Ο Τσάιλντ τόλμησε και δε... σόκαρε για τη σεξουαλικότητά του!

Ο Τσάιλντ τόλμησε και δε... σόκαρε για τη σεξουαλικότητά του!

bet365

Η αυτοκτονία του Φασάνου το 1990 σόκαρε πολλούς, αλλά δεν ταρακούνησε κανέναν! Ο κορυφαίος διαιτητής Τζέιμς Τσάιλντ αποφάσισε να μιλήσει για τη σεξουαλικότητά του, ελπίζοντας πως θα βοηθήσει κι άλλους να πάρουν... ανάσα!

«Δεν γίνεται τίποτα. Είμαι γκέι. Λυπάμαι. Αντίο», ήταν το σημείωμα θλίψης του Τζάστιν Φασάνου, του παίκτη της Νότιγχαμ. Ναι ήταν η Sun το 1990 που τον χαρακτήριζε δημοσίως γκέι (Gay)! Ο Φασάνου κυνηγήθηκε, του ασκήθηκαν κατηγορίες για ασέλγεια σε 17χρονο και με τον ίδιο να βρίσκει παντού κλειστές πόρτες. Ο ίδιος κατέρρευσε ψυχολογικά και κρεμάστηκε στο γκαράζ του! Σήμερα, παρόλο που το κοινώς αποδεκτό είναι αυτονόητο και χωρίς σχολιασμό, ότι δηλαδή κάθε ομοφυλόφιλος έχει ίσα δικαιώματα με όλους, υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν να αδυνατούν να το κατανοήσουν.

Οι αθλητές βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε ένα μοναχικό κόσμο, γεμάτο φόβο και αγωνία και για αυτό και οι αποκαλύψεις είναι ελάχιστες τόσες δεκαετίες. Υπάρχουν όμως κάποιοι που βγαίνουν μπροστά, τολμούν και ανοίγουν τον δρόμο...

Ο διαιτητής της Super League Ράγκμπι, Τζέιμς Τσάιλντ, δεν είχε μιλήσει ποτέ στο παρελθόν δημόσια σχετικά με τη σεξουαλικότητά του. Η τωρινή εξέλιξη βέβαια δεν αποτελεί την αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας του. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Τσάιλντ είχε γνωστοποιήσει στην οικογένεια, στους φίλους και στους συναδέλφους του διαιτητές, ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στη διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση Αθλητισμός και ΛΟΑΤ του BBC, ο Τσάιλντ έγινε ένα από τα κορυφαία ονόματα στο πρωτάθλημα ράγκμπι που δηλώνει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

«Είναι καλύτερα να είσαι αυτός που είσαι, και να νιώθεις άνετος με αυτό που είσαι», είπε. Ο Τσάιλντ, 37 ετών, διορίστηκε διαιτητής της Super League από το Πρωτάθλημα Rugby Football League (RFL) το 2010 και εγκαινίασε το Grand Final το 2017 στο Old Trafford.

«Είμαι αρκετά ανοιχτός σχετικά με το γεγονός ότι έχω έναν άντρα σύντροφο. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που εμφανίζω τη ζωή μου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», λέει ακόμα.

«Δεν το διατυμπανίζω απαραίτητα. Απλά ζω τη ζωή μου κανονικά, και αυτός είναι ο τρόπος που έχω επιλέξει να λειτουργώ έως τώρα. Και με πολλούς τρόπους, η σεξουαλικότητά μου και η δουλειά μου είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα και άσχετα μεταξύ τους», ξεκαθαρίζει.

«Όταν τρέχω εκεί έξω και παίρνω μια απόφαση, δεν έχει σημασία αν είμαι ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος. Αυτό που έχει σημασία είναι το αν η απόφασή μου είναι σωστή ή λανθασμένη», διευκρινίζει για τις όποιες ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν για την ιδιότητά του ως διαιτητής.

Υπήρξε η σχετική διατύπωση: «Ακούστε τη διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση Αθλητισμός και ΛΟΑΤ του BBC - είναι η εκπομπή με τον Τζέιμς Τσάιλντ».

Αν κάτι τέτοιο βοηθάει στην εκπαίδευση άλλων σχετικά με το θέμα, αυτό είναι κάτι υπέροχο, σύμφωνα με τον Τσάιλντ. Η απόφαση του να μιλήσει για τη σεξουαλικότητά του οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Απέχουμε ακόμα περισσότερο από έναν μήνα μέχρι να ξεκινήσει η νέα σεζόν του Super League Ράγκμπι, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τσάιλντ μπορεί να μοιραστεί την ιστορία του χωρίς να ανησυχεί για το αν αυτό θα επισκιάσει οποιαδήποτε δράση μέσα στο γήπεδο.

Yπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα.

Όπως πολλοί επίσημοι της ελίτ, και ο Τσάιλντ δέχεται πολλές ύβρεις, κάποιες από τις οποίες είναι ομοφοβικής φύσεως. «Ένα σημαντικό κομμάτι, μία μερίδα του κόσμου από την υπάρχουσα ομοφοβία καταλήγει σε εμένα, συμπεριλαμβανομένων δυο απειλών κατά της ζωής μου τα τελευταία χρόνια, που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία», σχολιάζει.

«Δεν λέω ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητά μου, αλλά σίγουρα νομίζω ότι μία, αν όχι δύο από αυτές τις απειλές, ήταν ομοφοβικής φύσεως», εξηγεί. Ο Τσάιλντ λέει επίσης ότι κατά τη διάρκεια παιχνιδιών δέχτηκε ομοφοβικές ύβρεις που απευθύνονται ειδικά σε εκείνον και όχι σε άλλους επισήμους ή παίκτες: «Αφού έχω μιλήσει για αυτό δημοσίως, δεν μπορεί τότε να υπάρξει καμία περίπτωση όπου κάποιος να είναι ομοφοβικός, αλλά ταυτόχρονα να αρνείται τη γνώση πως είμαι ομοφυλόφιλος».

Το πρόβλημά του φυσικά δεν έχει να κάνει με το εάν κάποιος του κάνει παράπονα για τον ρόλο του ως διαιτητής: «Δεν αρνούμαι στους ανθρώπους την ευκαιρία του να πάνε σε ένα παιχνίδι και να μου φωνάξουν ως διαιτητή. Σας παρακαλώ, κάντε το! Συνεχίστε να το κάνετε! Έχω συνηθίσει! Αλλά όταν αρχίσετε να βάζετε σε αυτά που λέτε τη θρησκεία, την αναπηρία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αυτό είναι ένα επίπεδο εξατομίκευσης που δεν το χρειαζόμαστε».

James Child: Super League referee happy with reaction after speaking publicly about being gay | Rugby League News | Sky Sports

Το συμπέρασμα από όλη αυτήν την ιστορία είναι πως «εάν όλο αυτό θα βοηθήσει να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι και να σέβονται ο ένας στον άλλο, τότε είναι υπέροχο». Ο πρώην παίκτης πρωταθλήματος ράγκμπι Κίγκαν Χερστ δεν ξεχνά τον έφηβο εαυτό του παρατήρησε πως εξεπλάγην ευχάριστα από το πως το πήραν οι δικοί του άνθρωποι.

Ο Τσάιλντ παραδέχεται ότι, όπως και σε πολλούς ανθρώπους στην κοινότητα ΛΟΑΤ, του πήρε χρόνο να αποδεχτεί τη σεξουαλικότητά του. «Καθώς μεγαλώνω, είμαι όλο και πιο άνετος με αυτό», λέει. Θέλει να δώσει και την ώθηση στον κόσμο να μιλήσει: «Αν αυτό δίνει στους άλλους περισσότερο κουράγιο να μιλήσουν με τις οικογένειες ή τους φίλους ή τους συναδέλφους τους, τότε απλά προχωρήστε το.

Στο μυαλό μου το έφτιαξα με πολλούς τρόπους χειρότερο από όσο πραγματικά ήταν, αφού τελικά δεν είχα καμία κακή αντίδραση από κανέναν στον οποίο το εκμυστηρεύτηκα. Εξεπλάγην, για παράδειγμα, από το πώς αντέδρασε η γιαγιά μου. Δεν κούνησε ούτε βλέφαρο! Μου είπε: 'Αφού σε κάνει ευτυχισμένο! Εγώ σε αγαπώ πάντα'».

Super League referee James Child opens up on being gay and reveals vile homophobic abuse - Mirror Online

«Θα είναι υπέροχο να επιστρέψω εκεί έξω»

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, ο Τσάιλντ είχε μια μάλλον τυπική εμπειρία απομόνωσης. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας ξόδεψε χρόνο στη ζαχαροπλαστική, στην παρακολούθηση τηλεόρασης, σε πολλούς και μεγάλους περιπάτους με τον σκύλο του και σε μια νέα προσθήκη στην οικογένεια, στη γατούλα Περλ, που ο Τσάιλντ και ο σύντροφός του διέσωσαν από το δρόμο στην αρχή της πρώτης καραντίνας. Αλλά όπως όλοι όσοι ασχολούνται με την αθλητική ελίτ, έτσι και ένας διαιτητής ανυπομονεί να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας.

«Ήταν παράξενο πέρυσι όταν ξεκινήσαμε διαιτησία πίσω από κλειστές πόρτες», λέει. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως «είναι πολύ περίεργες οι στιγμές που βγαίνει κανείς από τη φυσούνα στο γήπεδο και ακούει τη μουσική να παίζει, αλλά δεν υπάρχει θόρυβος από το πλήθος. Δεν θα υπάρχει η αίσθηση του φυσιολογικού, έως ότου αρχίσουμε να βάζουμε ξανά μέσα τους οπαδούς. Ελπίζουμε να συμβεί αυτό νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε, αλλά και να συμβεί αργότερα, σίγουρα θα είναι υπέροχο να επιστρέψουμε εκεί έξω».

Πηγή: BBC.com

*H φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα totalrl.com

 

Τελευταία Νέα