Γιόσιπ Μίσιτς: Ένας μαχητής από το Βινκόβτσι

Γιόσιπ Μίσιτς: Ένας μαχητής από το Βινκόβτσι

bet365

Ο Κροάτης μέσος του ΠΑΟΚ μπορεί να τέθηκε νοκ άουτ στο φινάλε της φετινής χρονιάς, ωστόσο είναι μεγάλος μαχητής και θα επιστρέψει σύντομα στην (ελληνική) σκηνή του ποδοσφαίρου!

Με το που κυκλοφόρησε η είδηση για τον Γιόσιπ Μίσιτς το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα και το έγραψα στο gazzetta.gr ήταν πως κάποιος κερατάς πρέπει να είχε δώσει μια γερή μούντζα φέτος στον ΠΑΟΚ, αλλιώς δεν εξηγείται τόση συσσωρευμένη γκαντεμιά. Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις…

Σαν να μην του έφτανε αυτή η αδιανόητη ατυχία, με Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο στα «πιτς» από την περσινή σεζόν, οι πρωταθλητές Ελλάδας βιώσαν ουκ ολίγα χτυπήματα τραυματισμών μέσα στη σεζόν, ενώ με το καλημέρα στα πλέϊ οφ έχασαν το πιο πολύτιμο πετράδι του στέμματος τους. Κρίμα, πολύ κρίμα…

Ο «Mr. Vertical» ήταν στα καλύτερα του, απ’ τα αζήτητα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας είχε φτάσει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο του στη λειτουργία του «Δικεφάλου», να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να κλέψει τις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων, που δε δίστασαν να τον ψηφίσουν στην κορυφαία ενδεκάδα της τελευταίας δεκαετίας!

Ούτε ο ίδιος δεν το πίστευε. Το αποκάλυψε μιλώντας στους συμπατριώτες του. «Με εξέπληξαν οι οπαδοί, είναι μεγάλη τιμή. Είμαι μόλις 16 μήνες στη Θεσσαλονίκη και επιλέχθηκαν ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες της δεκαετίας 2010-2020», είχε πει σε μια συνέντευξη που ο συντάκτης της «και πολλοί στην Ελλάδα, χάθηκαν στη μετάφραση» και μετά την παρέμβαση του ΠΑΟΚ πήραν πίσω όσα είχαν γραφτεί περί πολυϊδιοκτησίας και Ολυμπιακού.

Ο Μίσιτς ήταν ο παίκτης που έκανε την διαφορά στον φετινό ΠΑΟΚ. Είχε 6 γκολ και 11 ασίστ πριν το lockdown ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του και ένας από τους καλύτερους της Super League. Μέχρι και στοίχημα είχε βγει για την επόμενη ομάδα του. Για το που θα βρίσκεται δηλαδή πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Και σύμφωνα με τις στοιχηματικές φαβορί ήταν και είναι οι Πρωταθλητές Ελλάδας.

Στα ασπρόμαυρα…

Ο «Δικέφαλος» έχει την μεταγραφή στα χέρια της, άλλωστε οι «ασπρόμαυροι» είχαν προλάβει να τον «δέσουν» με ένα νέο τριετές συμβόλαιο και απέμενε η αποπληρωμή της ρήτρας στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο λαός συνηθίζει να λέει: «Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει!», Ε, αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Κροάτη, ο οποίος μπήκε άρον άρον στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και πλέον ξεκινάει το πρόγραμμα αποθεραπείας του.

Και τι ειρωνεία; Τρεις εβδομάδες πριν τα κακά μαντάτα είχε γίνει για δεύτερη φορά πατέρας, αποκτώντας ένα υγιέστατο κοριτσάκι, τη Μίλα. Τις πρώτες μέρες της καραντίνας η σύζυγος και ο ενός έτους γιος του ήταν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο επέστρεψαν στην Κροατία για το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, εκεί όπου βρέθηκε πριν λίγες μέρες και ο ίδιος για να δει από κοντά τη νεογέννητη κορούλα του.

Οι Πορτογάλοι μπορεί να είναι βιαστικοί, ωστόσο το θέμα της απόκτησής του από τον ΠΑΟΚ θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα από ένα νέο κύκλο επαφών των δύο ομάδων και με δεδομένη την επιθυμία του 26χρονου ποδοσφαιριστή να παραμείνει στην Ελλάδα. Ο Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης μαζί με όλα τα στελέχη της ομάδας στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, ο ίδιος περνάει μια χαρά στη Θεσσαλονίκη και δεν σκέφτεται με τίποτα το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Λισαβόνα, όπου τυπικά ανήκει μετά τις 30 Ιουνίου.

Παιδί του πολέμου

Ο Γιόσιπ Μίσιτς γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1994 στο Βινκόβτσι, αλλά μεγάλωσε σ’ ένα μικρό χωριουδάκι στην ανατολική πλευρά της Κροατίας, το Μποσνιάτσι, εκεί όπου συνεχίζουν να ζουν οι γονείς του, Ιβάν και Άνα, επιλέγοντας την ήρεμη και αγροτική ζωή.

Ένα ζεστό απόγευμα τον περασμένο Ιούλιο καθισμένοι στο καφέ του «Park Hotel» στο Χορστ της Ολλανδίας πιάσαμε την κουβέντα για ποδόσφαιρο και πολιτική. Ο Γιόσιπ έκανε ακόμη μαθήματα αγγλικών και η συζήτηση έγινε με τη βοήθεια του καλού του φίλου, Ζίβκο Ζίβκοβιτς. Μην απορείτε που ένας Σέρβος και ένας Κροάτης κάνουν παρέα στη Θεσσαλονίκη. Κι όχι απλά κάνουν παρέα, είναι… αυτοκόλλητοι! «Δεν έχω πρόβλημα εγώ, αυτά είναι τρελά πράγματα. Μεγάλωσα κοντά στο Βίνκοβτσι, 40 χιλιόμετρα από μια πόλη, που βομβαρδίστηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά αυτά είναι παρελθόν», είχε πει τότε παραμένοντας σοβαρός και μετρημένος.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2019 δανεικός για ενάμιση χρόνο από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η συμπεριφορά του είναι άκρως επαγγελματική, όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του. Ε, δεν ήθελε και τίποτα παραπάνω η οικογένεια Σαββίδη για να αποφασίσει και να προχωρήσει στην αγορά των δικαιωμάτων του. Μετά το τέλος του ντέρμπι με την ΑΕΚ τον περασμένο Ιανουάριο το «deal» «κλείδωσε», δεν χρειάστηκαν πάνω από πέντε λεπτά συνομιλίας με τον ισχυρό άνδρα των «ασπρόμαυρων» για να επέλθει η συμφωνία, που επικυρώθηκε με την υπογραφή προσύμφωνου.

Ο «Μίσκο» δεν πέταξε ποτέ λευκή πετσέτα. Συνέχιζε να πιστεύει στον εαυτό του και έβλεπε με αισιοδοξία το (ποδοσφαιρικό) μέλλον του. Ακόμα κι όταν ζούσε με την… πατρική απειλή να γίνει αγρότης! Στην οικογενειακή φάρμα καλλιεργούν καλαμπόκι, σιτάρι και μεγαλώνουν γουρούνια, με τον Γιόσιπ να παραδέχεται κάποια στιγμή -μεταξύ σοβαρού και αστείου- πως ο πατέρας του, «αν δεν είχα πετύχει ως ποδοσφαιριστής σίγουρα θα με έβαζε να σκάβω στο χωράφι και να φυλάω τα γουρούνια…».

Πάντως, δε θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο από ποδοσφαιριστής, άλλωστε και τα άλλα δύο αδέρφια του παίζουν μπάλα, με τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο Ματίγια να έχει περάσει από πολλές ομάδες και πλέον να βγάζει το ψωμί του στην Ουγγαρία αγωνιζόμενος στη δεύτερη κατηγορία με την Σόροκσαρ. Ο μικρότερος των τριών αγοριών, Τζούρο, έμεινε στα στενά όρια της ευρύτερης περιοχής του Βούκοβαρ.

Ο γάμος του με την εκλεκτή της καρδιάς του, Άνα Τσίμπαριτς, τον Ιούνιο του 2017, αποτέλεσε κοσμικό γεγονός του καλοκαιριού για την περιοχή και η οικογένεια Μίσιτς υποδέχθηκε και φιλοξένησε πάνω από 350 καλεσμένους μεταξύ αυτών και όλοι σχεδόν οι συμπαίκτες του στη Ριέκα με την οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχαν κατακτήσει το νταμπλ κάνοντας την ποδοσφαιρική Κροατία να παραμιλάει για τα κατορθώματά της.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην NK Ζρίνσκι Μποσνιάτσι και σε ηλικία 11 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Όσιγιεκ, με τη φανέλα της οποία έκανε ντεμπούτο στα 18 του σ’ ένα παιχνίδι κόντρα στην Σάντα Κολόμα για τα προκριματικά του Europa League. Γρήγορα κίνησε το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων της χώρας και τον Δεκέμβριο του 2014 έγινε μάχη ανάμεσα στην παντοδύναμη Ντιναμό Ζάγκρεμ και τη Ριέκα για την απόκτηση του. Το κόστος της μεταγραφής του δεν ξεπέρασε τις 250.000 ευρώ, όμως είχε αποφασίσει να επιλέξει τη Ριέκα γιατί γνώριζε ότι εκεί θα είχε περισσότερο χρόνο και περισσότερες ευκαιρίες.

Εκανε το… αγροτικό του στην Ιταλία και στη Σπέτσια όπου βρέθηκε το καλοκαίρι του 2015. Το πέρασμα του από τη δεύτερη κατηγορία μπορεί να μην συνοδεύτηκε από πολλά παιχνίδια, μέτρησε μόλις 9 εμφανίσεις, αλλά όπως λέει «ωρίμασα ως άνδρας και έκανα σημαντική πρόοδο στο κομμάτι της τακτικής. Οι Ιταλοί τη λατρεύουν και κάθε προπόνηση είναι ένα μάθημα τακτικής».

Επιστρέφοντας στη Ριέκα πήρε φανέλα βασικού, έπαιξε σε 42 αγώνες, σκόραρε δύο φορές, μοίρασε έξι τελικές πάσες και αποδείχθηκε κομβικός στην πορεία της ομάδας προς το νταμπλ. Σ’ ένα τουρνουά στην Κίνα τον χειμώνα του 2017 ο Άντε Τσάτσιτς τον κάλεσε στην εθνική Κροατίας και αγωνίστηκε σε δύο φιλικά παιχνίδια κόντρα σε Χιλή και Κίνα, νωρίτερα ήταν διεθνής και με την U-21 της Κροατίας, αλλά ο προπονητής που σημάδεψε την καριέρα του ήταν ο Σλοβένος Ματίας Κεκ. «Μιλάμε για ένα από τους κορυφαίους προπονητές, αυτός ήταν που με έκανε καλύτερο παίκτη», παραδέχθηκε πρόσφατα μιλώντας για τον ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής Σλοβενίας.

Η Σπόρτινγκ το χειμώνα του 2018 έβγαζε από το ταμείο της 2,3 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει στο «Ζοζέ Αλβαλάδε». Μαζί με κάτι προμήθειες μάνατζερ και διαφόρων – διαφόρων το κόστος της μεταγραφής ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι προσδοκίες ήταν μεγάλες τόσο για τα «λιοντάρια», όσο και για τον ίδιο τον Μίσιτς.

Πάντως, ο Κροάτης μέσος, ένα παιδί χαμηλών τόνων που έχει κερδίσει την απεριόριστη εκτίμηση και τον σεβασμό όλων στην Τούμπα, όσο έμεινε στη Λισαβόνα δε βρήκε ποτέ χώρο στην ενδεκάδα, ούτε έτυχε της καλύτερης αντιμετώπισης, όπως λέει, από τον Ζόρζε Ζεζούς. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου μέτρησε όλα κι όλα 178 λεπτά στο χορτάρι. Είχε προηγηθεί το Μάιο του 2018 το δυσάρεστο περιστατικό με τους οπαδούς των «λιονταριών», που μπούκαραν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, διέκοψαν την προπόνηση και επιτέθηκαν σε παίκτες και προπονητές. Τα… σκάγια πήραν και τον Μίσιτς, που ασφαλώς και δεν ήταν υπεύθυνος για την τραγική πορεία της ομάδας, ωστόσο «πλήρωσε τη νύφη» την ώρα που οι κουκουλοφόροι αναζητούσαν τους Ακούνια και Μπατάλια.

 

Τελευταία Νέα