Η «αθάνατη» συλλογή της ΜΕΛΟ: Παραδοσιακές ενδυμασίες των κρατών (1966)

Γιάννης Γεωργόπουλος
Η «αθάνατη» συλλογή της ΜΕΛΟ: Παραδοσιακές ενδυμασίες των κρατών (1966)

bet365

Το G-Weekend Journal ανασύρει από το πατάρι ένα από τα πιο καλαίσθητα άλμπουμ με κάρτες το οποίος θεωρείται άκρως συλλεκτικό! Οι παραδοσιακές ενδυμασίες όλων των κρατών του κόσμου που κυκλοφόρησαν το 1966 από την ΜΕΛΟ μέσα σε γκοφρέτες της εποχής!

Η σοκολατοποιία ΜΕΛΟ μπορεί να μην υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο με τις καινοτόμες ενέργειες της φρόντισε να αφήσει πίσω της πλούσια κληρονομιά.

Οι νεότεροι ενδεχομένως να μην έχουν ακούσει ποτέ για την ΜΕΛΟ, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά στη δεκαετία του '60 με έδρα τον Πειραιά.

«Είναι ΜΕΛΟ. Τι άλλο θέλω;», ήταν το σλόγκαν την εταιρίας με «ναυαρχίδα» των προϊόντων της, την περιώνυμη γκοφρέτα της, η οποία κόστιζε 2 δραχμές, αλλά και τις απίθανες καραμέλες με γεύση μανταρίνι.

Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο έγραψε ιστορία πέρα από τις γεύσεις της, η θρυλική εταιρία ήταν οι κάρτες και τα χαρτάκια που περιείχαν οι γκοφρέτες που συνοδεύονταν από τα αντίστοιχα άλμπουμ.

Η συλλεκτική μανία ήρθε μαζί με τις γκοφρέτες πριν από περίπου από 60 χρόνια.

Η «Πινακοθήκη της ΜΕΛΟ», «Ταξιδεύοντας στον κόσμο», «Γνώσεις, πνεύμα, χιούμορ», «Σταθμοί στην ιστορία», «Μια ιστορία με ινδιάνους» ήταν κάποιες από τις πετυχημένες σειρές με κάρτες εκπαιδευτικού χαρακτήρα που συνόδευαν τις γκοφρέτες. Τα άλμπουμ και οι κάρτες έγιναν ανάρπαστα. Πλέον θεωρούνται συλλεκτικά αντικείμενα για τα οποία οι λάτρεις του είδους πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για να τα αποκτήσουν.

Η μυρωδιά του μουχλιασμένου χαρτιού, οι σκουριασμένοι συνδετήρες, οι ξεθωριασμένες φωτογραφίες. Βλέποντας τα δεν μπορείς να μην αιχμαλωτιστείς στη μαγεία τους.

Μια από τις πρώτες συλλογές της ΜΕΛΟ ήταν οι κάρτες με τις εθνικές ενδυμασίες όλων των χωρών του κόσμου. Είχε προκαλέσει θραύση το 1966 όταν και πρωτοκυκλοφόρησε.

Μάλιστα, η εταιρία έδινε κίνητρο σε όσους συμπλήρωναν το άλμπουμ καθώς πρόσφερε δώρο μια δερμάτινη μπάλα για τα αγόρια ή μια κούκλα για τα κορίτσια. Οι περισσότεροι βέβαια προτιμούσαν να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα άλμπουμ προκειμένου να τους θυμίζουν τα παιδικά τους χρόνια.

Στον αριθμό των συνολικά 136 καρτών που κολλούσες εκτός από τις χαρακτηριστικές φιγούρες που αντιπροσώπευαν όλα τα έθνη του πλανήτη αντιστοιχούσαν και τα ανάλογα στοιχεία της κάθε χώρας, όπως πληθυσμός, έκταση, γλώσσα, θρησκεία και προϊόντα.

Στο αυτοκόλλητο της Ελλάδας αναγράφεται χαρακτηριστικά «Βασίλειον» με πληθυσμό 8.387.000 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός της Αθήνας ήταν μόλις 1.850.050!

Στο άλμπουμ το οποίο κόστισε όσο και μι α γκοφρέτα (2 δραχμές) απεικονίζονταν ένας ένας τσολιάς και η γη. Μάλιστα, έγραφε χαρακτηριστικά:

«Η τόσο γνωστή σε όλους σας Σοκολατοποιΐα ΜΕΛΟ, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του τόπου μας με τα τέλεια σύγχρονα μηχανήματά της σάς δίδει συνεχώς ότι ακριβώς ζητάτε δηλαδή καλή ποιότητα, νέα και πρωτότυπα είδη, και προπαντός εγγύηση για την προστασία της υγείας σας.

Έτσι ως σήμερα σας έδωσε σοκολάτες ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ, ΜΕΛΑΜΑΝΤΑ, ΤΣΙΚΛΕΣ και την περίφημη και τόσο αγαπημένη σας ΓΚΟΦΡΕΤΤΑ που η ΜΕΛΟ σας την πρωτογνώρισε.

Τώρα η ΜΕΛΟ κυκλοφορεί για σας και την νέα της ΓΚΟΦΡΕΤΤΑ με την συλλογή εθνικών ενδυμασιών όλου του κόσμου. Η νέα ΓΚΟΦΡΕΤΤΤΑ ΜΕΛΟ εκτός από την ασυναγώνιστη γεύση και θρεπτικότητά της σας δίδει την ευκαιρία να αποκτήσετε ένα Άλμπουμ αξίας που θα πλουτίσει τις γνώσεις σας.

Συγκεντρώσατε τα εικονογραφημένα χαρτονάκια και κολλήστε τα κάθε ένα προσεκτικά μέσα στο πλαίσιο που φέρει τον ίδιο αριθμό. Έτσι σε λίγο καιρό θα έχετε αποκτήσει μια πλήρη σειρά, θα γνωρίσετε όλες τις φυλές και τις ενδυμασίες του κόσμου, ακόμη δε και τις σημαίες, εκτάσεις, πληθυσμό, γλώσσα και πρωτεύουσες όλων των κρατών της Γης».

Οι σημαίες χωρών που πλέον δεν υφίστανται όπως η Δαχομέη, η Ιαμαϊκή αντί της Τζαμάικα όπως την γνωρίζουμε, η Ροδεσία, η Άνω Βόλτα (μετέπειτα Μπουρκίνα Φάσο), η πάλαι ποτέ Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, αλλά και η Σοβιετική Ένωση, η Τανγκανίκα, η οποία ενώθηκε με την Ζανζιβάρη και προέκυψε η Τανζανία, η Φινλανδία που γράφονταν ως «Φιλλανδία», τα υπέροχα χρώματα, η προσεγμένη εικονογράφηση των λαών προσέδωσαν μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία στη συγκεκριμένη συλλογή που τιμάται δεόντως μέχρι τις μέρες απ' όσους τυχερούς ξεφυλλίζουν τις κιτρινισμένες σελίδες του άλμπουμ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα