχουν κλείσει τα φώτα. Θέλω να κάνετε ησυχία, γιατί η ελληνική οικογένεια κοιμάται και τα παιδιά θα μεγαλώνουν μόνα τους. Πως συνδέονται όλα αυτά με τον Αλκη; Τα 12 άτομα που διέπραξαν ή συμμετείχαν στο φόνο του, σίγουρα παλιότερα θα είχαν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, ελάσσονος σημασίας ίσως, αλλά παραβατική συμπεριφορά. Πού ήταν τότε οι γονείς τους να τα αγκαλιάσουν, να τους δώσουν συμβουλές, να τα βάλουν στο σωστό δρόμο; Τώρα μόνο, για να δείξουν την αγάπη τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ψελίζουν συγγνώμη ή ότι τα παιδιά τους ήταν αθώα. Καταφέραμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα και να σβήσουμε τα φώτα του πολιτισμού. Δεν είναι μόνο ο Αλκης, είναι και πολλές άλλες γυναίκες, ανυποψίαστες πολίτες, που έχασαν τη ζωής τους τελευταία απο άνδρες συντρόφους τους.

Παιδιά και οικογένειες γίνονται θύματα υπανθρώπων. Άνθρωπος που σκοτώνει συνάνθρωπο, για ανούσιο λόγο. Ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας, είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Έλληνες ξυπνήστε, μην ονειρεύεστε. Οραματιστείτε μια νέα Ελλαδα ηθικων αξιών, έτσι όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας. Οι πολίτες πρέπει να φτάξουμε καινούργια φώτα πολιτισμού».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας –Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος υποστήριξε: «Χαιρετίζω και εξάρω τη στάση της οικογένειας του Αλκη, η οποία αντιμετώπισε ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια με θαυμαστή αξιοπρέπεια και απαράμιλλο θάρρος. Νιώθω ότι ο κ. Αριστείδης και η σύζυγός του λειτουργούν ως γονείς όλων των παιδιών του κόσμου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο Αλκης δεν είναι ανάμεσά μας, αλλά είναι μαζί μας και μας δείχνει έναν δρόμο, τον οποίο οφείλουμε όλοι να τον ακολουθήσουμε. Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε το τουρνουά. Οφείλουμε στον Αλκη , αλλά και σε όλα τα θύματα οπαδικής βίας, να διατηρούμε με δράσεις άσβεστη μνήμη τους».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδας Γιώργος Τζατζάκης, ο οποίος επισήμανε: «Χωρίς δεύτερη σκέψη συμφωνήσαμε για τη συνδιοργάνωση του τουρνουά, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αλκη Καμπανού. Εχουμε σκοπό, ως Ένωση, την προώθηση του αθλητικού πνεύματος μεταξύ των Ελληνων αστυνομικών, ώστε το στρες από τη δουλειά να μην περνάει ούτε στο επάγγελμά μας, ούτε στον πολίτη που προστατεύουμε ή την οικογένειά μας. Μόνο όταν δε ξεχνάμε, αλλά θυμόμαστε και είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πατάξουμε την τυφλή οπαδική βία, τη βία εντός ή εκτός γηπέδων, η οποία έχει να κάνει με τον αθλητισμό. Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην οικογένεια του Αλκη, η οποία μας θυμίζει ότι θέλει να σταματήσει η βία».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νεολαίας, Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ταμίας ΕΟΚ Νίκος Ζεϊμπέκης, είπε: «Δεν υπήρχε περίπτωση ως Δήμος Θεσσαλονίκης , αλλά και ως ΕΟΚ, να μη συμμετέχουμε σε αυτήν τη δράση. Οι γονείς του Αλκη αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και η μνήμη του Αλκη θα μείνει για πάντα ζωντανή. Ο αθλητισμός πρέπει μόνο ενώνει».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα