Κώστας Δαβουρλής: Ο «μαύρος πρίγκιπας» του ελληνικού ποδοσφαίρου (pics)

Κώστας Δαβουρλής: Ο «μαύρος πρίγκιπας» του ελληνικού ποδοσφαίρου (pics)

bet365

Το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται την καριέρα του βιρτουόζου ποδοσφαιριστή Κώστα Δαβουρλή.

Πέρασαν 28 χρόνια από την ημέρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε τον "πρίγκιπα" του. Τον Κώστα Δαβουρλή.

Το φτωχόπαιδο από την Πάτρα που δόξασε στην Ευρώπη την Παναχαϊκή, αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και φόρεσε και τη φανέλα με το εθνόσημο.

Ήταν 23 Μαΐου όταν η καρδιά του σταμάτησε ξαφνικά. Ανακοπή καρδιάς. Ήταν 44 ετών. Η ποδοσφαιρική Ελλάδα παθαίνει σοκ αλλά μετά από 28 χρόνια κανείς δεν έχει ξεχάσει τον άσο των άσων, Κώστα Δαβουρλή.

Το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω για να μνημονεύσει τα κορυφαία επιτεύγματα ενός παίκτη που ονόμασαν "μαύρο πρίγκιπα" και "Έλληνα Πελέ".

Ένα αστέρι γεννιέται

Θα γεννηθεί το 1948 στην Αγυιά της Πάτρας. Είδε το πρώτο φως την 4η ημέρα του έτους. Από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του, Διονύσης και η μητέρα του Γεωργία έχουν αποκτήσει 8 παιδιά.

Παίζει ξυπόλητος στις αλάνες. Από μικρός κλωτσάει ένα τόπι. Ξεχωρίζει. Θα ξεκινήσει να παίζει πιο... σοβαρά ποδόσφαιρο το 1962 στον Πανιώνιο Πάτρας και στην Γ΄κατηγορία της Αχαϊας.

Τον είχε ανακαλύψει ο Σπύρος Βουλγαράκης και είχε καταλάβει πως είχε πετύχει φλέβα... χρυσού. Από εκεί θα βρεθεί στο καμάρι του νομού την Παναχαϊκή το 1964 και θα παίξει με την φανέλα της έως το 1974!

Η άνοδος της Παναχαϊκής

Με την Παναχαϊκή παίζει για χρόνια στη Β' εθνική. Τη σεζόν 1968-69 είναι πρωταθλήτρια στιν Α' όμιλο με 85β έναντι 81β της Προοδευτικής. Την επόμενη είναι στα σαλόνια της Α' εθνικής.

Ο Κώστας κάνει όργια με τη μπάλα στα πόδια. Παίζει ως επιθετικός αλλά και ως δεκάρι. Έχει μια μοναδική έφεση στο σκοράρισμα. Θα πετύχει 34 γκολ!

Η Ελλάδα τον ανακαλύπτει

Την 11η Ιουνίου 1969 η ομάδα της Πάτρας στην οποία προπονητής είναι ο Γιουγκοσλάβος Λιούμπισα Σπάιτς αγωνίζεται με την ΑΕΚ για την φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδος.

Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στην έδρα της Παναχαϊκής. Οι Πατρινοί επικρατούν με 4-2 και βγάζουν νοκ άουτ την πανίσχυρη ΑΕΚ. Ο Δαβουρλής πετυχαίνει 3 γκολ (25', 60΄, 79') και οδηγεί την ομάδα στον θρίαμβο.

Στη συνέχεια θα αποκλειστεί από τον Παναθηναϊκό την Ιουλίου με σκορ 5-1! Εκείνη την περίοδο οι "πράσινοι" κάνουν νταμπλ και σε 2 χρόνια θα είναι στον τελικό του Πρωταθλητριών.

Η Παναχαϊκή είναι στην Α' εθνική την περίοδο 1969-70 αλλά θα υποβιβαστεί με την κατηγορία της δωροδοκίας δυο παικτών του Άρη!

Ο Δαβουρλής θα παίξει σε 18 ματς και θα πετύχει 6 γκολ.

Από την Β' εθνική στην εθνική

Ο Κώστας Δαβουρλής έχει παίξει στην εθνική ελπίδων, στην εθνική ενόπλων και το 1969 θα παίξει στην εθνική ανδρών.

Η Παναχαϊκή έχει εξασφαλίσει την άνοδο και είναι ο πρώτος παίκτης που δεν έχει αγωνιστεί στην Α' εθνική αλλά θα παίξει στην εθνική ομάδα. Θα τον επιλέξει ο Νταν Γεωργιάδης για τα φιλικά παιχνίδια του Ιουλίου του 1969 στην Αυστραλία.

Θα παίξει πρώτη φορά στις 23/7/69 στο Μπρινσμπέϊν στο 2-2 με την Αυστραλία. Ο αρχηγός Μίμης Παπαϊωάννου θα γίνει αλλαγή στο 75' και τη θέση του θα πάρει ο άσος της Παναχαϊκής.

Έως το 1977 θα παίξει 11 φορές με την εθνική ομάδα και θα πετύχει 2 γκολ. Το σπουδαίο της υπόθεσης είναι πως έχει κληθεί 7 φορές ως παίκτης της Παναχαϊκής και μονάχα 4 ως άσος του Ολυμπιακού.

Το πρώτο του γκολ θα το πετύχει στην Πόλη του Μέξικο στο Στάδιο Ατζέκα το 1971 σε φιλικό με το Μεξικό.

Η "αυτοκρατορία" της Παναχαϊκής

Το 1971 η ομάδα της Πάτρας επιστρέφει στην Α' εθνική. Η πορεία προς τον θρίαμβο έχει ξεκινήσει. Στο τιμόνι της είναι πάντα ο Σπάιτς. Στην ομάδα εκτός από τον Δαβουρλή παίζουν σπουδαίοι παίκτες όπως ο Μιχαλόπουλος (μετέπειτα ομοσπονδιακός), ο Ρήγας, ο Στραβοπόδης, ο Λεβεντάκος, ο Ανδρούτσος...

Πλέον δεν είναι πρωτάρα. Είναι 6η στο πρωτάθλημα του 1971-72. Ο Δαβουρλής έχει 34 συμμετοχές και 14 γκολ. Στην έδρα της κερδίζει 2-0 τον Ολυμπιακό με 2 γκολ του Δαβουρλή, ενώ με την ΑΕΚ (3η) και τον ΠΑΟΚ (5ο) θα μείνει στο 1-1 και θα νικήσει 1-0 τον 4ο Άρη.

Η επόμενη χρονιά θα είναι η καλύτερη στην ιστορία της.

Η νίκη με 5-3 στην Τούμπα

Τη σεζόν 1972-73 έγινε μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ είναι Κυπελλούχος Ελλάδος το 1972 (πρώτος τίτλος στην ιστορία του) και ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει πρωτάθλημα μετά από το 1967!

Η μάχη είναι συγκλονιστική. Στην 28η ημέρα ο Ολυμπιακός δεν καταφέρνει να κερδίσει στην Καβάλα (1-1). Ο ΠΑΟΚ παίζει στις 22/4/1973 με την Παναχαϊκή στην Τούμπα.

Εάν κέρδιζε δύσκολα θα έχανε το πρωτάθλημα. Ηττήθηκε με 5-3. Ο Δαβουρλής σκοράρει τρεις φορές! Ο Ολυμπιακός που πριν από το παιχνίδι ήταν ισόβαθμος με 72β με τον ΠΑΟΚ παίρνει προβάδισμα και θα κερδίσει τον τίτλο με +2 από τους Θεσσαλονικείς.

Την εποχή εκείνη είχαν ακουστεί πολλά για εκείνο το παιχνίδι. Για μειωμένη απόδοση παικτών, για πριμ από τον Νίκο Γουλανδρή του Ολυμπιακού στους Πατρινούς...

Ο Δαβουρλής είχε δώσει με την απόδοση του εκείνο το απόγευμα κατά μεγάλο ποσοστό το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό του Λάκη Πετρόπουλου. Τελειώνει το πρωτάθλημα με 16 γκολ σε 31 αγώνες.

Η πρώτη επαρχιακή ομάδα στην Ευρώπη

Μετά από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία έχουμε την Παναχαϊκή. Η ομάδα της Πάτρας έχει 78β και αφήνει στην 5η θέση την ΑΕΚ με 71β.

Η Παναχαϊκή είναι η πρώτη ομάδα από την επαρχία που θα παίξει στην Ευρώπη. Θ΄αγωνιστεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1973-74. Στις 20/9/1973 θα παίξει στην "Λεωφόρο" με την Γκράτσερ (Αυστρία) και θα την κερδίσει με 2-1.

Η ομάδα του Μακ Γκίνες (πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) θα επικρατήσει 1-0 και στο Γκρατς και θα συνεχίσει στην Ευρώπη. Επόμενη αντίπαλος η Τβέντε (Ολλανδία).

Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 24/10 στην Πάτρα. Ο Δαβουρλής θα σκοράρει με πέναλτι αλλά η ομάδα δεν θα κερδίσει (1-1). Στην Ολλανδία θα ηττηθεί με 7-0. Όλα τα γκολ σημειώθηκαν στο 2ο μέρος.

Το ταξίδι στην Ευρώπη είχε εφιαλτικό... επίλογο. Η Παναχαϊκή θα είναι 6η τη σεζόν 1973-74 με τον ήρωα μας να έχει 29 συμμετοχές και 11 γκολ.

Η μεταγραφή στον Ολυμπιακό

Ο Νίκος Γουλανδρής το καλοκαίρι του 1974 θα δαπανήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια δραχμές για να φέρει στον Ολυμπιακό τον Κώστα Δαβουρλή.

Εκεί θα παίξει μαζί με τους Κρητικόπουλο, Γαλάκο, Λοσάντα αλλά θα διακριθεί! Στην 1η του σεζόν είναι 2ος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα με 14 γκολ (1ος με 19 ο Κρητικόπουλος).

Το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα θα το πετύχει απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου στο Καραϊσκάκη με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Στον β' γύρο θα πετύχει από ένα γκολ στις νίκες επί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Με τον Ολυμπιακό της περιόδου 1974-75 θα κατακτήσει το πρώτο και συνάμα τελευταίο πρωτάθλημα της καριέρας του.

Σκόρερ στον τελικό του Κυπέλλου

Εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός θα φτάσει στο 2ο νταμπλ του στην τελευταία τριετία. Η ομάδα του Πειραιά με σκορ 4-0 θα αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά και στον τελικό θα παίξει στο Καραϊσκάκη με τον Παναθηναϊκό.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στις 16/6/1975. Στον πάγκο δεν είναι πια ο Λάκης Πετρόπουλος αλλά ο Γιώργος Δαρίβας. Ο Ολυμπιακός επικρατεί με 1-0 χάρις σε γκολ του Δαβουρλή στο 35'.

Ο άσος της ομάδας του Πειραιά είχε εντοπίσει μακριά από την εστία του τον Βασίλη Κωνσταντίνου.

Εκείνος ήταν πολύ έξω από την μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού αλλά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με τον τερματοφύλακα να τρέχει αλλά να μην προλαβαίνει την μπάλα πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Ξανά στον τελικό

Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι τόσο επιτυχημένα για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Δαβουρλή είναι 3η το 1976. Στο Κύπελλο ο αριστεροπόδαρος επιθετικός σκοράρει στη νίκη με 3-2 επί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό.

Εκεί θα ηττηθεί στα πέναλτι από τον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή. Ο Δαβουρλής θα μείνει με 2 τίτλους στην καριέρα του από την περίοδο 1974-75.

Θα παίξει και τη σεζόν 1976-77 στον Ολυμπιακό. Στο πρωτάθλημα θα έχει 27 συμμετοχές και μόλις 6 γκολ. Στο Κύπελλο θα πετύχει μονάχα ένα γκολ με αντίπαλο τα Χανιά.

Στην Ευρώπη στα τρία χρόνια του στον Ολυμπιακό δεν θα βρει δίχτυα. Συνολικά στο πρωτάθλημα θα έχει 72 συμμετοχές και 22 γκολ.

Η επιστροφή και το φινάλε

Το 1977 θα επιστρέψει στην Παναχαϊκή η οποία παίζει ακόμη στην Α' εθνική. Θα έχει 28 συμμετοχές και 8 γκολ. Θα μείνει στην αγαπημένη του ομάδα έως το 1981.

Θα πάιξει συνολικά 243 αγώνες και θα πετύχει 72 γκολ με την Παναχαϊκή στα χρόνια της Α' εθνικής. Θα ακολουθήσει η Κόρινθος, ο Παναιγιάλειος, ο ΑΟ Πάτρας.

Στις 2/9/85 για να τιμηθεί ο Ολυμπιακός θα παίξει με την Παναχαϊκή φιλικό παιχνίδι στην Πάτρα. Ο Κώστας θα παίξει από ένα ημίχρονο με κάθε ομάδα. Θα σκοράρει για λογαριασμό του Ολυμπιακού αλλά οι Πατρινοί θα επικρατήσουν με 3-1.

Είχε το ρεκόρ των γκολ από απευθείας φάουλ (22) αλλά του το πήρε πολλές δεκαετίας αργότερα ο Κώστας Φραντζέσκος. Έπαιξε έως το 1985 και εν συνεχεία ασχολήθηκε με την προπονητική ενώ ήταν σκάουτερ και μετά γενικός αρχηγός στην Παναχαϊκή. Πάντα δίπλα στην ομάδα του στα δύσκολα...

Μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του το γήπεδο της Παναχαϊκής πήρε το όνομα του ενώ ιδρύθηκε στην Αγυιά και μια ομάδα με την ονομασία "Κώστας Δαβουρλής 92" η οποία παίζει στα τοπικά της Αχαϊας.

Για τον Κώστα Δαβουρλή ο Γεώργιος Παπαδάκης έχει γράψει το βιβλίο "Κώστας Δαβουρλής: Ο Πελέ της Ευρώπης" το οποίο και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Δρόμων" με σημαντικές συνεντεύξεις και πρόλογο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.

 

Τελευταία Νέα