Ντόπινγκ: Στο εξωτερικό τα δείγματα από την Ελλάδα, όλη η διαδικασία και τα εμπόδια

Κώστας Ευθυμιάδης
Ντόπινγκ: Στο εξωτερικό τα δείγματα από την Ελλάδα, όλη η διαδικασία και τα εμπόδια

bet365

Μετά την αφαίρεση πιστοποίησης του εργαστηρίου ντόπινγκ από την Αθήνα, ακολουθεί… Γολγοθάς για την εξέταση των δειγμάτων.

Η αφαίρεση της πιστοποίησης του εργαστηρίου ελέγχων ντόπινγκ από την WADA στην Αθήνα, προκαλεί μία σειρά από προβλήματα.

Εως ότου λυθεί το ζήτημα και επανακτήσει την άδεια το εργαστήριο, τα δείγματα των αθλητών θα πρέπει να εξετάζονται σε εργαστήρια του εξωτερικού. Αυτό όμως έχει και αρκετά ζητήματα που δεν είναι εύκολο να λυθούν.

Με την χώρα να έχει αναλάβει και διεθνείς διοργανώσεις τους επόμενους μήνες, η διαδικασία να είναι εξαιρετικά δύσκολη έως ότου λυθεί το πρόβλημα. Οι δειγματολήπτες αφού πάρουν τα δείγματα από τους αγώνες, θα πρέπει να μπουν σε ειδική συσκευασία και να μεταφερθούν σε πιστοποιημένο εργαστήριο του εξωτερικού. Υπάρχουν 17 εργαστήρια στην Ευρώπη και 31 παγκοσμίως, με τα οποία η ελληνική πλευρά μπορεί να συνεργαστεί. Από πέρυσι, λόγω υπολειτουργίας του εργαστηρίου της Αθήνας, τα περισσότερα κρούσματα στέλνονται ούτως ή άλλως στο εξωτερικό, κάτι που θα γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις πλέον μέχρι να πάρει πίσω το πιστοποιητικό το ελληνικό εργαστήριο.

Το κράτος θα πληρώνει την αποστολή των δειγμάτων

Τα δείγματα θα πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να έχουν μπει σε αεροπλάνο, με το κόστος να είναι πολλαπλάσιο πλέον και να επιβαρύνει το κράτος και όχι τις ομοσπονδίες όπως συνέβαινε συνήθως.

Όμως κι εδώ μπαίνει ένα ζήτημα. Το ζήτημα του χρόνου. Κάποια δείγματα θα πρέπει να εξετάζονται μέσα σε 24 ή 48 ώρες (ανάλογα την περίπτωση) και θα πρέπει να βρίσκονται πτήσεις άμεσα! Αν για παράδειγμα κάποιος αθλητής περάσει από έλεγχο στις 12 τα μεσάνυχτα, το δείγμα δεν πρόκειται να φύγει πριν το πρωί της επόμενης και το θέμα είναι αν θα υπάρχει νωρίς πτήση για την περιοχή που προορίζεται να εξεταστεί το δείγμα.

Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει στενή συνεργασία με το εργαστήριο στη Ντόχα (εκεί εργάζονται ελληνικά χέρια…) και δεν αποκλείεται πλέον να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία τους επόμενους μήνες (είναι βολικός προορισμός καθώς υπάρχουν αρκετές πτήσεις καθημερινά από την Αθήνα για την Ντόχα).

Ηδη το εργαστήριο της Ντόχα εξάλλου έχει χρησιμοποιηθεί για ελέγχους Ελλήνων αθλητών από πέρυσι καθώς το εργαστήριο της Αθήνας υπολειτουργεί...

Καρράς στο Gazzetta: «Το κόστος θα είναι μεγάλο, δεν είναι εύκολη διαδικασία»

«Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Η λήψη των δειγμάτων παραμένει η ίδια, αλλά θα πρέπει να πακετάρονται και να φεύγουν άμεσα για έλεγχο. Αν το δείγμα πρέπει να εξεταστεί άμεσα, δεν μπορεί να έχει εύκολα αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία. Είναι ένα ζήτημα η ώρα που εξετάζεται το δείγμα και η ώρα που θα βρούμε πτήση. Ένα άλλο ζήτημα είναι και το κοστολόγιο. Σε κάθε περίπτωση τα δείγματα θα πακετάρονται και θα φεύγουν όλα μαζί σε ειδικό ψυγείο το οποίο θα πρέπει να ελέγχεται από κάποιον όλη την ώρα ως προς την θερμοκρασία του, καθώς αυτή πρέπει να είναι στα standards που απαιτεί η WADA. Η διαδικασία της αποστολής των δειγμάτων στο εξωτερικό έχει αρκετά θέματα που δεν θα είναι εύκολο να λυθούν πρακτικά» αναφέρει στο Gazzetta o εκπρόσωπος της ΕΟΕ, Γιάννης Καρράς.

Οσον αφορά την επανάκτηση της πιστοποίησης από το ελληνικό εργαστήριο, αυτή ενδέχεται να κρατήσει μήνες.

«Από την πλευρά μας πρέπει να φτιαχτούν και να λυθούν μια σειρά από ζητήματα στο εργαστήριο, όπως τα ζήτησε η WADA και προβλέπονται από τους κανονισμούς, για να πάρουμε πίσω την πιστοποίηση. Και θα την πάρουμε. Αφού γίνουν όσα απαιτούνται, θα πρέπει να έρθουν εδώ και να τα ελέγξουν. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να κρατήσει μερικούς μήνες» πρόσθεσε ακόμη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα