L.A Lakers 1971-72: Η καλύτερη ομάδα ever; (vids)

L.A Lakers 1971-72: Η καλύτερη ομάδα ever; (vids)

bet365

26 Μαρτίου 1972! Οι θρυλικοί Λέικερς επικρατούν των Σιάτλ Σουπερσόνικς φτάνοντας σε ρεκόρ regular season του ΝΒΑ (69-13)! Το G-Weekend Journal θυμάται κατορθώματα της παρέας των Τσάμπερλεϊν, Ουέστ και Ράιλι, που έφτασε στο αξεπέραστο σερί των 33 συνεχόμενων νικών.

Η σεζόν 1971-72 αποτελεί την κορυφαία χρονιά στην ιστορία των Λος Άντζελες Λέικερς. Έχοντας χάσει 7 φορές στα τελευταία 11 χρόνια τους τελικούς του πρωταθλήματος και με τον τελευταίο τίτλο τους να βρίσκεται 19 χρόνια πίσω (1953-54),ο «ισχυρός» άνδρας της ομάδας, Τζακ Κεντ Κουκ, δίνει τα ηνία των «Λιμνανθρώπων» στον Μπιλ Σάρμαν, ο οποίος την αμέσως προηγούμενη χρονιά (1971) είχε στεφθεί πρωταθλητής ΑΒΑ με τους Γιούτα Σταρς.

Μάλιστα ο Κουκ στις πρώτες του συζητήσεις με τον νέο τεχνικό των Λέικερς έκανε λόγο για «χρονιά ανασυγκρότησης», όμως η πορεία της ομάδας του ΛΑ θα τον διέψευδε κατηγορηματικά, ξεπερνώντας τις προσδοδκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου φίλου της ομάδας.

Ο Σάρμαν, που συγκαταλέγεται μέσα στους τέσσερις κορυφαίους προπονητές της ιστορίας του ΝΒΑ, μιας και είχε κερδίσει τίτλους σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, κατάφερε να δημιουργήσει πολύ γρήγορα την κατάλληλη χημεία στο γεμάτο ταλέντο ρόστερ των Λέικερς και η... εκτόξευση δεν άργησε.

Με τους Γκούντριτς και Ουέστ να αναλαμβάνουν την οργάνωση και να μετρούν μαζί κατά μέσο όρο 51.7 πόντους, 14.2 ασίστ και 7.8 ριμπάουντ (25.9 πόντοι-4.5 ασίστ για τον πρώτο και 25.8 πόντοι-9.7 ασίστ για τον δεύτερο), τον 35άρη Τσάμπερλεϊν μαζί με τον Χέρστον να σκεπάζουν τα καλάθια με 19.8 και 13.1 ριμπάουντ αντίστοιχα και τους Πατ Ράιλι, Κιθ Έρικσον και Φλιν Ρόμπινσον να προσφέρουν σκορ και άμυνες προερχόμενοι κυρίως από τον πάγκο, οι Λέικερς μετατράπηκαν σε... «εφιάλτη» για κάθε αντίπαλο, σκορπώντας τον τρόμο στη λίγκα, παρά τις μετριοπαθείς δηλώσεις στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Από τις 5 Νοεμβρίου 1971 μέχρι και τον Ιανουάριο του 1972, όταν και γνώρισαν την ήττα από τους Μπακς του Τζαμπάρ και του Ρόμπερτσον, οι «Λιμνάνθρωποι» πέτυχαν το ασύλληπτο ρεκόρ των 33 συνεχόμενων νικών, το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί που έχει καταγραφεί μέχρι και σήμερα στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά και του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα!

Η τρομερή παρέα του Σάρμαν έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και στις 26 Μαρτίου του 1972 πέτυχε ακόμα ένα. Επικρατώντας με 124-98 των Σιάτλ Σουπερσόνικς στη τελευταία αναμέτρηση της regular season, οι Λέικερς έφτασαν τις 69 νίκες σε 82 παιχνίδια, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ νικών στο ΝΒΑ, ενώ παράλληλα βελτίωναν και κατά 14 νίκες την υψηλότερη συγκομιδή νικών στην ιστορία του συλλόγου (55 νίκες τη σεζόν 1968-69).

Το ίδιο εντυπωσιακή βέβαια ήταν και η παρουσία της ομάδας του Λος Άντζελες στα play-offs, όπου οι «Λιμνάνθρωποι» σφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο μία από τις πιο ένδοξες χρονιές στην ιστορία του συλλόγου, κατακτώντας τον τίτλο με 4-1 απέναντι στους Νιου Γιορκ Νικς των Γουόλτ Φρέιζερ και Φιλ Τζάκσον, καθοδηγούμενοι από τον τρομερό Ουίλτ Τσαμπερλέιν (MVP των τελικών με 19.4 πόντους και 23.2 ριμπάουντ!).

Αξίζει να σημειωθεί πως χρειάστηκαν παραπάνω από 24 χρόνια, προκειμένου να καταρριφθεί το 69-13 των Λέικερς, κάτι που έκαναν πράξη οι απίθανοι Μπουλς των Τζόρνταν, Πίπεν και Ρόντμαν τη σεζόν 1995-96, όταν και κατάφεραν να τελειώσουν την κανονική περίοδο στο ΝΒΑ με ρεκόρ 72-10, επίδοση που παραμένει μέχρι και σήμερα η κορυφαία στην ιστορία του ΝΒΑ και την οποία κυνηγούν να ξεπεράσουν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με τα φετινά τους κατορθώματα.

Παρά τις μεγάλες στιγμές δόξας και τα 10 ακόμα πρωταθλήματα που έχουν ακολουθήσει από το μακρινό 1972 για τους «Λιμνανθρώπους», οι 69 νίκες αποτελούν ακόμα ρεκόρ στην ιστορία των Λέικερς, ενώ σε ότι αφορά τις 33 συνεχόμενες νίκες, εξακολουθούν να αποτελούν «άβατο» για οποιαδήποτε ομάδα. Μόνο οι Big Three των Μαϊάμι Χιτ (ΛεΜπρον, Ουέιντ, Μπος) κατάφεραν να πλησιάσουν τον συγκεκριμένο αριθμό, σταματώντας στις 27 νίκες (3 Φεβρουαρίου- 25 Μαρτίου του 2013), ενώ οι Ουόριορς έφτασαν στην τρέχουχα αγωνιστική περίοδο μέχρι τις 24 συνεχόμενες επιτυχίες, προτού τους σταματήσουν οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο στις 14 Δεκεμβρίου 2015.

«Κανείς δεν μπορούσε να μας νικήσει. Συνεχίζαμε και συνεχίζαμε. Ο πρώτος μήνας πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε και ξαφνικά βρεθήκαμε δύο μήνες χωρίς ήττα. Είχε αρχίσει να γίνεται αστείο. Κανείς δεν μπορούσε να μας αντισταθεί. Ξεχάστε τις προσωπικότητες. Αυτή η ομάδα είχε πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, όμως όταν την έβλεπες να αγωνίζεται ήταν σαν να έβλεπες ένα κοινό μυαλό», τόνιζε ο Hall of Famer, Τζέρι Ουέστ.

«Δε νομίζω πως αυτό το ρεκόρ θα σπάσει ποτέ. Θα εκπλαγώ αν συμβεί κάποια στιγμή. 33 νίκες στη σειρά είναι δύσκολη αποστολή για οποιονδήποτε», ήταν τα λόγια του προέδρου των Μαϊάμι Χιτ, Πατ Ράιλι.

«Δεν περιμέναμε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο όταν ξεκινούσαμε την προετοιμασία. Για την ακρίβεια ο Πρόεδρος, Τζακ Κεντ Κουκ όταν με προσέλαβε μου τόνισε πως η ομάδα βρίσκεται σε περίοδο αναδόμησης», έλεγε ο Μπιλ Σάρμαν.

 

Τελευταία Νέα