Κυρσανίδης στο Gazzetta: «Το παρκούρ στην Ελλάδα έχει γιγαντωθεί»

Κυρσανίδης στο Gazzetta: «Το παρκούρ στην Ελλάδα έχει γιγαντωθεί»
Το Gazzetta βρέθηκε στην Αστυπάλαια, παρακολούθησε το Red Bull Art of Motion 2022 και μίλησε με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του παρκούρ, Δημήτρη Κυρσανίδη.

Στους ανθρώπους του Red Bull Art of Motion αρέσει κάθε φορά να δοκιμάζονται σε νέα πράγματα και να βρίσκουν νέες προκλήσεις, για να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, τόσο των αθλητών, όσο και του κοινού.

Γι' αυτό και φέτος έγινε ένας ξεχωριστός αγώνας στα στενά της «πεταλούδας του Αιγαίου», της Αστυπάλαιας, η οποία φιλοξένησε για πρώτη φορά τον παγκόσμιο τελικό του Red Bull Art of Motion, με 16 αθλητές να συμμετέχουν και τους κατοίκους του νησιού να «αγκαλιάζουν» την διοργάνωση.

Τις πρώτες ημέρες, οι αθλητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους βίντεο για το "Exploration Challenge" και το "Spot Challenge", από τα οποία η καλύτερη πεντάδα έπαιρνε μια βαθμολογία από τους κριτές, συνεπώς είχε προβάδισμα στον live τελικό.

Εκεί βρήκαμε και τον δικό μας παγκόσμιο πρωταθλητή (2014, 2015), Δημήτρη Κυρσανίδη, ο οποίος μετά από ένα χρόνο που έμεινε εκτός, λόγω τραυματισμού, επέστρεψε στις πίστες κι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Ο ίδιος μίλησε στο Gazzetta με το τέλος του αγώνα κι εξήγησε αρχικά λίγα πράγματα για τα νέα challenges.

«Η διοργάνωση ήταν απίστευτη φέτος! Χάρηκα πολύ που είχα την ευκαιρία να διαγωνιστώ. Ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι καταλάβατε όλοι, καθώς, και πρώτος να έβγαινα, δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα. (γέλια) Γιατί; Επειδή τις προηγούμενες ημέρες κάναμε τα video challenges. Είχαμε το "Exploration Challenge", το οποίο ήταν η "εξερεύνηση" του νησιού κι έπρεπε να βρούμε τα πιο ωραία σημεία και να κάνουμε τα πιο ωραία κόλπα, τα οποία δεν ξέραμε και ποια θα μπορούσαν να είναι. Την πρώτη ημέρα φτιάξαμε τρία βίντεο μονοκόματα, ένα κόλπο, μια διαδρομή, ένα line, και τα στείλαμε στους κριτές. Από αυτά τα τρία, διάλεξαν το καλύτερο κατά τη γνώμη τους. 16 αθλητές, άρα 16 βίντεο, κι από αυτά βγήκε η πρώτη πεντάδα, η οποία μόνο αυτή έπαιρνε βαθμολογία.

Εγώ, για κακή μου τύχη, βρέθηκα και τις δύο ημέρες στην 6η θέση, έχασα, δηλαδή, την πεντάδα που παίρνει και βαθμολογία, γιατί ήταν καθαρά άποψη των κριτών. Δεν υπήρχε αντικειμενικότητα, κάτι που μας το ξεκαθάρισαν κι οι ίδιοι στην αρχή».

Στη συνέχεια, μας είπε λίγα λόγια και για το "Spot Challenge", αναφέροντας πως «μας έδωσαν ένα συγκεκριμένο spot, στο οποίο έπρεπε να κάνουμε ένα βίντεο 45'' έως 1', μαζί με έναν filmaker, ο οποίος κάνει παρκούρ. Ήρθαν 8 filmmakers που κάνουν παρκούρ, ασχολούνται με το άθλημα κι έχουν γνώση, και κατανεμήθηκαν τυχαία σε 8 γκρουπ. Είμαι απίστευτα χαρούμενος με το αποτέλεσμα του βίντεο που έβγαλα, είναι το καλύτερο βίντεο που έχω βγάλει ποτέ ως αθλητής, αλλά και πάλι πήρα την 6η θέση (γέλια)».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο ίδιος πήρε θέση στον τελικό και άκουγε το κοινό να φωνάζει "DK, DK, DK", όπως τον γνωρίζουν οι φίλαθλοι του freerunning. Ο ίδιος είχε τρεις προσπάθειες, όπως και οι συναθλητές του, και άρχισε την πρώτη, παίρνοντας μια πολύ καλή βαθμολογία (8.1). Ωστόσο, αποφάσισε να μην συνεχίσει με τις άλλες δύο προσπάθειες, αφού ήξερε πως δεν θα αλλάξει κάτι, λόγω των βαθμολογιών που είχε ήδη πάρει στα video challenges.

«Είμαι υπερβολικά χαρούμενος για την βαθμολογία που πήρα στον τελικό. Είναι η επιστροφή μου, μετά από ένα χρόνο τραυματισμού. Ο χρόνος σοβαρής προπόνησής μου για τον αγώνα ήταν μόλις μία εβδομάδα, που μπόρεσε και ανταπεξήλθε και το σώμα μου. Είμαι υπερ-χαρούμενος με το αποτέλεσμα! Βγήκα 4ος-5ος στο live, το οποίο είναι αρκετά ικανοποιητικό. Εντάξει, μπορούσα και καλύτερα βέβαια (γέλια)», σχολίασε ο 27χρονος freerunner, ο οποίος πήρε την ψήφο του κοινού, που τον ανέδειξε πιο αγαπημένο αθλητή.

dk4

Όσο για το διαφορετικό format του Red Bull Art of Motion που παρακολουθήσαμε φέτος, ο ίδιος σχολίασε: «Δεν είναι ότι δεν συμφωνώ με το format, μού αρέσει πάρα πολύ, γιατί είναι λιγότερο αγχωτικό. Ωστόσο, δεν μας έδωσε το vibe, τη "φάση", ότι πρόκειται να αγωνιστούμε, εκτός από τον τελικό. Όταν έχεις στο μυαλό σου τον αγώνα, είναι πιο αγχωτική η όλη κατάσταση. Αυτό μας έδινε το αντίθετο, γιατί ήταν όπως όταν βγαίνουμε στην πόλη μας και κάνουμε προπόνηση και βγάζουμε τα βίντεό μας. Στο μόνο που δεν συμφωνώ είναι να μην υπάρχει αντικειμενικότητα, να μην ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν να δουν οι κριτές. Μού είπαν "κάντε το δικό σας θέμα, ό,τι θέλετε, όπως θέλετε". Δεν μας είπαν "κάντε καλή ροή ή δυσκολία"».

Βάζοντάς τον να διαλέξει μεταξύ των τοποθεσιών που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα το Red Bull Art of Motion, Σαντορίνη, Μικρολίμανο ή Αστυπάλαια, εκείνος απάντησε: «Η Σαντορίνη είναι σίγουρα Νο1, δεύτερη η Αστυπάλαια και τρίτο το Μικρολίμανο. Χωρίς να θέλω να το υποβαθμίσω, μού άρεσε πολύ το format, αλλά δεν μπόρεσα να διαγωνιστώ και να το ζήσω λίγο περισσότερο, να δω πως ήταν. Σίγουρα, όμως κι η Σαντορίνη, για να έγινε τόσα χρόνια εκεί η διοργάνωση, κάποιος λόγος θα υπήρχε. Οι πίστες της Αστυπάλαιας, εάν με κάποιο τρόπο μπορέσουν να καθιερωθούν και γίνει κι ο κανονικός αγώνας, που γινόταν και στη Σαντορίνη, ίσως να το πάρει πάλι η Αστυπάλαια. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής και με βάση την εμπειρία μου, προς το παρόν επιλέγω τη Σαντορίνη».

dk red bull

Πέρυσι που συναντήσαμε τον Δημήτρη Κυρσανίδη μετά την διοργάνωση που έγινε στο Μικρολίμανο, ο ίδιος είχε δείξει προβληματισμένος και ολίγον τι... απαισιόδοξος από την απήχηση που είχε το freerunning στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς πως ήρθε αρκετός κόσμος από την Αθήνα στην Αστυπάλαια για να παρακολουθήσει τόσο τη διοργάνωση, όσο και τον ίδιο.

Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο μετά τον αγώνα, όπου ένας πατέρας πλησίασε τον "DK" μαζί με τα παιδιά του και του είπε «ήρθαμε από την Αθήνα, από το Μαρούσι, για να σε δούμε. Βλέπουν συνέχεια τα βιντεάκια σου στο YouTube και μαθαίνουν». Αυτή η αναγνώριση, φυσικά, μόνο χαρά μπορεί να δώσει σε έναν αθλητή και όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης Κυρσανίδης, όντως τα social media έχουν βοηθήσει πολύ στην αύξηση της απήχησης του παρκούρ.

dk astypalea

«Η απήχηση του παρκούρ στην Ελλάδα έχει ανέβει... γιγαντιαία! Θεωρώ ότι κύριο ρόλο σε αυτό έχει παίξει το YouTube κανάλι μου, το οποίο "ανέβηκε" αρκετά απότομα. Έχουμε δουλέψει πολύ γι' αυτό κι εγώ και το αδερφάκι μου - κουμπαράκι μου, ο Πέτσας. Εμείς οι δύο το αναλάβαμε κι έχουμε βγάλει αρκετά βίντεο που κάνουν... χαμό εδώ και 1-1.5 χρόνο που ασχολούμαστε. Έχουμε περίπου 127k subscribers κι έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να δείξουμε τι είναι πραγματικά το παρκούρ στην Ελλάδα και πως να ξεκινήσει κάποιος. Έχουμε βγάλει κάποια projects που λέγονται "προπονητής DK" και βοήθησαν πάρα πολύ, γιατί σου δείχνει ακριβώς πως να ξεκινήσεις στην αρχή, τι είναι το παρκούρ, τι δεν είναι - και σίγουρα δεν είναι αυτό που νομίζουν γονείς και παιδιά με την επικινδυνότητα.

Για να φτάσεις στο σημείο, που είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή - κι εγώ ασχολούμαι 15 χρόνια, δεν ξεκίνησα χθες - περιμένω και από τα υπόλοιπα παιδιά ότι θα το δουν πολύ σοβαρά, όπως όταν είναι να οδηγείς. Όπως δεν πας να πάρεις έτσι απλά ένα αυτοκίνητο, αλλά κάνεις μαθήματα και παίρνεις ένα δίπλωμα, έχει μια διαδικασία, έτσι ακριβώς είναι και με το παρκούρ. Υπάρχει μια διαδικασία. Αν το ξεκινήσεις λάθος, είναι δικό σου πρόβλημα. Ξεκίνησέ το σωστά κι όλα θα πάνε καλά. Γι' αυτό έχει ανέβει και τόσο πολύ η απήχηση, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει λίγο περισσότερο το "τι είναι", εξαιτίας του YouTube και του TikTok ξεκάθαρα, που μας προωθεί πάρα πολύ. Να πω ειδικά κι ένα ευχαριστώ στο TikTok Greece, που μας έχει βοηθήσει πολύ».

Η Αστυπάλαια περιμένει το Red Bull Art of Motion ξανά!

red bull art of motion

Όπως προαναφέρθηκε, οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας «αγκάλιασαν» τη διοργάνωση κι έδειχναν χαρούμενοι που το νησί τους έγινε το επίκεντρο του freerunning για περίπου μία εβδομάδα, με αποκορύφωμα τον παγκόσμιο τελικό, που συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα από όλο τον πλανήτη. Αν σκεφτεί κανείς πως η καταγωγή των αθλητών είναι από την Μεγάλη Βρετανία, μέχρι την... Αυστραλία και πως εκατομμύρια κόσμου παρακολούθησαν τον αγώνα live από το επίσημο κανάλι του Red Bull Art of Motion σε Facebook και TikTok, τότε καταλαβαίνει κανείς πως πολλοί ήταν αυτοί που είδαν τις ομορφιές της Αστυπάλαιας.

Από τις πρώτες ημέρες της άφιξής μας εκεί, οι ντόπιοι που γνωρίσαμε ρωτούσαν με αγωνία πως βλέπουμε τα πράγματα, πως αισθάνονται οι διοργανωτές και αν τους άρεσε η «πεταλούδα του Αιγαίου» και ήταν ικανή να φιλοξενήσει μία τέτοια διοργάνωση, της οποίας οι απαιτήσεις - κυρίως στις πίστες - είναι πολλές. Οι ίδιοι αναγνώρισαν την απήχηση που έχει το Red Bull Art of Motion και το γεγονός πως το νησί τους ήταν ο πρωταγωνιστής των ημερών στο εξωτερικό, κάτι που τους έκανε να χαίρονται και να αισθάνονται περήφανοι.

Φυσικά, εξέφρασαν την επιθυμία να φιλοξενήσουν την διοργάνωση και πάλι, είτε τον επόμενο χρόνο, είτε στο μέλλον, και δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν, με όποιο τρόπο μπορούν, τόσο για την εξέλιξη και ανάπτυξη του Red Bull Art of Motion, όσο και για τη δική τους. Άλλωστε, η Αστυπάλαια γέμισε με κόσμο μια περίοδο, η οποία μπορεί να χαρακτηρίζεται ήδη ως «τουριστική» για τα νησιά, αλλά για την ίδια αρχίζει κυρίως τον Ιούλιο, όπως μάθαμε, και τόσο η οικονομική «ανάσα» που πήρε, όσο και η προβολή, ήταν πολύ μεγάλη.

@Photo credits: Red Bull, Δημήτρης Κυρσανίδης
 

Τελευταία Νέα