Το όνομά του είναι Τσούμπα Άκπομ! (pics&vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Το όνομά του είναι Τσούμπα Άκπομ! (pics&vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ έπεισε τον Τσούμπα Ακπόμ για το πρότζεκτ του, η Άρσεναλ έδωσε το «ΟΚ» διατηρώντας ένα σημαντικό ποσοστό μεταπώλησης, δείγμα πίστης στον 23χρονο φορ, ο οποίος στη «μετά Πρίγιοβιτς» εποχή ήρθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

O Τσούμπα Ακπόμ, ένα «παιδί» της Άρσεναλ, ξεκινώντας να παίζει στις ακαδημίες της σε ηλικία έξι ετών, άφησε το βόρειο Λονδίνο και τον περασμένο Αύγουστο «προσγειώθηκε» στα μέρη μας αναζητώντας την ποδοσφαιρική τύχη του.

Πανιώνιος - ΑΕΚ με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Μπορεί για ένα εξάμηνο να είχε ζήσει στο Βέλγιο και το Σιντ Τρούιντεντ, παρέα με τον Στέλιου Κίτσιου και τον Χάρη Χαρίση, ωστόσο ποτέ του είχε φύγει από την οικογενειακή θαλπωρή, τους φίλους και τις παρέες του, υπογράφοντας ένα τριετές συμβόλαιο. Χωρίς να το… φωνάζει, ο ΠΑΟΚ κοίταξε από τις αρχές του περασμένου Ιούνη την περίπτωση του νεαρού Άγγλου επιθετικού, ο οποίος είχε προταθεί και είχε μπει στην «transfer list», την ίδια εποχή όπου οι «ασπρόμαυροι» κοιτούσαν πιο έντονα τον Τέεμου Πούκι και τον Πέδρο Κόντε για την επίθεσή τους.

Αρχικά, οι «κανονιέρηδες» αξίωναν ένα ποσό, που έφτανε στα 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας, που τελικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του «Δικεφάλου», ήταν η προοπτική που του έδινε το κλαμπ και η παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η συμφωνία με την Άρσεναλ επιτεύχθηκε, πολύ πιο κάτω από τις απαιτήσεις των Λονδρέζων, που εισέπραξαν ένα εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο διατήρησαν ένα σημαντικό ποσοστό μεταπώλησης του 23χρονου επιθετικού.

«Πίστεψε στον εαυτό σου»

«Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου. Λατρεύω αυτούς που λένε “είσαι αυτό που πιστεύεις”. Αν πιστεύεις ότι είσαι πρωταθλητής θα πρέπει να προπονείσαι σαν πρωταθλητής. Θα πρέπει να τρέχεις σαν πρωταθλητής και να κάνεις τα πάντα σαν πρωταθλητής. Σου δίνει μια έξτρα ώθηση», είχε πει ο Τσούμπα μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Αρσεναλ.

Επιστρέφοντας πίσω στα χρόνια της Rippleway FC, της πρώτης ομάδας του, ο νεαρός Άγγλος εξέφραζε ανέκαθεν ένα ισχυρότατο δείγμα θέλησης και υψηλών φιλοδοξιών προκειμένου να μπει στο σωστό δρόμο του επαγγελματισμού, μεγαλώνοντας ποδοσφαιρικά παρέα με τον Αλεξ Ιγουόμπι.

Δεν έχουν περάσει έξι χρόνια από την στιγμή όπου ο Αρσέν Βενγκέρ δήλωνε εντυπωσιασμένος από τον Άκπομ. «Είναι κοντά στην πρώτη ομάδα», είχε πει το αφεντικό των «κανονιέρηδων» προσθέτοντας το όνομά του στην αποστολή της Άρσεναλ για τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράι. Ήταν ένας μεγάλος έπαινος, αν κάποιος κοιτάξει ποιοι αποτελούσαν εκείνο το διάστημα την επίθεση-φωτιά των «gunners»: Αλέξις Σάντσες, Ολιβιέ Ζιρού, Ντάνι Γουέλμπεκ και Λούκας Ποντόλσκι.

Τελικά, μοιάζει με ελληνική τραγωδία ή όχι η προσγείωση του από το «Emirates» στην παραλία της Θεσσαλονίκης; Έντεκα χρόνια μετά την εισαγωγή του στις ακαδημίες της Άρσεναλ, έκανε ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ παίζοντας εναντίον της Σάντερλαντ, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2013, ωστόσο συνέχιζε, τότε, να κουβαλάει την ταμπέλα του «wonderkid», ένα παιδί το οποίο δεν μπορούσε να βρει ποτέ μόνιμη θέση στο ρόστερ της πρώτη ομάδας. Ζώντας στη σκιά των μεγάλων αστέρων αναλώθηκε σε διαδοχικούς δανεισμούς: Μπρέντφορντ, Κόβεντρι, Νότιγχαμ Φόρεστ, Χαλ, Μπράιτον, ενώ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στο Βέλγιο με την Σιντ Τρούιντεν. Ο νεαρός φορ μπορεί να άργησε να προσαρμοστεί, ωστόσο με πέντε γκολ στα πλέι άουτ του βελγικού πρωταθλήματος συνέβαλε στην σωτηρία της ομάδας.

Ο ειλικρινής Έμερι

Μπορεί η πρόοδος που εμφάνισε στο παιχνίδι του εκείνο το εξάμηνο να ήταν ικανοποιητική, δεν ήταν όμως ικανή για να τον κρατήσει μέσα στις επιλογές του Ουνάι Εμερι. Ο νέος τεχνικός των «κανονιέρηδων» δεν υπολόγιζε στον Άκπομ και του το έδειξε «κόβοντάς» τον από την αποστολή που είχε βρεθεί στην Σιγκαπούρη για προπονήσεις και φιλικά. «Ήταν το τέλος μιας εποχής», είχε παραδεχθεί μιλώντας τον περασμένο Νοέμβριο στους «Independent». «Ήμουν εκεί από έξι χρονών. Όταν είσαι κάπου για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, η αποχώρηση δεν μπορεί να είναι ποτέ εύκολη», πρόσθεσε. «Μίλησα με τον Ουνάι Εμερι. Μόλις είπε ότι υπάρχουν πολλοί επιθετικοί και θα ήταν δύσκολο γι 'αυτόν να μου δώσει χρόνο συμμετοχής, το σεβάστηκα, γιατί ήταν κάτι πολύ ειλικρινές και είναι αυτό που θέλεις από έναν προπονητή, απλά να είναι αληθινός μαζί σου».

Πιστεύει ότι στον ΠΑΟΚ θα έχει το χρόνο να αποδείξει, σ’ όλους όσοι τον αμφισβήτησαν και δεν τον πίστεψαν, πόσο λάθος έκαναν. «Υπήρχε απογοήτευση στην Άρσεναλ. Σκεφτόμουν γιατί δεν παίζω; Γιατί δεν παίρνω ευκαιρίες; Πίστευα ότι πήγαινα καλά, πως θα είχα κάποιες πιθανότητες, ήμουν κορυφαίος σκόρερ στις preseason, και νομίζω ότι πήγαινα καλά όταν έπαιζα σε αγώνες για το κύπελλο και το Λιγκ Καπ. Όμως, μερικές φορές, αυτό που περιμένεις δεν έρχεται. Ίσως το μονοπάτι μου να ήταν διαφορετικό από κάποιους άλλους παίκτες, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είχα ποτέ πραγματικά πάρει την ευκαιρία μου στην Άρσεναλ» λέει ο νεαρός Άγγλος φορ.

Έχοντας παίξει σε επτά συλλόγους, πάντοτε ως δανεικός, χωρίς να κάνει ποτέ μόνιμο συμβόλαιο, ο Άκπομ άκουσε την συμβουλή του Έμερι να ψάξει για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και αποφάσισε να ακολουθήσει εκτός Αγγλίας τον στενό φίλο του Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος είχε πάρει, ήδη, μεταγραφή στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι Άντερλεχτ και Κλαμπ Μπριζ από το Βέλγιο, Μάιντς και Φορτούνα Ντίσελντορφ από τη Γερμανία, αλλά και κάποιες ομάδες από τη Γαλλία, χτύπησαν την πόρτα της Elite Project Group, του γραφείου που εκπροσωπεί και τα φιλαράκια του, τον Σάντσο, τον Ιγουόμπι και τον Λούκμαν, ωστόσο ο Τσούμπα επέλεξε τον ΠΑΟΚ, μην κρύβοντας ότι δελεάστηκε από την προοπτική της κατάκτησης τίτλων και της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για να μην αναφέρουμε το πολύ καλό κλίμα με θέα το Αιγαίο, σε αντίθεση με τους βροχερούς και δύσκολους χειμώνες στο Μπαρνέτ.

«Ο τρόπος ζωής είναι ιδανικός, κάνεις προπόνηση και στη συνέχεια μπορείς απλά να χαλαρώσεις, να τριγυρίσεις στην πόλη, να περπατήσεις στην παραλία, ο καιρός είναι καλός. Με βοήθησε να προσαρμοστώ καλύτερα και πιο γρήγορα στον ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί είναι εκπληκτικοί, λέω στους φίλους μου ότι πρέπει να βιώσουν ένα παιχνίδι στην Τούμπα, όλα εκεί είναι σ’ ένα άλλο επίπεδο. Είναι ωραίο να βρίσκεσαι κάπου αλλού, να έχεις μια αλλαγή, να βιώνεις μια διαφορετική κουλτούρα, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, όλα αυτά είναι που στο τέλος μένουν στη ζωή».

To ελληνικό… δράμα

Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν επιθετικό είναι το γκολ. «Τρέφονται με τα γκολ και όλοι εμείς πρέπει να τους ταΐζουμε», παραδέχθηκε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον Άκπομ στους πρώτους οκτώ μήνες του στην Ελλάδα να έχει δει τρία γκολ να του ακυρώνονται, κακώς πολύ κακώς, αφήνοντας με μόλις δύο γκολ καταγεγραμμένα έως τώρα στο βιογραφικό του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Για τον ΠΑΟΚ, όπως εύστοχα παρατηρήσαμε και εξηγήσαμε στο gazzetta.gr, ο… Ακπομ έχει πέντε γκολ!

Tα νούμερα του Τσούμπα Άκπομ μπορεί να μη θυμίζουν σε τίποτα τον Σέρβο επιθετικό, ωστόσο ο «ασπρόμαυρος» οργανισμός στη «μετά Πρίγιοβιτς» εποχή, θα κάνει λάθος αν επιχειρήσει να βάλει τον Αγγλο σέντερ φορ στα παπούτσια του «Πρίγιο». Μιλάμε για δύο, εντελώς, άλλου «τύπου» επιθετικών. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορεί να κάνει με επιτυχία άλλες δουλειές στο γήπεδο, έδειξε και στα ματς που ξεκίνησε βασικός ότι έχει την ικανότητα και συμβάλλει με επιτυχία στην καλύτερη προσέγγιση επίθεσης.

Έχει και ατέλειες και μειονεκτήματα, πως θα μπορούσε να μην έχει, οφείλει να δουλέψει στα τελειώματα, αλλά αυτό το διάστημα και μέχρι να μπει στο «ροτέισον» και ο Κάρολ Σβιντέρσκι, φαντάζει να είναι η μεγάλη ευκαιρία του…

 

Τελευταία Νέα