Κεραμίτσης, Κουρφαλίδης και Μπότης στους τελικούς της Primavera

Κεραμίτσης, Κουρφαλίδης και Μπότης στους τελικούς της Primavera

bet365

Έντονο γαλανόλευκο χρώμα θα έχει η τελική φάση του πρωταθλήματος U19 της Ιταλίας, με τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές να δίνουν το «παρών»

Η πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Νέων της Ιταλίας, είναι η πιο δύσκολη διοργάνωση υποδομών στην Ευρώπη και το 2022 η τελική φάση θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Ο Δημήτρης Κεραμίτσης μετά από μια ονειρεμένη σεζόν, ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Ρόμα που κατέκτησε την πρώτη θέση στην Primavera 1 και πέρασε απευθείας στους ημιτελικούς. Εκεί, θα βρίσκεται και η Ίντερ με τον Νίκο Μπότη να έχει πάρει στις τελευταίες αγωνιστικές τη φανέλα του βασικού τερματοφύλακα. Στους προημιτελικούς θα συμμετάσχει η Κάλιαρι του Χρήστου Κουρφαλίδη (φωτό).

Κάποτε είχαμε έναν Λάμπρο Χούτο! Τώρα τα ελληνόπουλα κατακτούν την Ιταλία, τουλάχιστον σε επίπεδο υποδομών, καθώς και πέρσι ο Αντώνης Σιατούνης ήταν πρώτος στην κανονική περίοδο με την Κ19 της Σαμπντόρια. Πρόκειται για μία διοργάνωση με τεράστιο βαθμό δυσκολίας η οποία προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για τη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο: 34 αγωνιστικές σε ενιαίο όμιλο 18 ομάδων, με τις τρεις τελευταίες να υποβιβάζονται στην Primavera 2 και τις έξι πρώτες να συμμετέχουν στην τελική φάση. Στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία δεν υπάρχει ενιαίος όμιλος, καθώς τα αντίστοιχα πρωταθλήματα Κ19 (Junioren - Juvenil) περιλαμβάνουν γκρουπ χωρισμένα με γεωγραφικά κριτήρια. Δύο ομίλους (Βόρειος, Νότιος) περιλαμβάνει και η Premier League U18 στην Αγγλία. Γενικά η ιταλική λίγκα είναι η μοναδική ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης που εφάρμοσε αυτό το σύστημα από το 2017, καθώς μέχρι τότε υπήρχε και εκεί γεωγραφικός διαχωρισμός. Το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό και υπάρχου τουλάχιστον δέκα άκρως ανταγωνιστικές ομάδες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Γιουβέντους που έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Youth League, αλλά στην Primavera κατετάγη μόλις 5η!

Με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου η Ρόμα επικράτησε 4-1 της Φιορεντίνα και πήρε την πρωτιά με 71 βαθμούς, επτά περισσότερους από την Ιντερ. Αυτές οι δύο ομάδες προκρίνονται απευθείας στους ημιτελικούς και θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα τους νικητές των αναμετρήσεων Κάλιαρι (3η)-Σαμπντόρια (6η), Αταλάντα (4η)-Γιουβέντους (5η).
Η τελική φάση της διοργάνωσης που οδηγεί στο τρόπαιο «Τζατσίνο Φακέτι» θα γίνει στις 24-25 Μαϊου (προημιτελικοί), 27-28 (ημιτελικοί) και 31 (τελικός). Οι κανονισμοί σε περίπτωση ισοπαλίας στο 90λεπτο έχουν... πρωτοτυπία: στους προημιτελικούς το ματς ολοκληρώνεται και προκρίνεται η ομάδα που έχει καταλάβει την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Στον ημιτελικό διεξάγεται και παράταση, που αν ολοκληρωθεί χωρίς νικητή, το πλεονέκτημα έχει ξανά η ομάδα που κατετάγη υψηλότερα. Μόνο στον τελικό έχουμε την ορθολογική διαδικασία, παράταση-πέναλτι, για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

«Βγάζει μάτια» με τη Ρόμα ο Κεραμίτσης

Η ανοδική πορεία του 18χρονου (τα κλείνει τον Ιούλιο) Δημήτρη Κεραμίτση συνεχίζεται. Μετά την κατάκτηση του τίτλου με την Έμπολι το 2021, ο Μακεδόνας σέντερ μπακ έχει ως στόχο το back to back στην Primavera 1. Εντάχθηκε στην ομάδα σχετικά αργά αφού πέρασε ένα διάστημα προσαρμογής στην Κ18, αλλά έκτοτε είναι βασικός και αναντικατάστατος με 20 συμμετοχές και μόλις μία ήττα στους αγώνες αυτούς. Προπονείται συχνά με την πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο του έδωσε το «βάπτισμα του πυρός» στη Serie A σε ματς με την Κάλιαρι.
Στην Primavera η Ρόμα είναι το μεγάλο φαβορί, καθώς παρέμεινε στην πρώτη θέση από την πρώτη έως την τελευταία αγωνιστική. Προπονητής είναι ο Αλμπέρτο ντε Ρόσι (πατέρας του Ντανιέλε) που βρίσκεται στο ίδιο πόστο από το 2004! Εκτός από τον Έλληνα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφετινή σεζόν είχαν ο αρχηγός Κριστιάν Βολπάτο (18, μέσος), ο Φιλίπο Μισόρι (18, δεξιός μπακ) και ο Σουηδός Γιόελ Πέρσον (19, σέντερ φορ) που όμως είναι τραυματίας και δίνει «αγώνα δρόμου» για μα προλάβει τους ημιτελικούς.

Ο Κουρφαλίδης και η Κάλιαρι


Η σεζόν 2021/22 ήταν αυτή στην οποία «ανακαλύφθηκε». Οι Ιταλοί τον είχαν εντοπίσει από το 2018 και τον απέκτησαν από τον Μακεδονικό Λητης. Οι συνέπειες και τα lockdown λόγω COVID τον πήγαν λίγο πίσω, όμως τους τελευταίους μήνες «εκτινάχθηκε», έφτασε μέχρι την πρώτη ομάδα της Κάλιαρι, ενώ στην Primavera είναι κομβικός με 26 συμμετοχές 3 γκολ και 6 ασίστ. Μέσος, γεννημένος το 2002, επελέγη από τον Γκουστάβο Πογέτ στις πρόσφατες κλήσεις της εθνικής ανδρών.

Πάει για καθιέρωση ο Μπότης


Ο Λαρισαίος Νίκος Μπότης αποκτήθηκε από την Ίντερ το καλοκαίρι του 2020 προερχόμενος από τον ΠΑΟΚ. Είναι γεννηθείς το 2004 και στην ιεραρχία βρίσκεται πίσω από τον Γουϊλιαμ Ροβίντα (2003) που είναι ο βασικός γκολκίπερ των «νερατζούρι». Ο Ροβίντα είχε ένα πρόβλημα τραυματισμού και αντικαταστάθηκε τον τελευταίο μήνα από τον Μπότη, ο οποίος πήρε 11 ματς στην Primavera, ενώ έχει παίξει και εναντίον της Σερίφ στο Youth League. Στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής σεζόν ο Ροβίντα επέστρεψε και μάλλον αυτός θα είναι βασικός στον ημιτελικό. Και η Ίντερ θεωρείται πανίσχυρη με «σταρ» τον κεντρικό χαφ Τσέζαρε Καζαντέι (2003) να έχει πετύχει 12 γκολ με κεφαλιά (!) και δυο αδέλφια από την Αργεντινή, τον Φράνκο (2004) και τον Βαλεντίν (2005) Καρμπόνι.

* Για τους «πιστούς» των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων, η τελική φάση της Primavera 1 θα μεταδοθεί live στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας Sport Italia.

@Photo credits: INTIME

 

Τελευταία Νέα