Αυγενάκης: «Τέλος στον κρατικοδίαιτο αθλητισμό»

Gazzetta team
Αυγενάκης: «Τέλος στον κρατικοδίαιτο αθλητισμό»

bet365

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ξεκαθάρισε πως η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει στη λογική του κρατικοδίαιτου αθλητισμού, μιλώντας για λελογισμένη μείωση στα ποσά που θα δοθούν στις ομάδες.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα χρήματα της ΕΡΤ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, στη βία στα γήπεδα, στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, στη χειραγώγηση των αγώνων και στο ζήτημα του μπασκετικού Ολυμπιακού.

Αναλυτικά όσα είπε ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού στον ΣΠΟΡ FM 94,6:

Για τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό: «Μας συνδέει μια στενή σχέση, καθότι ήμουν γραμματέας στο κόμμα για τέσσερα χρόνια. Καταφέραμε με μια στενή και ειλικρινή συνεργασία με μπροστάρη εκείνον να αναστήσουμε έναν κομματικό μηχανισμό που ήταν στα Τάρταρα, αλλά σιγά-σιγά πήρε δομή και άρχισε να παράγει έργο. Άρα κάτι καλά κάναμε και καλή χημεία είχαμε. Κι ο ίδιος είναι αθλητικός τύπος, του αρέσει η άθληση, αν και περισσότερο μπασκετικός. Του αρέσει η φύση, να μεταφέρει αυτό το πνεύμα της ποιότητας ζωής. Ήταν και μένα μια από τις επιθυμίες μου αυτό το χαρτοφυλάκια και χαίρομαι που μου το εμπιστεύτηκε».

Για την κατασκευή κλειστού για άτομα με αναπηρία: «Ήδη έχουμε αρχίσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την κατασκευή κλειστού σταδίου για αθλητές με αναπηρία στην Αττική. Αυτό είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, ώστε να μείνει πίσω ένα αθλητικό κέντρο, ώστε να μπορούν να αθλούνται και να ξετυλίγουν τα ταλέντα τους αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι τυχαίες οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών με αναπηρία».

Για τους γενικότερους στόχους για τον αθλητισμό: «Στόχος μας είναι μέσα από τον αθλητισμό να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία. Να διαμορφώσουμε στη νεολαία μια διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα. Το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν είναι του ποδοσφαίρου, αλλά όλου του αθλητισμού. Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην κρατικοδίαιτη λειτουργία του αθλητισμού. Θα ενισχύσουμε τη σύνδεση της αγοράς με το ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με κανόνες, διαφάνεια και κίνητρα. Ο μαζικός αθλητισμός είναι αυξανόμενο μοντέλο και η συνεργασία μας θα είναι ζωντανή. Δεν θα εγκλωβιστούμε σε δομές μονάχα μέσα από τις ομοσπονδίες. Τις σεβόμαστε, αλλά οτιδήποτε ζωντανό που ενισχύει τον αθλητισμό θα το αγκαλιάσουμε για να πετύχουμε την ενεργοποίηση κυττάρων της κοινωνίας. Δεν περισσεύει κανένας στην προσπάθεια. Αν νομίζει κάποιος πως είναι Υπουργείο συναναστροφής με παράγοντες κάνουν μεγάλο λάθος. Εκλέγομαι χρόνια τώρα βουλευτής. Δεν είμαι εδώ για να δημιουργήσω κομματική πελατεία, δεν έχω κανένα τέτοιο άγχος και κανέναν τέτοιο σκοπό. Όσοι προσπαθούν να με ταυτίσουν κάνουν λάθος, δεν έχω καμία τέτοια διάθεση. Σέβομαι αυτή τη θέση και θα την τιμήσω παράγοντας έργο. Δεν είμαι άνθρωπος της θεωρίας και των καλών προθέσεων, αλλά των έργων. Είμαι δίκαιος, σκληρός στη δουλειά πάνω και επιδιώκω το αποτέλεσμα. Αν θελήσουν κάποιοι να ρίξουν γέφυρες για να πετύχουν δικούς τους μικρούς στόχους, δεν θα κάνουμε καιρό παρέα. Με ενδιαφέρει η Ελλάδα μας. Για να πάει μπροστά πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις της. Θέλουμε μια Ελλάδα περήφανη, με ανθρώπους που θα δραστηριοποιούνται και θα αλλάξουμε νοοτροπία».

Για τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων: «Έχουμε τάση να θέλει ο κάθε υπουργός να θέλει να βάλει τη σφραγίδα του, ενώ μπορεί να λειτουργεί παράλληλα μια αντίστοιχη υπηρεσία. Μπορεί να υπάρχει ένα υφιστάμενο έργο που με κάποιες παρεμβάσεις μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε πολλές εγκαταστάσεις, έχουμε 15 αθλητικά κέντρα σε όλη την επικράτεια, συν το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, για τα οποία έχουμε πλάνο εκσυγχρονισμού. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα ποσό για αυτό το σκοπό. Κατ’ αρχήν αφορά στις εγκαταστάσεις της ΓΓΑ και κατόπιν αυτών που ανήκουν σε άλλες αρχές. Τη Δευτέρα έχουμε σύσκεψη με τον κύριο Χρυσοχοΐδη για θέματα ασφάλειας».

Για τη βία στα γήπεδα: «Ένα μέρος ευθύνης το φέρουν οι ίδιες οι ΠΑΕ και ΚΑΕ. Δυναμιτίζουν το κλίμα και αποδυναμώνουν το προϊόν. Πρώτο μας μέλημα είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του λόγου. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως όσο αποδυναμώνουν όλοι με καυστικές δηλώσεις το αποτέλεσμα που πρέπει να βγει από μια γιορτή του αθλητισμού, τόσο αποδυναμώνουν την ίδια τους την επένδυση και την ίδια τους την ομάδα. Το φαινόμενο της βίας έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Είχαμε συνεργασία με τη Super League 1 και 2, αλλά και με τον κύριο Φούσεκ. Εμείς έχουμε γνωμοδοτικό χαρακτήρα, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ασυδοσία. Πλέον η τελική απόφαση ανήκει στους ίδιους. Αν θεμελιώσουμε μια καλή συνεργασία, τότε και την επόμενη εβδομάδα που θα έχω συνεργασία με τους αξιωματούχους της FIFA και UEFA θα έχουμε πεδίο συνεννόησης. Η επιτροπή που θα συστήσουμε θα έχει έναν σοβαρό ρόλο. Όλη αυτή η διαδικασία δεν έχει μια αρχή και τέλος τώρα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, ο καθένας μπορεί να βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική, αλλά πρέπει να βρίσκουμε πάντα το πεδίο συνεννόησης για να κάνει το ποδόσφαιρο πιο δυνατό και αγαπητό. Έτσι μόνο θα επιστρέψουμε τις κερκίδες στις οικογένειες και τα μικρά παιδιά. Να ξαναγίνει το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, όλα τα αθλήματα, μια γιορτή. Νικητής δεν βγαίνει από τα αποδυτήρια κανείς, ούτε από τις δηλώσεις, αλλά μέσα από το γήπεδο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας».

Για τη χειραγώγηση των αγώνων και το ντόπινγκ: «Επίσης πρέπει να εξαλείψουμε το φαινόμενο των χειραγωγημένων αγώνων, που κάθε άλλο παρά τιμούν τον αθλητισμό. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, όπως και το ντόπινγκ, αλλά πρέπει να τρέξουμε και σε αυτά τα θέματα με ταχύτητα. Ίσως και σήμερα θα υπογραφεί η σχετική απόφαση για το εργαστήριο του Δημόκριτου. Από Σεπτέμβριο μια πρωτοβουλία που έχουμε προγραμματίσει είναι η αντιμετώπιση του ντόπινγκ σε νεαρές ηλικίες, γιατί εμφανίζεται το φαινόμενο ακόμη κι από τα σχολικά πρωταθλήματα, κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό. Κάποιοι γονείς θεωρούν πως αν κάνουν τα παιδιά τους φουσκωμένους, αυτομάτως έχουν πετύχει κάτι. Η αντιμετώπιση του ντόπινγκ είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας ξεκινήσουμε με την ενημέρωση, ας επενδύσουμε στην πρόληψη, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσουμε και το μηχανισμό της καταστολής».

Για τα φορολογικά κίνητρα: «Με το που θα ανοίξει η Βουλή θα έρθει πακέτο φορολογικών μέτρων που θα δώσει ανάσες στα σωματεία. Όπως η δυνατότητα φοροαπαλλαγών για χορηγίες και δωρεές, κάτω από προϋποθέσεις, και η μείωση του ΦΠΑ στο κόστος εισιτηρίων, η μείωση στη φορολόγηση στις μεταγραφές, γιατί δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Έχουμε μια σειρά άλλων ζητημάτων σε φορολογικό επίπεδο για την ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη ρευστότητά τους. Μόλις ανοίξει η Βουλή τα φορολογικά κίνητρα θα είναι ορατά».

Για τα λεφτά της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ: «Σίγουρα θα υποστούν μια μικρή μείωση. Όχι όλοι, αλλά τα νούμερα ήταν εξαιρετικά μεγάλα. Μιλάμε για εκατομμύρια εκατομμυρίων για τα οποία ο κύριος Τσίπρας με περισσή ευκολία δεσμεύτηκε. Προεκλογική περίοδος γαρ… Τα νούμερα ξεπερνούσαν τα 63 εκατ. ευρώ, ενώ όλος ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ ήταν 193 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να υπάρχουν και τα σχετικά οφέλη. Η ΕΡΤ δεν πέτυχε να έχει τα ανάλογα έσοδα. Άρα πώς εσύ κύριε πρωθυπουργέ συμφωνείς με περισσή ευκολία να μοιράσεις 63-64 εκατ. ευρώ σε ομάδες που έχουν στηριχτεί σε αυτό για να κάνουν προϋπολογισμό. Συζητάμε για μια μικρή λελογισμένη μείωση. Ξέρω μέχρι πού φτάνει η δικαιοδοσία μου και μέχρι πού υπάρχει η δικαιοδοσία της ΕΡΤ, του Υπουργείου Οικονομικών και Πολιτισμού. Η διοίκηση της ΕΡΤ συζήτησε, εκείνη διαπραγματεύτηκε, εκείνη συμφώνησε. Μέσα σε ελάχιστες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη σοβαρή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει και θα ξεκινήσει. Υπάρχει μια καλή διάθεση και μια αντίληψη των δυσκολιών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στη λογική του κρατικοδίαιτου, γιατί δεν στέκει και δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Για το θέμα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ: «Αυτή η ιστορία είναι μεγάλη. Εγώ δεν έχω διάθεση να μπω σε διαδικασία που θα ενισχύσει την παραφιλολογία. Είμαι εδώ να μιλήσω με όλους. Ήδη ο κύκλος των επαφών με τους θεσμικούς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ερήμην των εμπλεκομένων δεν έχω διάθεση να εμπλακώ υπέρ ή εναντίον. Είμαι υπέρ της τήρησης των κανόνων και των καλών προθέσεων. Θα πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενοι να έχουν αποφασίσει τι πραγματικά θέλουν να κάνουν».

Για τα γήπεδα Παναθηναϊκού και ΑΕΚ: «Μας ενδιαφέρουν πολύ αυτά τα ζητήματα. Όσο αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις αναβαθμίζεται και το προϊόν. Όταν επενδύεις χρήματα, περιμένεις να πάρεις χρήματα. Πρέπει όμως να το κάνεις με νόμους διαφάνειας. Δεν έχουμε αντίρρηση να κερδίσεις χρήματα, δεν έχουμε τέτοιες ιδεοληψίες. Ο αθλητισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής μιας ολόκληρης κοινωνίας. Γι’ αυτό το Υπουργείο έχει μια επιρροή οριζόντια σε όλη την κοινωνία».

Για τη ρήση «κόμμα αλλάζεις, ομάδα δεν αλλάζεις»: «Εγώ ούτε κόμμα, ούτε ομάδα αλλάζω».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα