Αυτοψία του Gazzetta στο Ολυμπιακό Χωριό: Το «κρυφό» στολίδι του αθλητισμού αποκτά ξανά ζωή

Είσοδος Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό Χωριό

bet365

Το Gazzetta κάνει αυτοψία στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού που αποκτούν και πάλι «ζωή» και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης, Πέτρος Γαλάνης μας ξεναγεί στους χώρους του.

Μετά το 2004 ο «ρόλος» του Ολυμπιακού Χωριού ως αθλητικό κέντρο είχε πάψει να υπάρχει. Εγκαταλείφθηκε εντελώς κι αν δεν υπήρχαν ορισμένα σωματεία και ιδιώτες να γυμνάζονται εκεί, ίσως και να μην θυμόταν κάν κάποιος ότι κάποτε... υπήρξαν εκεί.

Από το 2021 αυτό άλλαξε ωστόσο. Η κυβέρνηση όρισε επιτροπή διοίκησης και σταδιακά οι εγκαταστάσεις έχουν αρχίσει να αποκτούν και πάλι ζωή. Φέτος έγινε ένα βήμα παραπέρα και ήδη γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα για να φιλοξενηθούν και αγώνες. Με τον Δήμο Αχαρνών μάλιστα να προσφέρει και εκτάσεις, το αθλητικό κέντρο επεικτείνει τις δραστηριότητές του (αλλά και τις δυνατότητές του να φιλοξενήσει κάθε είδους event, ακόμη και μη αθλητικό όπως φεστιβάλ, γιορτές κ.α.) και σύντομα τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα καθώς θα δημιουργηθούν κι άλλες εγκαταστάσεις.

Ολες οι κακοτεχνίες και οι ζημιές διορθώνονται σταδιακά (με το υπάρχον μπάτζετ έχουν γίνει... θαύματα, αλλά φυσικά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει καθώς υπάρχουν εγκαταστάσεις που θέλουν ριζικές αλλαγές και αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες) και οι εγκαταστάσεις ξαναβρίσκουν σιγά σιγά την αίγλη τους.

Το Gazzetta έκανε μία αυτοψία στον χώρο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Προπονητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού, Πέτρο Γαλάνη, να μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις και να μας δίνει μία εικόνα του τί έχει αλλάξει στον χώρο, αλλά και τι ακόμη αναμένεται να γίνει τα επόμενα χρόνια, ώστε το εντυπωσιακό αυτό αθλητικό κέντρο, να γεμίσει ξανά (αθλητική) ζωή.

Εισοδος ολυμπιακου χωριου

Των Δημήτρη Κωνσταντινίδη και Κώστα Ευθυμιάδη

- Οι εγκαταστάσεις αν και είναι εξαιρετικές και σε ιδανική τοποθεσία, ξεχάστηκαν με αποτέλεσμα να μαραζώσουν. Τι έχει αλλάξει στο διάστημα από τη σύσταση του Εθνικού φορέα και τον ορισμό της διοίκησης του μέχρι σήμερα;

Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι η αλλαγή της εικόνας των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε σύγκριση με ό,τι παραλάβαμε, δίνει την απάντηση στο ερώτημά σας και είναι ορατή ακόμα και στους πιο δύσπιστους. Από τη στιγμή που ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κος Λευτέρης Αυγενάκης, μας ανέθεσε την διοίκηση του ΕΑΠΚ Ολυμπιακού Χωριού, θέσαμε τους στρατηγικούς μας στόχους, οι οποίοι δεν σας κρύβω, ότι σε μερικούς φάνηκαν ουτοπικοί.

Το να «χτίζεις» εκ θεμελίων έναν δημόσιο φορέα που ως βασικό του στόχο έχει την αναβίωση και αναβάθμιση μιας μοναδικής αλλά παραμελημένης για πολλά χρόνια, Ολυμπιακής εγκατάστασης, είναι από μόνο του ένα μεγάλο στοίχημα, που τελικά το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Από την πρώτη μέρα δουλεύουμε σκληρά, μεθοδικά, με όραμα και στοχοθεσία. H ανάγκη για αναβάθμιση και εξωστρέφεια, απαιτούσε αλλαγή νοοτροπίας, κανόνες, άμεσες αποφάσεις, γρήγορες κινήσεις και δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης. Γνωρίζοντας τη δημόσια διοίκηση, κινηθήκαμε συντεταγμένα αλλά και έξυπνα. Έτσι, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εκμεταλλευόμενοι όλα τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, στελεχώσαμε τον φορέα μας με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Αναβαθμίσαμε σημαντικά τις περισσότερες από τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές, προσθέσαμε καινούργιες, διώξαμε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα εγκατάλειψης που υπήρχε και συνεχίζουμε δυναμικά.

Η διαρκής συνεργασία με τον Υφυπουργό και η αμέριστη υποστήριξή του, μας έδωσε τη δυνατότητα, μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του Νομικού μας Προσώπου, να κάνουμε υπερβάσεις με αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα ανανέωσης και αναβάθμισης του Εθνικού Αθλητικού Προπονητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού.

- Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα στην προσπάθεια αναβάθμισης των εγκαταστάσεων;

Λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου, είχα επισκεφθεί το αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού χωριού και ένιωσα τεράστια απογοήτευση. Όλα, πλην των κλειστών γηπέδων που χρησιμοποιούσαν τα τοπικά σωματεία, έμοιαζαν ξεχασμένα, παρατημένα και άκρως επικίνδυνα. Το κολυμβητήριο παρατημένο στο έλεος του χρόνου, θύμιζε έλος. Μικρά παιδιά και ενήλικες, έκαναν βόλτα μέσα στο στάδιο την ίδια ώρα που κάποιοι δίπλα τους έκαναν ρίψεις δίσκου και σφύρας. Αθλητές έκαναν μήκος και έπεφταν σε σκάμματα των οποίων η άμμος είχε τσιμεντοποιηθεί. Ο κλωβός ρίψεων ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Ο περιβάλλον χώρος θύμιζε χωράφι, οι επισκέπτες δεν είχαν πού να κάτσουν, τουαλέτες για του αθλητές και τους επισκέπτες του στίβου δεν υπήρχαν, ο φωτισμός περιμετρικά των εγκαταστάσεων δεν λειτουργούσε και άλλα πολλά.

Τουαλέτες

Ως Επιτροπή Διοίκησης, αφού παραλάβαμε τις εγκαταστάσεις, διαπιστώσαμε ότι είχαν να συντηρηθούν ουσιαστικά από το 2004. Καταγράψαμε σημαντικά προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις, εξ αρχής όμως γνωρίζαμε τι θέλουμε να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.

Θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα και αντιμετωπίσαμε, με καίριες παρεμβάσεις, προβλήματα που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των αθλούμενων και των επισκεπτών καθώς και ζητήματα πυροπροστασίας. Οι παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο δεν είχαν να κάνουν μόνο με τεχνικά θέματα αλλά και με τους κανόνες εισόδου αθλητών και επισκεπτών στους αγωνιστικού χώρους.
Προχωρήσαμε σε κινήσεις προσθήκης ελαφρών αθλητικών δομών, όπως το υπαίθριο γυμναστήριο δίνοντας τη δυνατότητα σε επισκέπτες, σε γονείς, γιαγιάδες και παππούδες που φέρνουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους για προπονήσεις, να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο άθλησης. Η επισκεψιμότητα του ανοικτού γυμναστηρίου σε καθημερινή βάση ξεπερνά τα 200 άτομα.

Υπαίθριο γυμναστήριο

Ολοκληρώσαμε, σε μόλις δύο μήνες, εργασίες που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν και είχαν να κάνουν με όλες τις απαραίτητες προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν στα κλειστά γήπεδα για την ορθή μεταολυμπιακή τους χρήση. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι η λειτουργικότητα των κλειστών γηπέδων είχε εγκριθεί το 2004 μόνο για την Ολυμπιακή χρήση, δηλαδή μόνο για την περίοδο των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών αγώνων και από τότε δεν είχε αλλάξει τίποτα.

Κλειστό μπάσκετ


Λάβαμε άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Αναβαθμίσαμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις κάνοντας επιπλέον γραμμογραφήσεις για να μπορούν τα κλειστά μας, να φιλοξενούν περισσότερα αθλήματα. Παράλληλα προχωρήσαμε σε γραμμογράφηση του ταρτάν του στίβου, αλλάξαμε την άμμο των σκαμμάτων με χαλαζιακή άμμο και εγκαταστήσαμε τον καλύτερο κλωβό ρίψεων, Ολυμπιακών προδιαγραφών, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Ελλάδα.

Κλωβός

Μετά από 19 χρόνια βάφτηκαν οι εξωτερικές όψεις των κλειστών γηπέδων, προχωρήσαμε σε συντήρηση των χώρων πρασίνου ενώ παράλληλα αναβαθμίσαμε ενεργειακά τις εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, αντικαθιστώντας τα παλιά ενεργοβόρα φωτιστικά με νέα τύπου led, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

Γκράφιτι στον στίβο

Ζητήσαμε και μας παραχωθήκαν από το δήμο Αχαρνών 44 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου και πάρκινγκ όπου ετοιμάζουμε σημαντικές παρεμβάσεις.
Λειτουργήσαμε με εξωστρέφεια, αυξήσαμε την επισκεψιμότητα του αθλητικού κέντρου κατά 260%. Ένα ξεχασμένο αθλητικό στολίδι, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, μετατράπηκε σε εθνικό προπονητήριο αφού φιλοξενεί προπονήσεις ομάδων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, της Εθνικής Ποδοσφαίρου Σάλας, της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, τους φοιτητές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας καθώς και τις αθλητικές δοκιμασίες των Πανελληνίων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως καταλαβαίνετε, οι προκλήσεις αφορούν σε πολλά επίπεδα, τόσο στη συντήρηση και την αναβάθμισή των εγκαταστάσεων, όσο και στην γενικότερη αλλαγή κουλτούρας, την θέσπιση κανόνων και την ορθή εφαρμογή τους προς όφελος, αδιακρίτως, όλης της αθλητικής οικογένειας.

Γαλάνης
Ο Πέτρος Γαλάνης ξεναγεί τους Δημήτρη Κωνσταντινίδη και Κώστα Ευθυμιάδη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες αναβάθμισης, τι καινούριο μπορούμε να περιμένουμε, πέρα από τα υπάρχοντα γήπεδα και πότε υπολογίζεται πως θα είναι στο 100% λειτουργικό το αθλητικό κέντρο για να υποδέχεται αθλητές εθνικών ομάδων;

Σε ένα Εθνικό Αθλητικό Κέντρο οι εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης ποτέ δεν πρέπει να σταματούν. Είναι υποχρέωση μας να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, τόσο στους μεμονωμένους αθλούμενους όσο και στους αθλητικούς φορείς που φιλοξενούμε για να έχουν και αυτοί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το 2023 σίγουρα θα είναι χρονιά σταθμός για την αναγέννηση και την αναβάθμιση του ΕΑΠΚ Ολυμπιακού Χωριού.

Οι εξαγγελίες του κ. Αυγενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού, για το πλάνο αναβάθμισης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, περιλαμβάνουν στον πυρήνα τους το αθλητικό μας συγκρότημα και επικυρώθηκαν με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικό Α.Ε. την οποία συνυπέγραψα ως πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΕΑΠΚ Ολυμπιακού Χωριού.

Η σύμβαση προβλέπει την ανέγερση στους χώρους μας, κλειστού προπονητηρίου σε κτίριο τύπου αεροϋποστηριζόμενου θόλου (μπαλόνι) συνολικής επιφάνειας περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων και την ανακατασκευή του -ολυμπιακών διαστάσεων- κολυμβητηρίου που θα επαναλειτουργήσει μετά από 19 χρόνια.

Όλες αυτές τις εργασίες έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η Ελληνικό Α.Ε., αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος. Μετά το πέρας τους, οι νέες εγκαταστάσεις θα παραδοθούν και θα αποτελούν ιδιοκτησία του Εθνικού μας φορέα.

Παράλληλα και σε ότι αφορά το δικό μας σκέλος, θα συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης στα κλειστά γήπεδα, στα γήπεδα τένις και στο στάδιο στο οποίο θα γίνει εγκατάσταση πλήρους αθλητικού εξοπλισμού για προπονήσεις και αγώνες άλματος εις ύψος και επί κοντώ, σκεπαστός χώρος προπονήσεων για τις περιπτώσεις βροχόπτωσης καθώς και ανανέωση του ταρτάν του στίβου.

Γήπεδο στίβου

Εκτός των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων δημιουργούμε καινούριες, εκμεταλλευόμενοι τις εκτάσεις που μας παραχωρήθηκαν από τον δήμο. Έτσι διαμορφώσαμε διαδρομή ανωμάλου δρόμου επεκτείνοντας την υπάρχουσα κατά 2 χιλιόμετρα. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία ετοιμάζουμε το αερομοντελοδρόμιο ενώ διαμορφώνουμε κυκλική χωμάτινη διαδρομή, ορεινής ποδηλασίας, μήκους δύο (2) περίπου χιλιομέτρων για να φιλοξενήσουμε και τους φίλους του ποδηλάτου.

Διαδρομή χωμάτινη

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα και εάν δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, θεωρώ, ότι η νέα αγωνιστική περίοδος θα βρει το αθλητικό μας συγκρότημα πλήρως ανανεωμένο, με νέες και ανανεωμένες εγκαταστάσεις, μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ακόμα περισσότερους αθλητικούς φορείς και σίγουρα περισσότερες εθνικές ομάδες ολυμπιακών αθλημάτων αφού θα αποτελέσουμε προπονητήριο εκτός των άλλων και των εθνικών ομάδων τζούντο, πάλης και πυγμαχίας.

- Ο χώρος είναι βολικός ακόμη και για άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα, κάποιο φεστιβάλ ή ακόμη και συναυλίες. Με δεδομένο αυτό, έχετε κάποιο πλάνο ώστε να δημιουργηθούν και έσοδα για το νέο φορέα;

Ενεργούμε πάντοτε βασισμένοι στην αρχή, ότι ως δημόσιοι λειτουργοί οφείλουμε να εξασφαλίσουμε οφέλη τόσο για τους χρήστες των εγκαταστάσεων μας όσο και για το ίδιο το κράτος.
Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί κατά την πρώτη λογιστική χρήση του Νομικού μας προσώπου, τα ίδια έσοδα ξεπέρασαν τις 90.000€. Αυτά τα χρήματα επιστρέφουν στο αθλητικό κέντρο και μας επιτρέπουν να κάνουμε επιπλέον πράγματα.

Σχετικά με τις επιπλέον δραστηριότητες, να σας πω ότι εκμεταλλευόμαστε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις εγκαταστάσεις μας και φιλοξενούμε αρκετά πανελλήνια χοροαθλητικά events, τον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής κ.α. .

Συμφωνώ ότι η έκταση του ΕΑΚΠΟΧ προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες και εκτός αθλητισμού. Έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με διαφόρους φορείς, ακούμε και συζητάμε οποιαδήποτε σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση, επεξεργαζόμαστε νέες ιδέες που σκοπό έχουν τον εμπλουτισμό των δράσεων που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις μας, με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο λειτουργίας μας και στους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν.

Οι χώροι που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις μπορούν να προσφερθούν για πολλά διαφορετικά events
Οι χώροι στις εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενήσουν κι άλλες εκδηλώσεις, πέραν του αθλητισμού

- Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων;

Το 2022 το λειτουργικό κόστος ξεπέρασε τις 235.000€ με πρόβλεψη το 2023 να ανέβει, αφού θα έχουμε στη διαχείρισή μας περισσότερες εγκαταστάσεις και παράλληλα θα είναι σε πλήρη ενεργοποίηση το πρόγραμμα ανανέωσης του αθλητικού συγκροτήματος.

Για πρώτη οικονομική χρήση, δεν το λες και λίγο, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι έγιναν μόνο τα βασικά.

Τα χρήματα που διαχειριζόμαστε, γίνονται επένδυση και επιστρέφουν ως ανανεωμένες υπηρεσίες σε όλους όσους κάνουν χρήση των χώρων μας.

- Στο γήπεδο στίβου γίνονται κάποιες εργασίες απ’ ότι είδαμε. Έχετε στο μυαλό σας να διεκδικήσετε και κάποιες εγχώριες διοργανώσεις;

Ένας από τους κύριους στόχους της αναβάθμισης των αθλητικών μας εγκαταστάσεων είναι και η φιλοξενία σημαντικών αθλητικών γεγονότων.
Έχουμε κάνει κάποια δειλά βήματα με την φιλοξενία προπονητικών ημερίδων και διασυλλογικών αγώνων στίβου.
Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, επεξεργαζόμαστε την διοργάνωση σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων και αγώνων από την νέα σχολική περίοδο.

Η ανανέωση του ταρτάν του στίβου, θα μας δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε διοργανώσεις εθνικού επιπέδου.

Βέβαια πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει και η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή πχ ΣΕΓΑΣ, να βάλει στον προγραμματισμό της τις εγκαταστάσεις μας, ας μην ξεχνάμε ότι στο στάδιο υπάρχει στίβος ρίψεων με έναν υπερσύγχρονο κλωβό, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ριπτικά events πανελλήνιας εμβέλειας.

- Τελικά ποιο είναι το αποτύπωμα της διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Προπονητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού κατά την πρώτη διαχειριστική περίοδο;

Δουλέψαμε ομαδικά, είχαμε καθημερινή συνεργασία με τον κο Αυγενάκη και αυτό απέδωσε τα μέγιστα. Χωρίς μόνιμο προσωπικό καταφέραμε με συνέπεια να διαχειριστούμε ένα μοναδικό αλλά παραμελημένο αθλητικό συγκρότημα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες κάναμε τα αυτονόητα. Κυριάρχησε η κουλτούρα μας που έχει στο επίκεντρο την διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών προς όφελος του τελικού χρήστη των εγκαταστάσεων μας, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Συνεχίζουμε να ενεργούμε δυναμικά για την κοινωνία μέσα από τον αθλητισμό. Τα καλύτερα έρχονται…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα