Your face sounds… the best!

Γιώργος Τσακίρης
Your face sounds… the best!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει από την Πολωνία, για τα πρόσωπα της ΑΕΚ στην προετοιμασία! Οι νέοι Τσιγκρίνσκι, Μπακασέτας, Μπάρκας και οι παλιοί που ξεχώρισαν με τοπ τον Βάργκας…

Είθισται σε κάθε βασικό στάδιο της προετοιμασίας των ομάδων όλοι να εστιάζουν στα νέα πρόσωπα του ρόστερ. Απόλυτα λογικό και δικαιολογημένο αφού για τα μεταγραφικά αποκτήματα θέλουν να μάθουν, διψούν για την ακρίβεια, οι οπαδοί του συλλόγου αφού δεν γνωρίζουν καλά τα χαρακτηριστικά τους και έχουν ακούσει και διαβάσει νωρίτερα τόσα πολλά…

Παρακάτω λοιπόν θα σας παρουσιάσω τους νέους της ΑΕΚ και τι μας έδειξαν όλο αυτό το διάστημα του βασικού σταδίου προετοιμασίας της Ένωσης στο Κίελτσε της Πολωνίας, αλλά και τα πρόσωπα εκείνα που ξεχώρισαν από τους παλιούς του «κιτρινόμαυρου στρατοπέδου» αφού δεν είχαμε δυστυχώς πολλά (όπως θα αναμέναμε και ζητούσε ο κόσμος) νέα πρόσωπα.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως παρά το γεγονός ότι για τον οπαδό το… ναρκωτικό του καλοκαιριού για την αγαπημένη του ομάδα είναι οι μεταγραφές, η ΑΕΚ κατάφερε και διατήρησε έναν απόλυτα καλό κορμό και χρειαζόταν ελάχιστα κομμάτια γύρω από αυτόν (δυστυχώς αγνοείται το βασικότερο, το φορ βεβαίως, βεβαίως).

Ιδού λοιπόν η παρουσίαση των προσώπων της προετοιμασίας της ΑΕΚ:

ΝΤΜΙΤΡΟ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ

Ο Ουκρανός ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε για να αποτελέσει τον ηγέτη που έλειπε στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ. Το ερώτημα που τίθεται εύκολο; Είναι αυτό για το οποίο αποκτήθηκε;

Το συμπέρασμα από τη δουλειά στο Κιέλτσε της Πολωνίας το επιβεβαιώνει. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε: ήρεμη δύναμη! Σε όλο το κομμάτι της προετοιμασίας αν και βάσει βιογραφικού είναι ο μεγαλύτερος… σταρ στην ΑΕΚ, πέρασε απαρατήρητος. Δουλειά και μόνο δουλειά με απίστευτη επαγγελματικότητα και προσήλωση στο στόχο.

Από τα πρώτα φιλικά αλλά και (κυρίως) στις προπονήσεις και στα οικογενειακά διπλά ξεχώρισαν δυο – τρεις ποδοσφαιρικές αρετές του.

Αφενός το γεγονός ότι διαβάζει τη φάση προτού καλά, καλά αυτή δημιουργηθεί από τους αντιπάλους του με αποτέλεσμα να μην… ιδρώνει να κάνει την καίρια επέμβασή του και να τελειώσει οποιοδήποτε κίνδυνο και αφετέρου οι τοποθετήσεις του. Πάντα εκεί που πρέπει, όταν χρειάζεται πρώτος στην μπάλα και χωρίς επιπόλαιες επιλογές (η μπάλα είτε απομακρύνεται είτε απλά ελέγχεται από εκείνον).

Πολύ καλή καθοδήγηση της άμυνας, ηρεμία (μεταδοτική) στο παιχνίδι του, δυνατός στο ένας εναντίον ενός και ικανότητα με την μπάλα στα πόδια όσο και κάθετο παιχνίδι από πίσω προς τα μπρος, μερικά απ’ τα στοιχεία που κατ’ αρχήν μας έδειξε ο Ουκρανός στόπερ. Μοιάζει με τον ηγέτη που έψαχνε η ΑΕΚ, απομένει να αποδειχθεί ότι είναι…

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ

Από τους νέους που αποκτήθηκαν είναι σίγουρα το πρόσωπο που τα πήγε καλύτερα από κάθε νέο μεταγραφικό απόκτημα και απέδειξε – επιβεβαίωσε πως η ΑΕΚ έκανε… ταμάμ επιλογή για το ρόστερ της που αναμένεται να της βγει λίρα εκατό!

Ο Τάσος Μπακασέτας έδειξε πολλά από τα καλά στοιχεία του που μας είχε συνηθίσει την περασμένη αγωνιστική περίοδο και για τα οποία η ΑΕΚ έδωσε εύκολη μάχη με τον Ολυμπιακό και επικράτησε χάρη στην επιθυμία του ίδιου (που είναι και Ενωσίτης) να μην φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Για την ακρίβεια όμως έδειξε περισσότερα και τα δύσκολα πάνε τώρα στον Κετσπάγια που πρέπει να βρει τρόπο να τον χωρέσει!

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός ξεχώρισε για την ποδοσφαιρική του αντίληψη, το one touch παιχνίδι του, τα σούπερ τελειώματά του εκτός εστίας, το κάθετο παιχνίδι του και τα άριστα χτυπήματά του στις στατικές φάσεις.

Θέλω όμως προσωπικά να σταθώ κυρίως στο «ποδοσφαιρική αντίληψη» και το one touch παιχνίδι του που μπορεί να απογειώσει την επιθετική ανάπτυξη και λειτουργία της ομάδας όπως και η δυνατότητά του να παίξει κάθετα και διαγώνια. Ο Μπακασέτας έχει ένα προσόν που αγνοείται στην Ελλάδα στις μέρες από τους εγχώριους ποδοσφαιριστές. Σκέφτεται πιο γρήγορα από την κίνηση της μπάλας και του συμπαίκτη του.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την ικανότητά του να παίζει με μία και γρήγορα την μπάλα, αλλά και το δεδομένο ότι ξέρει να παίζει κάθετα και διαγώνια τον κάνουν ως τον κορυφαίο της γενιάς του και σίγουρα τον πλέον εξελίξιμο ποδοσφαιριστή. Πώς θα χωρέσουμε με Μάνταλο όμως ντε; Αυτά σε κάνουν να μη θες να είσαι προπονητής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Η ΑΕΚ αποφάσισε (πολύ σωστά) να προχωρήσει στην ενίσχυση της θέσης του τερματοφύλακα επιμένοντας ελληνικά. Απέκτησε λοιπόν τον κορυφαίο Έλληνα γκολκίπερ που δεν αγωνιζόταν σε εκείνη και τον επόμενο τοπ για χρόνια. Τόσο εύκολα το λες αυτό; Θα ρωτήσει κάποιος και δικαιολογημένα. Το λέει ο Σούιτσα και αυτό φτάνει!

Ο Μπάρκας στην προετοιμασία βρίσκεται έχοντας ως βάση ότι έρχεται για δεύτερος γκολκίπερ. Προσωπικά εκτιμώ πως σε χρόνο ρεκόρ θα είναι βασικός και αναντικατάστατος (και να μη γίνει βέβαια αυτό, υπάρχει ο Ανέστης που έχει δουλέψει πολύ καλά και είναι έτοιμος να πάρει και να μη δώσει τα γάντια του βασικού).

Δεν είναι μόνο τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Μπάρκα που με κάνουν να το πιστεύω αυτό (και τα οποία είναι εξαιρετικά είτε πρόκειται για εξόδους είτε για ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και τα αντανακλαστικά), αλλά κυρίως η αυτοπεποίθησή του, η προσωπικότητά του και η δύναμη πνεύματος που τον διακρίνει…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κουβέντα που φέρεται να είπε σε μέλος της αποστολής της ΑΕΚ όταν είχε χτυπήσει τον αντίχειρά του και δεν έκανε προπονήσεις για δυο μέρες. Τον ρώτησαν πότε θα είναι έτοιμος να μπει και εκείνος λέγεται ότι είπε: «Και στις 27 Ιουλίου να το βγάλω μη μασάς, στις 28 παίζω κανονικά στο πρώτο ματς»!

Αυτό χρειάζεται να έχει ο τερματοφύλακας οποιασδήποτε ομάδας για να πετύχει. Πίστη και σιγουριά στον εαυτό του. Να μη μασάει καν… Θυμηθείτε μια φάση στο πρώτο φιλικό της ΑΕΚ που του έφυγε λίγο το κοντρόλ και φέρτε στο μυαλό σας την αντίδρασή του: επιτάχυνε για να φτάσει στην μπάλα, σήκωσε το χέρι ηρεμώντας τους συμπαίκτες του και απομάκρυνε εύκολα και σωστά. Σημαντικό να μην πανικοβάλλεται ο άσος σου…

Σε πολύ καλό επίπεδο η δουλειά του με τον κ. Καμπόλη, έτοιμος σαν από καιρό, δυνατός και με μία φωνή που όταν βγάζει στο μάξιμουμ τα ντεσιμπέλ της… ψαρώνει και τον διάολο!

ΡΟΝΑΛΝΤ ΒΑΡΓΚΑΣ

Ο άρχοντας των ντέρμπι είναι εδώ… Το πρόσωπο του οποίου συναντήσαμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στα site και στα social media έπειτα από κάθε ντέρμπι της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είναι πιο έτοιμος από ποτέ αν κρίνουμε από την εικόνα του στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας της Ένωσης…

Ο Βενεζουελάνος μεσοεπιθετικός είναι μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος της προετοιμασίας της ΑΕΚ. Και η καλή μέρα λένε από το πρωί φαίνεται… Τα εργομετρικά του Βάργκας έδειχναν 40% πάνω συγκριτικά με πέρυσι και αυτό επιβεβαιώθηκε στο Κιέλτσε της Πολωνίας και σε όλες τις μέρες που βρέθηκε ο ίδιος με την ομάδα.

Προφανώς ο γάμος του έκανε καλό… Παίζοντας στη γραμμή και αν εξαιρέσουμε το προτελευταίο φιλικό της ΑΕΚ με την Βίγκρι, ο Βενεζουελάνος άσος ήταν ο κορυφαίος της ομάδας σε ματς και σε προπονήσεις.

Μπορεί και δικαιολογημένα να αναζητείται εξτρέμ για την ΑΕΚ (άλλωστε μόνο τρεις υπάρχουν στο ρόστερ και με 4-2-3-1 θες τουλάχιστον τέσσερις) όμως για να βγάλει τον Βάργκας από την 11άδα με την εικόνα που έχει τώρα, αυτό αποκλείεται. Δεν αποκλείεται να το πετύχει στην πορεία της σεζόν αν πέσει η απόδοσή του, αλλά τώρα; Ποτέ…

Εννοείται πως το γεγονός πως ο Βενεζουελάνος είναι καλά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πέρυσι δεν είχε κάνει όλο το βασικό στάδιο προετοιμασίας και έκανε χαλαρό πρόγραμμα λόγω της συμμετοχής του σε εκείνο το Κόπα Αμέρικα.

ΓΙΑΚΟΜΠ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Τυγχάνει να γίνεται λίγο κουραστικό το καταλαβαίνω. Να γράφεις για τα δεδομένα άριστα υλικά του ρόστερ σου δεν υπάρχει λόγος. Θα ήταν όμως άδικο ρε γαμώτο… Ο Σουηδός έκανε εξαιρετική δουλειά στην προετοιμασία και αν είχε όλη τη διάρκεια μαζί του τον Σιμόες (ο οποίος τρεις – τέσσερις μέρες δεν δούλεψε λόγω τενοντίτιδας στον αχίλλειο) θα παθαίναμε σοκ κι ας τους ξέρουμε.

Ο Γιόχανσον που νικήθηκε μόνο μισή προπόνηση από την ζέστη απέδειξε και πάλι πως όταν είναι απελευθερωμένος και έχει δίπλα του τον Σιμόες μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εκπληκτικό playmaker μοιράζοντας μεγάλες διαγώνιες μπάλες στα άκρα (όπως απαιτεί ο Κετσπάγια) και πηγαίνοντας ακόμη από τον άξονα σε κατά μέτωπο επιθέσεις.

Του ταιριάζει… γάντι το 4-2-3-1 και να παίζει το δεύτερο χαφ, βοηθάει αφάνταστα στην άμεση μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε έχει τη δυνατότητα να πατάει περιοχή και την ικανότητα να τελειώνει φάσεις είτε με το κεφάλι είτε με το πόδι βρίσκοντας δίχτυα.

Δούλεψε σκληρά, εντατικά, απόλυτα επαγγελματικά. Όπως θα έκανε ένα ρομπότ, μια αλάνθαστη μηχανή…

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ο μόνος που κέρδισε το στοίχημα με την παρουσία του εδώ στον Κιέλτσε της Πολωνίας. Για παράδειγμα συγκριτικά με τον Άνταμ Τζανετόπουλο, που επίσης επέλεγε για τα χαφ(;) ο Κετσπάγια, ήταν η νύχτα με τη μέρα και προφανώς υπέρ του προϊόντος των ακαδημιών της ΑΕΚ.

Ένα θρασύτατο χαφ που δεν καταλαβαίνει από αντίπαλο και που έχει ένα απίστευτο Focus στη δουλειά του και στο παιχνίδι του. Παίκτης ομάδας 100%, με τρεξίματα, δύναμη, ικανότητα στο μαρκάρισμα και διάβασμα του αντίπαλου ποδοσφαιριστή και καλή τεχνική κατάρτιση.

Ειλικρινά είναι το πρώτο (επαναλαμβάνω τη λέξη χωρίς να θέλω να εκλαμβάνεται άσχημα) προϊόν των ακαδημιών της Ένωσης που αξίζει απόλυτα την ευκαιρία που του δόθηκε και τολμώ να πω ακόμη περισσότερα από μία απλή συμμετοχή στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας της πρώτης ομάδας.

Τι εννοώ μ’ αυτό; Μα είναι ξεκάθαρο πως ο πιτσιρικάς όπως είναι αξίζει θέση στο ρόστερ της ΑΕΚ του Τιμούρ Κετσπάγια. Στη θέση των χαφ εννοώ κάτι που δεν ισχύει για τον Τζανετόπουλο τον οποίο αν δεν υπολογίζουν για κεντρικό αμυντικό όπως σημείωνα την περίοδο της ανανέωσής του, κακώς τον κρατάνε στην ομάδα, δεν έχει να δώσει εκεί…

Θαρρώ όπως έχω δει και ακούσει από τον Τιμούρ Κετσπάγια ο μικρός είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει το προσωπικό και ουσιαστικό για το μέλλον του στοίχημα. Ακόμη όμως και να μη βρει θέση (για τον έναν ή τον άλλο λόγο) στο ρόστερ από φέτος (θα είναι κακή έκπληξη για μένα), εσείς συγκρατήστε το όνομά του και θα με θυμηθείτε στο (άμεσο) μέλλον!

ΟΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Αξίες ανεκτίμητες και πάντα εκεί για την ΑΕΚ. Χρήστος Αραβίδης και Πέτρος Μάνταλος είναι το δίδυμο που ξεχωρίζει κανείς με το καλημέρα σε κάθε περίοδο βασικού σταδίου προετοιμασίας της ομάδας. Είναι εκεί για όλους και για όλα, οι πραγματικοί αρχηγοί της Ένωσης που στηρίζουν και δημιουργούν αυτά τα άριστα αποδυτήρια και το οικογενειακό κλίμα στην ομάδα.

Το επίπεδο και η ποιότητα της δουλειάς των δυο διεθνών ήταν σε top level και παρά το γεγονός πως η σκληρή προετοιμασία σε επίπεδο δύναμης και φυσικής κατάστασης δεν επέτρεψε σε κάποιον να δείξει κάτι το παραπάνω (θα ήταν αφύσικο αν συνέβαινε άλλωστε) οι δυο τους κατάφεραν ξανά να ξεχωρίσουν.

Στο καλύτερο ματς που έκανε (και το πιο δυνατό φιλικό τεστ) η ΑΕΚ στην Πολωνία και το Κιέλτσε με αντίπαλο την Κορόνα στην πρόβα τζενεράλε της πολωνικής ομάδας Αραβίδης και Μάνταλος σκόραραν και χάρισαν τη νίκη στην ομάδα. Μάλιστα ο Έλληνας διεθνής επιθετικός ήταν εκείνος που δημιούργησε το πρώτο γκολ που πέτυχε το φιλαράκι του.

Επαναλαμβάνω όμως ο ρόλος τους μέσα στην ομάδα, στα αποδυτήρια αυτής κοινώς και όχι μόνο είναι ακόμη πιο σημαντικός και ουσιαστικός για να υπάρχει αυτό το δέσιμο και το άριστο κλίμα για το οποίο μιλάνε, γράφουν και αναγνωρίζουν όλοι.

Κάτι που έχει καταλάβει – εμπεδώσει και ο ίδιος ο Τιμούρ Κετσπάγια και ο οποίος εννοείται πως το… εκμεταλλεύεται σε απόλυτο βαθμό!

 

Τελευταία Νέα