Τσαρτσαρής στο Gazzetta: «Να διορθώσουμε ό,τι δεν πήγαινε καλά και δεν είχαμε επιτυχίες στην Εθνική»

Σταυρούλα Μουστακάτου
Τσαρτσαρής στο Gazzetta: «Να διορθώσουμε ό,τι δεν πήγαινε καλά και δεν είχαμε επιτυχίες στην Εθνική»

bet365

Ο Κώστας Τσαρτσαρής βρέθηκε στο Final4 του Jr NBA League ως υπεύθυνος αναπτυξιακού προγραμμάτος της Ομοσπονδίας και μίλησε στο Gazzetta για τα... κακώς κείμενα των υποδομών και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής αποτελεί από τις σημαντικές νέες προσθήκες της Ομοσπονδίας υπό τη διοίκηση του Βαγγέλη Λιόλιου και συγκεκριμένα είναι ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος. Μία καίριας σημασίας θέση που στόχο έχει την συνολική βελτίωση του ελληνικού μπάσκετ από τα τμήματα υποδομών.

Ο παλαίμαχος άσσος του Παναθηναϊκού και επί σειρά ετών διεθνής με την «γαλανόλευκη» έδωσε το «παρών» στο Final4 του Jr NBA League, μαζί με τον Ευθύμη Ρεντζιά, ambassador του NBA στη χώρα μας.

Μίλησε, λοιπόν, στο Gazzetta για τον κρίσιμο ρόλο που έχει αναλάβει, για τις... ανορθογραφίες των υποδομών στη χώρα μας, αλλά και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ.

Αρχικά, για τον νέο του ρόλο και τις ευθύνες που εκείνος έχει, ο Κώστας Τσαρτσαρής είπε: «Μετά από πάρα πολλά χρόνια υπήρξε μία αλλαγή στην ηγεσία της Ομοσπονδίας. Από την πρώτη μέρα που με κάλεσε ο κύριος Λιόλιος στο τηλέφωνο και μου ζήτησε να είμαι και εγώ μέλος όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας, μου άρεσε πάρα πολύ στο άκουσμά του. Καθίσαμε, λοιπόν, στο τραπέζι, συζητήσαμε και αποφασίσαμε από κοινού να ασχοληθώ με το αναπτυξιακό κομμάτι. Και η δουλειά μου τα προηγούμενα χρόνια ήταν με παιδιά ως προπονητής...

Έβλεπα κάποια κακώς κείμενα, τα οποία θα ήθελα να διορθώσω αν μπορούσα και έτσι ξεκινήσαμε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα, διότι μιλάμε ίσως για το μεγαλύτερο project μίας Ομοσπονδίας, καθώς απασχολείται πάρα πολύς κόσμος και πάρα πολλά παιδιά και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους το αναπτυξιακό αποτελεί τη βάση του μπάσκετ στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα βγουν οι νέοι πρωταθλητές και όσοι θα απαρτίσουν την εθνική ομάδα. Άρα είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τα σωστά εφόδια στα παιδιά αυτά και να μπορέσουμε να διορθώσουμε ό,τι δεν πήγαινε καλά μέχρι τώρα και δεν είχαμε επιτυχίες στην Εθνική ομάδα».

λ

Αργότερα σταθηκε στο βασικό στοιχείο που λείπει από τις υποδομές ή τουλάχιστον χρήζει ιδιαίτερης σημασίας: «Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θέλουμε να δώσουμε έμφαση και μπορεί να μην έχει να κάνει τόσο με το αγωνιστικό, είναι το αξιακό κομμάτι, το οποίο είδαμε ότι είχε αφεθεί λίγο στην τύχη και στην διάθεση του κάθε παράγοντα ή προπονητή μίας ομάδας. Θα πρέπει η Ομοσπονδία να δώσει τις κατευθύνσεις σε αυτό, ώστε όλα τα παιδιά όταν βγουν στην κοινωνία να γίνουν καλοί και άξιοι πολίτες. Από εκεί και πέρα, αφού μιλάμε για μπασκετικά και αγωνιστικά δεδομένα, πολλές ακαδημίες δεν λειτουργούσαν με σωστές κατευθύνσεις, δεν είχαν εικόνες, δεν είχαν το “know how” , ούτε επιμορφωμένους προπονητές πάνω σε σημαντικά κομμάτια.

Πολλά πρωταθλήματα διεξάγονταν με διαφορετικούς κανονισμούς, άρα υπήρχε μπέρδεμα στα παιδιά. Δεν είχαμε δώσει ιδιαίτερη σημασία ειδικά στα βασικά μέρη του αθλήματος και δίναμε πάρα πολύ έμφαση στην τακτική, κάτι το οποίο αργά ή γρήγορα θα τους γυρνούσε boomerang. Όσο ανεβαίνεις επίπεδο, αν το παιδί δεν έχει λάβει τις βάσει του αθλήματος σωστά, δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει και να σταθεί μέσα στο γήπεδο. Μπαίνουμε εμείς τώρα, λοιπόν, να δώσουμε τα απλά και τα αυτονόητα στα παιδιά, για να προχωρήσουμε αργότερα σε πιο εξειδικευμένα κομμάτια όσο ανεβαίνουν και οι ηλικίες».

Όσον αφορά το συγκεκριμένο τουρνουά και το κατά πόσο βοηθάει στην προσπάθεια αυτή, ο Τσαρτσαρής απάντησε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δίνουμε παιχνίδια σε τόσο μικρές ηλικίες. Καλές οι προπονήσεις και όσα προείπαμε, παρόλα αυτά όλα πρέπει να βγουν και στην πράξη. Οπότε οι αγώνες είναι αυτοί που θα τους δώσουν το κάτι παραπάνω... τον χρόνο, την ένταση, τον αντίπαλο, το κάτι διαφορετικό... άρα θέλουμε παιχνίδια. Το ότι το ΝΒΑ μας έχει δώσει την ευκαιρία και μας έχει τιμήσει με αυτή τη διοργάνωση στην Ελλάδα και ότι το έχουν αγκαλιάσει όλες οι ομάδες είναι το κυριότερο. Βλέπουμε ότι γίνονται πολύ υψηλού επιπέδου παιχνίδια. Κάθε αθλητής έρχεται εδώ με όρεξη και θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να έχουμε τέτοιες διοργανώσεις».

Ενώ η συζήτηση ολοκληρώθηκε μιλώντας για το αν συμμετείχαν παιδιά στο συγκεκριμένο τουρνουά που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον: «Φυσικά και βλέπουμε παιδιά... Δεν κοιτάμε μόνο εκείνα που μπορεί να βάζουν είκοσι και τριάντα πόντους σε κάθε αγώνα, αλλά προσέχουμε και εκείνα που είναι prospects σωματομετρικά, γιατί μιλάμε για μικρές ηλικίες και όχι για εφήβους ή νέους όπου σταματά η ανάπτυξη. Θέλουμε να δούμε και την σωματοδομή ενός παιδιού, ποια είναι η εξέλιξή του και είναι πολύ σημαντικό ότι όντως υπάρχουν και ταλέντα και πολύ δυνατά prospects».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα